شناسه خبر : 23554 لینک کوتاه

تحلیل کننده تعادل اقتصادی

اقتصاد‌دانی که نظریه تعادل عمومی را فرمول بندی‌کرد

جرارد دبرو، اقتصاددان و ریاضیدان فرانسوی‌الاصل، چهارم جولای 1921 به دنیا آمد. وی بعدها به شهروندی ایالات متحده آمریکا در آمد. دبرو به عنوان استاد اقتصاد دانشگاه برکلی به شهرت رسید. وی در 1983 به واسطه «ثبت روش‌های تحلیلی جدید در نظریه اقتصادی و فرمول‌بندی مجدد نظریه تعادل عمومی» موفق به کسب جایزه نوبل اقتصاد شد.

تجارت فردا-   جرارد دبرو  جرارد دبرو
 تولد: 4 جولای 1921  برنده نوبل 1983

جرارد دبرو، اقتصاددان و ریاضیدان فرانسوی‌الاصل، چهارم جولای 1921 به دنیا آمد. وی بعدها به شهروندی ایالات متحده آمریکا در آمد. دبرو به عنوان استاد اقتصاد دانشگاه برکلی به شهرت رسید. وی در 1983 به واسطه «ثبت روش‌های تحلیلی جدید در نظریه اقتصادی و فرمول‌بندی مجدد نظریه تعادل عمومی» موفق به کسب جایزه نوبل اقتصاد شد.

 دبرو در بیوگرافی کوتاهی که خودش نوشته، گفته است تحصیلش در رشته ریاضیات بیشتر به دلیل وقوع جنگ جهانی بوده است. دبرو در شهر ساحلی کاله در شمال فرانسه به دنیا آمد. نام پدرش فرناندو و مادرش کامیله بود. جرارد دبرو تمام دوران تحصیلات ابتدایی خود را در همین شهر به پایان برد و در تابستان 1933 یعنی زمانی که می‌خواست برای حضور در آزمون ورودی در دانشگاهی در پاریس آماده شود، جنگ جهانی دوم به فرانسه سرایت کرد و او مجبور شد در سال‌های 1939 و 1940 در دانشگاه امبرت به تحصیل ریاضیات بپردازد. دبرو می‌نویسد: «در زمان اشغال فرانسه توسط نیروهای آلمانی، خاک فرانسه به چند منطقه تقسیم شده بود. من توانستم از دانشگاه امبرت به دانشگاه گرنوبل بروم چون هر دو آنها در منطقه به اصطلاح آزاد قرار داشتند.» جرارد دبرو تحصیل ریاضیات را در گرنوبل به پایان می‌برد. جرارد دبرو به شرایط سخت پذیرش دانشگاه‌ها و فضای تاریک فرانسه در آن سال‌های اشغال و جنگ اشاره می‌کند که همه این موارد فشار زیادی بر ر‌وی دانشجویان و پژوهشگران وارد می‌آورد. جنگ همان گونه که یک بار دبرو را به سمت ریاضیات سوق داده بود این بار از ریاضیات دور کرد تا امکان آشنایی او با اقتصاد فراهم شود. دبرو می‌نویسد: «قصد داشتم در یک آزمون دیگر شرکت کنم تا در نهایت تحصیلاتم را با ریاضیات به اتمام برسانم اما روز عملیات فرا رسید. من در ارتش ثبت‌نام کردم و به دانشگاه افسری در الجزایر فرستاده شدم. پس از آن نیز مدت کوتاهی  تا پایان جولای 1945 در ارتش فرانسه در آلمان جنگیدم. پس از آن متوجه علاقه‌ام به اقتصاد شدم. علاقه‌ای که پس از روبه‌رو شدن با نظریه ریاضیاتی لئون والراس در مورد تعادل اقتصادی عمومی در یک کتاب در من شکل گرفت وتا پایان عمر با من ماند.»  دبرو کار آکادمیک خود را به عنوان یک دستیار پژوهشی آغاز کرد و در تابستان 1950 به کمیته کولس در دانشگاه شیکاگو پیوست. در 1954 مقاله‌ای ارزشمند به نام وجود تعادل برای یک اقتصاد رقابتی به همراه کنت ارو نوشت. آنها در این مقاله با استفاده از روش‌های توپولوژیک به جای روش‌های محاسباتی، دست به اثبات پایه ریاضی برای وجود یک تعادل عمومی زدند. دبرو در سال 1955 به دانشگاه ییل رفت. در سال 1959، تک‌نگاری کلاسیکش را تحت عنوان نظریه ارزش: یک تحلیل بدیهی از تعادل اقتصادی منتشر کرد. در این اثر، وی بنیانی بدیهی برای بازارهای رقابتی چید. وی همچنین با اتکا به روشی بدیع، وجود یک تعادل را بررسی کرد. بین سال‌های 60 تا 61، شروع به کار در مرکز مطالعات پیشرفته علوم رفتاری در دانشگاه استنفورد کرد. در 1962 کارش را در دانشگاه برکلی آغاز کرد. در اواخر دهه 60 و دهه 70 وی به عنوان استاد میهمان به دانشگاه‌های لایدن، کمبریج، بن و پاریس رفت. جرارد دبرو در 1976 نشان لژیون دونور از رئیس جمهور وقت فرانسه (والری ژیسکار دستن) دریافت کرد. وی از اعضای آکادمی بین‌المللی علوم بود. همچنین او در سال 1990 رئیس انجمن اقتصاد آمریکا بود.

علاوه بر چند اثری که از دبرو نام برده شد، او مقالات دیگری نیز به تحریر در آورده است. از این جمله می‌توان به این آثار اشاره کرد: برهان وجود یک تعادل اجتماعی (1952)، بازنمایی عددی تغییر تکنولوژیک (1954)، تعادل بازار (1956)، اقتصاد تحت شرایط عدم قطعیت (1960)، مفاهیم و تکنیک‌های جدید برای تحلیل تعادل (1962)، چهار جنبه نظریه ریاضیاتی تعادل اقتصادی (1974)، ابتکار و پژوهش: نظرگاه یک اقتصاددان درباره عدم قطعیت (1994). از کتاب‌های وی می‌توان اقتصاد ریاضیاتی (1983) را نام برد. جرارد دبرو در سال 1946 در سن 25‌سالگی، با فرانسوا بلد ازدواج کرد و این دو در سال‌های 1946 و 1950 به ترتیب صاحب دو دختر به نام‌های شانتال و فلورنس شدند. دبرو در سن 83 سالگی در شب قبل از کریسمس 2004 جان سپرد و جسدش را در قبرستان پرلاشز به خاک سپردند. از میان نوبلیست‌های اقتصاد متولد ماه جولای، تنها جرارد دبرو اکنون زنده نیست.

 

دراین پرونده بخوانید ...

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها