کابوس بارسلونا
سیل چگونه اسپانیا را غافلگیر کرد؟
خودروها مانند دومینوهای افتاده، درختهای ریشهکنشده، خطوط برق و لوازم خانگی که همه در گلولای غرق شده بودند، روی هم انباشته شده و خیابانهای دهها منطقه در والنسیا، منطقهای در جنوب بارسلونا در سواحل مدیترانه را پوشانده بود.
نیروهای امدادی روز پنجشنبه به دنبال اجساد گیرافتاده در خودروها و ساختمانها میگشتند، در حالی که مردم سعی میکردند هر آنچه میتوانستند را از خانههای ویرانشده خود پس از سیل وحشتناک در اسپانیا -که حداقل 158 قربانی گرفت و 155 مورد مرگ تنها در منطقه شرقی والنسیا تایید شده است- نجات دهند. هجوم آب، خیابانهای باریک را به تلههای مرگ تبدیل کرده و رودخانههایی را پدید آورد که خانهها و مشاغل را دریدند و خودروها، مردم و هر چیز دیگری را که در مسیر قرار داشتند، با خود بردند. سیل پلها را تخریب کرد و راهها غیر قابل تشخیص شدند.
وحشت بیشتر، از زبالهها و لایههای گلی که در همهجا از دیوارههای آب به جا مانده بود، پدید آمد که مرگبارترین فاجعه طبیعی اسپانیا را در خاطر زنده کرد. این آسیب یادآور پیامدهای یک سونامی بود، همراه با بازماندگانی که در عین تلاش برای اینکه به وضعیت عادی برگردند، به سوگ عزیزانشان نشسته بودند. تعداد نامعلومی هنوز مفقود هستند و میتوان قربانیان بیشتری پیدا کرد.
خبرنگار آسوشیتدپرس دید که امدادگران هفت کیسه جسد را از یک گاراژ زیرزمینی در Barrio de la Torre خارج کردند. آنخل مارتینز، یکی از هزار سربازی که برای تلاشهای امدادی اعزام میشوند، نیز به رادیو ملی RNE اسپانیا در شهر اوتیِل -جایی که حداقل شش نفر در آن جان باختند-، گفت: «ما در حال جستوجوی خانهبهخانه هستیم.»
لوئیس سانچز، جوشکار، یکی از افراد خوششانسی بود که هنگامی که طوفان، بزرگراه V-31 در جنوب شهر والنسیا را به قبرستانی شناور پر از صدها وسیله نقلیه تبدیل کرد، جان سالم به در برد. او گفت که چند نفر را نجات داده است: «من اجساد شناوری را دیدم که در حال حرکت بودند. آنها را صدا زدم، اما هیچ جوابی نشنیدم.» سانچز گفت: «آتشنشانها، وقتی توانستند وارد عمل شوند، ابتدا سالمندان را بردند. من اهل همان اطراف هستم، بنابراین سعی کردم به مردم کمک کنم و آنها را نجات دهم. مردم همهجا گریه میکردند و گیر افتاده بودند.» مقامات منطقهای اواخر روز چهارشنبه گفتند که امدادگران با هلیکوپتر حدود 70 نفر را که در پشتبامها و خودروها سرگردان بودند، نجات دادند، اما نیروهای امدادی زمینی هنوز نتوانسته بودند کاری از پیش ببرند.
پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا، پس از دیدار با مقامات منطقهای و خدمات اضطراری در والنسیا در روز پنجشنبه -اولین روز از سه روز رسمی عزای عمومی-، گفت: «اولویت ما یافتن قربانیان و مفقودشدههاست تا بتوانیم به رنج خانوادههای آنها پایان دهیم.»
اسکار پوئنته، وزیر حملونقل اسپانیا، نیز بامداد پنجشنبه 31 اکتبر، پیش از اینکه تعداد کشتهشدگان از 95 نفر تجاوز کند، گفت: متاسفانه در داخل برخی وسایل نقلیه افراد کشتهشده وجود دارد.
راهآهن و مزارع آسیبدیده
سواحل مدیترانهای اسپانیا به طوفانهای پاییزی که میتوانند باعث سیل شوند عادت دارند، اما این قویترین رویداد سیل ناگهانی در تاریخ اخیر بود. دانشمندان این سیل را با تغییرات اقلیمی مرتبط میدانند، که همچنین در پس دمای فزاینده و خشکسالی در اسپانیا و گرم شدن دریای مدیترانه قرار دارد.
بر اساس تجزیهوتحلیل سریع اما جزئی World Weather Attribution در روز پنجشنبه، که شامل دهها دانشمند بینالمللی بود که نقش گرم شدن کره زمین را در آبوهوای شدید مطالعه میکنند، تغییرات آبوهوایی انسانمنشأ، احتمال وقوع طوفانی مانند طوفان دو هفته گذشته در والنسیا را دو برابر کرده است.
بیشترین آسیب در پایپورتا (Paiporta) متمرکز شد؛ یک جامعه 25 هزارنفری در کنار شهر والنسیا، جایی که شهردار ماریبل آلبالات روز پنجشنبه اعلام کرد که دستکم 62 نفر کشته شدهاند. آلبالات به پخش ملی RTVE گفت: «پایپورتا هرگز سیل نداشته، ما هیچ وقت چنین مشکلی نداشتهایم. ما افراد مسن زیادی را در مرکز شهر پیدا کردیم. همچنین افراد زیادی که آمده بودند تا خودروهای خود را از گاراژ بیرون بیاورند غافلگیر شده بودند... این یک تله واقعی بود.»
در حالی که بیشترین درد و رنج بر شهرداریهای نزدیک والنسیا وارد شد، طوفان خشم خود را بر بخشهای وسیعی از سواحل جنوبی و شرقی شبهجزیره ایبری خالی کرد. دو کشته در منطقه همسایه، کاستیا لامانچا و یک مورد در جنوب اندلس تایید شده است.
خانهها تا جنوب غربی مالاگا در اندلس بدون آب باقی ماندند. یک قطار سریعالسیر سهشنبه شب از ریل خارج شد، هرچند هیچ یک از نزدیک به 300 مسافر آن آسیب ندیدند.
گلخانهها و مزارع در جنوب اسپانیا که به خاطر محصولات صادراتیشان، به «باغ اروپا» شناخته میشوند نیز در اثر بارانهای شدید و جاری شدن سیل ویران شدند. طوفانها باعث ایجاد گردبادی عجیب در والنسیا و طوفان تگرگ شد که ماشینها را در اندلس سوراخ کرد.
بارانهای شدید روز پنجشنبه ادامه یافت؛ همانطور که آژانس هواشناسی اسپانیا نیز به چندین شهرستان در کاستِلون، در شرق منطقه والنسیا، و تاراگونا در بارسلونا و همچنین جنوب غربی کادیز هشدار داد.
نخستوزیر گفت: «این جبهه طوفان هنوز با ماست. اگر در خانه بمانید و به توصیههای رسمی توجه کنید، به نجات زندگی کمک خواهید کرد.»
جستوجو در میان ویرانی ادامه دارد
بیش از هزار سرباز از واحدهای نجات اضطراری اسپانیا در جستوجوی اجساد و بازماندگان به کارکنان اورژانس منطقهای و محلی پیوستهاند. سربازان تا چهارشنبهشب 22 جسد را پیدا کردند و 110 نفر را نجات دادند.
