تاریخ انتشار:
تقویت احزاب؛ راهکار مبارزه با پولهای کثیف
احزاب؛ کارگاه عبور از گسستهای نسلی
سیدحسن خمینی در دیدار با دبیرکل و اعضای شورای مرکزی حزب مردمسالاری، جلوگیری از گسست نسلی را یکی از مهمترین کارکردهای احزاب خواند و اظهار داشت: «اگر یک جمع بخواهد تمام تجربیات نسل قبل را تکرار کند تا آخر به نتیجه نمیرسد؛ انتقاد یک نسل نسبت به نسل قبل از خود و درس گرفتن از شکستها، اتفاق بسیار خوبی است و گسست وقتی پدید میآید که آن نسل نخواهد از شکستها درس بیاموزد.»
سیدحسن خمینی در دیدار با دبیرکل و اعضای شورای مرکزی حزب مردمسالاری، جلوگیری از گسست نسلی را یکی از مهمترین کارکردهای احزاب خواند و اظهار داشت: «اگر یک جمع بخواهد تمام تجربیات نسل قبل را تکرار کند تا آخر به نتیجه نمیرسد؛ انتقاد یک نسل نسبت به نسل قبل از خود و درس گرفتن از شکستها، اتفاق بسیار خوبی است و گسست وقتی پدید میآید که آن نسل نخواهد از شکستها درس بیاموزد.» تولیت آستان حضرت امام خمینی (ره) در این دیدار، گسست نسلی را یکی از دردهای جامعه ایران از زمان مشروطه تا به حال برشمرد و در ادامه «نفس جمع شدن افراد در قالب یک حزب و آموزش نسل بعدی» را گامی بسیار مهم برای رفع این گسست خواند و افزود: «حزب قوی حزبی است که سرشار از تجارب است؛ ولو آن تجارب در روزگار خود تجربیات تلخی بوده باشد؛ چنین حزبی تجربیات خوب را تکرار میکند و به سمت تجربیات تلخ نیز نمیرود. لذا احزاب کارگاه عبور از گسستها و شکافهای نسلی هستند.» به گزارش جماران پیش از سخنان فرزند یادگار امام، مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردمسالاری در سخنانی «خط فکری اصلی» این حزب را اندیشه امام خواند و افزود: «ما تبعیت از ولایت فقیه را نیز از امام آموختهایم
و اگر روزی فرا برسد که این حزب از خط امام انحراف یابد فعالیت آن را ادامه نخواهیم داد.»
وحدت و ساز ناهماهنگ مصباح
غلامرضا مصباحیمقدم سخنگوی جامعه روحانیت مبارز در گفتوگو با «نامهنیوز» به جایگاه محوری جامعتین در مجموعه اصولگرایی پرداخته و ضمن رد تقسیمبندی این جریان به تندروها و میانهروها و تکذیب این گمانه که محمدتقی مصباحیزدی ضلع سوم وحدت اصولگرایان شده و این رویکرد ناشی از باج دادن اصولگرایان به اعضای جبهه پایداری است، خاطر نشان میسازد: «جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین دو محور خواهند بود که هدایت فعالیتهای سیاسی و همگرایی اصولگرایان را دنبال میکنند. در جریان اصولگرا اشخاص نیستند که محور هستند بلکه تشکیلات محور است.» با این وجود مصباحیزدی که چند روز پیش در نشست سهجانبهای با محمد یزدی و محمدعلی موحدیکرمانی روسای جامعتین شرکت کرده بود در دیدار با اعضای جبهه پایداری که مواضع سیاسی این عضو مجلس خبرگان را نمایندگی میکنند، مدارا، همفکری و تعامل با دیگر گروهها را مثبت ارزیابی کرد که چهبسا باعث تصحیح اشتباهات نیز بشود اما در عین حال هشدار داد «که به خاطر رفاقت و نزدیک شدن فکرها و تصمیمها، نباید از اصول دست کشید؛ چرا که وحدت در جایی مطلوب است که وسیلهای برای ترویج حق و پیشبرد آن شود؛ اما اگر وحدتی سبب تضعیف
حق شود، دیگر هیچ ارزشی ندارد. به عبارت بهتر، مطلوبیت وحدت ذاتی نیست، بلکه ابزاری برای تحقق اهداف الهی است.» خبرگزاری آریا در تحلیلی پیرامون اظهارات مصباحیزدی و گفتههای روحالله حسینیان از نمایندگان عضو جبهه پایداری که مدعی است «ما شرایطی داریم و معتقدیم باید اصولگرایان واقعی از اصولگرایان غیرواقعی مشخص شوند» به این نتیجه میرسد که این طیف همچنان بر مواضع خود پافشاری میکند. با این حال محمدنبی حبیبی دبیرکل حزب موتلفه از پیشرفت 80درصدی ائتلاف اصولگرایان خبر داده و به «فارس» گفته است «اصولگرایانی که با یکدیگر مذاکره میکنند مشترکاتی دارند که بر اساس آن بحث و بررسیها را انجام میدهند ما [موتلفه و پایداری و ایثارگران] ظرف چند روز آینده جلسه مشترکی خواهیم داشت و این مذاکرات سهجانبه فقط درباره ائتلاف اصولگرایان است.»
