سخنگوی دولت از دغدغههای هیات وزیران برای بهبود معیشت مردم سخن میگوید
منابع دولت برای سفره مردم کافی نیست
سخنگوی اسبق کمیسیون تلفیق حوالی ظهر چهارشنبه هر هفته به میان خبرنگاران میآید تا هم از مصوبههای هیات دولت سخن بگوید و هم پاسخگوی پرسش خبرنگاران حاضر در محوطه نهاد ریاستجمهوری شود.
سخنگوی اسبق کمیسیون تلفیق حوالی ظهر چهارشنبه هر هفته به میان خبرنگاران میآید تا هم از مصوبههای هیات دولت سخن بگوید و هم پاسخگوی پرسش خبرنگاران حاضر در محوطه نهاد ریاستجمهوری شود. محمدباقر نوبخت عمده گفتههای خود را بر محور اقتصاد تنظیم میکند چون هم بیشتر پرسشهای خبرنگاران در این راستا مطرح میشود و هم اینکه جامعه تشنه شنیدن تصمیمهای اقتصادی دولتی است که برای بهبود وضعیت اقتصادی به آن دل بستهاند. او در حاشیه نشست هیات دولت در گفت و گو با «تجارت فردا» از دغدغههای دولت برای بهبود وضعیت معیشت مردم سخن میگوید و شرح میدهد که آیا بودجه سال 93 کل کشور این قابلیت را دارد تا در این خصوص نقشی مثبت ایفا کند یا خیر. از نظر او وقتی هیات دولت به احساس رضایت دست خواهد یافت که لبخند را بر چهره مردم در پی بهبود وضعیت اقتصادی ببیند.
معاون اول رئیسجمهور در مراسم تودیع و معارفه وزیر ورزش و جوانان بابت کوچک شدن سفره مردم عذرخواهی کرده است. حال که دولت پذیرفته قدرت خرید مردم کاهش یافته لطفاً بفرمایید چه برنامههایی برای بزرگ کردن این سفره در دستور کار خود قرار داده است؟
همکار عزیز و برادرم جناب آقای دکتر جهانگیری مراتب نگرانی خود را از کوچک شدن سفرههای مردم و معیشت آنان اعلام کردهاند. همه اعضای هیات دولت از اینکه نرخ تورم آنقدر بالاست که نتوانستهایم متناسب با آن حقوق و دستمزدها را بالا ببریم متاسفیم اما تمام تلاشمان را خواهیم کرد تا با یک برنامهریزی دقیق قدرت خرید مردم و خانوارها را افزایش دهیم. به همین سبب در لایحه بودجه 93 کل کشور گزینههایی را در نظر گرفتهایم تا با اجرای آن نرخ تورم کمتر و رشد اقتصادی بهتر شود. در این صورت است که قدرت خرید مردم افزایش پیدا خواهد کرد.
اگر بخواهید یک دوره زمانی برای تحقق افزایش قدرت خرید ارائه دهید فکر میکنید چقدر زمان نیاز است تا سفره مردم بزرگتر شود؟
باید بپذیریم که اثر چنین تورمی به راحتی پاک نخواهد شد و برنامههایی که برای کاهش تورم در نظر گرفتهایم یکباره آثارش را در اقتصاد ایران نشان نخواهد داد. اما میتوان این وعده را داد که قدرت خرید مردم به تدریج بالا رود و به تعبیری سفرههای آنان بزرگتر شود. همانطور که بانک مرکزی و مرکز آمار ایران اعلام کردهاند نرخ تورم نقطه به نقطه در حال کاهش است که نشان میدهد دولت برای تقویت معیشت مردم در تلاش است و برنامههایش را در این راستا انجام میدهد. البته رضایت اعضای دولت تدبیر و امید وقتی محقق میشود که لبخند رضایت را روی لبان مردم خود ببیند.
تورم نقطه به نقطه بر اساس آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار ایران چند درصد شده است؟
بر اساس محاسبات صورت گرفته تورم نقطه به نقطه از پایان شهریور تا پایان مهرماه 1392 به حدود 5/37 درصد رسیده است. این تورم در اواخر شهریور 41 درصد اعلام شده بود که کاهشی 5/3درصدی داشته است. البته این نرخ تورم مربوط به محاسبات صورت گرفته توسط بانک مرکزی است. حتماً میدانید که مرکز آمار ایران هم نرخ تورم نقطه به نقطه را اعلام کرده است و بر اساس آخرین برآوردها تورم نقطه به نقطه به 2/36 درصد کاهش یافته است. پس میبینید نرخ تورم نقطه به نقطه اعلامشده توسط دو نهاد مربوطه در حال کاهش است که این به معنای افزایش قدرت خرید مردم تلقی میشود.
