تاریخ انتشار:
علی ماجدی میگوید انتظار داریم در آینده نزدیک تمامی تحریمهای کشور لغو شود
نوید بازگشت ایران به بازارهای جهانی
با فروکش کردن تب هیاهوهای ناشی از توافق ژنو حالا میتوان به دور از هرگونه فضاسازی موافقان و مخالفان به ارزیابی درست آن پرداخت. به بررسی روندی که لقب بزرگترین توافق دهههای اخیر را به خود گرفته است و با اجرای آن امکان عادیسازی پرونده هستهای ایران و رفع تمامی اشکال تحریمی از صنعت و اقتصاد کشورمان فراهم میشود. با علی ماجدی که در گذشته در معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه و امروزه در معاونت بینالملل وزارت نفت مشغول فعالیت است در رابطه با اثرات اجرای این توافقنامه در حوزه صنعت نفت و گاز و پتروشیمی به گفتوگو نشستهایم که ماحصل آن از نظرتان میگذرد.
بخشی از توافق ایران و 1+5 به بحث محصولات پتروشیمی میپردازد. در این توافقنامه آمده است که علاوه بر تحریمهای بخش خودروسازی، تحریمهایی که به بحث محصولات پتروشیمی مربوط میشود، نیز به حالت تعلیق درمیآید. چه میزان از فعالیتهای بخش پتروشیمی تحت تحریم قرار داشته است که با توافق ژنو امکان عادیسازی آنها فراهم میشود؟
این توافق به صورت عمومی تمامی فعالیتهای پتروشیمی را دربر میگیرد. هر چند که خوشبختانه در حال حاضر مجتمعهای پتروشیمی تحت اعمال تحریمها قرار ندارند؛ چرا که بخش عمده آنها متعلق به بخش خصوصی و یا ترکیبی از خصوصی و دولتی است.
با این حساب لغو تحریمهای بخش پتروشیمی چندان هم بااهمیت نبوده است. بهتر نبود که ما در توافقنامه ژنو نفت را جایگزین محصولات پتروشیمی میکردیم.
پتروشیمی مهمترین بخش صادرات اقلام غیرنفتی ماست. چرا که علاوه بر قدرت صادراتی بالا، خریدار خوبی هم برای محصولاتش وجود دارد و لذا پس از نفت و مشتقات نفتی، پتروشیمی جایگاه بالایی در صادرات نفتی کشورمان دارد. البته لغو تحریم از حوزه نفت، مطمئناً اتفاق خوبی است اما به نظر میرسد اجرای آن را به گامهای بعدی مذاکرات واگذار کرده باشند. بر همین اساس معتقدم لغو تحریم محصولات پتروشیمی بهترین جایگزین برای صنعت نفت بود. صادرات محصولات پتروشیمی در حال حاضر هم صورت میپذیرد اما با همان مشکلاتی که شما نیز از آن آگاه هستید، در حال انجام است. به جهت تحریمهایی که بر صنعت بیمه و بانکداری کشور اعمال شد امکان سهولت در انجام فعالیتهای این بخش وجود نداشت که با رفع تحریم از بخش بیمه کار با سهولت بیشتری صورت میپذیرد. صادرات محصولات پتروشیمی درصد بالایی از صادرات مشتقات نفتی کشور را دربر میگیرد که امیدواریم روند آن در آینده فزاینده باشد.
فکر میکنید با رفع تحریم از محصولات پتروشیمی این روند چند درصد افزایش پیدا کند؟
به هر حال چون صادرات پتروشیمی بعد از نفت و گاز مهمترین اقلام صادراتی کشور است با رفع تحریم از آن گشایشی در درآمدهای ارزی ما حاصل میشود که به نظر من نقطه بسیار مثبتی است چرا که همانطور که اشاره کردم اگر ما از نفت و گاز بگذریم، اقلام پتروشیمی مهمترین محصولات صادراتی ایران هستند، بنابراین با رفع تحریمها گشایش خوبی در کل محصولات صادراتی کشور فراهم میشود. علاوه براین توافق یادشده در روابط آتی ایران و شرکتهای بینالمللی نفتی نیز تاثیرگذار است؛ با این توافق، چشمانداز روشنتری برای آینده ایجاد شده و با اجرای همه بندهای این توافقنامه از سوی هر دو طرف امید میرود که گامهای نهایی برای رفع کلیه تحریمهای ایران برداشته شود. با توجه به ظرفیتهای صنعت نفت و گاز ایران به عنوان اولین دارنده ذخایر هیدروکربوری دنیا، به نظر میرسد شرکتهای خارجی در حال برنامهریزی برای بازگشت دوباره به ایران هستند. ما هم تلاش داریم با بازنگری در قراردادهای نفتی که ظرف چند ماه آینده نهایی میشود، وارد فاز جدیدی از همکاریهای بینالمللی شویم و از سرمایهگذاری شرکتهای خارجی استفاده کنیم.
اما در بخش دیگری از این توافقنامه به ایران اجازه داده میشود که خرید نفتش را در سطح فعلی حفظ کند. یعنی این امکان وجود ندارد که ایران بتواند فراتر از میزان فروش فعلی بازاریابی کند و همچنان باید به سطح تولید تحریمها پایبند باشد. حال ایران چگونه امیدوار به پیدا کردن مشتریهای جدید نفتی در گامهای نخست اجرای توافقنامه ژنو است.
این بخش از توافقنامه میگوید که تحریمهای جدیدی علیه نفت ایران اعمال نمیشود اما این امکان نیز وجود ندارد که ما بتوانیم فراتر از سطح تعیینشده نقت بفروشیم. به هر حال شاید بتوانیم این توافقنامه را گامی نخست در جهت رفع تحریم از تمامی حوزه صنعت نفت کشور تلقی کنیم چرا که در صورت عدم تصویب این توافقنامه ما شاهد تحریمهای بیشتری از سوی کنگره آمریکا و اتحادیه اروپا بودیم. اما با توافقات صورتگرفته ما میتوانیم نفت ایران را به کشورهایی که از ما نفت برداشت میکردند، در شرق و غرب آسیا یعنی چین، کره، ژاپن و هند بفروشیم. این بند به واقع مکمل آن بند است که تصریح میکند ایران شامل تحریم جدیدی نمیشود و محدودیتهای آن برای شش ماه در سطح فعلی باقی میماند. با این توافق و رفع تحریم از حوزه بیمه ما میتوانیم از خدمات و تسهیلات شرکتهای بزرگ بیمهای برخوردار شویم. متاسفانه در گذشته به واسطه اعمال این تحریمها هزینه فراوانی بر ما و خریداران نفت ایران تحمیل میشد که با این روند خوشبختانه ما راحتتر میتوانیم نفتمان را بفروشیم.
الان عمدهترین خریداران نفتی ما کشورهای چین، کره و هند هستند.
بله، عمدهترین مشتریان نفتی ایران کشورهای هند، چین، ژاپن و کره هستند که بیشترین صادرات ما به این کشورهای آسیایی صورت میگیرد.
یعنی همچنان امکان فروش نفت ایران به کشورهای دیگر وجود ندارد.
قاعدتاً در سقفی که برای فروش نفت ایران در نظر گرفتهاند، امکان همکاری با این کشورها وجود دارد؛ اما اگر سقف فروش نفت ایران برداشته شود، ما این امکان را داریم که نفتمان را به مشتریهای جدیدی بفروشیم.
پول حاصل از فروش نفت ایران به همین کشورهاست که در بانکهای آسیایی نگهداری میشود و ما از امکان دسترسی به آن محروم هستیم؟
بخشی از داراییهای ما که حاصل از فروش نفت بود مسدود نشده است اما عملاً امکان نقل و انتقالش نیز وجود ندارد که البته با اجرای توافقنامه ژنو این محدودیت نیز برداشته میشود. بر اساس تحریمهای فعلی ما مجبور بودیم داراییهای حاصل از فروش نفت را صرف خرید دارو و مواد غذایی کنیم. البته امکان خرید عادی این محصولات نیز وجود داشت اما چون محصولات دیگر تحت تحریم بودند ما تنها امکان خریداری این کالاها را داشتیم. اما بر اساس توافق ژنو ما این حق انتخاب را خواهیم داشت که پولهای خود را صرف خرید کالاهای باکیفیت کنیم یا آن را به کشور بیاوریم.
پس بر این اساس ما میتوانیم پولمان را به صورت دلار از خریداران نفت ایران تحویل بگیریم و مجبور نیستیم که بر اساس خواست کشورهایی نظیر هند که به واسطه اعمال تحریمها ما را تحت فشار قرار میدادند آن را به روپیه دریافت کنیم.
