شناسه خبر : 9752 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

پیام‌های نقض گسترده تصمیمات هیات نظارت

دفاع همه‌جانبه هاشمی از سیدحسن خمینی

یک نماینده مجلس شورای اسلامی با آسیب‌شناسی وضعیت تحزب در کشور و هزینه‌هایی که ضعف احزاب بر نظام تحمیل می‌کند، می‌گوید «کسانی که جمهوریت یا اسلامیت نظام را زیر سوال می‌برند به یک اندازه به آرمان امام پشت می‌کنند.»

پدرام سهرابلو
مراسم گرامیداشت سالگرد ورود امام‌(ره) به کشور در فرودگاه مهرآباد فرصتی بود برای اکبر هاشمی‌رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تا ارادتش را به بنیانگذار جمهوری اسلامی نشان دهد و سخنانی صریح را درباره بیت امام راحل مطرح کند که پیش از این کمتر سابقه داشته است. رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام از رد صلاحیت فرزند یادگار امام راحل انتقاد کرد و البته برای رد صلاحیت‌کنندگان سیدحسن خمینی نیز دعای خیر و بخشش خداوند را فراموش نکرد تا نشان دهد که نه‌تنها یار امام و دلسوز انقلاب است بلکه حتی خیرخواهی خود را از کسانی که به نظر او در حق بیت امام‌(ره) بی‌مهری می‌کنند، دریغ نمی‌کند. گرچه شاید گمان شود که لحن هاشمی در نقد دوستان قدیمی خود در شورای نگهبان کمی تند است، اما این لحن برای کسانی که سابقه چند دهه دوستی و فعالیت مبارزاتی مشترک داشته‌اند نشانی از دلسوزی و شفقت دارد.
هاشمی‌رفسنجانی که سخنران مراسم گرامیداشت سالروز ورود امام‌(ره) به کشور در فرودگاه مهرآباد بود، در حالی که تاکید داشت «ما هرچه داریم از امام‌(ره) داریم و همه ما به امام و بیت امام بدهکار هستیم»‌ به رد صلاحیت سیدحسن خمینی اعتراض کرد و به کنایه گفت «بدهکارها هدیه خوبی به امام ندادند.» به گزارش «فرهیختگان» رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه «صلاحیت فردی را که اشبه به جدش امام است، تایید نمی‌کنند و قبول ندارند»، خطاب به آنان گفت: «صلاحیت شما را چه کسی تایید کرده است؟ چه کسی به شما اجازه داد قضاوت کنید و تریبون‌های مختلف مانند صداوسیما و نمازجمعه را در اختیار شما قرار داد؟ اگر امام و اراده نهضت که به امام اعتماد کردند نبود، شما هم به اینجا نمی‌رسیدید.» این سخنان مورد توجه ویژه روزنامه‌ها قرار گرفت. اظهارات وی در دفاع از صلاحیت «سیدحسن خمینی» در حالی منتشر شد که برخی آن را فداکاری در دفاع از حقوق رد صلاحیت‌شده‌ها دانستند و دسته‌ای مدعی شدند این حرف‌ها نشانه‌هایی از وقوع سناریویی مشابه ماجرای 88 است!
«آرمان» در یادداشتی به قلم صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، نوشت: درباره اینکه هاشمی یک‌تنه بار اصلاحات را به دوش کشیده است، باید اذعان داشت فداکاری او در شرایطی است که طی دو هفته گذشته هیچ یک از سران اصلاحات واکنشی نشان نداده‌اند و در نهایت سخن آنها این بود که «در حال رایزنی با شورای نگهبان هستیم» و در کمال آرامش، هیچ یک از آنها درباره رد صلاحیت‌ها موضع روشن و هماهنگی نگرفتند و راهکاری هم ارائه نکردند. پر‌واضح است که در چنین شرایطی موضع‌گیری آیت‌الله هاشمی با آتش توپخانه اصولگرایان مواجه خواهد شد. واقعیت این است که هر کجا به آینده و آرمان‌های انقلاب خدشه‌ای وارد شده است، آیت‌الله هاشمی است که در برابر این موضوع، یک‌تنه ایستادگی کرده و خواهد کرد.
«جوان» اما موضعی انتقادی به این اظهارات داشت و در این‌باره نوشت: با توجه به حساسیت این دوره از انتخابات، برخی سخنان و رفتارهای بروز‌یافته طی ماه‌ها و روزهای اخیر از برخی افراد و شخصیت‌هایی که با جزییات ساختارهای نظام و فعل و انفعالات سیاسی کشور آگاهی و شناخت کامل دارند، در تضاد است و از همین رو با نزدیک شدن به روزهای واپسین انتخابات، نگرانی‌ها دوچندان شده که مبادا در پشت این سخنان تند و غیر‌مسوولانه، سناریویی مشابه فتنه 88 نهفته باشد.
«کیهان» هم در گزارش خود تاکید کرد: هاشمی‌رفسنجانی به بهانه دفاع از بیت امام‌(ره)، خط و میراث امام‌(ره) را مورد توهین و هجمه قرار داد. حرکتی از روی عصبانیت که دلایل آن را باید در شکست پروژه‌ای انتخاباتی دانست.

