شناسه خبر : 10311 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

هشدار به ناطق‌نوری و سیدحسن خمینی

آشتی چند‌دقیقه‌ای تلویزیون با هاشمی‌رفسنجانی

غلامعلی رجایی در یادداشتی در روزنامه شرق، پیرامون جنجال اخیری که بر سر خاطره اکبر هاشمی‌رفسنجانی از همسر امام راحل نقل کرد، نوشت: «… به نوه گرامی امام خانم لیلی بروجردی تلفن زدم و گفتم هرچند آقای هاشمی گفته‌اند نیازی به پاسخ به این اهانت‌ها و تهمت‌ها نیست ولی برای درج در تاریخ قصد دارم در این‌باره از زبان شما حقیقت امر را بیان کنم.

روزنامه‌های ایران در هفته پیش مانند چند ماه گذشته زیر سایه مذاکرات هسته‌ای بودند و اکثر قریب به اتفاق آنها دست‌کم یک یا دو تیتر نخست خود را در هفته پیش به این موضوع اختصاص دادند. این مساله در کنار بحران یمن و اما و اگرها درباره حذف یارانه پردرآمدها مهم‌ترین موضوعات رسانه‌های ایرانی در روزهای پایانی فروردین‌ماه و آغازین روزهای اردیبهشت بود. طبق معمول محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز یکی از خبرسازترین چهره‌های هفته بود. روزنامه ایران در روزهای میانی هفته به یکی از اقدامات ظریف اشاره کرد و نوشت: سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به یادداشت وزیر خارجه ایران در روزنامه نیویورک‌تایمز که خواستار توجه جهانی به ریشه‌های ناآرامی در منطقه شده است، گفت: «مشخص نیست در مقاله او دقیقاً چه پیشنهادی ارائه می‌شود.» به گزارش صدای آمریکا، «ماری هاف» در یک نشست خبری افزود: «منطقه مورد بحث منطقه‌ای پیچیده است و بازیگران زیادی در آنجا هستند که یکی از آنها ایران است.» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بیان اینکه «ایالات متحده شاید به مطرح کردن مشکلات با ایران اکتفا کند»، گفت: «ما به دنبال یافتن راه برای همکاری با متحدان خود در خلیج فارس هستیم.» محمدجواد ظریف در یادداشتی با عنوان «پیامی از جانب ایران» در روزنامه نیویورک‌تایمز که روز دوشنبه منتشر شد، با اشاره به تفاهم ایران و غرب برای دستیابی به توافقی جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران و رفع نگرانی‌های بین‌المللی در این زمینه گفت وقت آن است به مسائل مهم‌تری مانند ناآرامی‌های اخیر در خاورمیانه پرداخته شود.
در هفته پیش پرونده جیسون رضاییان هم وارد فاز تازه‌ای شد. به گزارش خبرگزاری تسنیم وکیل او از صدور کیفرخواست دادستانی خبر داد و گفت: «موکلم از سوی دادستانی تهران به جاسوسی از طریق جمع‌آوری تصمیمات کشور در خصوص مسائل سیاست داخلی و خارجی و قرار دادن آن در اختیار افراد غیر‌صالح متهم شده است.» روزنامه ایران نیز در این‌باره نوشت: «ماری هاف» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در روزهای اخیر گفته بود: «موضوع بازداشت آقای رضاییان در هر دور از مذاکره هسته‌ای با نمایندگان ایران مطرح شده است.» اما در پاسخ به این سوال که آیا در چنین شرایطی، آمریکا باید همچنان به مذاکرات اتمی ادامه دهد یا نه، تاکید کرد: «پرونده جیسون رضاییان و مذاکرات اتمی واقعاً دو موضوع کاملاً مجزا هستند.»
در روزهای میانی هفته پیش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که مسوولیت راستی‌آزمایی در توافق اقدام مشترک ژنو میان ایران و 1+5 را بر عهده دارد در گزارش ماهانه خود به اعضای شورای حکام، اعلام کرد ایران اورانیوم پنج درصد را بالاتر از حدی که تعهد کرده بود، تولید نکرده است. همچنین در این گزارش آمده است که در دو واحد تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم و واحد آب‌سنگین اراک هیچ فعالیت اضافی انجام نشده است. در آخرین روزهای هفته نیز حسن روحانی رئیس‌جمهوری در سفری به اندونزی در اجلاس گرامیداشت شصتمین سالگرد کنفرانس تاریخی باندونگ و دهمین سالگرد مشارکت جدید راهبردی آسیایی-آفریقایی شرکت کرد. او در این نشست طرحی چهار‌ماده‌ای برای مقابله با خشونت و تروریسم ارائه داد.

هشدار به ناطق‌نوری و سیدحسن خمینی
این روزها به نظر می‌رسد جریان تندرو و گروه‌های فشار بدون هیچ ملاحظه‌ای مجدداً وارد میدان شده و برای برخی از چهره‌های کشور خط و نشان می‌کشند. به طور مثال روزنامه شرق چهارشنبه هفته پیش خبر داد:
«...انصار حزب‌الله گلستان اعلام کرد طبق شنیده‌ها گویا قرار است برای یادواره مرحومان حادثه سقوط هواپیمای یاک-40 که در آن تعدادی از نمایندگان استان گلستان رحلت کردند، علی‌اکبر ناطق‌نوری یا سیدحسن خمینی سخنرانی نمایند.» در انتهای این هشدار هم آمده است: «انصار حزب‌الله گلستان تا روز یادواره تمامی حرکات را رصد می‌کند و به بانیان مراسم هشدار می‌دهد که همانند شعار دولت اعتدال در مسیر قانون و عدالت حرکت کنند و فضایی را فراهم نکنند تا حوادثی چون شیراز به وجود بیاید.» باید منتظر ماند و دید واکنش دولت به این تهدیدات چه خواهد بود؟

نیمی از مدیران دولتی در استان‌ها بازماندگان دولت‌ نهم و دهم هستند
هنوز بسیاری از رسانه‌های حامی دولت از وضعیت انتصاب‌ها و تغییر مدیران در دو سال گذشته گلایه دارند. به طور نمونه در هفته پیش روزنامه مردمسالاری در یادداشتی نوشت: «...با روی کار آمدن دولت یازدهم که اصلاح‌طلبان در آن نقش‌آفرینی بی‌بدیلی داشتند همگان را باور بر این بود که دوران عسرت و غربت اصلاحات و اصلاح‌طلبی به سر آمده و از این پس با تدبیر و درایت روحانی، اصلاح‌طلبان به عنوان بخش عظیمی از جامعه صدایشان شنیده خواهد شد. پیروزی حاصله در 24 خرداد 92 در برخی مواقع به نام اصلاح‌طلبان و به کام اصولگرایان تندرو رقم خورد. مثلاً انتخاب مدیران ارشد بعضی استان‌ها آن طور که باید با سیاست‌های اعلامی دولت تدبیر و امید همسو نیست که وقایع رخ داده در برخی استان‌ها و شهرستان‌ها صحت این ادعا را اثبات می‌کند. درنتیجه اصلی‌ترین یاران دولت که همان اصلاح‌طلبان و اهالی تدبیر و امید بودند در بعضی مناطق به بوته نسیان و فراموشی سپرده شدند. به این ترتیب شاید بتوان گفت وضعیت اصلاحات و اصلاح‌طلبی در برخی استان‌ها از دولت‌های نهم و دهم اگر بدتر نباشد یقیناً بهتر نیست؛ علی‌الخصوص در شهرهای کوچک و دورافتاده که عمده رای دکتر روحانی از این مناطق بوده است و وضعیت به گونه‌ای پیش می‌رود که گویا در این مملکت هیچ اتفاقی رخ نداده است و به قول معروف: «نه خانی آمده و نه خانی رفته» و در برهمان پاشنه می‌چرخد.»

