شناسه خبر : 11341 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

مقدمه‌ای بر دیدار و گفت‌وگوی اقتصاددانانی از دو نسل

بازی و ریاضی در دیدار حافظ و سعدی

روزهای پایانی تابستان ۹۵ در شهر شعر و شاعری، شیراز، جایی است که دو اقتصاددان، یکی جوان و جویای نام و دیگری باتجربه و مشهور، به گفت‌وگو درباره مهم‌ترین دستاوردهای علمی حوزه تحقیقاتی خود نشسته‌اند.

سیدمحمدامین طباطبایی

روزهای پایانی تابستان 95 در شهر شعر و شاعری، شیراز، جایی است که دو اقتصاددان، یکی جوان و جویای نام و دیگری باتجربه و مشهور، به گفت‌وگو درباره مهم‌ترین دستاوردهای علمی حوزه تحقیقاتی خود نشسته‌اند. محمد اکبرپور، اقتصاددان جوان ایرانی، که اکنون استادیار مدرسه کسب و کار دانشگاه استنفورد است، یک‌سوی این مصاحبه علمی و البته دوستانه است. محمد اکبرپور که افتخار شاگردی «الوین راث» برنده جایزه نوبل اقتصاد در سال ۲۰۱۲ را دارد، از سوی علینقی مشایخی و مسعود نیلی تشویق به تحصیل در رشته اقتصاد شد و پس از آن به آمریکا رفت و در دانشگاه استنفورد به تحصیل پرداخت. طرف دیگر این گفت‌وگو پل میلگرام شهیر است که در دنیای نظریه بازی و طراحی مکانیسم نامی آشناست. او که به عنوان یکی از شاخص‌ترین اقتصاددانان حوزه طراحی بازار و طراحی مکانیسم شناخته می‌شود، در دیگر شاخه‌های علم اقتصاد خرد مانند نظریه بازی، سازماندهی صنعتی و نیز نظریه قراردادها صاحب‌نظر است. بی‌شک میلگرام در میان اقتصاددانان مشهوری که تاکنون به ایران سفر کرده‌اند، در زمره بهترین‌هاست و باید این سفر را به فال نیک گرفت. یکی از مهم‌ترین دستاوردهای سفر این اقتصاددان 68‌ساله به ایران، سخنرانی‌اش در حوزه تخصصی خود بود که تجارت فردا در شماره 192 به آن پرداخت. اکنون اما گفت‌وگوی میلگرام و اکبرپور بهانه‌ای است تا دوباره از این اقتصاددان معروف یاد کنیم. در این گفت‌وگو علاوه بر بررسی ادبیات نظری حوزه طراحی مکانیسم، به موضوعی اشاره شده که کمتر کسی از آن مطلع بوده است و آن، حلقه اقتصاددانان دانشگاه نورث‌وسترن آمریکاست. به لحاظ تاریخی در دهه 1980 میلادی، دانشکده اقتصاد نورث‌وسترن، واقع در ایالت ایلینویز آمریکا، میزبان چندی از تاثیرگذارترین اقتصاددانان در حوزه نظریه بازی، اقتصاد اطلاعات و بازارهای مالی بود که این حلقه منجر به تبیین و ارائه نظریات بسیار مهمی در مورد مکانیسم قیمت‌گذاری، حراج و تاثیر اطلاعات در این زمینه شد. به طوری که فعالیت‌های آنها تاثیر بسزایی در حل بسیاری از مسائل روزمره بنگاه‌های خصوصی و دولتی داشته است.
به دلیل تخصصی بودن بحث و به منظور راحتی خوانندگان، برخی از نام‌ها و اصطلاحات مهم اشاره شده در متن، در انتهای هر صفحه معرفی شده‌اند. بدین ترتیب دیدی کلی از ماجرایی که این دو اقتصاددان درباره آن صحبت می‌کنند، به دست خواهد آمد. برای تهیه پی‌نوشت‌ها و تشریح نظریه‌ها از همکاری مرتضی مرادی نیز بهره برده‌ایم.

دراین پرونده بخوانید ...

  • قاعده بازی

    گفت‌وگوی محمد اکبرپور و پل میلگرام درباره نظریه بازی، طراحی بازار، مکانیسم‌های حراج و اقتصاد خرد مدرن

    قاعده بازی

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها