پل ورسک چگونه ساخته شد؟
سر در ابرها
در ورسک، روستایی با فاصله ۳۰کیلومتری از فیروزکوه، یکی از مرتفعترین شهرهای ایران، هیچ تابلو و نشانی از مهمترین و نامدارترین سازه ارتباطی خطآهن تهران - شمال نیست.
در ورسک، روستایی با فاصله 30کیلومتری از فیروزکوه، یکی از مرتفعترین شهرهای ایران، هیچ تابلو و نشانی از مهمترین و نامدارترین سازه ارتباطی خطآهن تهران-شمال نیست. اما در فاصله 110متری از کف دره، «پل ورسک»، سر در ابرها، پس از 80 سال همچنان ایستاده و خط ارتباطی تهران به شمال را سرپا نگه داشته است. اما این «پل» که در کتاب رکوردهای «گینس» در رسته پلهای 60 متر به بالا «ثبت» شده؛ فقط بخشی از رشته فعالیتهایی است که در انقلاب صنعتی ایران در سالهای میانی حکومت رضاشاه پهلوی به سرانجام رسیده است. پل ساختهشده در ورسک، جزیی از راهآهن گرمسار به گرگان است و گرچه در منابع تاریخی، با افسانههای بسیاری عجین شده و گاه اطلاعات اندکی از آن وجود دارد؛ اما در همین اطلاعات کم نیز میتوان دید که سرگذشت ساخت آن، جالب توجه بوده است.
از کجا شروع شد
تا پیش از سال 1312 خورشیدی، تلاش شرکتهای غربی برای احداث پروژه راهآهن جنوب به شمال، به دلیل نیاز به عبور از رشتهکوه البرز، ناکام مانده بود. تا اینکه در اول اردیبهشت این سال، «یورگن ساکسیلد» به عنوان مدیرعامل شرکت دانمارکی «کامپساکس» به ایران آمد و قرارداد احداث راهآهن شمال به جنوب ایران را امضا کرد. طول این خطآهن، 900 کیلومتر بود و بنا بر برخی اطلاعات منتشرشده در روزنامههای آن دوره، شرکت دانمارکی، در این قرارداد تعهد داد تا احداث ۹۰۰ کیلومتر خط راهآهن را به پایان برساند و برای ساخت هر متر راهآهن، معادل پنج دلار طلا دریافت کند.
سه خط طلا
وقتی مهندسان اروپایی شرکت «کامپساکس» به ایران آمده و از کوههای البرز عکس گرفتند متوجه اولین مانع بزرگ برای اجرای پروژه خطآهن به شمال شدند. راهآهن باید از روستای عباسآباد (که بعدها به ورسک تغییر نام داد) عبور میکرد. قطار پس از عبور از روستای ورسک باید با طی مسافت 10 کیلومتر و نیز 600 متر صعود، از کوهستان عبور و به سمت تونل واقع در گدوک حرکت میکرد.
اما از آنجا که طی کردن چنین سربالایی برای یک قطار ممکن نبود، مهندسان، مسیر را به صورت سه پله روی دامنه کوه طراحی کردند. آنان تصمیم گرفتند مسیر را به شکل سه خط راهآهن بر روی دامنه کوه اجرا کنند که بعدها این سه ریل به «سه خط طلا» معروف شد. بدین گونه که قطار هر بار به داخل تونل کندهشده در کوه میرود و بیرون میآید تا شیب کوهستان «شکسته» شود. تا اینجا مشکل بزرگی حل شده بود. اما مانع بزرگتر هنوز بر جای بود.
دره ورسک
دومین مانع زمانی آشکار شد که در مسیر موردنظر خطآهن، درهای به عمق بیش از 100 متر وجود داشت که مهندسان شرکت دانمارکی تصمیم گرفتند برای عبور از آن، پلی با «دهانه بزرگ» نصب کنند. شرکت «ساکسیلد» برای این چالش یکی از بهترین مهندسان پلساز سوئیسی را به خدمت گرفت. این فرد، «هانس ناتر» نابغه پلسازی، کسی که پل و ایستگاه راهآهن «برن» در سوئیس را ساخته بود؛ ماموریت یافت که پلی را با دهانه 60متری و در ارتفاع 110 متری از کف دره با مصالح ساختمانی آن زمان، ملات سیمان و شن شستهشده و آجر بسازد.
صعود
پل ورسک، روی یک دره ساخته شده که از بستر آن، یک رودخانه عبور میکند. مهندسان هنگام انجام امور مطالعاتی به چشم خود طغیان این رودخانه را دیده بودند و از اینرو، تصمیم گرفتند با احداث تونلی در زیر رودخانه، قطار را از طغیان محافظت کنند و سپس با چرخش در مسیر و صعود به میزان صد متر، قطار روی پل راهآهن قرار گیرد. همین امروز، کسانی که به هنگام بازدید از پل ورسک در بستر رودخانه و دره راه میروند؛ شاید ندانند که روی سقف تونل گام میزنند.
