زمان انعطافپذیری
بهترین استراتژی برای سرمایهگذاری چیست؟
بازار مسکن با کاهش حجم معاملات مواجه شده و در معرض رکود قرار گرفته است، حال آنکه ارزهای دیجیتال، بخش جدیدی هستند که چشم برخی افراد عادی را برای سرمایهگذاری به خود خیره کردهاند، خصوصاً آنکه بیتکوین نشانههایی از آمادگی برای شکست مرز هشت هزاردلاری را نشان داده است.
حمید فرزین: بازار سهام در اوج قرار دارد و هر روز رکوردهای تازهای را به ثبت میرساند؛ دلار در دامنه 15 هزار و 500 تا 16 هزار و 500تومانی گرفتار شده است و طلای 18 عیار و سکه امامی، بهرغم رشد قیمت در فروردینماه، اصلاً بازدهی قابل قیاسی با شاخص کل بورس نداشتهاند. بازار مسکن با کاهش حجم معاملات مواجه شده و در معرض رکود قرار گرفته است، حال آنکه ارزهای دیجیتال، بخش جدیدی هستند که چشم برخی افراد عادی را برای سرمایهگذاری به خود خیره کردهاند، خصوصاً آنکه بیتکوین نشانههایی از آمادگی برای شکست مرز هشت هزاردلاری را نشان داده است.
با توجه به چنین تصویر کلی از بازارها، احتمالاً برای بسیاری از افراد، ورود به بازار سهام وسوسهکنندهتر است؛ ولی یک نکته پایه هنگام ورود به انواع بازارهای مالی و دارایی و... را باید به خاطر داشت و آن انعطافپذیر بودن است. در واقع مهمترین عاملی که موجب میشود بسیاری از آماتورها در بازارها دچار ضررهای هنگفتی شوند، انعطافناپذیر بودن است. با قبول این فرض، فارغ از آنکه سرمایه خود را وارد کدام بازار میکنیم، باید یک حد ضرر و یک حد سود را برای معاملات خود تعریف کنیم. حد ضرر و حد سود بهطور خودکار، ذهن یک معاملهگر را انعطافپذیر میکند. مساله در بازارها این نیست که حداکثر سود را به دست بیاوریم، بلکه باید بدانیم که چنین آرزویی تقریباً محال است؛ مساله مهم این است که سرمایه خود را به گونهای در بازارهای مختلف تقسیم کنیم که احتمال سود خود را بسیار بالا ببریم و احتمال ضرر را همزمان کاهش دهیم. وقتی سرمایه خود را پخش میکنیم و با یک حد سود و ضرر مشخص وارد بازار یا از آن خارج میشویم، درست است که سود حداکثری به دست نمیآوریم، ولی احتمال ضرر کردن بسیار پایین میآید و همزمان احتمال به دست آوردن یک سود معقول افزایش پیدا میکند. زمان انعطافپذیری یعنی دوری از طمع کردن و جلوگیری از تصمیمات غیرمنطقی در زمانی که دچار ضرر شدهایم و حاضر نیستیم آن را بپذیریم.
زمان انعطافپذیری یعنی دوری از هیجان و ایجاد یک استراتژی مشخص برای سرمایهگذاری در بازارها. ممکن است اکنون با توجه به وضعیت بازارها، معامله در بازار سهام و طلا سود بیشتری داشته باشد، ولی همیشه باید آماده خروج از این بازارها و ورود به بازارهای جدید بود. زمان انعطافپذیری یعنی وقتی احساس کردیم، شرایط بازاری تغییر کرده است، خود را با آن هماهنگ و سازگار کنیم، نه اینکه بر عقیده گذشته خود استوار باقی بمانیم. انعطافپذیر بودن نیاز به اطلاعات بهروز دارد و هر سرمایهگذار نیاز است که وضعیت بازارها را به صورت روزانه بررسی کند و عوامل فنی و بنیادی را در تصمیمات خود مدنظر قرار دهد. اقتصاد ایران شرایط طبیعی ندارد؛ تورم بالاست و نقدینگی همچنان در حال افزایش است و گرفتار رکود شدن نیز دور از انتظار نیست. در این وضعیت سایه کرونا نیز بر سر اقتصاد قرار گرفته است. تمام این تنگناها و وضعیت ویژه اقتصاد ایران، نشان میدهد که آماتورها بیشتر از همیشه باید به اصول ابتدایی بازار واقف باشند و بر اساس هیجانات سرمایه خود را وارد بازارها نکنند.