ما نفتمان را معمولاً بر پایه قیمتگذاری به ارز روز جهان میفروشیم و توقع داریم پولمان را نیز بر اساس همین ارز دریافت کنیم. در گذشته بر اساس توافقنامهای که با کشورهایی نظیر چین داشتیم بخشی از این پول صرف خرید کالا میشد و بخش دیگر به صورت یورو در یکی از بانکهای همان کشور نگهداری میشود. حالا با توافقنامه صورتگرفته میان ایران و اعضای گروه 1+5 ما این امکان را داریم که پولمان را به یورو تبدیل کنیم یا آن را صرف خریداری کالای مورد نظر خود کنیم. طبعاً با توجه به ارزان شدن روپیه نباید از ما انتظار داشته باشند که بخواهیم داراییهایمان را به روپیه در بانکهای کشور هند نگهداری کنیم. هرچند که هند یکی از مشتریان عمده نفتی ما باشد.
یعنی با این حساب ما پول نفتمان را به یورو و نه روپیه یا ین از خریداران نفت خود تحویل میگیریم.
قطعاً همینطور است.
از وزارت نفت هم دعوتی صورت گرفته است تا در روند اجرای توافقنامه ژنو حضور داشته باشد.
وزارت خارجه متولی اصلی این توافق است اما قاعدتاً در زمان اجرای کار از دستگاههای مرتبط دعوت خواهد کرد تا در زمینه چند و چون آن نظر و دیدگاههای کارشناسی خود را ارائه دهند. به هر حال با توجه به اینکه عمده درآمدهای ارزی دولت متعلق به وزارت نفت است باید مسوولان این وزارتخانه نیز از روند اجرای کار مطلع باشند.
با توافق اخیر آیا مشتری جدیدی برای نفت ایران پیدا شده است. در خبرها آمده بود که یکی از پالایشگاههای بزرگ هند به جمع مشتریان نفتی ایران اضافه شده است.
قطعاً شرکتها و پالایشگاههای جدیدی مایل به خرید نفت ایران شدهاند اما به جهت محدودیتهای موجود امکان همکاری با آنها وجود ندارد البته این موضوع شامل شرکتهای هندی، چینی، ژاپنی و کرهای نمیشود.
توافق ایران و اعضای گروه 1+5 چه دستاورد دیگری برای حوزه نفتی کشور داشت؟
راحتی و سهولتی که در زمینه دسترسی به پولهای حاصل از فروش نفت ایران وجود دارد در کنار امکان صادرات محصولات پتروشیمی از جمله مهمترین دستاوردهای توافق ژنو است. علاوه بر این ما خوشبین هستیم در صورتی که طی شش ماه آینده تخلفی از سوی طرف مقابل صورت نگیرد تحریمهای ما روندی معکوس به خود بگیرد و ظرفیت روزانه فروش نفت ما به حالت گذشته خود بازگردد. این دغدغه نیز برای خریداران جدید نفت ایران به وجود نمیآید که احیاناً ظرف شش ماه آینده دوباره تحریم جدیدی اعمال شود و آنها مجبور به تغییر فروشنده نفت خود باشند. ما بسیاری از مشتریان خود را به واسطه اعمال تحریمهای گذشته از دست دادیم و دیگر نمیخواهیم به روند گذشته بازگردیم. ایران با اجرای توافق ژنو امیدوار است که در آینده نهچندان دور شاهد رفع تمامی اشکال تحریمی باشد. حتی من مطمئن هستم که خریداران گذشته ما منتظر هستند تا با رفع تحریمهای فعلی بتوانند مجدداً به بازار ایران بازگردند.
شما میگویید بسیاری از خریداران سنتی نفت ایران همچنان منتظر رفع تحریمهای ما هستند تا مجدداً خریدار طلای سیاه ایران باشند. پیشبینی شما از توقف کامل تحریمهای ایران چند سال است؟
این موضوع به سیاست و اهتمام مسوولان وزارت امور خارجه بازمیگردد و قاعدتاً پس از گذر از فرصت ششماهه است که میتوان در این زمینه اظهارنظر کرد اما در هر صورت همانطور که وزیر امور خارجه گفت باید به ادامه روند مذاکرات ایران و اعضای گروه 1+5 خوشبین بود. ما آماده اجرای تمامی مفاد توافقنامه ژنو هستیم و در صورتی که این خواست در طرف مقابل هم وجود داشته باشد فکر نمیکنم که مدت زمان مدیدی در انتظار باشد.
