دلبریدهها
ریشههای خیانت به خانواده چیست؟
خانواده سنتی با همه مزایا و معایبی که داشته رو به زوال گذاشته و در سالهای اخیر نهفقط در جامعه ما بلکه در جوامع سراسر دنیا اشکال جدیدی از خانواده و روابط عاطفی و جنسی شکل گرفته است. بازگشت به زندگی سنتی برای زنان و مردان امروز حتی در بین میانسالان، نه ممکن است و نه مطلوب، با این همه افراد به کرات از فروپاشی خانواده و بحرانهای جنسی ابراز نگرانی میکنند.
فاطمه شیرزادی: خانواده سنتی با همه مزایا و معایبی که داشته رو به زوال گذاشته و در سالهای اخیر نهفقط در جامعه ما بلکه در جوامع سراسر دنیا اشکال جدیدی از خانواده و روابط عاطفی و جنسی شکل گرفته است. بازگشت به زندگی سنتی برای زنان و مردان امروز حتی در بین میانسالان، نه ممکن است و نه مطلوب، با این همه افراد به کرات از فروپاشی خانواده و بحرانهای جنسی ابراز نگرانی میکنند. از چند سال قبل حرفهای درگوشی از بیبندوباری و روابط خارج از خانواده در بین دوست و آشنا و فامیل بسیاری را نگران کرده بود، اما این روزها اخبار مکرر از وقوع خیانت در خانوادههای سرشناس هنری و سیاسی هم اضافه شده است. چهرههایی که سالها در جامعه به عنوان الگوهای عشق و وفاداری و اخلاق شناخته میشدند، در فضای مجازی وجه دیگری از شخصیت و زندگی خانوادگی خود را ارائه میکنند و مردم که کنجکاوانه در این فضای شیشهای همهچیز را زیر و رو میکنند، به این نتیجه رسیدهاند که این روزها همه خیانت میکنند.
خیانت عمدتاً به معنای رابطه عاطفی و جنسی خارج از زناشویی یکی از زوجین با شخص سوم است. در جامعه ما نیز با اینکه مطابق شرع و قانون، مردان میتوانند همزمان با چند همسر دائمی و موقت در ارتباط باشند، این نوع روابط از گذشته تا امروز «مذموم» دانسته شده است. البته میزان تقبیح روابط خارج از خانواده مردان با معکوس آن یعنی روابط خارج از خانواده زنان قابل مقایسه نیست، ولی به هر حال هر نوع رابطه با شخص سوم از گذشته تا امروز از نظر اجتماعی امری ناهنجار و زشت تلقی میشود و تکهمسری، الگوی مورد پذیرش عمومی بوده و هست. یکی از پرسشهایی که با مشاهده بیوفایی زوجین امروز مطرح میشود این است که تفاوت این روابط با نمونههایی از چندهمسری که در گذشته بین برخی مردان ایرانی رایج بوده چیست؟ این بیوفاییها ادامه همان روند است یا ناشی از شکلگیری نوعی بحران جنسی در جامعه امروز؟ با تداوم این وضعیت باید نگران فروپاشی خانوادههای ایرانی باشیم یا این دوران صرفاً یک دوره گذار است؟ ریشه خیانت در خانوادههای ایرانی با وجود تاکیدات مکرر بر حفاظت از کیان خانواده چیست؟
در سالهای اخیر منابع تغذیه فرهنگی و اجتماعی ما با گسترش شبکههای اجتماعی و ماهوارهای بهشدت بیشتر شده و تغییرات گستردهای در سبک زندگی افراد و خانوادههای ایرانی ایجاد کرده، اما بسیاری از سیاستهای کلان و قوانین مربوط به خانواده همچنان بدون تغییر برقرار است. حتی سرعت تغییر مناسبات اجتماعی نیز چندان با سرعت تغییر سبک زندگی افراد هماهنگ نیست و به نظر میرسد جامعه نوعی رشد نامتوازن فرهنگی و اجتماعی را تجربه میکند. این ناهماهنگی چه نقشی در شکلگیری و گسترش بحرانهای اخلاقی و خانوادگی دارد؟ با توجه به اهمیت خانواده در مناسبات کلان اجتماعی و از جمله در فرآیند شکلگیری شخصیت کودکان، ادامه این وضعیت چه تبعاتی دارد؟