خبرگزاری اسپانیایی EFE گزارش داد که حدود 150 هزار نفر در والنسیا روز چهارشنبه بدون برق بودند، اما تقریباً نیمی از آنها تا پنجشنبه برق داشتند. تعدادی نامعلومی آب لولهکشی نداشتند و به هر آب بستهبندیشدهای که پیدا میکردند متکی بودند. بسیاری از بازماندگان مجبور بودند مسافتهای طولانی را در گل چسبنده برای یافتن غذا و آب طی کنند. بیشتر خودروهای آنها از بین رفته بود و گلولای، خرابی و آوار برجایمانده از طوفان، برخی از جادهها را غیرقابل عبور کرده بود. برخی افراد چرخهای خرید را در خیابانهای کثیف هل میدادند، در حالی که برخی دیگر فرزندان خود را حمل میکردند تا آنها را از گلولای در امان نگه دارند.
این منطقه تا حدی منزوی شد و ارتباط با چندین جاده و خطوط قطار از جمله سرویس پرسرعت به مادرید قطع شد. مقامات گفتند که خط آسیبدیده کمتر از دو تا سه هفته تعمیر نخواهد شد. با تمرکز کارکنان اورژانس بر روی بازیابی مردگان، بازماندگان برای یافتن لوازم اولیه و تمیز کردن آشغالها تنها مانده بودند. داوطلبان به مردم محلی پیوستند و وسایل نقلیه خراب را جابهجا کردند و زبالهها و گل را از بین بردند.
کارلوس مازون، رئیس منطقه والنسیا، در حالی که خدمات محلی به وضوح زیر فشار قرار گرفته است، روز پنجشنبه از ارتش اسپانیا پرسید که آیا ارتش میتواند در توزیع کالاهای اساسی میان مردم کمک کند یا نه. دولت مادرید با وعده اعزام 500 سرباز دیگر، پلیس ملی و گارد مدنی، پاسخ داد.
اما ضرورت -و فضای پساآخرالزمانی- باعث شد برخی وارد فروشگاههای متروک شوند. پلیس ملی 39 نفر را به اتهام غارت روز چهارشنبه دستگیر کرد. گارد مدنی گفت که 11 نفر را به دلیل سرقت در مراکز خرید بازداشت کرده است، در حالی که افسران نیز برای جلوگیری از سرقت مردم از خودروها مستقر شدند.
برخی از مردم گفتند که مجبور به سرقت لوازم هستند، به خصوص آنهایی که آب لولهکشی یا راهی برای رفتن به فروشگاههایی که خراب نشدهاند، ندارند.
نیوِس وارگاس در یک سوپرمارکت محلی که درهای آن با فشار آب به کناری پرت شده بود و کارکنان آن بیتوجه بودند، گفت: «ما دزد نیستیم. من به عنوان نظافتچی مدرسه برای انجمن کار میکنم. اما باید چیزی بخوریم. نگاه کنید چه چیزی میبرم: غذای کودک برای فرزندم. وقتی برق نداریم، چه میتوانم به بچه بدهم؟»
مردی در حالی که پوستهای از طبقه همکف خانهاش در کاتاروخا، در جنوب والنسیا را به خبرنگار تلویزیون ملی RTVE نشان میداد، گریست. به نظر میرسید که بمبی در داخل منفجر شده و اثاثیه و وسایل را از بین برده و رنگ برخی از دیوارها را پاک کرده است.
به گفته مقامات مدیریت بحران، در حالی که خانوادهها در امتداد سواحل مدیترانهای اسپانیا برای کمک به یافتن عزیزان از دسترفته پس از سیلهای ویرانگر هفته گذشته درخواست کمک کردند، دولت روز دوشنبه گذشته صدها سرباز دیگر را برای کمک به جستوجوی قربانیان اعزام کرد.
هزاران سرباز و افسر پلیس که برای کمک به تلاشهای نجات و بازیابی به منطقه اعزام شده بودند، با بارش باران در برخی نقاط در روز دوشنبه -تا بیشتر از یک فوت-، متوقف شدند. آژانس هواشناسی اسپانیا تا ساعت 11 صبح در بارسلونا حدود 6 اینچ باران را ثبت کرده و هشدار داده بود که ممکن است پنج اینچ دیگر در شهر ببارد. این آژانس همچنین بارانهایی شدید را در استانهای ساحلی کاستیون، تاراگونا و بارسلونا پیشبینی کرد.