برنامهریزی نزدیکان قالیباف برای مجلس
خبرگزاری ایلنا تغییر و تحولات در برخی مدیران شهرداری تهران را دستمایه گزارشی تحلیلی قرار داده و با انتخاباتی خواندن این جابهجاییها حدسیاتی را درباره لیست انتخاباتی نزدیکان قالیباف برای شرکت در رقابتهای مجلس آینده مطرح ساخته که در این لیست نام افرادی چون «شهاب مرادی، حسین مظفر، مهدی ذاکری، مرتضی طلایی و محمدنبی رودکی» به چشم میخورد. علیالظاهر این افراد همگی از دوستان و متحدان شهردار تهران هستند. ایلنا با اشاره به اینکه «نزدیک به یک ماه دیگر برای مدیران دولتی و شهری که قصد حضور در انتخابات مجلس دهم را دارند برای استعفا از مسوولیتهای سیاسی فرصت باقی است» به استعفای بسیاری از شهرداران سراسر کشور اشاره کرده و مینویسد «خبر تغییرات گسترده و حجم استعفاها در شهرداری تهران در آستانه ضربالاجل انتخابات، این روزها بیشتر از گذشته شنیده میشود.» گفتنی است برخی از افرادی که نامشان در این گزارش ذکر شده از جمله «شهاب مرادی» بارها شایعه کاندیداتوری خود را در انتخابات مجلس شورای اسلامی تکذیب کردهاند.
راه دشوار اجماع
به نوشته «خبرآنلاین» هر دو جناح سیاسی کشور مسیر ناهمواری را برای رسیدن به وحدت و اجماع جهت حضور در انتخابات سال جاری در پیش دارند. اردوگاه اصولگرایان متشکل از اضلاع متعددی شامل «جامعتین، جبهه پیروان، فراکسیون رهروان ولایت، جبهه پایداری و جمعیت ایثارگران و رهپویان و احمدینژاد و حامیانش» است که متحد کردن آنها با توجه به تجارب پیشین و عملکردهای واگرایانهای که از خود نشان دادهاند آسان به نظر نمیرسد. در طیف اصلاحطلبان نیز اگرچه سه نهاد مرجع مشتمل بر شورای مشورتی، شورای هماهنگی و شورای راهبردی متکفل ایجاد وحدت هستند اما اولاً معلوم نیست این گروهها بتوانند به چنین هدفی دست یابند و از سوی دیگر موضع اصلاحطلبانی چون محمدرضا عارف و صادق خرازی درباره اجماع و مختصات و جزییات آن هنوز به روشنی معلوم نیست. این در حالی است که پایگاه خبری «خرداد» در تحلیلی متفاوت به پیامدهای عدم اجماع میان اصولگرایان پرداخته و نوشته «بیشک اولین کسی که از به هم ریختن بازی ائتلاف اصولگرایان خوشحال خواهد شد احمدینژاد و اطرافیان او خواهند بود. آنها از یکسو میتوانند در چنین شرایطی یارگیری جدیتری انجام دهند و دستشان برای گزینش
نامزدهای انتخاباتی بازتر خواهد بود و از طرف دیگر خواهند توانست بر سبد رای خویش در انتخابات بیفزایند. سوی دیگر این معادله علی لاریجانی قرار دارد. کسی که او هم بیتعارف کمکم بیرق جدایی از اصولگرایان را برمیدارد تا وارد ائتلافی با دولتیها و حتی اصلاحطلبان معتدل شود. [بنابراین] اختلافات اردوگاه ائتلافی اصولگرایان برای او هم سودهایی در پی خواهد داشت.»
