شاخصها رشد را تجربه کردند
سرمایهگذاران خرد به بازارهای مالی وارد شدند
به دنبال انتشار گزارش مالی سه ماه دوم سال بانک جی پی مورگان و رشد سهام موسسات مالی و بانکها بازار بورس آمریکا رشد کرد. جیمی دیمون مدیر عامل بانک جی پی مورگان در مصاحبهای با شبکه خبری بلومبرگ گفت: در سه ماه دوم سال جاری سودآوری این بانک شش درصد رشد کرده است و انتظار میرود سود خالص آن تا انتهای سال جاری میلادی به یک میلیارد دلار برسد.
به دنبال انتشار گزارش مالی سه ماه دوم سال بانک جی پی مورگان و رشد سهام موسسات مالی و بانکها بازار بورس آمریکا رشد کرد. جیمی دیمون مدیر عامل بانک جی پی مورگان در مصاحبهای با شبکه خبری بلومبرگ گفت: در سه ماه دوم سال جاری سودآوری این بانک شش درصد رشد کرده است و انتظار میرود سود خالص آن تا انتهای سال جاری میلادی به یک میلیارد دلار برسد. این در حالی است که در سال گذشته ارزش سهام این موسسه مالی افت زیادی کرده بود و زیانی بالغ بر 5 /4 میلیارد دلار گریبانگیر این بنگاه اقتصادی شده بود که باعث شد تا جی پی مورگان بخش بزرگی از سهام خود را در بازار به فروش برساند. حال که شرایط اقتصادی این بانک بهتر شده است احتمال خرید سهمهای فروختهشده در بورس بالا گرفته است و همین مساله ارزش سهم بانک مذکور را 3 /2 درصد بیشتر کرد.
البته کاهش نرخ رشد اقتصادی چین و رسیدن آن به مرز 6 /7 درصد در سه ماه دوم سال جاری هم مساله دیگری بود که روی بازار جهانی اثر گذاشت و گمانهزنیهایی در مورد احتمال ارائه انگیزههای مالی توسط دولت چین در بازار را ایجاد کرد. نرخ رشد اقتصادی چین طی شش فصل گذشته همواره روند کاهشی داشته است و تداوم این وضعیت سبب شد تا مقامات اقتصادی فشارهای زیادی را در جهت ارائه مشوقهای مالی از طرف دولت به بخشهای مختلف بازار وارد کنند. البته کاهش نرخ رشد اقتصادی چین در زمره طرحهایی بود که مورد حمایت جهان بود ولی اینکه نرخ رشد اقتصادی سیر کاهشی داشته باشد و این روند کاهشی هم برای بیش از یک و نیم سال تداوم پیدا کند میتواند آسیب بزرگی به اقتصاد وارد آورد.
دولت چین با طرح اولیه ارائه کمک مالی به اقتصاد برای مقابله با اثرگذاری بحران اروپا روی اقتصاد چین موافقت کرده است که موجی از امید در فعالان اقتصادی سراسر دنیا ایجاد کرد. برخی از تحلیلگران بازارهای مالی با اشاره به کاهش نرخ تنزل ارزش سهمها در بورس آمریکا و افزایش سطح اعتماد مردم به شرایط اقتصادی میگویند کاهش ارزش بورس آمریکا و تنزل قیمت اغلب سهمهای موجود در بازار عاملی است که موجب شد تا سرمایهداران به این بازار هجوم بیاورند زیرا از این پس تنها شاهد رشد بازارها خواهیم بود. المیرا کیت یکی از کارشناسان بازار سهام آمریکا به سایت مارکت واچ گفت: پیشبینیها نشان میدهد روزهای سخت در بورس آمریکا به پایان رسیده است و شاخصهای اقتصادی و ارزش سهمها در بازار جهانی هر روز بیشتر میشود. بنابراین ورود به بازار سهام برای اغلب فعالان اعم از فعالان خرد و کلان سودآور خواهد بود. نکته مهم این است که در هفته دوم ماه یعنی در فاصله روزهای 7 تا 12 جولای سال 2012 میلادی بازار سیر کاهشی داشته است ولی در روز آخر هفته گذشته یعنی درروز سیزدهم جولای روند حرکت بازار کاملاً تغییر کرد و رشد در سهام اغلب شرکتهای فعال در بورس مشاهده شد.
از طرف دیگر با وجود اینکه بحران بدهی کشورهای اروپایی همچنان ادامه دارد و هیچ نشانهای دال بر اثرگذار بودن تمهیدات کشورهای غربی روی عملکرد اقتصادی این اتحادیه دیده نمیشود ولی آمارهای منتشرشده از چین و رشد بازار سهام آمریکا در کنار کاهش قیمت نفت در جهان سبب شد تا برآیند عملکرد بازار مالی اروپا هم مثبت باشد. بازارهای آسیایی هم هفته گذشته را با مشاهده شاخصهای مثبت به پایان رساندهاند.
اما روزهای 16 تا 20 جولای یکی از پرتحولترین هفتهها برای بازار بورس دنیاست. در آمریکا چندین شرکت بزرگ فعال در حوزه تکنولوژی و اقتصادی از قبیل شرکتهای گوگل و بانک سیتی گروپ و شرکت ارائهدهنده خدمات حمل و نقل جی بی هانت گزارشهای مالی خود را ارائه میدهند که انتظار میرود زمینهساز رشد ارزش سهام آنها در بازار شود. در بازار اروپا هم شرکتهای نوکیا و اریکسون گزارشهای مالی فصل اول سال 2012 میلادی را ارائه دادند که با توجه به عملکرد آنها در بازار پیشبینیها از رشد ارزش سهم آنها خبر میدهد.
گزارش مالی صندوق بینالمللی پول در مورد اقتصاد دنیا در سال 2012 میلادی و جلسه فدرال رزرو آمریکا در مورد اثرگذاری سیاستهای مالی این کشور روی اقتصاد داخلی نیز از دیگر مسائلی است که میتواند بورس دنیا را تحت تاثیر قرار دهد. تهدید در مورد مشکلات اقتصادی اروپا و پیشبینیهایی که در مورد انتقال این بحران به دیگر کشورهای دنیا به خصوص شریکهای تجاری این اتحادیه شده است نیز مساله دیگری است که میتواند بورس دنیا را تحت تاثیر قرار دهد. از طرف دیگر ناتوانی اروپا در کنترل بحران یونان و اسپانیا سبب شد تا دوباره بحث خروج یونان از اتحادیه اروپا عنوان شود که خود موجی از تنش را در بازارهای مالی به خصوص بازار اروپا بهوجود خواهد آورد.