وزارت کشور اسپانیا روز دوشنبه (4 نوامبر) اعلام کرد که تعداد قربانیان سیل ناشی از بارندگی که هفته گذشته آغاز شد، به 215 نفر رسیده است. این فاجعه بحثهای گستردهای در اسپانیا بر سر پاسخگویی به راه انداخته است و برخی از مردم مقامات دولتی را متهم به انتظار طولانی برای دادن هشدار میکنند. به گفته اپراتور فرودگاه، دهها پرواز لغو و 18 پرواز از فرودگاه بینالمللی بارسلونا تغییر مسیر داده است. خبرگزاریها فیلمهایی از سیل در پایانهها را به اشتراک گذاشتند.
باران همچنین در والنسیا، منطقهای که بیشترین آسیب را از سیل هفته گذشته متحمل شد، بارید. این امر میتواند تلاشهای جستوجو و نجات را که هنوز (در روز دوشنبه) در آنجا ادامه دارد، پیچیده کند. چندین جاده اصلی در این منطقه قطع شد و برخی از مردم برق و آب آشامیدنی نداشتند.
اما تقصیر به گردن که بود؟
رویداد شدید آبوهوایی باعث تعجب مقامات دولتی منطقه شد. سازمان هواشناسی ملی اسپانیا اعلام کرد در شهر چیوا در والنسیا در مدت هشت ساعت، بیشتر از
20 ماه گذشته باریده است و سیل را «غیرعادی» خواند.
با این حال، آرامش نسبی روز بعد نیز فرصتی برای تامل و زیر سوال بردن پاسخ رسمی فراهم کرد. دولت منطقهای والنسیا به دلیل اعلام نکردن هشدار سیل به تلفنهای همراه مردم تا ساعت
8 بعدازظهر روز سهشنبه، زمانی که سیل از قبل در برخی نقاط و پس از هشدار سازمان هواشناسی کشور برای بارندگیهای شدید، آغاز شده بود، مورد انتقاد قرار گرفته است.
آندرو سالوم، شهردار دهکده الکودیا در والنسیا، به RTVE گفت که حداقل دو نفر از ساکنان شهرش را از دست داده است؛ یک دختر و مادر پیرش که با هم زندگی میکردند و پلیس همچنان در جستوجوی یک راننده کامیون گمشده است. او همچنین شکایت کرد که او و مردم شهرش هیچ هشداری در مورد فاجعهای که در شامگاه روز سهشنبه رودخانه ماگرو از کنارههای خود خارج شد، دریافت نکردهاند.
سالوم گفت: «من خودم در راه بودم تا سطح رودخانه را بررسی کنم، زیرا هیچ اطلاعاتی نداشتم. من با پلیس محلی رفتم، اما مجبور شدیم به عقب برگردیم، زیرا سونامی آب، گل، نیزار و خاک از قبل وارد شهر شده بود.» در شهری که حداقل 62 نفر در آن جان خود را از دست دادهاند، بازماندگان با غم و خشم خود از عدم هشدار رسمی درباره ویرانیِ در راه، تنها ماندهاند.
در حالی که ساختمانهای عمومی در سراسر اسپانیا پرچمها را به نشانه سه روز عزای ملی به صورت نیمه برافراشتهاند، لتیسیا کاردونا تروئل به همراه همسر و دختر هشتسالهاش -با کولهپشتیهای تا لبه پرشده- برای هفت کیلومتر پیادهروی تا والنسیا راه افتادند.
