تاریخ انتشار:
پایانِ احمدینژاد؟
اعلام موضع زودهنگام صداوسیما در انتخابات
۲۶ اردیبهشتماه آخرینمهلت ثبتنام کاندیداها برای انتخابات ریاستجمهوری است. انتخاباتی که برخی آن را دوقطبی میدانند و مبارزهای میان حسن روحانی و ابراهیم رئیسی، اما محمود احمدینژاد میگوید آمده که آن را سهقطبی کند.
26 اردیبهشتماه آخرینمهلت ثبتنام کاندیداها برای انتخابات ریاستجمهوری است. انتخاباتی که برخی آن را دوقطبی میدانند و مبارزهای میان حسن روحانی و ابراهیم رئیسی، اما محمود احمدینژاد میگوید آمده که آن را سهقطبی کند. تا پایان روز چهارشنبه لحظه نگارش این گزارش، از میان چهرههای مطرح تنها چند تن برای حضور در انتخابات ثبتنام کردند. مصطفی میرسلیم کاندیدای موتلفه، حمید بقایی، محمود احمدینژاد، مسعود زریبافان معاون محمود احمدینژاد.
اما جز این افراد چهرههای بسیاری برای حضور در انتخابات آمدند اما نه چهرههای سیاسی و کاندیداهای جدی. بلکه مردمی که شاید به صرف شوخی وارد ساختمان وزارت کشور شدند. روزنامه شهروند تعدد کاندیداها را به کارناوال تعبیر کرد و نوشت: درِ اصلی ستاد انتخابات کشور را از پاشنه درآوردند. بامزههای شبکههای اجتماعی، هنرپیشه سابق و یک لیدر تیم فوتبال. جوانی که فکر میکرد چون علوم سیاسی خوانده رجل سیاسی قلمداد میشود و چون در دانشگاه از رشته علم حدیث فارغالتحصیل شده لابد رجل مذهبی هم به حساب میآید. فعال سیاسیای که میگفت میداند رد صلاحیت میشود اما میخواهد مشروعیت شورای نگهبان را به چالش بکشد و فوتبالدوستی که میخواست از امیر قلعهنویی دعوت کند در کابینهاش وزارت ورزش را بپذیرد. این ثبتنامها آنقدر غیرجدی است که احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان اعلام کرد اغلب افرادی که بهعنوان داوطلب ریاستجمهوری ثبتنام کردند شرایط لازم را ندارند. جنتی از رسانهها خواست در خصوص شرایط داوطلبان ریاستجمهوری روشنگری کنند و رویه کار بررسی صلاحیتها را برای جامعه تبیین و شبهههای احتمالی را برای مردم رفع کنند.
آمدهام که بمانم
در میان چهرههای روز اول در وزارت کشور، یکی هم مصطفی میرسلیم بود که گفت تنها رقیب او روحانی است و اعلام کرد آمده بماند و به نفع هیچ شخص و جریانی از انتخابات کنار نمیرود. او گفت نامزد حزب موتلفه است و این حزب تنها یک کاندیدا دارد. میرسلیم گفت من برای احقاق حقوق برجای مانده مردم آمدهام. حقوقی که در چند دهه گذشته معطل شده، از جمله حق داشتن شغل مطلوب، حق برخورداری از تامین اجتماعی، داشتن مسکن متناسب و خدمات بهداشتی و درمانی. من نیامدهام حقوق نجومی بگیرم، من نیامدهام سهمی برای خود و اطرافیانم مطالبه کنم. آمدهام حقوق معطلمانده شما را بگیرم.
ثبتنام غافلگیرکننده بهاریها
روز دوم هم ثبتنام حمید بقایی خبرساز شد و البته ثبتنام محمود احمدینژاد. او که پیش از این گفته بود به تبعیت از دستور رهبری برنامهای برای حضور در انتخابات ندارد، گویا در وزارت کشور تصمیمش تغییر و ثبتنام کرد. بقایی بعد از ثبتنام ادعا کرد بر این باورم میتوانیم ایران را بسازیم و میتوانیم کشور را به جایگاه و قلههای بلند برسانیم و ملت ایران میتواند با تلاش، صلح و دوستی بر مشکلات فائق آید. احمدینژاد هم پس از ثبتنام گفت: مقام معظم رهبری به من سفارش کردند در انتخابات بهعنوان کاندیدا شرکت نکنم، من به قول اخلاقیام پایبندم و حضور و ثبتنام در انتخابات صرفاً برای حمایت از برادر عزیزم آقای بقایی است. او گفته بود «بهرغم فشار گسترده از سوی مردم برای حضور در میدان» به قول اخلاقی خود پایبندم.
