بسازیم یا نسازیم؟
ساختوساز مسکن در شرایط پیش رو صرفه اقتصادی دارد؟
یکی از سوالات پیش روی بازار مسکن این است که در شرایط کنونی آیا میتوان به ساختوساز در بازار مسکن امیدوار بود؟ در حال حاضر بازار مسکن، مجوز فعالیت ساختوساز را دارد، اما شرایط کرونایی باعث شده که فعالیت خرید و فروش مانند گذشته نباشد.
مجید حیدری: یکی از سوالات پیش روی بازار مسکن این است که در شرایط کنونی آیا میتوان به ساختوساز در بازار مسکن امیدوار بود؟ در حال حاضر بازار مسکن، مجوز فعالیت ساختوساز را دارد، اما شرایط کرونایی باعث شده که فعالیت خرید و فروش مانند گذشته نباشد. در این وضعیت فعالان ساختمانی، میتوانند نسبت به بهبود وضعیت کسبوکار مسکن پس از شیوع کرونا امیدوار باشند. از سوی دیگر، برخی دیگر از فعالان این صنعت نیز تحت تاثیر برخی عوامل، شرایط پیش رو را ناامیدکننده تلقی میکنند. بررسیها نشان میدهد دو عامل اصلی در افزایش بدبینی فعالان ساختمانی نسبت به آینده بازار ساختوساز دخیل بوده است. عامل نخست به یک متغیر اثرگذار درونی بخش مسکن بازمیگردد. از دیدگاه کارشناسان و تحلیلگران بازار مسکن، جهش قیمت مسکن با وجود رکود سنگین حاکم بر بازار معاملات در پایان سال گذشته و تداوم آن در سال جاری از جمله مهمترین دلایل منفی شدن انتظارات سازندهها و فعالان ساختمانی نسبت به وضعیت فعالیتها در هفتههای آتی در این حوزه بوده است. آمارهای رسمی نشان میدهد در فروردینماه امسال میانگین قیمت هر مترمربع مسکن در شهر تهران به ۱۵ میلیون و ۲۹۵ هزار تومان رسید که این میزان در مقایسه با میانگین قیمت یک ماه قبل یعنی اسفند ۹۸ با کاهش ۳ /۲درصدی همراه شد. با وجود کاهش قیمت ماهانه، اما تورم نقطهای مسکن در فروردینماه امسال به ۳۴ درصد رسید. تحلیلهای کارشناسی نشان میدهد عامل مهار تورم ماهانه ملکی در پایتخت شیوع بیماری کرونا، کاهش مراجعات و رفت و آمد به بازار مسکن در فروردینماه و در نتیجه سقوط بیسابقه حجم معاملات مسکن طی یک ماه در فروردینماه ۹۹ است. نکته مهم دیگر، افت تقاضا در بازار است. در فروردینماه امسال بر اساس اعلام بانک مرکزی، مجموعاً هزار و ۲۴۳ فقره معامله خرید مسکن در شهر تهران به ثبت رسید که این میزان در مقایسه با اسفندماه با کاهش ۸۶درصدی و در مقایسه با فروردینماه سال قبل با افت بیسابقه ۶۰درصدی همراه شده است. حجم هزار و ۲۰۰ فقرهای معاملات خرید مسکن کمترین میزان معاملات خرید واحدهای مسکونی در شهر تهران در تاریخ ثبت تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی پایتخت در آمارهای رسمی است. از دیدگاه سازندگان و فعالان ساختمانی، ادامه بالا بودن سطح قیمتی مسکن، در شرایطی که قدرت خرید سمت تقاضا احیا نشده است؛ منجر به ایجاد رکود در بخش فروش آپارتمانهای تکمیلشده و در ادامه ایجاد رخوت در آغاز پروژههای ساختوساز جدید میشود. چنانچه آمار نیز کاهش تقاضا در بخش ساختمانی را تایید میکند.
اما عامل مهم دیگر در شدت یافتن این بدبینی به شیوع ویروس کرونا مربوط میشود. این ویروس همزمان با آغاز ماه پایانی سال جاری گسترش و پس از آن اوج پیدا کرد. تحت تاثیر قرار گرفتن شرایط عمومی کشور از گسترش این ویروس سبب شد تا بخش عمدهای از سازندگان و فعالان ساختمانی به این نتیجه برسند که در هفتههای آتی وضعیت ساختوساز و تولید آپارتمانهای مسکونی و همچنین فروش در بازار تحت تاثیر شیوع این ویروس آسیب خواهد دید و در نتیجه رکود بیشتری بر بازار حاکم خواهد شد.