معماگونه خبرگان
پس از آنکه شورای نگهبان اسامی اولیه واجدین شرایط حضور در انتخابات مجلس خبرگان رهبری را اعلام کرد، مشخص شد که برخی از شخصیت‌های انقلاب از نظر این شورا نتوانسته‌اند صلاحیت لازم را کسب کنند فلذا نمی‌توانند کاندیدای خبرگان باشند مگر آنکه پس از اعتراض و در رسیدگی بعدی، واجد صلاحیت شناخته شوند. مجلس خبرگان بنا بر قانون اختیار قانونگذاری در امور مربوط به خود را دارد و در دوره‌های پیش راه‌های مشخصی را برای تشخیص صلاحیت علمی نامزدهای انتخاباتی و تعیین اجتهاد مصوب کرده که شرکت در آزمون از جمله آنهاست. با این حال این مصوبه حصر قانونی ایجاد نمی‌کند یعنی باب تشخیص صلاحیت علمی داوطلبان را منحصر به شرکت در آزمون نکرده بلکه راه‌های دیگری از جمله «تایید صریح یا ضمنی رهبر انقلاب» را در پیش می‌نهد. از این‌رو بود که فرآیند نام‌نویسی داوطلبان مجلس خبرگان و تعیین صلاحیت علمی آنها در دوره حاضر با ابهام‌هایی مواجه شد. این ابهام‌ها با اظهارات متفاوت اعضای شورای نگهبان نیز تشدید شد به خصوص بعد از آنکه شماری از کاندیداها عدم دریافت دعوتنامه برای شرکت در آزمون را دلیل اصلی خودداری از حضور در این امتحان اعلام کردند و متعاقب آن برخی از فقهای شورای نگهبان بر این نکته تاکید ورزیدند که راه‌های دیگری نیز برای تعیین صلاحیت علمی داوطلبان وجود دارد. با این وجود پس از اعلام اسامی مشخص شد که ملاک واحدی در خصوص آن دسته از داوطلبانی که در آزمون علمی شرکت نکرده‌اند، اتخاذ نشده چرا که تعدادی از آنها تایید و تعداد دیگری رد شده‌اند.
این مساله باعث شد اظهارنظرهای مختلفی در این خصوص درگیرد از جمله در یکی از این موارد محی‌الدین حائری‌شیرازی عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه جامعه اختلاف سلیقه دارد و معنایش این نیست که اعتقاد به رهبری در یک سلیقه خاص محدود شود، درباره رد صلاحیت‌های کاندیداهای مجلس خبرگان به ایسنا گفت: «کار و قضاوت در این موضوع بسیار دشوار است؛ اما اینکه بعضی امتحان‌نکرده پذیرفته نشده و بعضی پذیرفته شده‌اند یک معماگونه پیش می‌آورد. امیدوارم وحدت رویه روشن‌تری باشد. نمی‌توانیم بگوییم ناظران معصوم هستند. نمی‌توانیم بگوییم چون برخی احساساتی دارند پس در برخی مسائل کوتاهی کرده‌اند.» همچنین سیدحسن خمینی نیز با بیان اینکه «شورای نگهبان، ابتدا به نوعی صاحبان دروس مطرح را دارای صلاحیت دانست و سپس تنها طریقه احراز را امتحان قرار داد و پس از آن به گفته بزرگان آن شورا، پذیرفت که امتحان موضوعیت ندارد و امکان احراز از راه‌های دیگر هم ممکن است» تاکید کرد «اینکه بعضی از حضرات آقایان محترم فقهای شورای نگهبان نتوانستند از شهادت علمای اعلام که بر بسیاری از ایشان سمت استادی دارند و استادان معظم که قوام حوزه علمیه به آنهاست و از نوشته‌ها و کتاب‌های اینجانب، صلاحیت علمی را احراز کنند حداقل برای من و بسیاری دیگر جای تعجب دارد.» وی البته یادآور شده که به خاطر اصرار مردم و علاقه‌مندان امام به این تصمیم شورای نگهبان اعتراض خواهد کرد. این در حالی است که کاظم صدیقی امام جمعه موقت تهران که واجد صلاحیت نامزدی مجلس خبرگان شناخته نشده در گفت‌وگو با تسنیم و با انتقاد از ثبت‌نام‌های پرشمار تاکید کرده که مومنین «تسلیم این نظر خواهند بود و کسانی نیز که غیرمومن هستند آمده‌اند که شانتاژ کنند».

جرم‌انگاری از نامزدی انتخابات
هفته گذشته سیدمرتضی بختیاری معاون امنیتی دادستان کل کشور به برخی داوطلبان انتخابات مجلس دهم که رفتارشان موجب تشویش اذهان عمومی می‌شود، هشدار داد و اعلام کرد دستگاه قضایی برخی از داوطلبانی را که سابقه محکومیت داشته‌اند و به قصد تشویش اذهان عمومی وارد گود شده‌اند، مورد تعقیب قرار می‌دهد. با این حال عبدالصمد خرمشاهی وکیل دادگستری مصادیق نشر اکاذیب را متفاوت دانسته و در این رابطه می‌گوید «انطباق ماده 698 قانون مجازات اسلامی مبحث تعزیرات، که در رابطه با نشر اکاذیب است با موردی که عنوان شده (داوطلبی که می‌داند رد صلاحیت می‌شود نباید شرکت کند چون تشویش اذهان عمومی است) مصداق ندارد. یعنی نمی‌توان اعمال و اقدامات این افراد را، مصداق نشر اکاذیب دانست یا باید گفت عناصری در این ماده وجود دارد که با اقدامات نامبردگان مطابقت ندارد.» این حقوقدان با بیان اینکه «فردی که صلاحیتش رد شده نمی‌توانیم بگوییم عنوان مجرمانه دارد» به «قانون» گفت: «فردی که رد صلاحیت شده می‌تواند در انتخابات بعدی هم شرکت کند مگر اینکه فرد سابقه محکومیت کیفری موثر داشته باشد که در این صورت هم باید گفت باز می‌تواند در انتخابات شرکت کند چون نهایتاً رد صلاحیت می‌شود و شرکت کردن افرادی که می‌دانند ممکن است رد صلاحیت شوند از مصداق نشر اکاذیب نیست.»

مجلس آینده؛ چالش راست با راست
با وجودی که علی صوفی رئیس ستاد انتخابات اصلاح‌طلبان در تهران از تلاش این جریان برای ارائه فهرست 100‌درصدی اصلاح‌طلبان خبر داده، مراد ثقفی مدیر مسوول نشریه گفت‌وگو ضمن رد وجود رقابت گفتمانی در انتخابات پیش رو معتقد است «در مجلس آینده چه ۲۰ اصلاح‌طلب در معنای خاصش حضور یابند، چه ۳۰ نفر، چه ۴۰ نفر، مجلس آینده محل چالش بین راست و راست خواهد بود. راست قانونی، راست محافظه‌کار، راستِ خودسر و راست‌های پراکنده. راستی که بیشتر به رای مردم اهمیت می‌دهد و راستی که کمتر به رای مردم اهمیت می‌دهد، ولی چالش بین راست و راست خواهد بود؛ یعنی سر مسائلی مانند انباشت سرمایه، خصوصی‌سازی، کوچک‌سازی دولت و خصوصی در مقابل خصولتی، بهره‌وری کار و سرمایه و از این دست مسائل.» او در ادامه ضمن تاکید بر اهمیت و فرصت انتخابات در تبیین مدعای خود به شرق می‌گوید «برای من مسجل است، در حوزه سیاست در کشور یک گفتاری که عدالت و آزادی را توامان مطرح کند حضور جدی ندارد. این کاری است که باید انجام شود و اصلاح‌طلبان در معنای خاصش هم باید به این مهم بیندیشند و از شرایط انتخابات هم عمدتاً برای این کار استفاده کنند.»

امکان لابی لاریجانی با دولت و اصلاح‌طلبان
یک نماینده مجلس شورای اسلامی با آسیب‌شناسی وضعیت تحزب در کشور و هزینه‌هایی که ضعف احزاب بر نظام تحمیل می‌کند، می‌گوید «کسانی که جمهوریت یا اسلامیت نظام را زیر سوال می‌برند به یک اندازه به آرمان امام پشت می‌کنند.» محمدرضا باهنر نایب‌رئیس مجلس نهم که ترجیح داده در انتخابات مجلس دهم کاندیدا نشود در گفت‌وگو با جماران با اطمینان از پیروزی اصولگرایان در مجلس آینده از انسجام موجود در اردوگاه این جریان اعلام رضایت کرده و آن را ناشی از حضور اصلاح‌طلبان در صحنه می‌داند و سهم جریان اخیر از مجلس را حداکثر 80 کرسی تخمین می‌زند. دبیرکل جبهه پیروان در این گفت‌وگو تاکید می‌کند که علی لاریجانی در شورای اصولگرایی نماینده دارد اما متذکر می‌شود که «امکان لابی پشت پرده لاریجانی با دولت یا اصلاح‌طلبان» دور از ذهن نیست هرچند وی از ظرفیت‌های اصولگرایی محسوب شده و به‌هیچ‌وجه در تقسیم‌بندی‌های سیاسی در اردوگاه اصلاح‌طلبان قرار نمی‌گیرد. این فعال سیاسی در خصوص نقش دولت در انتخابات نیز خاطرنشان می‌کند «فکر نمی‌کنم که دولت به عنوان یک جناح بتواند در انتخابات مجلس ظاهر شود. از نظر امکانات دولتی که منع قانونی دارد، یعنی از امکانات دولت نمی‌شود استفاده کرد. اما من خودم بارها گفتم دولتی‌ها می‌توانند عضو یک حزب باشند و حزب‌شان هم فعال باشد.»

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها