رشد 16درصدی سرمایهگذاری خارجی
ارزش سرمایهگذاری مستقیم خارجی در دنیا 25 درصد کمتر از سال 2007 است
به گزارش صندوق توسعه و تجارت سازمان ملل متحد در سال 2011 میلادی سرمایهگذاری مستقیم خارجی در جهان 16 درصد رشد کرد و به مرز 66 /1 هزار میلیارد دلار رسید اما در مورد تداوم این روند فزاینده در سرمایهگذاری خارجی تردیدهای زیادی وجود دارد. در سال 2010 میلادی ارزش سرمایهگذاری مستقیم خارجی در جهان معادل 429 /1 هزار میلیارد دلار بوده است.
به گزارش صندوق توسعه و تجارت سازمان ملل متحد در سال 2011 میلادی سرمایهگذاری مستقیم خارجی در جهان 16 درصد رشد کرد و به مرز 66 /1 هزار میلیارد دلار رسید اما در مورد تداوم این روند فزاینده در سرمایهگذاری خارجی تردیدهای زیادی وجود دارد. در سال 2010 میلادی ارزش سرمایهگذاری مستقیم خارجی در جهان معادل 429 /1 هزار میلیارد دلار بوده است. آنکتاد در گزارش خود اذعان داشت رشد سرمایهگذاری خارجی در جهان در سال 2011 میلادی باعث افزایش ظرفیتهای تولیدی و صنعتی نشد که دلیل آن ضعفهای زیرساختی اقتصاد دنیا به دنبال بحران اقتصادی سال 2007 میلادی در آمریکا و بحران بدهی در کشورهای اروپایی بود. آنکتاد در گزارش خود مینویسد با وجود این رشد امیدوارکننده هنوز هم ارزش سرمایهگذاری خارجی در دنیا 25 درصد کمتر از ارزش سرمایهگذاری مستقیم خارجی در سال 2007 میلادی است در حالی که نیاز صنایع مختلف به خصوص صنایع وابسته به انرژی بیشتر از سالهای پایانی دهه گذشته بوده است. به گزارش آنکتاد در سال گذشته میلادی سه کشور آمریکا و چین و هند بیشترین سهم از سرمایههای خارجی را جذب کردند و ارزش سرمایهگذاری خارجی انجامشده توسط این سه کشور هم در دنیا با رشد 10درصدی نسبت به سال 2010 میلادی همراه بود. این در حالی است که در سال 2008 میلادی یعنی در زمان بحران اقتصادی در آمریکا و گسترش آن در تمامی دنیا سرمایهگذاری توسط این سه کشور 3 /2 درصد تنزل یافته بود. از آنجا که سرمایهگذاری عامل اصلی رشد اقتصادی و رفاه در جهان است و باعث توسعه صنایع کلیدی میشود، میتوان رشد سرمایهگذاری در سال 2011 میلادی را نشاندهنده اتمام سالهای سخت اقتصادی و آغاز روزهای روشن دانست. به گزارش آنکتاد در سال گذشته میلادی سهم کشورهای در حال توسعه دنیا در سرمایهگذاری خارجی با 7 درصد کاهش نسبت به سال قبل به مرز 26 درصد رسید. بیشترین کاهش در کشورهای کاراییب و کشورهای آمریکای لاتین اتفاق افتاد که نرخ کاهش برابر با 9 /4 درصد نسبت به سال 2010 میلادی بود. جذب سرمایههای خارجی در کشورهای در حال توسعه آسیا در سال گذشته با کاهش 1 /2درصدی همراه بود که نشان از اثرگذاری بحران اقتصادی اروپا روی بازارهای مالی و صنعتی این کشورها داشت. در سال گذشته سرمایهگذاری مستقیم خارجی از کشورهای شرق آسیا با کاهش همراه بود در حالی که وضعیت کشورهای جنوب آسیا نسبت به سال قبل از آن تغییری را تجربه نکرد. سرمایهگذاری مستقیم خارجی از دو کشور هنگکنگ با 14 درصد کاهش نسبت به سال 2010 میلادی به 82 میلیارد دلار رسید در حالی که چین 68 میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی انجام داد که نسبت به سال قبل از آن هیچ تغییری نداشت. کشور هند در سال گذشته 15 میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی انجام داده است. در این سال سرمایهگذاری خارجی انجامشده توسط کشورهای صنعتی دنیا برابر با 23 /1 هزار میلیارد دلار آمریکا بود که تقریباً برابر با سطح سرمایهگذاری خارجی در سالهای قبل از بحران اقتصادی یعنی دوره زمانی 2007-2005 میلادی بود.
ایالات متحده آمریکا در سال گذشته میلادی بیشترین سرمایهگذاری خارجی را انجام داد. ارزش سرمایهگذاری خارجی این کشور در سال 2001 میلادی برابر با 384 میلیارد دلار بود که بیشتر از حداکثر سرمایهگذاری در سال 2007 میلادی بود. به علاوه سرمایهگذاری مستقیم خارجی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا هم با افزایش همراه بود ولی بیشترین رشد سرمایهگذاری مستقیم خارجی در کشورهای ایتالیا و انگلیس اتفاق افتاد. در سال 2011 میلادی سرمایهگذاری مستقیم خارجی توسط کشور ایتالیا دو برابر سال 2010 میلادی شد در حالیکه انگلیس ارزش سرمایهگذاری مستقیم خارجی خود را سه برابر کرد.
در سال 2011 کشور هنگکنگ بیشترین سهم سرمایهگذاری خارجی نسبت به تولید ناخالص داخلی خود را داشت که این به دلیل جذابیتهای اقتصادی این کشور و فرصتهای موجود در این پهنه وسیع است. بلژیک در این ردهبندی در جایگاه دوم قرار دارد.