شناسه خبر : 3753 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

کریمی قدوسی: اصلاح‌طلبان خط قرمز شورای نگهبان هستند

یزدی: شورای نگهبان جناحی رفتار نمی‌کند

یک نماینده عضو جبهه پایداری با بیان این ادعا که «اصلاح‌طلبان در پی تسخیر مجلس هستند[و] برای مجلس خبرگان نیز از این خواب‌ها دیده‌اند» می‌افزاید «مردم به چهره‌های اصولگرا رغبت دارند و به آنان رای می‌دهند.»

پدرام سهرابلو
محمد یزدی عضو فقهای شورای نگهبان در گفت‌وگویی مفصل با خبرگزاری دانشجویان ایران ضمن یادآوری اینکه «شورای نگهبان امکان انتشار همه مذاکرات خود را ندارد [و بنابراین] دلایل رد صلاحیت افراد را نیز به دلیل منع قانونی و شرعی منتشر نمی‌کند»، تصریح کرد «تا وقتی من در شورای نگهبان بوده‌ام حتی یک‌بار هم سراغ ندارم که شورای نگهبان به خاطر یک جناح یا جانبداری از این و آن، یا جهت‌گیری‌های غیرعلمی و غیر‌فنی، نظری داده باشد.» رئیس مجلس خبرگان رهبری در ادامه با اشاره به برگزاری دو انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری در اسفندماه سال جاری، خاطرنشان کرد «شرط مهم و اصلی کاندیداتوری مجلس خبرگان اجتهاد است و ساز و کار تشخیص آن مطابق قانون انتخابات مجلس خبرگان رهبری بر عهده فقهای شورای نگهبان گذاشته شده است. خب، ما از این جهت حداقل با نیمی از توان اعضا یعنی شش نفر از آقایان فقها برای بررسی صلاحیت‌ها روبه‌رو هستیم و این کار را فوق‌العاده برای ما سخت خواهد کرد.
این علاوه بر زمانی است که ما باید به همراه سایر اعضا از جمله آقایان حقوقدانان، برای بررسی صلاحیت نامزدهای مجلس شورای اسلامی اختصاص بدهیم. البته، تعداد نامزدهای مجلس خبرگان رهبری نسبت به مجلس شورای اسلامی، کمتر خواهد بود ولی به هر حال کار بررسی صلاحیت داوطلبان دو انتخابات با این محدودیت زمانی، مشکل است و باید فکری کرد.» رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در فراز دیگری از مصاحبه به تشریح دیدگاه خود پیرامون مبانی تاسیس حکومت اسلامی و نسبت حضور مردم در تحقق و مشروعیت حاکمیت فقیه پرداخت و در پاسخ به این سوال که احتمال کاندیداتوری «سه عضو هیات نظارت مرکزی بر انتخابات» در مجلس خبرگان به شبهات دامن نمی‌زند؟ می‌گوید: «مردم می‌توانند به آنها رای ندهند. هیچ‌کس، نمی‌تواند کسی را تکلیف کند که به دیگری رای بدهد.
اساساً نمی‌شود فهمید که به چه کسی رای داده شده است. فرض کنید بنده هم کاندیدا هستم، فلانی هم از همان حوزه انتخابیه کاندیداست. جنابعالی که رای می‌دهید، هیچ‌کس نمی‌فهمد که شما به من رای دادید یا به او. هیچ‌کس هم تکلیف نمی‌کند که حتماً باید به فلانی رای بدهی. تشخیص با خودتان است که کدام یک از کاندیداها برای این کار مناسب هستند و کدام یک در امر شناخت صفات مجتهد جامع‌الشرایط مثل عدالت، وثاقت، آگاهی به مقتضیات زمان و مکان و مدیر و مدبر بودن، مبرزتر هستند تا به آن رای بدهید. شما هستید که باید تشخیص بدهید که برای این مجلس آن مجتهد مقدس درجه یکی که با رسانه‌ها بیگانه است! ولو صاحب فتواست و مقلد هم دارد؛ به درد عضویت می‌خورد یا آن مجتهدی که همه آن شرایط را داراست ولی نسبت به مسائل دنیا نیز بی‌تفاوت نیست؟! این دیگر به تشخیص شما بستگی دارد که به کدام یک رای بدهید.»

