کشتار جنگل
کدام کشورها بدترین سرزمین برای درختان هستند؟
جنگلهای بارانی یکی از گرانبهاترین منابع طبیعی زمین هستند که سرپناه و رزقوروزی طیف وسیعی از تنوع زیستی و معیشت میلیاردها نفر را فراهم میکنند. اکوسیستم آنها به سلامت کلی تمام سیاره کمک میکند. اکنون، بیش از هر زمان دیگری، این جنگلهای حیاتی با تهدید فزاینده جنگلزدایی مواجه هستند.
از پایان آخرین عصر یخبندان -10 هزار سال پیش- جهان یکسوم جنگلهای خود را از دست داده است. دو میلیارد هکتار جنگل -مساحتی دو برابر ایالاتمتحده- برای کشت محصولات کشاورزی، پرورش دام و استفاده از چوب به عنوان سوخت، پاکسازی شده است.
اگرچه انسانها هزاران سال است که این سیاره را جنگلزدایی کردهاند، اما سرعت از بین رفتن جنگلها در چند قرن اخیر به سرعت افزایش یافته است. نکته تاسفبار اینجاست که نیمی از تلفات جهانی جنگل بین هشت هزار سال قبل از میلاد تا سال 1900 رخ داده؛ اما نیمی دیگر، تنها در قرن گذشته.
بر اساس گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، تبدیل کاربری زمین برای تولید محصولات کشاورزی در مقیاس بزرگ، علت اصلی جنگلزدایی مناطق استوایی است که حدود 80 درصد از دست رفتن جنگلها را به خود اختصاص میدهد. جنگل اغلب از طریق کشتوکار بریده و سوزانده میشود تا زمینهایی برای توسعه کشاورزی تجاری، تولید روغن نخل، مزارع سویا یا مراتع گاو ایجاد شود. روشهایی مانند این، عامل اصلی آتشسوزیهای جنگلی در جنگلهای بارانی هستند، مانند مواردی که در سال ۲۰۱۹ رخ داد.
عملیات قطع درختان، که محصولات چوبی و کاغذی جهان را تامین میکند، هر سال درختان بیشماری را نیز از بین میبرد. چوببرها، که برخی از آنها غیرقانونی عمل میکنند، همچنین جادههایی را برای دسترسی به جنگلهای دورافتادهتر میسازند که موجب تخریب بیشتر جنگلها میشود. با توسعه زمین برای خانهها، جنگلها نیز در نتیجه گسترش روزافزون شهری قطع میشوند.
حدود 250 میلیون نفر در مناطق جنگلی و ساوانا زندگی میکنند و برای امرار معاش و درآمد، به آنها وابسته هستند- بسیاری از آنها در میان فقیران روستایی جهان هستند.
۸۰ درصد از حیوانات و گیاهان زمین در جنگلها زندگی میکنند و جنگلزدایی گونههایی از جمله اورانگاوتان، ببر سوماترا و بسیاری از گونههای پرندگان را تهدید میکند. از بین بردن درختان، جنگل را از بخشهایی از تاج پوشش محروم میکند که در طول روز تابش نور خورشید را مسدود میکند و در شب گرما را نگه میدارد. اختلال در این روند سبب نوسانات شدید دما میشود که میتواند برای گیاهان و حیوانات مضر باشد.
اثرات جنگلزدایی بسیار فراتر از مردم و حیواناتی است که در آنجا زندگی میکنند. برای مثال، جنگلهای بارانی آمریکای جنوبی بر چرخههای آب منطقهای و شاید حتی جهانی تاثیر میگذارد و کلید تامین آب در شهرهای برزیل و کشورهای همسایه است.
