چه کسانی از تحریم انتخابات سود میبرند؟
#رای_میدهم
«شاید شما در انتخابات شرکت نکنید ولی هموطنانی هستند که حتماً در انتخابات شرکت کرده و برای شما هم تصمیم خواهند گرفت!»، «رای میدهم چون دولت روحانی حقوقهای نامتعارف را انکار نکرد. عذرخواهی کرد، اصلاح کرد و به خزانه برگردوند.»
«شاید شما در انتخابات شرکت نکنید ولی هموطنانی هستند که حتماً در انتخابات شرکت کرده و برای شما هم تصمیم خواهند گرفت!»، «رای میدهم چون دولت روحانی حقوقهای نامتعارف را انکار نکرد. عذرخواهی کرد، اصلاح کرد و به خزانه برگردوند.»، «رای میدهم چون زیر سایه ثبات نسبی و دولتی عقلانی میشود به دموکراسی اندیشید، نه زیر سایه تحریم و خطر جنگ و بیثباتی.»، «صندوق رایگیری سادهترین راه رسیدن به اصلاحات هستش.» این جملات نمونههایی از توئیتهایی است که مردم با هشتگ «رای-میدهم» در توئیتر منتشر کردهاند. توئیتهایی که نشاندهنده نگرانیهایی از تحریم انتخابات در فضای مجازی است. این نگرانیها نیز ناشی از مواضع برخی افراد در فضای واقعی و مجازی است که معتقدند تحریم انتخابات میتواند بیشتر از شرکت در انتخابات آنها را به اهداف سیاسیشان نزدیک کند. اما مساله تحریم در انتخابات پیشرو تا چه حد جدی است؟ به نظر میرسد نگرانی از احتمال حضور پیدا نکردن افراد در انتخابات به قدری جدی است که برخی چهرههای سیاسی فعال در فضای مجازی نیز به آن پرداختهاند. حتی شخص رئیسجمهوری هم در جمع جوانان و نخبگان آذربایجان شرقی، اظهاراتی مطرح کرد که نشان میداد نگرانی از احتمال حضور پیدا نکردن مردم در انتخابات بیپایه نیست. حسن روحانی با بیان اینکه روبهروی هم نباید بایستیم و انتخابات برای سربلندی ایران است، گفت: «انتخابات برای نزاع و تهمت زدن به یکدیگر نیست، بلکه انتخابات باید در راستای سربلندی کشور باشد و همه وظیفه داریم مردم را برای حضور پرشور پای صندوقها تشویق کنیم، اگر همه پای صندوق بیایند، مطمئناً جایزه این حضور را از صندوق دریافت خواهند کرد.»
اما کدام گروهها و چه افرادی به تحریم انتخابات پیش رو میاندیشند؟ استدلال این افراد و گروهها برای تحریم انتخابات چیست؟ آنان چه مطالباتی دارند و چه سودایی در سر میپرورانند که میپندارند با حضور در انتخابات نمیتوانند به این مطالبات و آرزوها دست یابند؟ تحریم انتخابات اگر به صورت جدی دنبال شود، چه تبعاتی در پی خواهد داشت؟ چه کسانی از تحریم انتخابات یا مشارکت پایین مردم در انتخابات بیشترین سود را میبرند؟
چندی پیش شهیندخت مولاوردی، معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده، طی یک سخنرانی اظهار کرد: «معمولاً دولتها وقتی روی کار میآیند در مرحله اول ریلگذاری میکنند، اما ما آواربرداری هم کردیم. بذر امید جوانه زده بود. تلاش کردیم که نگذاریم آن پژمرده شود و امیدواریم که تاثیر عملیاتی خودش را در انتخابات آتی نشان دهد.» اما دولت یازدهم چقدر در این زمینه موفق عمل کرده و چقدر توانسته موفقیتهایی را که در عرصههای مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کسب کرده به اطلاع مردم و طرفدارانی که در انتخابات ریاستجمهوری یازدهم به او رای دادند برساند؟ آیا ممکن است عملکرد دولت روحانی در چهار سال گذشته برای برخی هواداران او ناامیدکننده بوده و آنها را به تحریم بکشاند؟ در این صورت، چگونه میتوان طرفداران ناامید را به عرصه انتخابات بازگرداند؟