حزب لاریجانی؛ گامی به جلو
یک فعال و تحلیلگر سیاسی نفس تشکیل حزب منسوب به لاریجانی را یک گام رو به جلو میداند که نشانگر تغییر فاز شخصیتهای سیاسی از حرکات فردی به حرکات جمعی است و میتواند جغرافیای سیاسی اصولگرایان را متحول سازد. فیاض زاهد به ایسکانیوز میگوید، رئیس مجلس شورای اسلامی آن طیف از اصولگرایان اصیل و میانهرو را نمایندگی میکند که «معتقدند مذهب پاسخگوی نیازهای روز است و میتواند با تحولات جدید خودش را هماهنگ کند، ولی خاستگاه کاملاً محافظهکارانه نسبت به تغییرات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی دارند». به ادعای این استاد دانشگاه، جریان لاریجانی به این نتیجه رسیده که گروههایی چون موتلفه دیگر جوابگوی نیازهای اصولگرایان نیستند و جذابیتی برای جوانان ندارد و از طرف دیگر جبهه پایداری نیز خاستگاهی بنیادگرایانه دارد که معتقد است حقیقت در چنگ آنهاست و نمیتواند موجب تقویت اعتدال و خردورزی در جامعه شود. با این وجود این عضو حزب اعتماد ملی هشدار میدهد نزدیکی دولت و لاریجانی موجب ریزش بدنه اصلاحطلب حامی حسن روحانی میشود بنابراین باید از آن پرهیز کرد.
قفل زنگزده خانه احزاب
هر چند وزارت کشور و به ویژه معاونت سیاسی این وزارتخانه از لزوم بازگشایی «خانه احزاب» سخن میگویند اما به نوشته روزنامه قانون هنوز گامی ملموس برای این مساله برداشته نشده و اقدامات صرفاً در حد حرف باقیمانده است، از این رو «شاید از ابتدا، دولت نباید روی بازگشایی خانه احزاب دست میگذاشت که امروز تدبیرش به رویا تبدیل نشود. هر چه دولت اصرار دارد جریانهای سیاسی را کنار هم قرار دهد، احزاب با طرح موضوعات و اختلافات مختلف بین یکدیگر کار را برای وزارت کشور سختتر میکنند. از سوی دیگر عزم دولتیها برای حل اختلافات جدی به نظر نمیرسد و با نزدیک شدن به شروع دوره انتخابات مجلس دهم، یعنی 28 خرداد، تنها شاهد انتشار اخبار مبنی بر بازگشایی خانهای هستیم که کلیدش در دولت پیدا نشده است. بعید به نظر میرسد رویای بازگشایی خانه احزاب امسال تحقق یابد و این خانه باعث فعال شدن احزاب و به دنبال آن رونق انتخابات مجلس شود.» این نقیصه احتمالاً ناشی از برخی تنگناها و ماهیت احزاب است که حسن روحانی در تابستان 1392 در توصیف آن گفت: «در کشور هر جمعی در گوشهای جمع میشوند، آن هم با کرکرههای پایین. موقع انتخابات کرکرهها بالا میرود، چراغ
روشن میشود، دم مغازه آب و جارو میشود، سر و صدا شروع میشود، انتخابات هم که تمام میشود، کرکرهها دوباره پایین کشیده میشود.»
اخبار کوتاه احزاب
ورود مجمع روحانیون مبارز به انتخابات مجلس دهم در گفتوگوی سیدمهدی امامجمارانی با فارس، صدور مجوز فعالیت حزب «اتحاد ملت ایران» در کمیسیون ماده 10 احزاب به نقل از «تسنیم»، انتخاب فرج کمیجانی دبیرکل مجمع فرهنگیان ایران اسلامی به ریاست دورهای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات به نقل از «مهر»، سخنرانی دو فعال سیاسی اصلاحطلب (سیدمحمدرضا خاتمی و ابراهیم اصغرزاده) در آیین گشایش انجمن اسلامی دانشگاه امیرکبیر که در آن ضمن دعوت از دانشگاهیان به تعمق سیاسی بر اهمیت انتخابات سال جاری تاکید شده است که در «اعتماد» بازتاب یافته، ابراز اطمینان قدرتالله علیخانی به عدم توفیق لیست اصولگرایان در تهران که در گفتوگو با سایت «جمهوریت» بیان شده، جمعآوری اطلاعات توسط اصولگرایان از مناطق تک نماینده برای احراز آمادگی بیشتر انتخاباتی آنطور که محسن کوهکن با ایلنا مطرح ساخته و آغاز رسمی کمپین انتخاباتی اصلاحطلبان از اصفهان که در گزارش تفصیلی روزنامه اعتماد بدان پرداخته شده، سرخط دیگر اخبار حوزه احزاب و تشکلهای سیاسی هستند که هر روز رنگ و بوی انتخاباتی بیشتری به خود میگیرند.
دیدگاه تان را بنویسید