مشمولان جدید مالیاتی
عواقب دریافت مالیات از کسبوکار مجازی چیست؟
دولت قصد دارد که در سال آینده از محل درآمد مالیاتی و حقوق گمرکی، 172 هزار و 800 میلیارد تومان درآمد کسب کند که این رقم نسبت به قانون بودجه سال جاری 7 /6 درصد رشد کرده است. رئیس سازمان برنامه و بودجه در نشست خبری پس از تقدیم بودجه به مجلس تاکید کرد: افزایش درآمد مالیاتی از محل شناسایی لایههایی است که از پرداخت مالیات معاف بودند. به گفته او، در حال حاضر حدود 40 هزار میلیارد تومان از اقتصاد کشور از پرداخت مالیات معاف هستند، بنابراین باید در این بخش بازنگری صورت گیرد.
مجید حیدری: دولت قصد دارد که در سال آینده از محل درآمد مالیاتی و حقوق گمرکی، 172 هزار و 800 میلیارد تومان درآمد کسب کند که این رقم نسبت به قانون بودجه سال جاری 7 /6 درصد رشد کرده است. رئیس سازمان برنامه و بودجه در نشست خبری پس از تقدیم بودجه به مجلس تاکید کرد: افزایش درآمد مالیاتی از محل شناسایی لایههایی است که از پرداخت مالیات معاف بودند. به گفته او، در حال حاضر حدود 40 هزار میلیارد تومان از اقتصاد کشور از پرداخت مالیات معاف هستند، بنابراین باید در این بخش بازنگری صورت گیرد.
نوبخت در صحبتهای خود مبنی بر افزایش درآمد مالیاتی از طریق شناسایی مودیان جدید مالیاتی، اعلام کرد: افزایش درآمد مالیاتی در لایحه بودجه سال 1397، از مودیان جدید مالیاتی است. به نظر میرسد یکی از این مودیان جدید که مدنظر سازمان امور مالیاتی قرار گرفته، افراد یا بنگاههایی هستند که در فضای کسبوکار مجازی فعالیت میکنند. فعالانی که اگرچه در برخی موارد مدت زیادی نیست که از فعالیت آنها میگذرد، اما برخی از این کسبوکارها درآمد قابل توجهی کسب کردهاند و باید مالیات بپردازند.
رئیس سازمان امور مالیاتی در چهاردهمین کنفرانس فنی سالانه مجمع مقامات مالیاتی کشور، از عزم سازمان امور مالیاتی مبنی بر اخذ مالیات از فعالان مجازی خبر داد. او در خصوص اقتصاد و خدمات دیجیتال گفت: دیجیتالی شدن در ایران روزبهروز در حال گسترش است. شناسایی فعالان اقتصادی فضای مجازی و تعیین مالیات برای آنها یکی از چالشهای ماست که سازمان امور مالیاتی اقدامات لازم را برای شناسایی آنها کلید زده است. اما به گفته مسوولان این نهاد، تعیین مشمولیتهای مالیاتی کسبوکارهای مجازی و تعیین مقر آنها، مخصوصاً کسبوکارهای بینالمللی با توجه به ابعاد کسبوکارهای مجازی همانند مکان استقرار سرور، محل اداره و پشتیبانی سرور، محل اداره و پشتیبانی وبسایت، محل پرداخت و دریافت وجه، محل تولید کالای دیجیتال با مشکل روبهرو است.
این اولین باری نیست که موضوع اخذ مالیات از کسبوکاری مجازی مطرح میشود. در تیرماه امسال، نیز تقوینژاد عنوان کرده بود که شرکتهای فعال در فضای مجازی باید مالیات پرداخت کنند. به گفته او 11 هزار شرکت در فضای مجازی وجود دارد که باید بر اساس نوع فعالیتشان مشمول مالیات شوند.
البته در آن زمان، این موضوع با واکنش و اعتراض برخی از فعالان فضای مجازی روبهرو شد. بسیاری از این کسبوکارها نوپا هستند و همچنان تا دوران بلوغ و قرار گرفتن در لیست مشمولان مالیات فاصله زیادی دارند. از نظر دارندگان کسبوکارهای اینترنتی، ناآگاهی مدیران مالیاتی از مدلهای این نوع کسبوکارها منجر به آن شده که صورتهای مالی شرکتهای فضای مجازی همانند شرکتهای سنتی مورد ارزیابی قرار بگیرد و در این میان، جهش ناگهانی تعداد کسبوکارهای فضای مجازی و خوشاقبالی آنها در جذب مشتری مزید بر علت شد که حجم بالایی از پول در بازار این شرکتها در حال گردش است که باید در تامین مالی فعالیتهای دولت مشارکت کند. درصورتیکه این شرکتها غالباً در یک بازه زمانی بین سه تا پنج سال و شاید هفت سال بتوانند به نقطه سر به سر برسند و بعضاً این شائبه به وجود میآید که این شرکتها درصدد فرار مالیاتی هستند.