در این گزارش، میخواهیم ببینیم کدام کشورها قدر جنگلهایشان را نمیدانند؟ کدام کشورها در 100 سال گذشته بیشتر از بقیه، جنگل از دست دادهاند؟
قدم زدن در سرزمین عجایب جنگلی
جنگلها 30 درصد از زمینهای روی زمین را پوشش میدهند؛ بیش از مجموع مساحت ایالاتمتحده، کانادا و روسیه. درختان این جنگلها برای وجود ما حیاتی هستند، اما ما اغلب قدر یا ارزش کامل آنها را نمیدانیم- به این دلیل که همیشه در دسترس هستند یا به راحتی به دست آمدهاند.
با این حال، نباید این کار را ادامه دهیم، زیرا جنگلها در حال از بین رفتن هستند. درختانِ بیش از 502 هزار مایلمربع از زمینهای جنگلی در سراسر جهان بین سالهای 1990 تا 2016 قطع شده و حدود 17 درصد از جنگلهای بارانی آمازون در 50 سال گذشته از بین رفته است.
امروزه 12 درصد از ایلینویز پوشیده از جنگل است که مجموعاً حدود 4 /4 میلیون هکتار میشود. در حالی که قبل از اینکه اروپاییها در ایلینویز سکنی گزینند، این ایالت با 8 /13 میلیون هکتار جنگل پوشانده شده بود که 40 درصد از مساحت ایالت را تشکیل میداد. جنگلهای دیروز جای خود را به شهرها و شهرکها، زمینهای کشاورزی و فضای صنعتی داده است.
آنچه از جنگلهای ما باقی میماند کمک زیادی به بشریت میکند، اما بسیاری از آنها منفعل هستند و همیشه مورد توجه یا قدردانی قرار نمیگیرند. در ادامه 10 دلیل برای قدردانی از درختان و جنگلهایمان و همه چیزهایی که ارائه میدهند آورده شده است.
1- هوا را تمیز میکنند.
درختان تصفیهکننده هوای طبیعت هستند. درختان آلایندههای زیادی از جمله دیاکسید کربن، دیاکسید نیتروژن و دیاکسید گوگرد را جذب میکنند. در واقع، یک درخت بالغ میتواند سالانه 48 پوند دیاکسید کربن را از هوا حذف کند.
توانایی درختان در تمیز کردن هوا تاثیر قابل اندازهگیری بر سلامت انسان دارد. در مناطق شهری ایالاتمتحده، توانایی تصفیه درختان میتواند 8 /6 میلیارد دلار در سال در هزینههای مراقبتهای بهداشتی صرفهجویی کند.
2- آنها در تمام طول سال دنیای ما را رنگی میکنند.
هر سال، جنگلها با رنگهای مختلف، جان میگیرند. سایههای زرد، نارنجی، قرمز، بنفش و قهوهای به تدریج جایگزین پتوی سبزی میشوند که وقتی بهار جای خود را به تابستان میدهد، فوران میکند. حتی پالت رنگی آرامتر جنگل در زمستان، یادآور فصول و آنچه در آینده رخ خواهد داد، است. فارغ از هر فصل، جنگلهای ما پر از رنگ است.
3- آنها گنجینهای از تنوع زیستی هستند.
بیش از 80 درصد از گونههای روی زمین، جنگلها را خانه خود میدانند. این بدان معناست که بیش از پنج میلیون گونه زمینی برای بقا و رشد به یک جنگل وابسته هستند.
در ایلینویز، 5 /82 درصد از پستانداران، 8 /62 درصد از پرندگان و 7 /79 درصد از خزندگان و دوزیستان برای تمام یا بخشی از چرخه زندگی خود به یک زیستگاه جنگلی وابسته هستند؛ و این فقط نوک کوه یخ است. هزاران بیمهره و گونههای گیاهی از جمله خزهها، گلسنگها، قارچها و حتی گلهای وحشی در جنگلهای سراسر زمین زندگی میکنند.
4- کمک میکنند نفس بکشیم.
درختان جنگل نهتنها دیاکسید کربن مضر و سایر آلایندهها را جذب میکنند، بلکه اکسیژنی را که برای تنفس به آن متکی هستیم نیز بیرون میدهند. فقط یک درخت پربرگ بزرگ میتواند اکسیژن یک روز را برای چهار نفر تامین کند. جنگلهای آمازون به تنهایی بیش از 20 درصد اکسیژن زمین را تولید میکند.
5- آنها سایه و پناه میدهند.
اگر تا به حال زیر سایبان درختی که در سایه قرار دارد از نور خورشید فاصله گرفتهاید، میدانید که چقدر میتواند نیروبخش باشد. سایه ایجادشده به وسیله درختان و جنگلها میتواند دمای هوا را 20 تا 45 درجه فارنهایت در مقایسه با مناطق بدون سایه خنک کند. حتی تبخیر آب از درختان میتواند اثر خنککنندگی داشته باشد.
درختان همچنین سرپناهی برای انواع حیات وحش فراهم میکنند؛ از حیواناتی که سوراخهایی در تنه درختان حفر میکنند تا آنهایی که برای فرار از شکار شدن به سمت درخت میروند. بسیاری از حیوانات از درختان به عنوان پناهگاه دائمی و موقت استفاده میکنند، از جمله آنهایی که برای فرار از باران، زیر درختی در مجاورت خود پناه میگیرند.
6- درختان به ما آب میدهند.
بیش از نیمی از آب آشامیدنی در ایالاتمتحده از جنگلها تامین میشود. اگر در مورد آن فکر کنید، این آمار شگفتانگیز منطقی است. درختان و ریشههای آنها مانند اسفنج عمل میکنند؛ به این ترتیب که بارندگی را جذب کرده و سپس به تدریج آن را در رودخانهها و جویبارها رها میکنند. درختان نیز آب را از طریق ریشههای خود جذب میکنند که راه خود را تا برگها به سمت بالا طی میکند. در طول فتوسنتز، برگها سپس بخار آب و اکسیژن را در جو آزاد میکنند.
جنگلها آب ما را نیز تمیزتر نگه میدارند. هر چه زمینهای جنگلی در حوضه آبخیز بیشتر باشد، هزینه تصفیه آب برای ایمنسازی آن برای انسان کمتر است.
7- آنها یک منبع غذایی باورنکردنی هستند.
جنگلها خواربارفروشی طبیعت هستند. حیوانات از همه نوع، از پستانداران بزرگ گرفته تا بیمهرگان ریز، از نعمتهای جنگلی منتفع میشوند. از کرمها و سوسکهایی که روی برگهای درختان غذا میخورند، تا سنجابها و سمورهایی که آجیل و دانهها را جمعآوری میکنند، درختان منبع غذایی غنی برای بسیاری از گونهها هستند.
8- آنها به درمان ما کمک میکنند.
بیش از 120 داروی تجویزی که در سرتاسر جهان عرضه میشود، از گیاهان موجود در جنگلهای بارانی استوایی زمین به دست آمده است. دارویی که برای مبارزه با باکتریهای مقاوم به دارو استفاده میشود، از ترکیبی در برگهای سوزنیِ سرو قرمز شرقی میآید و داروی تئوفیلین که برای درمان آسم استفاده میشود، از درختان کاکائو گرفته میشود. علاوه بر این، حدود 70 درصد از گیاهان با خواصی که میتوانند با سرطان مبارزه کنند، تنها در جنگلهای بارانی یافت میشوند. همچنین پتانسیل استفادهنشده بسیار زیاد است، زیرا تنها یک درصد از گیاهان در جنگلهای بارانی استوایی برای فواید دارویی مورد مطالعه قرار گرفتهاند.
9- شغل ایجاد میکنند.
حدود 10 میلیون نفر در سراسر جهان در زمینه مدیریت یا حفاظت از جنگل کار میکنند، اما این تنها بخش کوچکی از 2 /1 میلیارد نفر در سراسر جهان است که برای بخشی از زندگی خود به جنگلها متکی هستند.
در سراسر جهان، دهها هزار شغل به جنگلها وابسته است؛ افرادی که به عنوان جنگلبان، محیطبان یا کارشناس منابع طبیعی و دانشمندان حفظ محیط زیست مشغول به کار هستند.
10- فرصتهای تفریحی به وجود میآورند.
جنگلها فرصتهای بیشماری برای ما فراهم میکنند تا مزایای آرامشبخش طبیعت را تجربه کنیم؛ چه پیادهروی یا گردش باشد، چه ساکت نشستن و تماشای شکوه حیات وحش.
ایالاتمتحده دارای 155 جنگل ملی است که 190 میلیون هکتار را شامل میشود. برای مثال، منطقه حفاظتشده جنگل ویل کانتی (Will County) بیش از 22500 هکتار را مدیریت میکند که شامل هکتارها زمین جنگلی است. این جنگلها نهتنها کیفیت هوا و آب، بلکه رفاه ما را نیز بهبود میبخشند، زیرا صرف بودن در طبیعت برای سلامتی ما مفید است.
درختان، قربانی امیال بشر
از آنجا که جهان به دنبال کاهش سرعت تغییرات آبوهوایی، حفظ حیات وحش و حمایت از بیش از هشت میلیارد نفر است، درختان به ناچار بخش عمدهای از پاسخ را در اختیار دارند. با این حال، تخریب انبوه درختان -جنگلزدایی- همچنان ادامه دارد و مزایای بلندمدت درختان زنده را قربانی به دست آوردن سوخت کوتاهمدت و مواد برای تولید و ساختوساز میکند.
ما به دلایل مختلفی به درختان نیاز داریم که در بالا به برخی اشاره شد. از جمله این دلایل این است که درختان دیاکسید کربنی را که بازدم میکنیم و گازهای گلخانهای جذبکننده گرما را که فعالیتهای انسانی منتشر میکنند، جذب میکنند. با ورود این گازها به جو، گرمایش جهانی افزایش مییابد، روندی که اکنون دانشمندان ترجیح میدهند آن را تغییر اقلیم بنامند.
همچنین خطر قریبالوقوع بیماری ناشی از جنگلزدایی وجود دارد. تخمین زده میشود که 60 درصد از بیماریهای عفونی نوظهور از حیوانات ناشی میشود و یکی از دلایل اصلی جهش ویروسها از حیات وحش به انسان، از بین رفتن زیستگاه، اغلب از طریق جنگلزدایی است.
میزان و علل جنگلزدایی از منطقهای به منطقه دیگر در سراسر جهان متفاوت است. در سال 2009، دوسوم از جنگلهای جهان تنها در 10 کشور قرار داشتند: روسیه، برزیل، کانادا، ایالاتمتحده، چین، استرالیا، جمهوری دموکراتیک کنگو، اندونزی، هند و پرو.
جنگلزدایی جهانی حدود 7 /13 میلیون هکتار در سال تخمین زده میشود که مشابه مساحت یونان است. نیمی از منطقهای که جنگلزدایی را تجربه میکند، جنگلهای جدید و در حال رشد هستند. علاوه بر جنگلزدایی مستقیم به دست انسان، جنگلهای در حال رشد تحت تاثیر تغییرات آبوهوایی نیز قرار گرفتهاند.
همانطور که در نمودار 1 مشاهده میکنید، در سال 2023، برزیل با بیش از 1 /1 میلیون هکتار، بزرگترین منطقه از بینرفته جنگلهای استوایی نخستین1 را در سراسر جهان به ثبت رساند. تلفات جنگلهای نخستین در برزیل به طور قابل توجهی بیشتر از هر کشور دیگری در آن سال بود و بیش از 30 درصد از کل تلفات جهانی جنگلهای نخستین را تشکیل میداد. جمهوری دموکراتیک کنگو با از بین رفتن حدود 530 هزار هکتار جنگل در رتبه دوم قرار داشت.