جنابعالی در مقطعی از زمان در معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه مشغول فعالیت بودید و در حال حاضر هم معاونت بینالملل وزارت نفت را بر عهده دارید. میخواهم این سوال را مطرح کنم که با توجه به تجاربی که در دو وزارتخانه کلیدی کشور دارید چه برداشتی از توافقهای صورتگرفته در مذاکرات سهگانه ژنو و توافق نهایی دارید.
معتقدم با این توافقنامه ما به جهانیان ثابت کردیم که همچنان جایگاه قدرت برتر منطقهای را در اختیار داریم و در زمان مورد نظر به میدان میآییم و کار را به نفع خود تمام میکنیم. بازیگری که هیچ گاه قدرت خود را از دست نمیدهد و همیشه حرفی برای گفتن دارد. ایران با توجه به ذخایر غنی خود در میان کشورهای منطقه در مقام اول و یا دوم قرار دارد و از نظر نفوذ سیاسی هم دارای پتانسیل فراوانی است که مطمئناً از نگاه مذاکرهکنندگان هستهای غربی مغفول نمانده است. با احتساب این موارد است که تاکید میکنم ما در مذاکره با طرف مقابل همیشه برگ برندهای در اختیار داریم که آن را در آخرین لحظه رو میکنیم. ایران با موقعیت ژئوپولتیکی که در خزر و خلیج فارس دارد همیشه مورد طمع کشورهای دیگر قرار داشته است و این تحریمها نیز همانطور که آقای دکتر ظریف میگوید به دلیل موج ایرانهراسی است که از سوی دشمنان ما به راه افتاده بود. اما ما نخواستیم مانند خودشان رفتار کنیم و تصمیم گرفتیم به جای خشونت مطالباتمان را با نشستن پای میز مذاکره و با در پیشگیری سیاست دیپلماسی حل و فصل کنیم. ما در این جهان که رقابت حرف اول را میزند با گفتوگو خواستههایمان را دنبال میکنیم و تلاش میکنیم که فرصت به وجود آمده را سرآغازی برای ایفای نقش جدید خود در منطقه و جهان تلقی کنیم. البته به شرطی که دیگران اجازه دهند تا ما بتوانیم این نقش واقعی را ایفا کنیم. تمامی دوستان و دشمنان ما نیز نیک میدانند که بدون استفاده از توان ایران امکان ایجاد صلح و ثبات در منطقه وجود ندارد بنابراین تصمیم گرفتند با حضور در یک روند مسالمتآمیز طلیعهای جدید در منطقه رقم بزنند.
بخشی از توافق ایران و 1+5 به بحث محصولات پتروشیمی میپردازد. در این توافقنامه آمده است که علاوه بر تحریمهای بخش خودروسازی، تحریمهایی که به بحث محصولات پتروشیمی مربوط میشود، نیز به حالت تعلیق درمیآید. چه میزان از فعالیتهای بخش پتروشیمی تحت تحریم قرار داشته است که با توافق ژنو امکان عادیسازی آنها فراهم میشود؟
این توافق به صورت عمومی تمامی فعالیتهای پتروشیمی را دربر میگیرد. هر چند که خوشبختانه در حال حاضر مجتمعهای پتروشیمی تحت اعمال تحریمها قرار ندارند؛ چرا که بخش عمده آنها متعلق به بخش خصوصی و یا ترکیبی از خصوصی و دولتی است.
با این حساب لغو تحریمهای بخش پتروشیمی چندان هم بااهمیت نبوده است. بهتر نبود که ما در توافقنامه ژنو نفت را جایگزین محصولات پتروشیمی میکردیم.
پتروشیمی مهمترین بخش صادرات اقلام غیرنفتی ماست. چرا که علاوه بر قدرت صادراتی بالا، خریدار خوبی هم برای محصولاتش وجود دارد و لذا پس از نفت و مشتقات نفتی، پتروشیمی جایگاه بالایی در صادرات نفتی کشورمان دارد. البته لغو تحریم از حوزه نفت، مطمئناً اتفاق خوبی است اما به نظر میرسد اجرای آن را به گامهای بعدی مذاکرات واگذار کرده باشند. بر همین اساس معتقدم لغو تحریم محصولات پتروشیمی بهترین جایگزین برای صنعت نفت بود. صادرات محصولات پتروشیمی در حال حاضر هم صورت میپذیرد اما با همان مشکلاتی که شما نیز از آن آگاه هستید، در حال انجام است. به جهت تحریمهایی که بر صنعت بیمه و بانکداری کشور اعمال شد امکان سهولت در انجام فعالیتهای این بخش وجود نداشت که با رفع تحریم از بخش بیمه کار با سهولت بیشتری صورت میپذیرد. صادرات محصولات پتروشیمی درصد بالایی از صادرات مشتقات نفتی کشور را دربر میگیرد که امیدواریم روند آن در آینده فزاینده باشد.
فکر میکنید با رفع تحریم از محصولات پتروشیمی این روند چند درصد افزایش پیدا کند؟
به هر حال چون صادرات پتروشیمی بعد از نفت و گاز مهمترین اقلام صادراتی کشور است با رفع تحریم از آن گشایشی در درآمدهای ارزی ما حاصل میشود که به نظر من نقطه بسیار مثبتی است چرا که همانطور که اشاره کردم اگر ما از نفت و گاز بگذریم، اقلام پتروشیمی مهمترین محصولات صادراتی ایران هستند، بنابراین با رفع تحریمها گشایش خوبی در کل محصولات صادراتی کشور فراهم میشود. علاوه براین توافق یادشده در روابط آتی ایران و شرکتهای بینالمللی نفتی نیز تاثیرگذار است؛ با این توافق، چشمانداز روشنتری برای آینده ایجاد شده و با اجرای همه بندهای این توافقنامه از سوی هر دو طرف امید میرود که گامهای نهایی برای رفع کلیه تحریمهای ایران برداشته شود. با توجه به ظرفیتهای صنعت نفت و گاز ایران به عنوان اولین دارنده ذخایر هیدروکربوری دنیا، به نظر میرسد شرکتهای خارجی در حال برنامهریزی برای بازگشت دوباره به ایران هستند. ما هم تلاش داریم با بازنگری در قراردادهای نفتی که ظرف چند ماه آینده نهایی میشود، وارد فاز جدیدی از همکاریهای بینالمللی شویم و از سرمایهگذاری شرکتهای خارجی استفاده کنیم.
اما در بخش دیگری از این توافقنامه به ایران اجازه داده میشود که خرید نفتش را در سطح فعلی حفظ کند. یعنی این امکان وجود ندارد که ایران بتواند فراتر از میزان فروش فعلی بازاریابی کند و همچنان باید به سطح تولید تحریمها پایبند باشد. حال ایران چگونه امیدوار به پیدا کردن مشتریهای جدید نفتی در گامهای نخست اجرای توافقنامه ژنو است.
این بخش از توافقنامه میگوید که تحریمهای جدیدی علیه نفت ایران اعمال نمیشود اما این امکان نیز وجود ندارد که ما بتوانیم فراتر از سطح تعیینشده نقت بفروشیم. به هر حال شاید بتوانیم این توافقنامه را گامی نخست در جهت رفع تحریم از تمامی حوزه صنعت نفت کشور تلقی کنیم چرا که در صورت عدم تصویب این توافقنامه ما شاهد تحریمهای بیشتری از سوی کنگره آمریکا و اتحادیه اروپا بودیم. اما با توافقات صورتگرفته ما میتوانیم نفت ایران را به کشورهایی که از ما نفت برداشت میکردند، در شرق و غرب آسیا یعنی چین، کره، ژاپن و هند بفروشیم. این بند به واقع مکمل آن بند است که تصریح میکند ایران شامل تحریم جدیدی نمیشود و محدودیتهای آن برای شش ماه در سطح فعلی باقی میماند. با این توافق و رفع تحریم از حوزه بیمه ما میتوانیم از خدمات و تسهیلات شرکتهای بزرگ بیمهای برخوردار شویم. متاسفانه در گذشته به واسطه اعمال این تحریمها هزینه فراوانی بر ما و خریداران نفت ایران تحمیل میشد که با این روند خوشبختانه ما راحتتر میتوانیم نفتمان را بفروشیم.
الان عمدهترین خریداران نفتی ما کشورهای چین، کره و هند هستند.
بله، عمدهترین مشتریان نفتی ایران کشورهای هند، چین، ژاپن و کره هستند که بیشترین صادرات ما به این کشورهای آسیایی صورت میگیرد.