حضورم در کارگزاران ضرورت نداشت
مصاحبه محمد هاشمی با روزنامه اعتماد با تحلیل توافق هسته‌ای وین و آثار منطقه‌ای و بین‌المللی آن آغاز می‌شود و با ذکر این نکته که «بعضی از وعده‌هایی که رئیس‌جمهور در حوزه سیاست داخلی داده است تنها در حوزه اختیارات خودش نبوده است و مربوط به دیگر حوزه‌ها بود. البته اگر از نیروهای افراطی بگذریم در سطح سران قوا نیروهای عاقله‌ای وجود دارد. در مسائل داخلی اگر اجماع و وحدت ایجاد شود دولت در تحقق وعده‌های خود می‌تواند موفق باشد اما اگر اجماع وجود نداشته باشد و در برخی موارد که مربوط به حوزه دیگری می‌شود همکاری وجود نداشته باشد آنگاه از دولت انتظار نمی‌رود به وعده‌ای که داده است عمل کند» ابراز اطمینان می‌کند که رئیس‌جمهوری بر اساس قانون اساسی و تحت هدایت رهبری می‌تواند در جهت اجماع‌سازی گام بردارد. رئیس اسبق سازمان صدا و سیما به تحلیل آرایش نیروها در آستانه انتخابات نیز پرداخته و می‌گوید: «برای انتخابات آینده اگر دو جناح از سه جناح وحدت کنند و بتوانند تعامل با یکدیگر داشته باشند، پیروز می‌شوند. به هر حال ممکن است یک جناح یک فرد را به عنوان کاندیدا انتخاب کند و جناح دیگر مخالف باشد.
آنها جمع نمی‌شوند بلکه تفریق می‌شوند و رای یکدیگر را می‌شکنند و در این وضعیت ممکن است رقیب به دلایلی برنده شود.» به گفته این فعال سیاسی که اکنون عمده فعالیت‌های خود را در مرکز تحقیقات سرطان‌شناسی متمرکز کرده از آنجا که دولت روحانی تلقی فراجناحی از خود دارد «لزوماً به وحدت با اصلاح‌طلبان فکر نمی‌کند و به ضریب نفوذها نگاه و آینده‌نگری می‌کند». وی بر همین اساس به اصلاح‌طلبان توصیه می‌کند که برای توفیق در انتخابات «با جریان‌های دیگر وحدت کنند و لیست مشترک بدهند» و افرادی را مد نظر قرار دهند که بتوانند از صافی شورای نگهبان عبور کنند. به گفته عضو مستعفی حزب کارگزاران دلیل خروج او از این تشکل سیاسی ناشی از این احساس و تحلیل بوده است که «حزب کارگزاران کمی با ریشه‌ها و سابقه‌ای که داشته فاصله گرفته و عدول کرده و در مسیر دیگری افتاده است». همچنین این عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این سوال که «فکر می‌کنید آقای هاشمی اثرگذاری خود را در انتخابات مجلس هم خواهد داشت؟» ابراز عقیده می‌کند «آقای هاشمی در همه جریان‌های مهم کشور اثرگذار است. اینکه نحوه آن چطور است خود تشخیص می‌دهد. او زمان مناسب تشخیص می‌دهد که چه باید بکند که اثر مطلوب را داشته باشد.»

جنبش کاندیداتوری زنان در صورت حمایت دولت
«ما انتظار داریم دولت انتخابات سالم، بی‌طرف و قانونمند برگزار کند که این مهم با تشکیل هیات‌های اجرایی سراسر کشور میسر می‌شود.» شهربانو امانی فعال سیاسی اصلاح‌طلب در گفت‌وگو با روزنامه «روزان» افزون بر بیان مطلب فوق به ارزیابی عملکرد دولت در ارتباط با مطالبات زنان پرداخت و با تاکید بر اینکه اقدامات دولت در این زمینه «لازم اما ناکافی» بوده به سوالی درباره نحوه حضور زنان در انتخابات مجلس دهم این‌گونه پاسخ گفت: «دولت وظیفه دارد در ارتباط با تشویق گروه‌ها و احزاب سیاسی و اعتماد و اطمینان دادن به حمایت قانونی از زنان فرهیخته و توانمند که از نظر کمیت و کیفیت در کشور کم نیستند، اقدام کند. همچنین دولت باید بر ایجاد فضای سیاسی و سپر سیاسی انتخاباتی برای مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی اهتمام لازم را داشته باشد. این در حالی است که متاسفانه هنوز این شرایط در کشور شکل نگرفته است. از سوی دیگر تشویق و حمایت از زنان موجب می‌شود نهضت کاندیداتوری زنان محقق شود و زمینه رای‌آوری آنها هم فراهم گردد. در چنین شرایطی است که زنان بیشتری در پارلمان حضور پیدا می‌کنند.»

تهدید اصلاح‌طلبان توسط کریمی‌قدوسی به رد صلاحیت
یک نماینده عضو جبهه پایداری با بیان این ادعا که «اصلاح‌طلبان در پی تسخیر مجلس هستند [و] برای مجلس خبرگان نیز از این خواب‌ها دیده‌اند» می‌افزاید «مردم به چهره‌های اصولگرا رغبت دارند و به آنان رای می‌دهند.» محمدجواد کریمی‌قدوسی در گفت‌وگو با «تسنیم» دو مشکل اساسی اصلاح‌طلبان را ضربه احزاب اصلاح‌طلب از فتنه ۸۸ و آسیب چهره‌های سیاسی این جریان دانسته و تاکید می‌کند «احزاب و چهره‌های اصلاح‌طلب خط قرمز شورای نگهبان هستند. [یعنی] هر اصلاح‌طلبی که به هر نحو در فتنه ۸۸ حضور داشته اعم از حضور، نقش، رفتار و سوابق مورد رسیدگی جدی قرار می‌گیرد.» این برای اولین بار نیست که یک فعال سیاسی اصولگرا رقبای خود را به رد صلاحیت تهدید می‌کند و خود به جای داور بر مسند قضاوت می‌نشیند. بر این مبناست که در چند ماه اخیر تعدادی از چهره‌های اصلاح‌طلب همچون عبدالواحد موسوی‌لاری، غلامحسین کرباسچی و مصطفی کواکبیان، به‌طور جداگانه، درباره رد گسترده صلاحیت چهره‌های این جریان در انتخابات مجلس هشدار داده‌اند.
در اظهار‌نظری جدید محمدرضا تابش نماینده اصلاح‌طلب مجلس در گفت‌وگو با ایلنا ضمن انتقاد از تضییقات رسانه‌ای اعمال‌شده بر رئیس دولت اصلاحات، این مساله را نوعی «تبعیض» و عاملی «بازدارنده» بر سر فعالیت‌های انتخاباتی این جریان توصیف کرد. همچنین محمدرضا عارف رئیس بنیاد امید ایرانیان در واکنش به چنین اظهاراتی در جمع نخبگان لرستانی گفت: «عده‌ای که مسوولیتی در برگزاری انتخابات ندارند از ماه‌ها قبل اصلاح‌طلبان را به عناوین مختلف از جمله «رد صلاحیت» تهدید می‌کنند و اصرار دارند جریان اصلاح‌طلب در انتخابات شرکت نکنند اما اصلاح‌طلبان باید نشان دهند با تهدیدهای این‌چنینی عقب‌نشینی نمی‌کنند.» تهدید به رد صلاحیت اصلاح‌طلبان البته واکنش سخنگوی شورای نگهبان را نیز در پی داشت. نجات‌الله ابراهیمیان در گفت‌وگو با خبرگزاری کار ایران تاکید کرد «ما در بررسی صلاحیت‌ها پرونده هر شخص را به صورت مستقل مورد رسیدگی قرار می‌دهیم [بنابراین] شورای نگهبان اساساً تابع این‌گونه تقسیم‌بندی‌ها و داوری‌ها نیست.» رسول منتجب‌نیا قائم‌مقام حزب اعتماد ملی نیز از شورای نگهبان خواست به آنچه وی یاوه‌گویی خواند، توجه نکند.

گردهمایی احمدی‌نژادی‌ها در تهران
به گزارش «قانون» رئیس دولت‌های نهم و دهم 600 یا 700 نفر را در گردهمایی پنجشنبه کنار هم در قالب همایشی با نام «اعضای شوراهای مرکزی گفتمان تبیین انقلاب اسلامی استان‌ها» جمع کرده است. این نشست با کارگروه‌های تبیین دستاوردهای ‌دولت احمدی‌نژاد به سرپرستی علی نیکزاد و محمدرضا فرزین، تبیین اندیشه‌های امام‌(س) و رهبری به سرپرستی غلامحسین الهام و مجتبی هاشمی‌ثمره، بررسی عملکرد دولت یازدهم به سرپرستی سید‌شمس‌الدین حسینی و تبیین تحولات بین‌المللی به سرپرستی ابوالفضل زهره‌وند و ابومحمد عسگرخانی تشکیل شد. مبانی این کارگروه‌ها که در گذشته نیز به آنها اشاره شده بود البته غیر از بررسی عملکرد دولت روحانی، ادعاهایی است که احمدی‌نژاد در زمان ریاست‌جمهوری خود نیز بیان ‌می‌کرد ولی هیچ‌گاه عملی نشد. احمدی‌نژاد که به نظر می‌رسد یاران سابقش یعنی همان حزب یکتا او را رها کردند، در تلاش است دانه‌دانه آخرین امیدهای خود را نیز دورهم جمع‌آوری کند تا در عالم سیاست دست‌کم در حد خبر حضور داشته باشد.

مصباح ضلع سوم وحدت اصولگرایان شد
حمیدرضا ترقی عضو ارشد حزب موتلفه، تشکیل شورای هماهنگی اصولگرایان را یکی از راهکارهای ایجاد هماهنگی و همگرایی در میان این جریان دانست. پیش از او سجادی سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری از رایزنی برای تاسیس این نهاد خبر داده بود. با این حال حمیدرضا ترقی می‌گوید به‌رغم موافقت اولیه بر سر تاسیس شورای هماهنگی اصولگرایان «هنوز تصویب نشده که اصولگرایان با این مکانیسم یا تحت این عنوان در انتخابات مجلس فعالیت کنند بلکه در بحث‌های آینده موضوعش نهایی خواهد شد». این فعال اصولگرا در گفت‌وگو با مثلث آنلاین در بیان تفاوت بین مکانیسم انتخاباتی اصولگرایان با شورای هماهنگی خاطرنشان کرد «علاوه بر تشکیل یک شورای انتخاباتی، ما یک مرکز ثقلی باید داشته باشیم تا در آنجا بحث‌ها برای تصمیم‌گیری نهایی پخته و جمع‌بندی شود. در واقع مرکز ثقلی برای رفع اختلاف‌نظرها و فصل‌الخطاب بودن مدنظر است که این دو از هم جداست.» لذا نقش فصل‌الخطاب را نه شورای هماهنگی اصولگرایان بلکه «جامعتین به علاوه آیت‌الله مصباح ایفا می‌کنند».

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها