تاریخ انتشار:
مهمترین چالش بخش تولید، کمبود سرمایهگذاری است
سر بیکلاه صنعت
دادههای مختلف اقتصادی نشان میدهد از میان بخشهای مختلف تولید(کشاورزی، معدن و صنعت)، دو بخش کشاورزی و معدن وضع نسبتاً خوبی دارند اما در بخش صنعت دچار رکود هستیم.
البته برای پروژههای خارج از بودجه تنها از منابع بانکها استفاده نشده است. از حساب ذخیره ارزی و صندوق توسعه ملی هم به کرات استفاده شده و همه اینها یکسری نوآوری بوده که در نظام تدبیر اقتصادی کشور صورت گرفته و متاسفانه به یک نظام تدبیر ناشایست تبدیل شده است. حال در چنین وضعیتی صنعت چه راهحلی دارد تا از رکود بیرون بیاید؟ راهحل این مشکل تزریق خیلی کلان به نظام بانکی است. دولت که نمیتواند این منبع را تامین کند به خصوص در این شرایط که امکان ندارد. شاید اگر رونق درآمد نفتی بود و سالی60 میلیارد دلار درآمد را داشتیم، میتوانستیم بگوییم دولت افزایش سرمایه در بانکهای دولتی بدهد. این کمککننده بود اما الان این کار امکان ندارد و تنها راه باقیمانده این است که ما از حق و حقوقمان در مجامع بینالمللی استفاده کنیم. مثل صندوق بینالمللی پول، بانک جهانی، بانک توسعه آسیایی، بانک اسلامی و... و راه دیگری به جز استقراض از این مراکز نداریم. ما در این بانکها سهم و سرمایه داریم. همه کشورها از این حق استفاده میکنند اما ما به دلیل سیاسی این امکان را نداریم. ایالاتمتحده که بیشترین سهام را در این قبیل نهادهای بینالمللی دارد
مانع میشود.
به هر حال صنعت یا باید به همین صورت باشد و به تدریج از بین برود و یا اینکه راهحلی پیدا کنیم. البته هنوز از لحاظ صنعتی به جایی نرسیدهایم که بگوییم بخشی از آن هم تعطیل شود. ایالات متحده که بزرگترین تولیدکننده فولاد در دنیا بود الان دیگر این کار را نمیکند، ما در آن مرحله هم نیستیم که بگوییم دیگران تولید کنند چون خودمان احتیاج به تولید داریم. راه دیگر این است که صاحبان صنایع و آنهایی که توانایی دارند باید سرمایههای خانوادگی (داراییهای مرده) را وارد صنعت کنند که البته این سرمایهها به ارزش افزوده برای خودشان و کشور تبدیل میشود. چون این پولها وقتی وارد صنعت شود هم باعث ایجاد اشتغال میشود و هم سودآور است.
حال با چنین شرایطی برای سال1392 چه وضعیتی را میتوان پیشبینی کرد؟ پیشبینی خیلی آسان نیست چون اگر شرایط پولی و فضای کسبوکار ما همین باشد که در سالهای 1390 و 1391 بوده نباید انتظار داشته باشیم که در سال جدید اوضاع رو به بهبود برود. چون همین شرایط است که صنعت را به این روز انداخته. البته بحث من تا این لحظه در مورد واحدهای تولید موجود است، مهمترین کمبود ما الان سرمایهگذاری برای تولید جدید است که صورت نمیگیرد. سرمایهگذاریهای که از صداوسیما میبینیم در کارهای زیربنایی است که کاری دولتی است اما درطرحهای جدید تولیدی که اشتغال دائم ایجاد کند سرمایهگذاریمان خیلی کم است. نسل جوانی که اکثراً دانشآموخته مراکز آموزش عالی هستند باید در صنعت و کشاورزی مدرن کار کنند که اینها احتیاج به تشکیل سرمایه و سرمایهگذاریهای جدید دارند.
کمبود نقدینگی در صنعت
دلارهای نفتی به جای اینکه سمت نوسازی صنعت کشور هدایت شود در اختیار برخی تاجران علاقهمند به چین قرار گرفت. آنها هم تا توانستند از شیر مرغ تا جان آدمیزاد به کشور وارد کردند تا در این وادی سر صنعت بیکلاه بماند.
بانکها پس از برملا شدن فساد سه هزار میلیارد تومانی در خود را برای ارائه تسهیلات تولید به روی صنعتگران بستند و نیاز آنان را نتوانستند پاسخ بگویند. این در حالی است که نظام بانکی باید تسهیلات سرمایه در گردش ارائه کند. در همه جای دنیا صنعت با تسهیلات بانکی کار میکند چون این به نفع بانک است که پولش در چرخش باشد و ارزش افزوده ایجاد کند.
دیدگاه تان را بنویسید