حدود 36 ساعت قبل از روز سهشنبه، آنها شاهد عبور رودخانههایی از آب گلآلود از شهر کوچکشان در پایپورتا بودند که طبقه همکف ساختمانها را زیر آب میبردند، ماشینها را جارو میکردند و میدانهای محلی را زیر آب میبردند. روز پنجشنبه، از آنجا که جادههای دسترسی عمدتاً قطع بود، آنها در میان دهها نفر از ساکنانی بودند که به امید حفظ امنیت به سمت پایتخت منطقه حرکت میکردند.
این سفر به آنها نگاهی دستاول به ویرانیهای ناشی از طوفان داد: خیابانهایی مملو از انبوه ماشینها و چراغهای روشنایی که روی زمین پراکنده بودند. کاردونا تروئل که تلفنی با گاردین صحبت میکرد، گفت: «همه چیز ویران شده است. این مانند یک آخرالزمان زامبی است که در فیلمها میبینید.»
هفته گذشته شهر ساکت و آرام پایپورتا در سراسر اسپانیا به عنوان یکی از مکانهایی شناخته شد که بیشترین آسیب را از مرگبارترین سیل این کشور در تاریخ اخیر متحمل شده است. از 155 مورد مرگ گزارششده در منطقه والنسیا، حداقل 62 نفر -تقریباً نیمی- در این شهر اتفاق افتاده است که بسیاری را در میان خشم و غم و اندوه فرو برد که قبل از اینکه آب در شهرشان موج بزند، هیچ هشدار رسمی وجود نداشت.
ماریبل آلبالات، شهردار، گفت: «هیچ هشداری وجود نداشت. در غیاب هیچ نشانهای مبنی بر تفاوت این طوفان با طوفانهای دیگر، بسیاری از ساکنان به گاراژهای زیر آپارتمانهای خود رفته بودند تا خودروهای خود را به مکانهای بلندتر منتقل کنند.»
آلبالات گفت: «به ما گفته شده است که افراد زیادی در آنجا پیدا شدند.» بعداً او توضیح داد که آب بالا آمده است، درست زمانی که بسیاری از ساکنان در سطح زمین یا در زیر زمین بودند. او به تلویزیون TVE گفت: «این یک تله بود.»
در میان ساکنانی که جان خود را از دست دادند، لوردس ماریا گارسیا و نوزاد سهماههاش هم بودند. او با شریک زندگی خود، آنتونیو تاراسونا، در خودرویشان بودند که آب در اطراف آنها شروع به بالا آمدن کرد. هنگامی که خودرو شروع به شناور شدن کرد، تاراسونا در تلاش برای کشیدن خانواده به محل امن پیاده شد. اما به محض خارج شدن از خودرو، جریان امواج او را از جا کند و از آنجا دورش کرد. او به ال پائیس گفت: «جریان امواج شروع به پایین کشیدن ماشین کردند. آخرین چیزی که دیدم این بود که آنها از قسمت سقف ماشین، کمک میخواستند. پلیس بعداً تایید کرد که اجساد گارسیا و نوزاد پیدا شده است.»
در خانه سالمندان محلی، سیل درست زمانی که ساکنان در حال صرف شام بودند سرازیر شد. ویدئوهای منتشرشده در فضای مجازی نشان میدهد که آنها با سرازیر شدن آب جیغ میکشند و کارکنان به سختی در آبهایی که تا زانو بالا آمده، راه میروند تا سالمندان را به طبقات بالاتر ببرند. در حالی که آنها توانستند اکثریت را نجات دهند، شش نفر جان باختند.
