چهل و هفتمین نوبل اقتصاد به انگس دیتون رسید
اقتصاددان متعهد
«کسانی از ما که این شانس را داشتهاند که در کشورهای خوب به دنیا بیایند، این تعهد اخلاقی را دارند که برای کاهش فقر و بیماری در دنیا تلاش کنند.»
«کسانی از ما که این شانس را داشتهاند که در کشورهای خوب به دنیا بیایند، این تعهد اخلاقی را دارند که برای کاهش فقر و بیماری در دنیا تلاش کنند.» این سخنی است که اقتصاددان 70ساله اسکاتلندی-آمریکایی میگوید که همین چند روز قبل به عنوان برنده نوبل اقتصاد در سال 2015 معرفی شده است. آکادمی نوبل، همانطور که پیشبینی میشد سنتشکنی نکرد و جایزه 985 هزار دلاریاش را به «انگس دیتون» داد. پیرمردی که تمام دوران زندگی خود را به تدریس و تحقیق گذرانده است. کسی که در کمبریج درس خوانده و در پرینستون درس داده است.
بانک مرکزی سوئد که هر ساله یک جایزه در یادبود آلفرد نوبل به یکی از اقتصاددانان مطرح دنیا که کارهایش منشاء خدمت به مردم بوده است، اهدا میکند در چرایی انتخاب دیتون نوشت: «به خاطر تحلیلهایش از مصرف، فقر و رفاه»؛ مسائلی که لااقل در چند سال اخیر از اصلیترین دغدغههای جهانی بوده است. در زمانی که روزهای پرشکوه انقلاب صنعتی، رشدهای بالای اقتصادهای نوظهور، درآمدهای سرشار اقتصادهای نفتی و... کمفروغ شده است آنچه بیشتر از قبل اهمیت پیدا کرده است کاهش نابرابری و از بین بردن فقر و تدوین الگوهای درست مصرف برای مردم است که در کشورهای در حال توسعه تحت فشار دوران گذار هستند. علاوه بر آن جمعیت بالایی در کشورهای جنگزده و توسعهنیافته در فقر شدید و کمبود امکانات اولیه چون آب آشامیدنی سالم، تغذیه مناسب و دارو و کالاهای بهداشتی و درمانی هستند. حالا برنده نوبل در روزهایی که سرمست از بردن معتبرترین جایزه علم اقتصاد است از تعهدی اخلاقی میگوید که بر دوشش است. شنیدن چنین سخنانی از زبان فردی چون دیتون که فارغ از گرایشهای سیاسی است و عمرش را برای بهبود یافتههای علمی برای افزایش رفاه و کاهش فقر مردم صرف کرده است، بسیار خوشایند
مینمود.
دیدگاه تان را بنویسید