نگاهی به بودجه سال ۱۳۰۴ شمسی
بودجه رضاشاهی
با ورود ایرانیان به عرصه مشروطه تغییرات اساسی در ساختار کشور به وقوع پیوست. مجلس شورای ملی به عنوان یکی از نهادهای جامعه مدنی در جریان روند اقتصادی حاکم بر کشور قرار گرفت.
با ورود ایرانیان به عرصه مشروطه تغییرات اساسی در ساختار کشور به وقوع پیوست. مجلس شورای ملی به عنوان یکی از نهادهای جامعه مدنی در جریان روند اقتصادی حاکم بر کشور قرار گرفت. در این بین بحث بودجه از جمله موارد مهم و تاثیرگذار در مجلس بود، که در اختیار یک کمیسیون تخصصی قرار میگرفت و در نهایت برای تصویب در اختیار نمایندگان قرار میدادند. ما در جریان روند بودجه در دوره پهلوی اول به گزارش تفصیلی از یک نمونه یعنی بودجه سال 1304 میپردازیم تا خوانندگان آشنایی مختصری در ارتباط با بودجهنویسی در عصر رضاشاه پیدا کنند.
مجلس پنجم شورای ملی در تاریخ 22 بهمن سال 1302 شمسی افتتاح شد. یک سال بعد یعنی در سال 1303 کمیسیون اقتصادی در مجلس به ریاست تقیزاده تشکیل شد. در سال 1304 مجلس شورای ملی در مورد تصویب بودجه کل کشور در تاریخ 10 بهمنماه تشکیل جلسه داد. در این جلسه عبدالله معتمد عضو کمیسیون بودجه قدیم در گزارشی به مجلس پنجم شورای ملی مبلغ کل عایدات پیشبینیشده را بالغ بر 24 میلیون و 715 هزار و 907 تومان و دو هزار و 800 دینار میداند. این در حالی است که بودجه سال 1307 به بیش از 27 میلیون میرسد. این کمیسیون از مجلس درخواست میکند بودجه حاضر را تصویب کند. کمیسیون بودجه در جلسات تخصصی خود ریز جزییات بودجه را چهار ماه قبل از تصویب در اختیار نمایندگان مجلس شورای ملی قرار میدهد تا نمایندگان با مطالعه آن به روند تصویب بودجه برسند. این کمیسیون در 18 ماده واحده و چندین تبصره گزارشی را برای عرضه در مجلس شورای ملی آماده میکند. در ماده اول عایدات پیشبینیشده به شرح زیر به مجلس شورای ملی ارائه میشود:
در ماده دوم این گزارش وزارت مالیه مجاز میشود حقوق وزارتخانهها و ادارات دولتی مستمریات و شهریهها طبق بودجههای تفصیلی پیشنهادی دولت تنظیم شود.
در ماده سوم قانون بودجه هرگونه پرداختی از اعتبار مخارج غیرمترقبه دولت منوط به اجازه کتبی هیات وزرا میشود و وزارت مالیه مکلف میشود که صورت ریز مخارج غیرمترقبه هر ماه را تا قبل از روز پانزدهم آخر ماه بعد تهیه کرده و تقدیم مجلس شورای ملی کند. در ماده چهارم بر این امر تاکید میشود که خارج از حدود اعتبارات مصوب هیچگونه پرداخت وجهی مگر برای مخارجی جهت تولید عایدات جدید پرداخت نشود.
در ماده پنجم بر پرداخت وجوه فقط در ازای خدمت انجامشده تاکید شده است.
در ماده ششم هیچ یک از ادارات دولتی مجاز نیستند برای مخارج خود مستقیماً از وجوه دولتی برداشت و مصرف کنند و هر یک از ادارات مکلف هستند طبق قانون سال 1301 کلیه وجوه و اموال ذیقیمت را که دریافت میکنند به خزانهداری کل تسلیم کنند.
در ماده هفتم هرگاه وزارت مالیه معلوم کند که به وسیله خرج اضافی ممکن است یکی از منابع موجود عایدات را توسعه دهد مجاز خواهد بود در حدود یک عشر اضافه عایداتی که حاصل میشود به مصرف جمعآوری عوائد جدید برساند ولیکن وزارت مالیه باید تا شش ماه بعد از سنه مالیه صورت اضافه مخارج و اضافه عایدات را به مجلس شورای ملی تقدیم کند.
در ماده هشتم کلیه وزارتخانهها و ادارات دولتی مکلف میشوند مالیاتها و عوارض مربوط به خود را پرداخت کنند. در ماده نهم آمده اعتباراتی که مختص به پرداخت حقوق است نباید به مصرف سایر مخارج برسد و بالعکس از اعتبارات مخصوص برای سایر انواع مخارج نباید حقوق پرداخت شود.
در ماده دهم وزارت مالیه مجاز میشود برای تهیه و ملزومات ادارات دولتی تا میزان یکصد هزار تومان اعتبار موقتی در دست داشته باشد.
در ماده یازدهم به مبالغی اشاره شده که در بودجه تفصیلی هر یک از وزارتخانهها آمده که این مبالغ حداکثر مبلغی است که میتوانند به متصدیان خود بدهند و این به معنای آن نخواهد بود که همان مبلغ به متصدیان داده میشود. در ماده دوازدهم تادیه قیمت جنس، حمل و نقل و انبار کردن و تقسیم و فروش آن توسط اداره ارزاق آمده است. در ماده سیزدهم وزارت مالیه مکلف میشود مستمریات و شهریهها و مخارج تحصیل اتباع خارجی و شهریههای گمرکی را بنا بر نرخهای مشخص مجلس چهارم شورای ملی پرداخت کند. در ماده چهاردهم بر حداقل مستمریها تاکید شده که برای رتبه اول مستخدمین کشوری 32 تومان و رتبه اول قضات 45 تومان بوده است.
در ماده پانزدهم وزارت مالیه مجاز میشود اضافه عایدات راه آهن جلفا به تبریز و کشتیرانی دریاچه ارومیه را به مصرف خود راهآهن و کشتیرانی برساند. در ماده شانزدهم وزارت مالیه مجاز میشود در مواقع لزوم عمل مساعده دادن نقدی و جنسی را به مستاجرین و زارعین خالصجات ادامه دهد. در ماده هفدهم وزارت مالیه مجاز است صرفهجوییهای بودجه سال 1304 را برای مخارج غیرثابت آن موسسه از قبیل تعمیر ابنیه مریضخانه، تدارک ادوات و آلات جراحی و طبی برساند.
در ماده هجدهم آمده که ماموران و مستخدمان دولت که از صندوقهای خارج از خزانه دولت حقوق دریافت میکنند مکلف به تادیه کسور تقاعد هستند و خدمت آنها طبق قانون استخدام کشوری جزو مدت خدمت رسمی محسوب خواهد شد.
علاوه بر این در جزوهای که از بودجه سال 1304 باقی مانده ریز جزییات بودجه تمامی ارگانها و سازمانها به تفصیل ذکر شده است. که در اختیار نمایندگان قرار گرفته است.
منبع:
قانون بودجه 1304 مملکتی، کتابخانه مجلس شورای ملی، شماره دفتر 7108
دیدگاه تان را بنویسید