از سال 2002 تا 2023، در مجموع 3 /76 مگاهکتار جنگل نخستین مرطوب در سطح جهان نابود شده است که 16 درصد از کل از بین رفتن پوشش درختی آن را در همان دوره زمانی تشکیل میدهد.
در سال 2010، جهان دارای 92 /3 گیگاهکتار پوشش درختی بود که در بیش از 30 درصد از مساحت زمین گسترش داشت. در سال 2023، 3 /28 مگاهکتار از این پوشش درختی از دست رفت.
از سال 2001 تا 2023، روسیه بیشترین تلفات نسبی پوشش درختی را در جهان داشته است؛ معادل از دست دادن 7 /83 مگاهکتار، که نشاندهنده 11 درصد از پوشش درختی در سال 2000 است.
بیشتر جنگلزداییها کجا اتفاق افتاده است؟
در این بخش کشورها را با کاهش کل مساحت جنگلهایشان بین سالهای 2001 تا 2021، که بر حسب کیلومترمربع اندازهگیری میشود، رتبهبندی میکنیم. همه این دادهها از بانک جهانی به دست آمده است.
برزیل در دو دهه گذشته بیش از نیممیلیون کیلومترمربع از جنگلهای خود را از دست داده است. توسعه کشاورزی برای تولید گوشت گاو و سویا در کنار رشد معادن و زیرساختها، محرکهای اصلی این جنگلزدایی در مقیاس بزرگ هستند.
این امر همچنین باعث آتشسوزیهای دورهای در جنگلهای بارانی آمازون شده و زنگ خطر مکرر را از سراسر جهان به صدا درآورده است. در واقع، برزیل به اندازه مجموع چهار کشور بعدی، پوشش جنگلیاش را قربانی کرده است.
در جدول بالا، کشورهایی آمدهاند که قدر جنگلهایشان را ندانستهاند و طی یک دوره از سال 2001 تا 2021، بیشتر از سایرین، درختان را از دست دادهاند.
آنچه در اینجا به سرعت آشکار میشود این است که چگونه اکثر کشورهای این فهرست، در آفریقا و آمریکای جنوبی قرار دارند. یک مطالعه این همبستگی را نشان داد که در آن، اقتصادهای در حال توسعه نسبت به اقتصادهای پیشرفته نرخ جنگلزدایی بالاتری دارند. مستعمرههای سابق نیز نسبت به آنهایی که مستعمره نشده بودند، تلفات جنگلی بیشتری را تجربه کردهاند.
در آسیا، صنعت روبهرشد روغن نخل اندونزی محرکی کلیدی برای جنگلزدایی است، اگرچه اکنون تلاشهایی برای معکوس کردن تاثیر آن انجام میشود. در همین حال، کامبوج برای مزارع در حال رشد لاستیک و صنعت الوار خود، قطع سریع درختان را تجربه میکند.
در نهایت، میانمار مدتهاست که با قطع غیرقانونی درختان برای چوب دستوپنجه نرم میکند، اما جنگ داخلی جاری در این کشور تلاشها برای گفتوگو را متوقف میکند.
برندگان مسابقه جنگلزدایی
برزیل دارای بالاترین نرخ جنگلزدایی در جهان است. این کشور در پنج سال گذشته بیش از نیمی از پوشش گیاهی خود را از دست داده است. برزیل هر سال 78 /1 مگاهکتار از جنگلهای خود را از دست میدهد. جهان در مجموع در حال از دست دادن حدود 10 میلیون هکتار جنگل در سال است که چیزی به اندازه پرتغال میشود.
در ادامه، فهرست 10 کشور با بیشترین میزان جنگلزدایی (بر اساس آمار سال 2024) آورده شده است:
1- برزیل / 1780 هزار هکتار در سال
برزیل دارای بالاترین نرخ جنگلزدایی در جهان است. این امر عمدتاً به این دلیل اتفاق میافتد که مردم زمین را برای کشاورزی و پرورش حیوانات پاکسازی میکنند. بسیاری از جنگلهای برزیل به همین دلیل نابود شدهاند. اگرچه سرعت قطع درختان هر سال کاهش مییابد، اما برزیل همچنان رتبه اول را برای بیشترین جنگلزدایی در جهان در اختیار دارد.
برزیل همچنین به عنوان کشوری که بیشترین جنگلهای بارانی نخستین را دارد، پیوسته در صدر فهرست بیشترین تلفات جنگلهای نخستین نشسته است. در مجموع، این کشور حوزه آمازون، با درختهایش به خاطر عواملی همچون دامداری، قطع درختان، تغییرات آبوهوایی، استخراج معادن و توسعه زیرساختها خداحافظی میکند.
2- استرالیا / 662 هزار هکتار در سال
استرالیا به دلیل قطع درختان، از جمله از دست دادن تنوع زیستی و انتشار کربن، با مسائل مختلفی دستوپنجه نرم میکند. اگرچه استرالیا دارای جنگلهای بارانی و جنگلهایی با تعداد زیادی درخت است، اما شرکتها در آنجا هر سال درختان زیادی را قطع میکنند. بین سالهای 2015 تا 2020، حدود 4 /0 میلیون هکتار از جنگلها در استرالیا نابود شد. از جمله عوامل سببساز مرگ این جنگلها میتوان به کشاورزی، قطع درختان، توسعه شهری و آتشسوزیهای جنگلی اشاره کرد.
3- مکزیک / 441 هزار هکتار در سال
مکزیک هر سال حدود 12 /0 میلیون هکتار از پوششهای جنگلی خود را برای کشاورزی قطع میکند. این بدان معناست که آنها درختان و گیاهان را حذف میکنند تا فضایی برای رشد محصولات ایجاد کنند. اما نابودی این درختان مشکلاتی را به وجود میآورد؛ از جمله اینکه هنگام بارندگی شدید میتواند باعث رانش زمین و سیل شود، زیرا ریشه درختان به حفظ خاک کمک میکند. همچنین وقتی درختان قطع میشوند، گاز دیاکسید کربن را در هوا آزاد میکنند. این گاز به تغییرات اقلیمی دامن میزند و آبوهوا را گرمتر میکند. بنابراین کشتن درختان نهتنها به محیط زیست محلی آسیب میرساند، بلکه احتمال گرم شدن زمین را نیز افزایش میدهد. در مجموع، توسعه کشاورزی و دامداری، قطع غیرقانونی درختان، شهرنشینی، استخراج الوار و آتشسوزی جنگلها، از جمله عوامل از بین رفتن پوشش جنگلی در مکزیک است.
4- جمهوری متحد تانزانیا / 372 هزار هکتار در سال
در تانزانیا عمدتاً برای کشاورزی تیشه به ریشه درختان میزنند که حدود 80 درصد از کل جنگلهایش را تشکیل میدهد. در مجموع، این کشور حدود 18 /6 میلیون هکتار از جنگلهایش را قربانی کرده است. از دیگر دلایل جنگلزدایی در تانزانیا میتوان به ساخت زغال چوب به روشهای مضر، تجارت غیرقانونی چوب و... اشاره کرد. در مجموع جنگلها در این کشور شرق آفریقا برای دلایل کشاورزی، تولید زغال چوب، تغییر کشت و چرای دام از دست میروند.
5- زیمبابوه / 309 هزار هکتار در سال
زیمبابوه هر سال مقدار قابل توجهی از جنگلهایش را از دست میدهد؛ چیزی در حدود 26 /0 میلیون هکتار در هر سال. حدود 20 درصد از این تلفات جنگلی به دلیل گسترش صنعت دخانیات در کشور اتفاق میافتد. کشاورزی تنباکو برای اقتصاد زیمبابوه حیاتی است. با این حال، این جنگلزدایی همچنین موجب افزایش انتشار دیاکسید کربن میشود که بر محیط زیست تاثیر منفی میگذارد. جنگلها در این کشور آفریقای جنوبی برای کشاورزی، ساخت جادهها و خانهها پاکسازی میشوند. مناطق روستایی نیز برای تامین انرژی به شدت به چوب متکی هستند.