پایانِ احمدینژاد
اما ثبتنام احمدینژاد واکنشهایی داشت. محسن غرویان مدرس حوزه علمیه قم گفت ثبتنام احمدینژاد راه را برای سرکشیهای بعدی باز میکند و خواست که بزرگان نظام از او اعلام برائت کنند. مهدی کوچکزاده هم از نخستین برائتکنندگان بود که نوشت: حجت من در تمام سالهایی که در برابر سیل تهمتها و توهینها از سوی فتنهگران نابکار و حسودان بدسگال، از شما دفاع کردم این باور بود که شما را به اسلام ناب محمدی، اسلام پابرهنگان و مستضعفان، پایبند میدانستم و شما را سرباز این جبهه میانگاشتم ولی با حرکت امروزتان (ثبتنام برای انتخابات ریاستجمهوری) برخلاف صلاحدید امام محرومان و مستضعفان و مجاهدان این باور شکسته شد! شما به اندازه همه ظلمهایی که دیدید ظلم کردید! آخرین توصیهام به خودم و به شما پناه بردن به خدای قادر متعال از شر وسواسان خناس و خودشیفتگی است. الیاس نادران هم در توئیتر خود و در واکنش به ثبتنام او نوشت: پایانِ احمدینژاد.
اسفندیار رحیممشایی، مرد سوم احمدینژادیها در حاشیه این ثبتنام احتمال رد صلاحیت بقایی و احمدینژاد را رد کرد. از زمان اعلام کاندیداتوری بقایی تا روز ثبتنام وی، گمانههای زیادی در خصوص رد صلاحیت او طرح شده. گمانهای که از طرف رفقای گرمابه و گلستانش رد شده. اما جالب اینجاست که روز چهارشنبه و کمی بعد از ثبتنام بقایی و احمدینژاد دادستان کل کشور اعلام کرد قطعاً و مسلماً پروندههای قضایی داوطلبان در بررسی صلاحیت آنها موثر است. همچنین به گزارش ایسنا حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رئیسجمهور هم گفت: هر کس که میخواهد در نظام جمهوری اسلامی مسوولیت بپذیرد، قاعدتاً باید کلیه اصول قانون اساسی را هم قبول داشته باشد و بر اساس آن عمل کند و در چنین ساختاری تبعیت از ولایتفقیه یک اصل است.
سنگ تمام تبلیغات زودهنگام
اگرچه ابراهیم رئیسی تا زمان نگارش این گزارش ثبتنام نکرده بود، اما فعالیت انتخاباتیاش را مدتی است آغاز کرده. تبلیغات زودهنگام. شرق در گزارشی مفصل به سخنرانی ابراهیم رئیسی در مسجد «حوری» محله بلوار قیام تهران پرداخت و نوشت: سه بار تاکید کرد موضوع صحبتش فقط درباره حضرت علی (ع) است؛ دو بار ابتدای سخنرانی و یک بار هم در پایان؛ ولی تراکتهای «خدا را شکر رئیسی آمد»، بین افراد حاضر در مسجد «حوری» محله بلوار قیام تهران دیده میشد؛ تراکتهایی که چند بار پخش و جمع شد. منتشرکنندگان تراکتها هم خودشان را اینگونه معرفی کرده بودند: «پویش بزرگ مردمی حمایت از خادم امام رضا (ع) در انتخابات ریاستجمهوری». شاید برخی افراد حاضر در مسجد هم میدانستند این اقدام میتواند به نوعی تبلیغات زودهنگام انتخاباتی تلقی شود و به همین خاطر اقدام به جمعکردن آنها میکردند. شرق در گزارش مولودی مسجد حوری از حضور برخی از چهرههایی خبر داده که روزی به احمدینژاد نزدیک بودند. مانند «محمدرضا میرتاجالدینی»، از معاونان دولت احمدینژاد یا «محمدعلی رامین»، معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد دولت احمدینژاد. کمی بعد از رسیدن رئیسی، ضرغامی هم رسید. همان کسی
که چند روز پیش از جمنا خواسته بود چون رئیسی مستقل آمده، فرد دیگری را در ائتلاف جایگزین او کنند.
اما تبلیغات زودتر از موعد رئیسی به مسجد حوری و سخنرانی در ولادت امام علی ختم نشد. صداوسیما در تبلیغات برای وی، گوی سبقت را از همه ربوده بود. چراکه در روز اول هفته گذشته، صداوسیما در اقدامی قابل تامل، سخنرانی حسن روحانی در همایش «اقتصاد مقاومتی و توسعه روستایی» را پخش نکرد و آنگونه که شرق نوشته به جای آن دو بار مراسم نماز رئیسی را پخش کرد. شرق نوشته این اقدام صداوسیما مسبوق به سابقه است و اواخر سال گذشته نیز برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو از حجتالاسلام رئیسی بهعنوان میهمان دعوت کرده بود که برخلاف همیشه به جای اجرای این برنامه در استودیوی خبر، در قسمتی از حرم امام رضا(ع) برگزار شد.
مواجهه روحانی و صدا سیما
البته حسن روحانی هم قبل از این صداوسیما را بدون بهره نگذاشته و با انتقاد از رویه خبررسانی این رسانه ملی در جمع جوانان و نخبگان مردم سمنان گفته بود: «در آغاز این دولت، تورم مواد خوراکی و مواد غذایی نسبت به سال قبل آن، ۵۱ درصد بود؛ اما امسال تورم مواد خوراکی ما نسبت به سال قبل کمتر از هشت درصد است. اما آن زمان که تورم مواد غذایی ۵۱ درصد شده بود، صداوسیما خواب و چرتش برده بود.» البته به نوشته شرق تقابل حسن روحانی و صداوسیما بیش از اینهاست و صداوسیما نه فقط در بعد خبررسانی، که در برنامههای سرگرمی هم عملکرد این دولت را زیر سوال میبرد. نمونه آن برنامه دورهمی است که مهران مدیری مجری آن گفته بود: «خوشبختانه رونق اقتصادی ما هم دارد سر به آسمان میساید. آنقدر بازار خریدوفروش داغ است که یک عده حتی دارند تلویزیون خانه خود را هم میفروشند. آدم میشناسم که فرش زیر پای خود را هم فروخته است. یکسری به این سایتهای خریدوفروش بزنید، خیلیها یک عدد لیوان را به قیمت هزار تومان میفروشند. رونق اقتصادی در حال قلزدن است و سرریز کرده است. همه در حال خریدوفروش هستند. بفروشید تا بازار خوب است، دو روز دیگر این رونق اقتصادی از بین
میرود و دلتان خواهد سوخت.» برخلاف صداوسیما، دیگران اما حمایت خود را از روحانی اعلام کردهاند. از جمله علیاکبر ناطقنوری که این روزها در میدان سیاست ایران چهرهای مقبول است. ایسنا در این مورد به نقل از ناطقنوری نوشت: گزینهای جز حسن روحانی در نظر ندارم، و سخنانی که به نقل از من درباره حمایت از شخصی جز ایشان مطرح شده را تکذیب میکنم. او گفت: جملهای اخیراً از من منتشر شد که درباره آن تحلیلهای مخالف و موافق زیادی انجام شد اما این جمله جعلی و ساختگی است و من رسماً آن را تکذیب میکنم. در این ماجرا گفتهاند عدهای نزد من آمدند و من به آنها گفتهام غیر از آقای روحانی کس دیگری را انتخاب کنیم که این حرف بیربطی است و کسانی که نزد من آمدند نظر دیگری داشتند و من به آنها گفتم که از در این اتاق که بیرون رفتید این حرفتان را دیگر تکرار نکنید و حتماً شما خودتان را طرفدار آقای روحانی میدانید و باید از ایشان حمایت و دفاع کنید.
اعلام بیطرفی در انتخابات
در میان چهرههایی که از کاندیدایی خاص حمایت کردهاند اما نوریهمدانی و مکارمشیرازی اعلام کردهاند که از کاندیدای خاصی حمایت نمیکنند. به گزارش انتخاب دفتر آیتالله نوریهمدانی با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: این دفتر از پذیرش افرادی که در رابطه با انتخابات درخواست ملاقات داشته باشند، معذور است. آیتالله مکارمشیرازی هم به گزارش ایلنا در پاسخ به سوال جمعی از مقلدان خود مبنی بر اینکه در برخی سایتها آمده که حضرتعالی در مورد حضور یا عدم حضور برخی نامزدها در انتخابات ریاستجمهوری توصیههایی انجام دادهاید آیا چنین مطلبی صحت دارد، گفت: ما مطلقاً درباره حضور یا عدم حضور هیچیک از نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری اظهارنظر و توصیهای نکرده و نخواهیم کرد.
دیدگاه تان را بنویسید