آشتی چند‌دقیقه‌ای تلویزیون با هاشمی‌رفسنجانی
با پخش بخشی از سخنرانی اکبر هاشمی‌رفسنجانی در مراسم سالگرد بانوی انقلاب و همسر امام خمینی (ره)، به غیبت رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در تلویزیون طی چند سال اخیر پایان داده شد. به گزارش سایت تابناک همایش بزرگداشت بانوی انقلاب خدیجه ثقفی همسر امام راحل با پوشش رسانه خاصی همراه نبود. همین اتفاق باعث شد تا هاشمی حین سخنرانی در این مراسم بزرگداشت، از رسانه ملی سخن به میان بیاورد و این موضوع را مطرح کند که انتظار می‌رفته تا این همایش را زنده پوشش دهد؛ نقدی که البته در ادامه انتقادات نسبتا تند رئیس مجمع تشخیص مصلحت از صدا و سیما ارزیابی شد اما نقدها به همین نقطه ختم نشد و بعد از آنکه این سخنان به صورت ضبط‌شده نیز پخش نشد، سایت جماران انتقادات شدیدی را مطرح کرد. سرانجام با گذشت 9 روز از این مراسم، فیلمی از این مراسم در ساعت پایانی روز سه‌شنبه اول اردیبهشت در شبکه سوم سیما پخش شد که حاوی بخشی از سخنرانی هاشمی نیز بود تا بدین ترتیب پس از چندین سال، بار دیگر یک سخنرانی -هرچند با حذف قسمت‌هایی- از تلویزیون پخش شود؛ اتفاقی که می‌تواند نشانه تغییر خط‌مشی رسانه ملی درباره هاشمی یا استثنا قائل شدن به واسطه نقدهای مطرح‌‌شده باشد.

