نظر صاحبنظران درباره اجرای هدفمندی یارانهها
علی طیبنیا/ وزیر اقتصاد
بزرگترین اشتباه در اجرای هدفمندی
مشکل هدفمندی یارانهها این بود که بیش از درآمد حاصل از افزایش قیمت حاملهای انرژی، منابع صرف پرداختهای نقدی شد.
دولت قبل کمبود منابع هدفمندی را با استقراض از بانک مرکزی یا خزانه جبران کرد که نتیجه آن افزایش نقدینگی و تورم بود. این بزرگترین اشتباهی بود که در اجرای هدفمندی یارانه صورت گرفت. علاوه بر این مشکلات دیگری نیز مثل پرداخت نکردن سهم تولید از یارانهها، در اجرای این طرح وجود داشت. سیاست دولت جدید در خصوص ادامه مرحله اول طرح «هدفمندی یارانهها»، تامین کسری منابع سال جاری از محل اجرای احکام قانون بودجه است.
اجرای «مرحله دوم طرح هدفمندی» نیز بعد از اصلاح بازار پول و بازار ارز و برقراری تعادل و آرامش در بازارها انجام خواهد شد و پیش از اجرای فاز دوم، لازم است که عملکرد مرحله اول این طرح به طور کامل ارزیابی شود. تداوم اجرای هدفمندی، با تاکید بر افزایش کارایی بنگاهها و توسعه نظام تامین اجتماعی، به ویژه بیمه بهداشت و بیمه بیکاری خواهد بود.
محمدحسین عادلی/ رئیس کل پیشین بانک مرکزی
دولت به خوداظهاری اعتماد کند
برای حذف دهکهای درآمدی سادهترین و دمدستترین ابزار، «خوداظهاری» انجامشده در قالب طرح اطلاعات اقتصادی خانوارها بود. این طرح از سوی مرکز آمار انجام شد و با پذیرش درجه انحرافی معینی میتواند قابل استناد باشد. نکته قابل تامل در این طرح این است که امکان دارد افراد در خصوص میزان دارایی و درآمد خود کمنمایی کرده باشند، اما اگر افرادی بر اساس همین فرمها «برخوردار» شناخته شوند کنار گذاشتن آنها به آسانی میسر است. زیرا فرد حذفشده، بر اساس اظهار خود کنار رفته است.
اقدامی دیگر که میتوان با توجه به اطلاعات فرمها انجام داد، راستیآزمایی «نمونهای» بخشی از اطلاعات است. اگر در این فرآیند کسی خلاف اظهار کرده بود به صورت خودکار کنار برود. پیشنهاد مشخص من این است که دولت به روش خوداظهاری اعتماد کند. زیرا این روش در دنیا تجربه شده و هزینههای اجتماعی کمی نیز دارد. افراد حذفشده بر اساس اطلاعات ارائهشده از سوی خود، نحوه و میزان استفاده از خدمات یا دریافت مالیات را تعیین میکنند.
جمشید پژویان/ رئیس شورای رقابت
راهکار دولت قبلی تکرار نشود
به اشتباه گفته میشود «دولت و مجلس به دنبال حذف سه دهک درآمدی از دریافتکنندگان یارانه هستند». در حالی که امکان شناسایی دهکهای «درآمدی» در هیچ جای دنیا وجود ندارد و در واقع به دنبال این هستند که سه دهک «جمعیتی» را شناسایی کنند. اما به دلیل اینکه بسیاری از افراد ثروتمند رد پایی از خود به جا نمیگذارند، حذف سه دهک جمعیتی نیز به سختی ممکن است و استفاده از منابع اطلاعاتی برای شناسایی این افراد، همراه با خطا خواهد بود.
راهکارهای به کار گرفته شده برای شناسایی دهکها، نباید مانند راهکاری باشد که در دولت قبل در پیش گرفته شد. در دولت دهم چندین هزار نفر سرشمار با صرف هزینههای میلیاردی به در خانهها رفتند تا پرسشنامههایی را برای شناسایی افراد تهیه کنند. اما نتیجه پرسشنامهها به قدری ضعیف بود که در دم، دور ریخته شد و همان بهتر که این پرسشنامهها مبنای محاسبه قرار نگرفت، زیرا امکان داشت حذف عدهای به ناحق، موجب تنشهای اجتماعی و سیاسی در کشور شود.