با توجه به اینکه در آن زمان باران در منطقه نباریده بود، چندین نفر از ساکنان پایپورتا از غافلگیر شدن در اثر سیل صحبت کردند. آندریس کلارنبرگ، یک معلم انگلیسی از منچستر که در پایپورتا زندگی میکند، هنگامی احساس کرد مشکلی وجود دارد که برق قطع شد. او گفت: «من از پنجره به بیرون نگاه میکردم و اولین چیزی که دیدم، به معنای واقعی کلمه، ماشینهایی بود که در خیابان محل زندگی من شناور بودند. این واقعاً سوررئال بود.» او بلافاصله به یاد همسر و دختر یکماههشان افتاد که همراه با مادر همسرش در حال بازگشت به آپارتمان خود بودند. آندریس سعی کرد با آنها تماس بگیرد، اما شارژ گوشیاش تمام شده بود؛ «تا زمانی که توانستم تلفنم را از طریق یک لپتاپ قدیمی شارژ کنم، نمیدانستم آنها زنده هستند یا مرده.»
در حدود سه کیلومتر دورتر، همسرش، فلورنسیا رِی، دیوانهوار مذاکره میکرد که چه کاری انجام دهد. آنها پس از مشاهده سیل در خیابان به یک خیابان دیگر پیچیدند، اما خود را در محاصره آبهای بالاآمده دیدند. آب به داخل ماشین میرفت و به سرعت آن را پر میکرد. ری گفت: «ماشین حتی با چراغ ترمزهای روشن شروع به حرکت کرد.»
او در را با آچار باز کرد و از صندوق عقب ماشین گذشت تا بچهاش را از صندلی ماشین بیرون بکشد. سه نفر آنها از میان سه فوت آب رد شدند و در نهایت به طبقه دوم یک انبار رسیدند. در طول مدت کوتاهی از وصل شدن ارتباط تلفنی، آنها موفق شدند با کلارنبرگ تماس بگیرند و در طول هشت ساعتی که طول کشید تا به دست پلیس نجات پیدا کنند، در تماس باشند.
بعد از اینکه صبح چهارشنبه این خانواده دوباره به هم پیوستند، روز پنجشنبه در آپارتمان طبقه سوم خود در امنیت بودند، اما به آب و غذا دسترسی نداشتند. کلارنبرگ گفت: «احساس میکنیم منزوی شدهایم، زیرا هیچ حضور دولتی یا چیزی شبیه به آن وجود ندارد. هلیکوپترهای بالای سر، و صدای آژیر وجود دارد، اما همه کارهایی که انجام میشوند، مانند پاکسازی جاده یا جابهجایی خودروها، به دست خود مردم انجام میشود.»
آلبالات گفت که جامعه در شوک فرو رفته است: «وضعیت فاجعهبار است... ما در برخی مناطق برق نداریم. ما بدون آب هستیم و برقراری ارتباطات دشوار است.» دانشمندان میگویند بحران آبوهوایی انسانمنشأ، طول، فراوانی و شدت رویدادهای شدید آبوهوایی را افزایش میدهد. تصور میشود گرم شدن دریای مدیترانه، که تبخیر آب را افزایش میدهد، نیز نقش کلیدی در شدیدتر شدن بارانهای سیلآسا دارد.
گرانش سیل در پایپورتا اغلب مردم را غافلگیر کرد. سازمان هواشناسی ایالتی AEMET از صبح سهشنبه برای این منطقه هشدار قرمز اعلام کرده بود. اما درست تا ساعت 8 بعدازظهر طول کشید تا سرویس حفاظت مدنی یک هشدار ارسال کند و از ساکنان بخواهد خانههای خود را ترک نکنند.
مثلاً برای کاردونا تروئل، هشدار رسمی پس از اینکه ماشینش را جابهجا کرد و از آبهای تا زانو بالاآمده عبور کرد تا به خانهاش برگردد، اعلام شد. او گفت: «ما خیلی ناراحتیم. پیشگیری به معنای پیشی گرفتن از اتفاقاتی است که ممکن است اتفاق بیفتد... در هیچ زمانی صحبتی از تخلیه خانهها یا بیرون نبردن خودروهای شخصی به میان نیامد. هیچ کدام از اینها وجود نداشت. وقتی فاجعه دیگر رخ داده است، نمیتوانید هشدار بدهید.»
