تمام راست و دروغهای ورسک
اردیبهشت ماهی در ۷۷ سال پیش از این، یکی از شاهکارهای معماری ایران جزیی از کوههای شهرستان سوادکوه شد. این اثر که در واقع پلی است که در ارتفاع ۱۱۰ متری از کف یک دره ساخته شده و دهانه ۶۶متری این دره را برای عبور قطار راهآهن سراسری ایران به یکدیگر وصل میکند، پل ورسک نام دارد.
اردیبهشت ماهی در 77 سال پیش از این، یکی از شاهکارهای معماری ایران جزیی از کوههای شهرستان سوادکوه شد. این اثر که در واقع پلی است که در ارتفاع 110 متری از کف یک دره ساخته شده و دهانه 66متری این دره را برای عبور قطار راهآهن سراسری ایران به یکدیگر وصل میکند، پل ورسک نام دارد. پل ورسک بعد از گذشت 77 سال و با وجود پیشرفتهایی که علوم مهندسی در ایران کردهاند، هنوز عنوان «شاهکار» را چون مدالی درخشان با خود به همراه دارد. این پل که در زمان خود دروازه ورود ایران به مهندسی مدرن دنیا به شمار میرفت، همانقدر که از نظر سازهای عجیب بود، به همان میزان نیز افسانهها و داستانهایی را در طول زمان با خود به همراه داشته است.یکی از اولین افسانههای این پل به زمان افتتاح آن در روز پنجم اردیبهشت 1315 بازمیگردد. گفته میشود در زمان افتتاح این پل، شاید لحظاتی بعد از اینکه رضاخان پهلوی آخرین پیچ راهآهن سراسری ایران را در نقطه پل ورسک محکم میکرده است و برای مراسم افتتاح پل آماده میشده است، از مهندس سازنده این پل خواسته
که به همراه خانواده خود به زیر پل رفته تا اطمینانی باشد برای محکم بودن پل. آنطور که روایتها از این داستان حکایت میکنند، مهندس طراح و سازنده این پل یعنی لادیسلاوس فون رابسویچ، برای نشان دادن اطمینان خود به کاری که انجام داده است، به همراه همسر و فرزند خود به زیر پل رفته تا اگر اولین قطاری که از روی پل عبور کرد باعث ریزش این سازه عجیب شد، او و خانوادهاش که برای مدت دو سال در روستای پاییندست پل زندگی کرده بودند، برای همیشه در آنجا زندهبهگور شوند. اما به هر حال چه این مهندس اتریشی به همراه خانوادهاش به زیر پل رفته باشد و چه نرفته باشد، این پل عظیم بر جای خود قرص و محکم ایستاد تا تعجب همگان از این سازه غولپیکر که در میان دو کوه معلق بود بیشتر شود.
حالا 77 سال از عمر این شاهکار که در ساخت آن از هیچ آهنی استفاده نشده و تماماً از ملات سیمان، شن شسته شده و آجر ساخته شده است میگذرد و قطار تهران-ساری و تهران-گرگان روزانه بارها از روی آن عبور میکند، اما این پل هنوز کمر خم نکرده است. کارشناسان معماری و عمران عقیده دارند که پلها سازههای عجیبی هستند زیرا در ساخت آنها هم باید طراحی و زیبایی ظاهری را رعایت کرد و هم مساله مقاومت و ایستایی را، چیزهایی که پل ورسک تمام آنها را در خود دارد.
میتوان گفت پل ورسک به قدری برای ایرانیها عجیب بوده و هست که حتی در رابطه با نام آن نیز افسانهپردازی کردهاند. یکی دیگر از افسانههای این پل، وجه تسمیه آن است. «ورسک» واژهای ناآشنا به گوش کسانی است که با منطقه سوادکوه به خوبی آشنایی ندارند. همین ناآشنایی باعث شده است تا بسیاری افراد تصور کنند نام این پل از نام سازنده آن برگرفته شده است، حتی برخی روایتها از این میگویند که ورسک نام دختر مهندس سازنده این پل بوده است. اما هیچکدام از این حدس و گمانها صحت ندارد زیرا ورسک نام روستایی است که در نزدیکی محل ساخت پل قرار داشته و در آن زمان حدود ۲۰ خانوار در آن ساکن بودهاند. پس از چند سال از احداث پل ساکنان این روستا به ورسک امروزی که آن زمان به عباسآباد معروف بود، آمدند و امروز این روستا به نام ورسک عباسآباد معروف شده است. ورسک به دلیل وجود درختچههای ورس که در قسمت پشت پل بهطور انبوه وجود دارد، به این نام معروف شده است.
پل ورسک اما در طول حیات خود فقط موضوعی برای ساخت افسانهها نبوده است، این پل واقعیتهایی را هم به خود دیده است. واقعیتی مانند مینگذاری این پل که محمد سجادی، وزیر راه ایران بین سالهای ۱۳۱۷ تا ۱۳۲۰ در گفتوگو با سالنامه دنیا به آن اشاره کرده بود. «با شنیدن اخبار وحشتناک از جبهههای جنگ شوروی، دستور مینگذاری پل ورسک و پلهای مهم دیگر راهآهن داده شد و این کار با دقت و به صورت محرمانه انجام پذیرفت. لیکن پس از اشغال ایران توسط متفقین، دستوری برای انفجار پلها صادر نشد و متفقین هم از مکان دقیق آنها باخبر شدند.» این روایت سجادی از ماجرای مینگذاری این پل است، پلی افسانهای که نهتنها توسط متفقین منفجر نشد، بلکه بعدها نام آن به «پل پیروزی» مشهور شد. ورسک، پلی که افسانهها و داستانهای 77ساله را با خود به همراه دارد، با عبور دادن روزانه ۷۵ قطار شامل ادوات نظامی و تسلیحات از بندر شاهپور (بندر امام خمینی فعلی) به بندر شاه (بندر ترکمن فعلی)، یعنی به طور متوسط هر ۲۵ دقیقه یک قطار، باعث شد تا نقشه جهان به گونهای دیگر شکل
بگیرد.
افسانههای این پل تا همین حالا هم ادامه دارد، تا همین حالایی که گفته میشود هفت سال از 70 سالی که مهندس سازنده این پل برای کارکرد آن ضمانت کرده بود میگذرد. حالا هیچ معلوم نیست این پل که 77 سال میزبان قطارهای تهران-شمال بوده است به عنوان اثری تاریخی و هنری بازنشسته خواهد شد یا اینکه روزی که قطاری از روی آن در حال عبور است، برای همیشه به افسانهها خواهد پیوست؟
دیدگاه تان را بنویسید