یعنی همچنان امکان فروش نفت ایران به کشورهای دیگر وجود ندارد.
قاعدتاً در سقفی که برای فروش نفت ایران در نظر گرفتهاند، امکان همکاری با این کشورها وجود دارد؛ اما اگر سقف فروش نفت ایران برداشته شود، ما این امکان را داریم که نفتمان را به مشتریهای جدیدی بفروشیم.
پول حاصل از فروش نفت ایران به همین کشورهاست که در بانکهای آسیایی نگهداری میشود و ما از امکان دسترسی به آن محروم هستیم؟
بخشی از داراییهای ما که حاصل از فروش نفت بود مسدود نشده است اما عملاً امکان نقل و انتقالش نیز وجود ندارد که البته با اجرای توافقنامه ژنو این محدودیت نیز برداشته میشود. بر اساس تحریمهای فعلی ما مجبور بودیم داراییهای حاصل از فروش نفت را صرف خرید دارو و مواد غذایی کنیم. البته امکان خرید عادی این محصولات نیز وجود داشت اما چون محصولات دیگر تحت تحریم بودند ما تنها امکان خریداری این کالاها را داشتیم. اما بر اساس توافق ژنو ما این حق انتخاب را خواهیم داشت که پولهای خود را صرف خرید کالاهای باکیفیت کنیم یا آن را به کشور بیاوریم.
پس بر این اساس ما میتوانیم پولمان را به صورت دلار از خریداران نفت ایران تحویل بگیریم و مجبور نیستیم که بر اساس خواست کشورهایی نظیر هند که به واسطه اعمال تحریمها ما را تحت فشار قرار میدادند آن را به روپیه دریافت کنیم.
ما نفتمان را معمولاً بر پایه قیمتگذاری به ارز روز جهان میفروشیم و توقع داریم پولمان را نیز بر اساس همین ارز دریافت کنیم. در گذشته بر اساس توافقنامهای که با کشورهایی نظیر چین داشتیم بخشی از این پول صرف خرید کالا میشد و بخش دیگر به صورت یورو در یکی از بانکهای همان کشور نگهداری میشود. حالا با توافقنامه صورتگرفته میان ایران و اعضای گروه 1+5 ما این امکان را داریم که پولمان را به یورو تبدیل کنیم یا آن را صرف خریداری کالای مورد نظر خود کنیم. طبعاً با توجه به ارزان شدن روپیه نباید از ما انتظار داشته باشند که بخواهیم داراییهایمان را به روپیه در بانکهای کشور هند نگهداری کنیم. هرچند که هند یکی از مشتریان عمده نفتی ما باشد.
یعنی با این حساب ما پول نفتمان را به یورو و نه روپیه یا ین از خریداران نفت خود تحویل میگیریم.
قطعاً همینطور است.
از وزارت نفت هم دعوتی صورت گرفته است تا در روند اجرای توافقنامه ژنو حضور داشته باشد.
وزارت خارجه متولی اصلی این توافق است اما قاعدتاً در زمان اجرای کار از دستگاههای مرتبط دعوت خواهد کرد تا در زمینه چند و چون آن نظر و دیدگاههای کارشناسی خود را ارائه دهند. به هر حال با توجه به اینکه عمده درآمدهای ارزی دولت متعلق به وزارت نفت است باید مسوولان این وزارتخانه نیز از روند اجرای کار مطلع باشند.
با توافق اخیر آیا مشتری جدیدی برای نفت ایران پیدا شده است. در خبرها آمده بود که یکی از پالایشگاههای بزرگ هند به جمع مشتریان نفتی ایران اضافه شده است.
قطعاً شرکتها و پالایشگاههای جدیدی مایل به خرید نفت ایران شدهاند اما به جهت محدودیتهای موجود امکان همکاری با آنها وجود ندارد البته این موضوع شامل شرکتهای هندی، چینی، ژاپنی و کرهای نمیشود.