پادشاه در میان گلولای
از آنجا که تصویر واضحتری از مقیاس فاجعه پدیدار شده است، اسپانیاییها این سوال را مطرح کردهاند که چرا بسیاری از مردم برای ویرانی ناشی از طوفان آماده نبودند. آژانس هواشناسی اسپانیا چند روز قبل از تشدید طوفان، شروع به صدور هشدارهای هواشناسی کرد و صبح روز سهشنبه، زمانی که باران در شدیدترین حالت بود، هشدارهای هواشناسی صادر کرد. اما همانطور که گفته شد، دولت منطقهای والنسیا که سیستم هشدار رسمی را کنترل میکند، تا ساعت 8 بعدازظهر آن روز پیامکی همراه با هشدار ارسال نکرد.
این موضوع به خشم و ناامیدی از مقامات منجر شده است؛ احساساتی که روز یکشنبه در والنسیا، زمانی که هیاتی از رهبران برای بازدید از شهر پایپورتا -جایی که حداقل 60 نفر در آن کشته شدند- آمده بودند، سرایت کرد. معترضان به پادشاه فیلیپه ششم، ملکه لتیزیا، نخستوزیر پدرو سانچز و کارلوس مازون، رهبر منطقه والنسیا، توهین کرده و گِل پرتاب کردند.
برخی از مردم آقای مازون و دیگر مقامات منطقه را متهم کردهاند که به اندازه کافی سریع عمل نمیکنند و میپرسند چرا او صبح سهشنبه را به ریاست جلسات و صحبت با اتحادیهها به جای تدارک تهاجمی برای سیل گذراند. دیگران -از جمله آقای مازون- آقای سانچز و دولت ملی را به دلیل نداشتن واکنش سریعتر به وضعیت اضطراری سرزنش کردهاند.
تصاویر پادشاه و ملکه پر از گل، بسیاری از اسپانیاییها را شوکه کرده است. شاه نمیتواند دستورات عملیاتی بدهد و فقط قدرت نمادین دارد، اما چهره ملت است و نفوذ شخصی بر رهبران منتخب اسپانیا دارد. با این حال، محبوبیت خانواده سلطنتی در سالهای اخیر متزلزل شده است.
خوان کارلوس، پادشاه سابق، در سال 2014 از سلطنت کنار رفت و در سال 2020 برای فرار از تحقیقات فساد به ابوظبی نقل مکان کرد. از آن زمان، دادستانها اتهامات کلاهبرداری را کنار گذاشتند، اما رسواییهایی که به او نسبت داده میشود، تصویر پادشاه فیلیپه، پسرش را، بهرغم تلاشهایش برای ارائه تصویری هوشیارتر و مسئولتر، مخدوش کرده است.
در این مورد، برخی بازدید شاه فیلیپه از مناطقی را که بهشدت آسیب دیده بودند، بیشتر یک مزاحمت میدانستند تا عامل آرامش؛ حتی اگر پس از اینکه رهبران سیاسی، مانند آقای سانچز، صحنه را به دلیل نگرانیهای امنیتی ترک کردند، او ماند و همچنان با مردم ناامید صحبت میکرد. برخی همچنین نحوه تخصیص منابع را مورد انتقاد قرار دادند: شاه و همراهانش توانستند به پایپورتا برسند، در حالی که امدادگران و کارکنان اورژانس سخت در تلاش بودند تا در منطقه حرکت کنند.
پادشاه فیلیپه در یک سخنرانی پس از حادثه در روز یکشنبه به «خشم و ناامیدی» اعتراف کرد، در حالی که هنوز گلولای پاشیدهشده روی چکمههایش مشخص بود. اسکار پوئنته، وزیر حملونقل اسپانیا، یکشنبهشب به کانال تلویزیونی La Sexta گفت که این دیدار با نیت خوبی انجام شده، اما «شاید در بهترین زمان صورت نگرفت».