سایت الف خطاب به حسین شریعتمداری: اشتباه خود را پس بگیرید
حسین شریعتمداری و روزنامه کیهان همچنان مخالف تفاهم لوزان هستند. حسین شریعتمداری در سرمقاله هفته پیش خود در کیهان به سیاق گذشته به این تفاهمنامه حمله کرد و نوشت: «... انتشار فکت‌شیت ایرانی برای پیشگیری از سوءاستفاده حریف، ضروری و اجتناب‌ناپذیر است... اخیراً، شایعه‌ای در برخی از محافل مطرح شده است که هر چند رهبر معظم انقلاب بر ضرورت انتشار فکت‌شیت ایرانی تاکید ورزیده‌اند ولی پس از توضیح و درخواست تیم مذاکره‌کننده با عدم انتشار آن موافقت فرموده‌اند! بدیهی است که این نکته نمی‌تواند صحت داشته باشد و به نظر می‌رسد انتشار آن به منظور پیشگیری از درخواست دلسوزان برای انتشار برگه تفسیری بوده است! چرا که اولاً به دلایل ذکر‌شده، انتشار فکت‌شیت ایرانی برای پیشگیری از سوءاستفاده حریف، ضروری و اجتناب‌ناپذیر است و ثانیاً؛ حضرت آقا، تاکید فرموده‌اند که هرگز آنچه آشکارا اعلام می‌کنند با آنچه در نهان اعتقاد دارند، تفاوت و دوگانگی ندارد. البته به یقین مسائلی وجود دارد که اعلام علنی آن را به مصلحت نمی‌دانند و این، طبیعی و منطقی و در انطباق با مصالح عالی نظام و مردم نیز هست، اما به فرموده صریح حضرت ایشان، حالت اول، یعنی تفاوت نظر اعلام‌شده با آنچه در جلسات خصوصی مطرح می‌فرمایند، ناممکن است.» در مقابل سایت الف وابسته به احمد توکلی نماینده اصولگرای مجلس در یادداشتی پاسخ مدیر مسوول کیهان را داد. این سایت نوشت: آقای شریعتمداری در سرمقاله روزنامه کیهان دلایل متعددی بر ضرورت ارائه فکت‌شیت ایرانی ارائه کرده‌اند که به نظر می‌رسد در بسیاری موارد دلایل محکم و قابل اعتنایی محسوب می‌شود اما نکته مهمی که در این یادداشت ذکر شده است و باعث شد دلایل مطرح‌شده در یادداشت را تحت‌الشعاع خود قرار دهد، ناممکن دانستن خبر مجوز دادن رهبر انقلاب به عدم انتشار فکت‌شیت است. بنای این نوشته تایید یا رد نظر خبر مذکور نیست چرا که مسوولیت این مساله با دفتر رهبر معظم انقلاب است بلکه غرض فقط ذکر این نکته است که آقای شریعتمداری در «ناممکن» دانستن این اتفاق بر پایه این استدلال که تفاوتی بین اظهارات علنی و نهانی رهبر انقلاب نیست دچار یک اشتباه کوچک شده‌اند و آن این نکته است که رهبری تاکنون در هیچ جلسه علنی بر انتشار فکت‌شیت تصریح نکرده‌اند بلکه ایشان در سخنرانی مهم‌شان در دیدار مداحان بر مطلع کردن مردم از جزییات و واقعیات تاکید داشتند: «من به خود مسوولان هم این را گفته‌ام همین چند روز؛ مسوولان باید بیایند مردم را و به خصوص نخبگان را از جزییات و واقعیات مطلع کنند؛ ما چیز محرمانه نداریم، چیز مخفی نداریم.» از این بیانات روشن می‌شود آنچه رهبری بر آن تاکید داشته‌اند در جریان قرار دادن مردم از جزییات است نه الزاماً ارائه فکت‌شیت رسمی. لذا به نظر می‌رسد آقای شریعتمداری در ناممکن دانستن عدم تاکید رهبری مبنی بر انتشار فکت‌شیت ایرانی دچار یک خطای کوچک شده‌اند که البته منتج به اشتباهی تاثیرگذار در فضای عمومی کشور شده است و پیشنهاد می‌شود ایشان این اشتباه کوچک را اصلاح کنند.

شاهد زنده خاطرات هاشمی
غلامعلی رجایی در یادداشتی در روزنامه شرق، پیرامون جنجال اخیری که بر سر خاطره اکبر هاشمی‌رفسنجانی از همسر امام راحل نقل کرد، نوشت: «... به نوه گرامی امام خانم لیلی بروجردی تلفن زدم و گفتم هرچند آقای هاشمی گفته‌اند نیازی به پاسخ به این اهانت‌ها و تهمت‌ها نیست ولی برای درج در تاریخ قصد دارم در این‌باره از زبان شما حقیقت امر را بیان کنم. نوه گرامی امام ضمن تایید گفته‌های آقای هاشمی گفت: آن شب من و دختر خردسالم و مادرم در خدمت خانم امام بودیم. خانم، میهمان داشتند.» او در ادامه خاطره اکبر هاشمی را تکرار کرد. بروجردی درباره ملاقات احمدی‌نژاد با همسر امام در سال 13۸۴(که پروین احمدی‌نژاد نقل کرده است) گفت: «پس از اینکه او رئیس‌جمهور شد با همسرش غروب به ملاقات خانم آمد. خانم خیلی صریح به ایشان گفت من به شما رای ندادم؛ البته من به آقای هاشمی رای داده‌ام و شما را نمی‌شناختم. شما هم جوان هستید و ان‌شاءالله بتوانید به کشور خدمت کنید. این هم ماجرای دیدار ایشان با خانم بود.» با این توضیح ادعای پروین احمدی‌نژاد مبنی بر اینکه همسر امام در این دیدار گفته بود به اعضای خانواده سپرده‌ام هر وقت تلویزیون سخنرانی مقام معظم رهبری و دکتر را پخش کرد، من را خبر کنید که تلویزیون را ببینم، تکذیب شد.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها