بازار بیسکویت در ایران چه جایگاهی دارد؟
فراز و نشیب خوشخوراکها
خوراکیهایی هستند که از کودکی تاکنون با طعم آنها آشناییم و گاه به عنوان صبحانه و گاهی به عنوان میانوعده از آنها استفاده میکنیم.
خوراکیهایی هستند که از کودکی تاکنون با طعم آنها آشناییم و گاه به عنوان صبحانه و گاهی به عنوان میانوعده از آنها استفاده میکنیم. بستهبندی این خوراکیها و ظاهر آنها هیچگاه از خاطرمان نمیرود و همین تفاوت میان محصولات سبب میشود که بر اساس سلیقهمان یکی از آنها را به صورت دائمی و برای مصرف روزانه خریداری کنیم. یکی از این خوراکیها که افراد زیادی در سنهای مختلف از آن استفاده میکنند بیسکویت است. گفته میشود که تولید بیسکویت در ایران قبل از انقلاب اسلامی به صورت صنعتی با افتتاح سه کارخانه عمده شکل گرفته و از آن زمان تاکنون صدها تولیدکننده خرد و کلان دیگر به آنها افزوده شده است.
مواردی مانند افزایش شهرنشینی و مهمتر از آن زندگیهای پرمشغلهای که لزوم دسترسی آسان و راحت به غذا را الزامی کرده، نیاز به استفاده از میانوعدهها بهخصوص انواع بیسکویت را هر روز بیشتر از روز گذشته کرده است. از اینرو این روزها شاهد افزایش تولید انواع و اقسام بیسکویت در دنیا، از جمله کشورمان ایران هستیم. با توجه به اینکه تعداد کارخانجات تولید بیسکویت افزایش پیدا کرده، در نتیجه رقابت میان آنها بر سر قیمت، بستهبندی، انواع محصولات و... نیز افزایش یافته است.
بازار رقابتی بیسکویت
بر اساس اعلام جمشید مغازهای، دبیر انجمن صنفی شیرینی و شکلات، حجم صادرات شیرینی و شکلات در سال 1394 بیش از 600 میلیون دلار بوده و علاوه بر کشورهای حاشیه خلیج فارس بیش از 66 کشور دیگر واردکننده بیسکویتهای ایرانی هستند. همچنین بر اساس آمار ارائه شده از صادرات مواد غذایی در سال 1395 که اخیراً از سوی روابط عمومی سازمان توسعه تجارت منتشر شده است، میزان صادرات بیسکویت، نان شیرینی و انواع شکلات در 12 ماه سال گذشته به میزان 10 درصد افزایش یافته است. اما برای آنکه حجم صادرات این محصولات بالاتر رود چه راهکارهایی لازم است؟ بسیاری از کارشناسان معتقدند بستهبندی یکی از مهمترین شاخصهای صادرات محصولات است که از اهمیت بالایی در بازارهای جهانی برخوردار است. بستهبندی مناسب، انگیزه تولیدکنندگان برای تولید را بالا برده و آنها را تا حدودی در مقابل رقبای قدرتمند حفظ میکند و حق انتخاب بیشتری برای مشتریان با سلیقههای متفاوت فراهم میکند. حتی برخی از کارشناسان بر این باورند که بستهبندی نامناسب در میان مواد غذایی ایرانی سبب میشود تا بهرغم کیفیت یکسان این محصولات نسبت به نمونههای خارجی از سوی مشتری مورد اقبال چندانی قرار نگیرند. اما وجود رقبای قدرتمند داخلی و خارجی در این صنعت تا چه میزان میتواند تهدیدآمیز باشد؟ بستهبندی محصولات تا چه اندازه میتواند در فروش آنها تاثیرگذار باشد؟ برپایی نمایشگاهی همچون نمایشگاه شیرینی و شکلات که در شهریورماه 1396 برگزار خواهد شد، چه دستاوردهایی برای این صنعت خواهد داشت؟ برای پاسخ به این سوالها در این پرونده تجارت فردا با یونس ژائله، مدیرعامل شرکت شیرین عسل به گفتوگو پرداختیم.