یکی از راههای بهبود وضعیت معیشتی مردم رونق تولید و بهبود فضای کسب و کار است. رئیسجمهور هم بعد از توافق ژنو اعلام کردند اکنون نوبت فعالان اقتصادی است که وارد میدان شوند. به نظر شما فعالان اقتصادی چه نقشی میتوانند در بهبود وضعیت معیشت مردم ایفا کنند؟
همانطور که میدانید بر اساس توافق صورت گرفته در شش ماه آینده تحریم جدیدی اعمال نخواهد شد و بخشی از تحریمها برداشته میشود. این موضوع سبب شده تا فعالان اقتصادی به گشایشهای بیشتر امیدوار شوند و فضا را برای سرمایهگذاری مساعدتر و مطمئنتر رصد کنند. توقع دولت این است که از این فضا به بهترین شکل ممکن استفاده شود. انتظار داریم فعالان اقتصادی با توجه به منابع قابل توجهی که اقتصاد ایران در بخش خصوصی دارد وارد میدان شوند و منابع را به سمت تولید هدایت کنند.
این منابع چگونه باید وارد تولید شود با توجه به اینکه تولیدکنندگان معتقدند تحریمها 30 درصد بیشتر نقش منفی نداشتهاند و برخی تحریمهای داخلی مسبب اختلال در تولید شده است!
یکی از راههای تامین منابع استفاده از نقدینگی 500 هزار میلیارد تومانی در جامعه است. این حجم پول یعنی توان سرمایهگذاری که میتواند در بازار بورس وارد شود یا در عرصه تجارت خود را نشان دهد یا اینکه به سمت تولید برود. انتظارمان این است که نقدینگی موجود وارد بخش تولید شود چون تولید اشتغال را به همراه خود دارد و باعث افزایش رشد اقتصادی و کاهش تورم میشود. اقتصاد ایران قابلیت فعال شدن را در چنین وضعی دارد و آن سفرهای که گفتید با اتکا به توان بخش خصوصی بزرگتر خواهد شد. زیرا منابع دولت و البته هیچ دولتی در دنیا برای افزایش قدرت خرید مردم کافی نیست و اتحاد دولت و بخش خصوصی است که میتواند سفره مردم را بزرگتر کند.
اشاره کردید در بودجه 93 برنامههایی برای بهبود وضعیت معیشتی مردم در نظر گرفتهاید. با توجه به اینکه ارقامی مانند تعیین قیمت دلار و پیشبینی قیمت فروش هر بشکه نفت از ارقامی است که میتواند شاخصهای کلان اقتصاد را تحت تاثیر قرار دهد، چه سناریوهایی برای این موضوع در نظر گرفته شده است؟
تعیین این ارقام بسیار کلیدی هستند و لایحه بودجه باید منعکسکننده همه این اعداد و ارقام باشد. هر تصمیمی که دولت برای قیمت دلار و پیشبینی درآمدهای خود بگیرد آثارش بر روی شاخصهای کلان اقتصاد مشخص خواهد شد. در این راستا چندین سناریو در معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاستجمهوری تهیه شده که در هیات دولت مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. هر کدام از این سناریوها رای بیاورد اثرش بر شاخصها را شرح خواهیم داد. به عبارت دیگر در هر یک از این سناریوهایی که تقدیم هیات دولت میشود مشخص شده که تعیین فلان قیمت برای دلار یا نفت بر تورم، رشد اقتصادی، نرخ بیکاری و در کل زندگی مردم چه اثری دارد و قرار است اقتصاد کشور را در چه مسیری قرار دهد. انشاءالله هیات
دولت در این هفته نظر نهایی خود را در این خصوص اعلام خواهد کرد که به محض مشخص شدن سناریوی نهایی بنده در جمع خبرنگاران اثر آن سناریو را بر اقتصاد کشور شرح خواهم داد.
دیدگاه تان را بنویسید