نقش تغییرات اقلیمی
طبق گفته هیات بیندولتی تغییرات اقلیمی، رویدادهای شدید آبوهوایی که باعث سیل و خشکسالی بسیار تاثیرگذار میشوند، به دلیل تغییرات آبوهوایی با منشأ انسانی، محتملتر و شدیدتر شدهاند و این موضوع با اتفاقات مکرر ثابت شده است.
سلِستِ سائولو، دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی (WMO) گفت: «در نتیجه افزایش دما، چرخه هیدرولوژیک شتاب گرفته است. همچنین نامنظمتر و غیرقابلپیشبینیتر شده است و ما با مشکلات فزایندهای از آب زیاد یا کم مواجه هستیم. جو گرمتر، رطوبت بیشتری را در خود نگه میدارد که موجب بارندگی شدید میشود.»
پدیدهای که اسپانیا را درنوردیده است -که به عنوان «فرورفتگی جداشده در سطوح بالا» یا DANA (اغلب مترادف با باران سیلآسا و سیل) در اسپانیایی شناخته میشود-، اغلب در فصل پاییز رخ میدهد، زیرا گرمای سطح باقیمانده از تابستان، با هجوم ناگهانی هوای سرد از نواحی قطبی مواجه میشود. این پدیده سبب چیزی میشود که هواشناسان آن را «سیستم قطع» با مقادیر کمفشار که طی چند روز ادامه مییابد و در منطقه مورد نظر میچرخد، مینامند. این پدیده جنوب فرانسه را نیز تحت تاثیر قرار داد.
عمر بادور، رئیس نظارت بر آبوهوا در WMO میگوید: «وجود هوای گرم در نزدیکی سطح که از طریق رطوبت بیش از حد از دریای مدیترانه که هنوز گرم است و ناپایداری ناشی از درگیری با هوای سرد در اتمسفر فوقانی ایجاد میشود، سبب تشکیل ابرهای همرفتی بزرگ با بارشهای شدید و سیل ناگهانی میشود.»
او گفت: «انتظار میرود تغییرات آبوهوایی به دلیل گرمتر شدن آب دریاها و افزایش رطوبت در جو، این سیستمها را شدیدتر کند.»
به ازای هر یک درجه سانتیگراد گرم شدن هوا، هوای اشباعشده به طور متوسط هفت درصد بخار آب بیشتری دارد. بنابراین هر کسری اضافی از گرم شدن، باعث افزایش رطوبت جوی میشود که خودش خطر رخدادهای شدید بارش را افزایش میدهد.
یک «سیستم قطع» مشابه در سپتامبر 2023 (طوفان دانیل) ویرانی عظیمی در یونان ایجاد کرد، سپس به لیبی منتقل شد و در آنجا باعث فروریختن سدها شد و تلفات زیادی گرفت. طوفان دانیل، مرگبارترین طوفان شبهاستوایی مدیترانه در تاریخ ثبتشده، و همچنین یکی از پرهزینهترین طوفانهای استوایی ثبتشده خارج از حوضه اقیانوس اطلس شمالی بود. این طوفان که به عنوان یک سیستم کمفشار در حدود 4 سپتامبر 2023 شکل گرفت، یونان، بلغارستان و ترکیه را با سیل گسترده تحت تاثیر قرار داد. سپس به سمت سواحل لیبی حرکت کرد و باعث سیلهای فاجعهبار شد. در یونان، بارندگی شدید به سیل منتهی شد و بیش از دو میلیارد یورو خسارت وارد کرد که آن را به پرهزینهترین طوفان ثبتشده برای این کشور تبدیل کرد. لیبی بیشترین ضربه را متحمل شد و بارانهای سیلآسا باعث از کار افتادن دو سد در نزدیکی شهر درنا شد. این امر به مرگ بیش از 5900 نفر و زخمی شدن هفت هزار نفر انجامید و حداقل هشت هزار نفر دیگر مفقود شدند.