6- آرژانتین / 301 هزار هکتار در سال
حدود 14 درصد آرژانتین را جنگل پوشانده بود. این در حالی است که این کشور در چند وقت اخیر به دلیل جنگلزدایی میزان قابل توجهی از پوشش جنگلی خود را از دست داده است. دلایل متعددی برای افزایش نرخ جنگلزدایی در این کشور آمریکای جنوبی وجود دارد، از جمله تغییرات آبوهوایی، تخریب خاک و از بین رفتن تنوع زیستی. با این حال، مهمترین علت، کشاورزی، به ویژه تولید دانه سویاست.
7- بولیوی / 289 هزار هکتار در سال
نرخ جنگلزدایی بولیوی در سالهای اخیر افزایش یافته است. این کشور به حدود 6 /0 میلیون هکتار از اراضی جنگلی خود دستاندازی کرده است. دلیل اصلی جنگلزدایی در بولیوی افزایش کشاورزی است. هر سال میزان جنگلزدایی این کشور آمریکای جنوبی بیشتر میشود و مشکلات زیستمحیطی بزرگی برای آن به بار میآورد. جنگلها برای کشاورزی، گاوداری، کشاورزی مکانیزه یا کشاورزی در مقیاس کوچک پاکسازی میشوند.
8- موزامبیک / 219 هزار هکتار در سال
موزامبیک به دلیل شیوههای بد کشاورزی و قطع بیش از حد درختان، بخش زیادی از درختان خود را از دست داده است. این کشور منطقه وسیعی از جنگل را از دست داده که باعث انتشار حدود 7 /93 میلیون تن دیاکسید کربن در هوا شده است. قطع درخت باعث ایجاد مشکلاتی مانند رانش بیشتر زمین و افزایش انتشار گازهای گلخانهای برای موزامبیک میشود. جنگلهای این کشور برای کشاورزی، ساخت جادهها و خانهها غارت میشوند. مناطق روستایی نیز برای تامین انرژی به شدت به چوب متکی هستند.
9- سودان / 174 هزار هکتار
در سال
سودان از جنگلزدایی گسترده رنج میبرد. این موضوع به این دلیل اتفاق میافتد که نرخ جنگلزدایی هر سال به سرعت در حال افزایش است. قطع درختان برای کشاورزی و سوخت باعث جنگلزدایی بیشتر در سودان شده است که به محیط زیست سودان آسیب میرساند و به شرایط بیابانیمانند منتهی میشود؛ همچنین خاک مواد مغذی مهم خود را به دلیل فرسایش از دست میدهد. در مجموع، جنگلها در این کشور شمال شرقی آفریقا، قربانی کشاورزی، ساخت جادهها و خانهها میشوند. مناطق روستایی برای تامین انرژی به شدت به چوب متکی هستند.
10- پرو / 165 هزار هکتار در سال
پرو هر سال حدود 1100 مایلمربع از جنگلهای خود را به دلیل جنگلزدایی از دست میدهد. وضعیت جنگلزدایی در این کشور روزبهروز بدتر میشود. این امر دلایل زیادی دارد؛ از جمله کشاورزی در مقیاس کوچک، معدن و ساختوساز جاده. بیشتر قطع درختان به روش غیرقانونی صورت میگیرد. در مجموع، جنگلها در این کشور غرب آمریکای جنوبی، برای کشاورزی، قطع درختان غیرقانونی، قاچاق زمین، استخراج غیرقانونی معادن و قاچاق مواد مخدر ذبح میشوند.
پینوشت:
1- جنگلی که پیش از ظهور انسان وجود داشته و بدون مزاحمتی قابل توجه به سن بالایی رسیده است.