منهای فلز
پیش از شروع به کار ساخت پل، مهندسان با استفاده از دینامیت، بستر کار را منفجر کردند. اما از شگفتیهای این پل، استفاده نکردن از هیچگونه «فلز» در ساخت پل ورسک است. چنان که برای ساخت این پل، ابتدا دو پایه بتنی در دو طرف کوه ایجاد شد. این دو پایه به هم متصل شد و سپس یک «دال قوسی» بر روی آن اجرا شد. دست آخر، نمای آجری پل بود که انجام گرفت. ابزار استفادهشده در ساخت این پل، بسیار ساده بود: دینامیت، دریل دستی، بیل و کلنگ. هزینه ساخت آن، 260 هزار تومان تمام شد و در زمان ساخت پل، چند طرح مبتنی بر استفاده از مصالح بنایی که بیشتر مقرونبهصرفه بوده به تصویب رسید.
افتتاح
شرکت دانمارکی، پل ورسک را دوساله تحویل داد. از اردیبهشت 1313 تا اردیبهشت 1315. در زمان افتتاح پل، رضاشاه، که خود در 30 کیلومتری این مکان در آلاشت زاده و بزرگ شده بود؛ آخرین پیچ ریل روی پل را به صورت نمادین «سفت» کرد و پل افتتاح شد.
مهندس پل
اگر به ورسک بروید، محلیها به شما خواهند گفت که مزار «والتر ایگنر» طراح این پل عظیم در قبرستان دهکده است. اما در هیچ منبع تاریخی یا اطلاعات رسمی نامی از این مهندس اتریشی نیامده است. شاید این کمبود اطلاعات به دلیل تعداد پایین رسانهها در ایران آن دوران باشد. خبرنگار روزنامه اطلاعات در پنجم اردیبهشتماه 1315، با مهندسی به نام «لادیسلاوس فان رابسویچ» اهل اتریش مصاحبه کرده و او را «مسیو رابسویچ، پهلوان تونل» نامیده و به نقل از او نوشته است: «روزی که این مدل را برای احداث پل ورسک تهیه کردم مهندسان دیگر با نظر حیرت به آن نگریسته و اجرای نقشه و احداث آن را در شمار یکی از فتوحات علم مهندسی به حساب آوردند. امروز که این پل احداث شده همه من و رفقایم را تشویق و تحسین میکنند و آن را در شمار بهترین پلهای قشنگ و شاهکارهای مهندسی میدانند.» نام راپسویچ در آرشیو شرکت «کامپساکس» به عنوان «رئیس نظارت ساختمان پل» آمده است. رابسویچ و خانوادهاش حدود دو سال در خانهای در پاییندست پل و
در کنار رودخانه زندگی میکردند. او در سال ۱۹۳۸ ایران را ترک گفت و در کوران جنگ دوم جهانی، پروژههای بسیاری را در آلمان، نروژ و مصر اجرا کرد. رابسویچ در سال ۱۹۵۱ دکترای خود را از دانشگاه گراتس اتریش دریافت و بعدها بهعنوان مشاور سازمان ملل در سالهای ۱۹۵۶ تا ۱۹۵۸ در ونزوئلا خدمت کرد. اما اگر این اطلاعات درست باشد؛ هنوز روشن نیست که «والتر ایگنر» کیست، چرا در ایران دفن شده و نقش او در ساخت پل چه بوده است.
پل پیروزی
در سال ۱۳۲۰ که نیروهای متفقین برای پایان دادن جنگ جهانی دوم وارد ایران و سپس شوروی شدند، یکی از دلایل پیروزی خود را در این جنگ وجود راهآهن سراسری ایران عنوان کردند. تا جایی که گفته میشود وینستون چرچیل، نخستوزیر مشهور انگلیس نیز پل ورسک مستقر در راهآهن شمال را «پل پیروزی» لقب داد. بعدها، در تیرماه 1324 به پیشنهاد وزارت «طرق» (راه و شهرسازی فعلی) نام پل ورسک به «پل پیروزی» تغییر یافت. بعدها و در دهههای 40 و 50 خورشیدی، عکس این پل روی اسکناسهای 20 تومانی نیز چاپ شد.
فرجام
به دلیل ارتباط خوب میان ایران و آلمان در زمان رضاشاه، نام «ورسک» با خارجیها گره خورده و بسیاری این شاهکار مهندسی و معماری را کار اتریشیها و آلمانیها میدانند. اما ساخت «پل پیروزی» بدون همکاری دستان توانمند و حضور کارگران ایرانی، میسر نبوده است. آنهایی که از داربستی به ارتفاع 110 متر بالا رفتهاند؛ در انفجار تونلهای مسیر راه رفتوبرگشت جان باختهاند و امروز در گذر زمان نام و نشانی از آنها نیست بهجز یادمانهایی که در گوشههای دورافتاده روستای ورسک موجود است.
از سوی دیگر، یک پل برای بهبود کاربری نیاز به نگهداری و پالایش دارد. با توجه به اینکه پل ورسک با ضمانت 70ساله ساخته شده بود؛ حال این سوال مطرح است که آیا زمان کنار گذاشتن این سازه عظیم و زیبا که در میراث ملی ایرانیها هم ثبت شده؛ فرا رسیده است؟
دیدگاه تان را بنویسید