شمسالدین حسینی/ وزیر پیشین اقتصاد
دو اشتباه و دو راهکار برای هدفمندی
دولت دهم در جریان هدفمندی یارانهها دو اشتباه کرد: اشتباه اول به میزان یارانه نقدی پرداختی بازمیگشت که پرداختی آنها بیش از منابع طرح بود. اشتباه دیگر در فراخوان مرحله دوم ثبت نام برای دریافت یارانه رخ داد که برای تحت پوشش قرار گرفتن خانوارها برای دریافت یارانه نقدی، تبلیغات زیادی انجام شد. در حالی که بخش زیادی از خانوارهای ثبتنامکننده در مرحله دوم، از دهکهای برخوردار بودند و اتفاقاً تبلیغات در این مرحله کسری منابع را جدیتر کرد. همچنین قانون میگوید یارانه باید به همه ایرانیان پرداخت شود و بنابراین ایرانیان خارج از کشور نیز مشمول دریافت یارانه هستند.
با اصلاح قانون، این گروه میتواند از شمول دریافت یارانه خارج شود. اگر قرار باشد در مراحل بعدی بازنگری جدی در گروههای دریافتکننده یارانه انجام شود یکی از روشهای شناسایی گروههای برخوردار، محل سکونت آنهاست. این روش در شهرهای بزرگ بسیار کارآمد است و با این شیوه میتوان بخش قابل توجهی از گروههای برخوردار را شناسایی و از فهرست دریافت یارانهها حذف کرد.
محمد ستاریفر/ رئیس سابق سازمان برنامه
فهرست فعلی یارانهها «بیششماری» دارد
از جمعیت 75 میلیونی در کشور سوابق نزدیک به 55 میلیون نفر، یعنی بیش از 70 درصد افراد، در قالب بیمه تامین اجتماعی، بازنشستگی، کمیته امداد و ... موجود است. بنابراین دولت میتواند با مراجعه به این اطلاعات افراد واجد دریافت یارانه نقدی را شناسایی کند. نکته دیگر آنکه دولت قبلی ادعا داشت نزدیک به 73 میلیون نفر یارانه میگیرند، در حالی که بر اساس آمار موجود پنج میلیون نفر از کسانی که شناسنامه از ثبت احوال دریافت کردهاند، در خارج از کشور به سر میبرند. مشاهدات میدانی نیز نشان میدهد در حدود همین میزان برای دریافت یارانه نقدی ثبت نام نکردهاند.
اگر سازمان هدفمندی یارانهها بازبینی دقیقی در فهرست افراد انجام دهد، میتواند به «بیششماری» جمعیتی در این طرح پی ببرد و از این محل نیز بخشی از منابع آزاد میشود. با این روش امکان پرداخت یارانه بیشتر برای گروههای کمدرآمد به وجود میآید و دولت نیز بخش قابل توجهی از کسری خود را جبران میکند.
غلامرضا تاجگردون/ عضو کمیسیون برنامه و بودجه
فاز دوم پرداختها باید غیرنقدی باشد
عدم تحقق منابع در طرح هدفمندی یارانهها قابل پیشبینی بود و این طرح از ابتدا با استقراض و تنخواه شروع شد. در حالی که قرار بود کسری بودجه هدفمندی از طریق اصلاح قیمت حاملهای انرژی تامین شود، اما متاسفانه قیمتها تغییری نکرده است. دولت منابع لازم برای پرداخت یارانه سه ماه از سال یعنی 10 هزار میلیارد تومان را کم دارد که معادل عملکرد بودجه عمرانی سال قبل است. یعنی دولت نمیتواند همزمان با پرداخت یارانه نقدی کار عمرانی هم انجام دهد.
در فاز دوم هدفمندی باید نگاه «ایجابی» باشد، یعنی به چه کسی و چگونه یارانه اختصاص یابد. باید به اقشاری مثل خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی، کارمندان با درآمد پایین، مستمریبگیران تامین اجتماعی و روستاییان یارانه داده شود. این کار حدود 20 میلیون نفر از یارانهبگیران را حذف میکند. از سویی دولت باید یارانه را به سمت پوشش کامل درمان برای این خانوادههای ضعیف ببرد و به اعتقاد من، در فاز دوم، پرداختها دیگر نباید نقدی باشد.
دیدگاه تان را بنویسید