توافق ایران و اعضای گروه 1+5 چه دستاورد دیگری برای حوزه نفتی کشور داشت؟
راحتی و سهولتی که در زمینه دسترسی به پولهای حاصل از فروش نفت ایران وجود دارد در کنار امکان صادرات محصولات پتروشیمی از جمله مهمترین دستاوردهای توافق ژنو است. علاوه بر این ما خوشبین هستیم در صورتی که طی شش ماه آینده تخلفی از سوی طرف مقابل صورت نگیرد تحریمهای ما روندی معکوس به خود بگیرد و ظرفیت روزانه فروش نفت ما به حالت گذشته خود بازگردد. این دغدغه نیز برای خریداران جدید نفت ایران به وجود نمیآید که احیاناً ظرف شش ماه آینده دوباره تحریم جدیدی اعمال شود و آنها مجبور به تغییر فروشنده نفت خود باشند. ما بسیاری از مشتریان خود را به واسطه اعمال تحریمهای گذشته از دست دادیم و دیگر نمیخواهیم به روند گذشته بازگردیم. ایران با اجرای توافق ژنو امیدوار است که در آینده نهچندان دور شاهد رفع تمامی اشکال تحریمی باشد. حتی من مطمئن هستم که خریداران گذشته ما منتظر هستند تا با رفع تحریمهای فعلی بتوانند مجدداً به بازار ایران بازگردند.
شما میگویید بسیاری از خریداران سنتی نفت ایران همچنان منتظر رفع تحریمهای ما هستند تا مجدداً خریدار طلای سیاه ایران باشند. پیشبینی شما از توقف کامل تحریمهای ایران چند سال است؟
این موضوع به سیاست و اهتمام مسوولان وزارت امور خارجه بازمیگردد و قاعدتاً پس از گذر از فرصت ششماهه است که میتوان در این زمینه اظهارنظر کرد اما در هر صورت همانطور که وزیر امور خارجه گفت باید به ادامه روند مذاکرات ایران و اعضای گروه 1+5 خوشبین بود. ما آماده اجرای تمامی مفاد توافقنامه ژنو هستیم و در صورتی که این خواست در طرف مقابل هم وجود داشته باشد فکر نمیکنم که مدت زمان مدیدی در انتظار باشد.
جنابعالی در مقطعی از زمان در معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه مشغول فعالیت بودید و در حال حاضر هم معاونت بینالملل وزارت نفت را بر عهده دارید. میخواهم این سوال را مطرح کنم که با توجه به تجاربی که در دو وزارتخانه کلیدی کشور دارید چه برداشتی از توافقهای صورتگرفته در مذاکرات سهگانه ژنو و توافق نهایی دارید.
معتقدم با این توافقنامه ما به جهانیان ثابت کردیم که همچنان جایگاه قدرت برتر منطقهای را در اختیار داریم و در زمان مورد نظر به میدان میآییم و کار را به نفع خود تمام میکنیم. بازیگری که هیچ گاه قدرت خود را از دست نمیدهد و همیشه حرفی برای گفتن دارد. ایران با توجه به ذخایر غنی خود در میان کشورهای منطقه در مقام اول و یا دوم قرار دارد و از نظر نفوذ سیاسی هم دارای پتانسیل فراوانی است که مطمئناً از نگاه مذاکرهکنندگان هستهای غربی مغفول نمانده است. با احتساب این موارد است که تاکید میکنم ما در مذاکره با طرف مقابل همیشه برگ برندهای در اختیار داریم که آن را در آخرین لحظه رو میکنیم. ایران با موقعیت ژئوپولتیکی که در خزر و خلیج فارس دارد همیشه مورد طمع کشورهای دیگر قرار داشته است و این تحریمها نیز همانطور که آقای دکتر ظریف میگوید به دلیل موج ایرانهراسی است که از سوی دشمنان ما به راه افتاده بود. اما ما نخواستیم مانند خودشان رفتار کنیم و تصمیم گرفتیم به جای خشونت مطالباتمان را با نشستن پای میز مذاکره و با در پیشگیری سیاست دیپلماسی حل و فصل کنیم. ما در این جهان که رقابت حرف اول را میزند با گفتوگو خواستههایمان را دنبال میکنیم و تلاش میکنیم که فرصت به وجود آمده را سرآغازی برای ایفای نقش جدید خود در منطقه و جهان تلقی کنیم. البته به شرطی که دیگران اجازه دهند تا ما بتوانیم این نقش واقعی را ایفا کنیم. تمامی دوستان و دشمنان ما نیز نیک میدانند که بدون استفاده از توان ایران امکان ایجاد صلح و ثبات در منطقه وجود ندارد بنابراین تصمیم گرفتند با حضور در یک روند مسالمتآمیز طلیعهای جدید در منطقه رقم بزنند.
دیدگاه تان را بنویسید