گره پاک به بافتهای فرسوده
بازار رهن ثانویه نام مدل جدید تامین مالی مسکن از سوی تیم جدید وزارت راه و شهرسازی است که با تکیه بر جمعآوری پساندازهای مردمی در صندوقهای سپردهگذاری بانکهای تجاری طراحی شده است. بر اساس این مدل وزارت راه و شهرسازی به جای خانهسازی برای اقشار کمدرآمد جامعه با ارتقای توان خرید متقاضیان از طریق افزایش مبالغ وام رهنی از یک سو نقدینگی موجود در سایر بازارهای سرمایهای را به سمت بازار مسکن جذب میکند و از سوی دیگر دسترسی مالی متقاضیان مصرفی مسکن را بیشتر میکند. ضمن آنکه برخلاف مدل تامین مالی کنونی که تسهیلات اعطایی از سوی بانک مسکن فقط 20 درصد از قیمت تمامشده مسکن را پوشش میداد و متقاضیان با تکیه بر آن نمیتوانستند خانهدار شوند در مدل جدید تامین مالی این مشکل برطرف شده و متقاضیان خرید مسکن میتوانند با استفاده از آن بخش زیادی از قیمت تمامشده خانه را پوشش دهند. با این وجود تامل درباره چند نکته شیوه جدید تامین مالی ضروری به نظر میرسد. نخست آنکه اگر بنا باشد منابع تمامی وامها از محل پساندازهای مردمی تامین شود شدنی نیست چرا که در مرحلهای این منابع
تمام میشود به همین دلیل قطعاً نیاز به استفاده از محل اعتبارات بانک مرکزی است. دوم آنکه مدل تامین مالی ارائهشده اگرچه به عنوان یک ابزار مالی مناسب تلقی میشود اما به تنهایی برای ارتقای قدرت خرید متقاضیان کفایت نمیکند. به همین جهت لازم است همراه با افزایش سقف وام و تسهیلات اعطایی مسکن دوره بازپرداخت و اقساط ماهیانه وام متناسب با توان متقاضیان اصلاح شود. نکته سومی که توجه به آن در شرایط فعلی بازار مسکن مهم است اصلاح سیاستهای بخش عرضه همزمان با افزایش قدرت خرید متقاضیان خواهد بود. تغییر سیاستهای بخش عرضه از دو طریق اجرای طرح مسکن پاک و تغییر فضای جغرافیایی خانههای در حال ساخت ممکن به نظر میرسد. در این طرح ساخت واحدهای متراژ کوچک با قیمت تمامشده پایینتر شرایط بازپرداخت مناسبتری را برای گروههای کمدرآمد متقاضی در بازار خرید مسکن فراهم میکند. البته در برنامه سوم شکلی از طرح مسکن پاک تحت عنوان اجاره به شرط تملیک برای گروههای کمدرآمد اجرایی شد. اتفاق دیگری که باید در بخش عرضه رخ دهد این است که ساختوسازهای جدید منطبق با فضای جغرافیایی متقاضیان باشد. یکی از
اشکالات واردشده به طرح مسکن مهر مکانیابی طرح بود. چرا که برخلاف تقاضای مسکن در داخل شهرها عمده واحدهای مسکن مهر در کلانشهرهای بزرگی همچون تهران در حاشیه شهرها ساخته شدند به همین دلیل حتی بسیاری از افرادی که این خانهها را تهیه کردند تمایلی به اسکان در آنها ندارند.
شاید در مقابل این ایراد واردشده به طرح مسکن مهر گفته شود یکی از دلایل اجرای این طرح در حاشیه کلانشهرها این است که پسانداز زمین در شهرهای بزرگ از جمله تهران رو به پایان است. راهکار عملی برای رفع اشکال پروژههای احتمالی در بخش مسکن همچون مسکن پاک گره زدن زمین مورد نیاز برای این طرحها به زمینهای بافت فرسوده خواهد بود.
اصلاح نهادی، برنامهای بلندمدت
در کنار اصلاح ساختار بخش مسکن در دو بخش عرضه و تقاضا اصلاح نهادی این بخش از مهمترین برنامههایی است که برای اصلاح کارآمدی این بخش باید در بلندمدت در نظر گرفته شود. اصلاح ساختار تصمیمگیری، بهبود نظام مالکیت مسکن، اصلاح ساختار توزیع درآمد، کمک به تشکلیابی و متشکلسازی گروههای کمدرآمد در قالب تشکلهای اقتصادی و اجتماعی مسکن از جمله محورهای اصلاح نهادی بخش مسکن است که باید در بلندمدت به آن توجهی ویژه داشت. در کنار چهار محور پیشنهادی توجه به برنامه توانمندسازی توان ورود متقاضیان به بخش مسکن تقویت خواهد شد. این موضوع همان نکتهای است که در طرح مسکن مهر از آن غفلت شد.
با در نظر گرفتن مجموع فاکتورهای ذکرشده مدل جدید تامین مالی مسکن گام خوبی برای بخش تقاضای مسکن تلقی میشود و به نظر میرسد در ماههای آینده قدری بخش خرید و فروش مسکن را از رکود خارج سازد و منجر به بروز تحرکاتی در این بخش شود.
سه مدل مکمل برای تامین مالی مسکن
با وجود آنکه مدل تامین مالی مسکن اقدام مناسبی برای شروع سیاستهای جدید در این بخش عنوان میشود اما استفاده از الگوهای مکمل الگوی مالی به کارآمدی بیشتر مدل مالی کمک خواهد کرد.
الگوی تامین مالی خانوادگی: در این مدل افراد تعاونیهای خانوادگی تشکیل میدهند و در قالب این تعاونیها به صورت خانوادگی به جمعآوری پساندازهای خرد اقدام میکنند.
الگوی متری مسکن: در این الگو با اجرای پروژههای مشارکتی افراد به دلیل قدرت خرید پایین به جای خرید یک واحد مسکونی به اندازه آورده خود در پروژهها سهیم میشوند. البته اجرای این طرح با وجود مدیریت خوب و استفاده از پیمانکاران مناسب شدنی خواهد بود.
شرکتهای سرمایهگذاری مسکن: این شرکتها علاوه بر منابع مناسب تجربههای خوبی در زمینه پروژههای ساختمانی دارند که میتوان با به کارگیری آنها به پیشبرد اهداف بلندمدت مسکن برای افزایش عرضه کمک کرد. این در حالی است که در پروژه مسکن مهر از تجربه این شرکتها استفاده نشد.
استفاده از این الگوها و ابزارها میتواند در کارآمدی ابزارهای تقویتی بخش تقاضای مسکن موثر واقع شود.
دیدگاه تان را بنویسید