به سوی یک حباب دیگر در بازار مسکن؟
بازار داغ مسکن
از سال ۲۰۰۸ که ترکیدن حباب مسکن در ایالات متحده، بحرانی را برای اقتصاد جهان رقم زد، رصد بازارهای مسکن جهان اولویت بالایی را در بررسیهای اقتصادی به خود اختصاص داده است.
از سال 2008 که ترکیدن حباب مسکن در ایالات متحده، بحرانی را برای اقتصاد جهان رقم زد، رصد بازارهای مسکن جهان اولویت بالایی را در بررسیهای اقتصادی به خود اختصاص داده است. جدیدترین بررسیها نشان میدهد مسکن در تقریباً تمام نقاط جهان بازار داغی دارد اما در چند شهر بزرگ، روند افزایشی قیمتها به گونهای بوده است که میتوان در مورد آنها از احتمال وجود حباب در این بازار صحبت کرد.
سرلیست این گروه از شهرها، ونکوور کاناداست که بالارفتن قیمت مسکن در آن در سالهای اخیر اقتصاددانان را به وجود حباب در بازار آن مشکوک کرده است. شهرهای لندن، استکهلم، سیدنی، مونیخ و هنگکنگ رتبههای بعدی در این لیست را به خود اختصاص میدهند. قیمت مسکن در اغلب این شهرها از سال 2011 به طور متوسط 50 درصد افزایش یافته است، در حالی که میانگین افزایش قیمت در سایر شهرهای بزرگ جهان، حدود 15 درصد بوده است. افزایشی که یکی از مهمترین محرکهای آن، نرخ بهره پایین برای وامهای بانکی است. در ونکوور کانادا تنها از پایان سال 2012 تاکنون، قیمت مسکن 25 درصد رشد داشته است. خریدار بسیاری از خانه و آپارتمانها در این شهر، خارجیانی هستند که کاهش ارزش دلار کانادا آنها را به صرافت سرمایهگذاری در این شهر انداخته است. تقاضای خارجیان در بازار مسکن کانادا به حدی رسید که دولت این کشور از ماه آگوست مالیاتی 15درصدی برای ثبت فروش ملک به خارجیان تعیین کرد.
در لندن اگرچه درصد افزایش قیمت پایینتر از 50 درصد ذکر شده است و املاک این شهر تنها 25 درصد افزایش قیمت از سال 2007 (که در آن قیمتها در اوج بود) به بعد داشتهاند، اما اگر این فاکتور را هم لحاظ کنیم که متوسط درآمد مردم بیش از 10 درصد در این دوره زمانی کاهش داشته است، متوجه خواهیم شد که احتمال وجود حباب در بازار مسکن این شهر هم وجود دارد. همچنین به نظر میرسد اغلب شهرهای بزرگ اروپا اگرچه هنوز از شرایط تشکیل حباب دور هستند، اما املاک در آنها با قیمتی بالاتر از ارزش واقعی مبادله میشود. در آمستردام قیمتها در یک سال گذشته 15 درصد و از سال 2013 (که در آن قیمتها تقریباً به حداقل ممکن رسیده بودند) 25 درصد رشد داشته است. همچنین در فرانکفورت از سال 2011 تاکنون حدود 30 درصد به قیمت مسکن افزوده شده است در حالی که دستمزدها بسیار کمتر از این مقدار افزایش یافتهاند. هیچ شهری از ایالات متحده هم در لیست شهرهایی که ممکن است دچار حباب مسکن باشند وجود ندارد، اما همچنان بازار مسکن در بسیاری از شهرهای این کشور داغتر از میزان نرمال ارزیابی شده و تنها دلیلی که شبهه وجود حباب را از بین میبرد افزایش متوسط درآمدی بیش از میانگین
جهانی در این کشور است.
دیدگاه تان را بنویسید