تاریخ انتشار:
پاسخهای کیا طباطبایی درباره حضور دوباره ایران در داووس
تجار ایرانی غایبان بزرگ داووس
کیا طباطبایی معتقد است دلیل اصلی غیبت بنگاههای اقتصادی ایران در اجلاس داووس شرایط بسیار سخت میزبان در دعوت از این بنگاههاست. کیا طباطبایی، رئیس موسسه مطالعات و اقتصاد روند با بیان این مطلب که شرکتها یا بنگاههای اقتصادی خواهان حضور در داووس هستند تاکید میکند یکی از شروط میزبان برای دعوت از این شرکتها آن است که بهطور قطع باید کارنامه بسیار درخشانی در زمینه فعالیتهای خود در منطقه و جهان داشته باشند تا درخواست آنها برای حضور در اجلاس مورد بررسی و موافقت قرار گیرد.
معتقد است دلیل اصلی غیبت بنگاههای اقتصادی ایران در اجلاس داووس شرایط بسیار سخت میزبان در دعوت از این بنگاههاست. کیا طباطبایی، رئیس موسسه مطالعات و اقتصاد روند با بیان این مطلب که شرکتها یا بنگاههای اقتصادی خواهان حضور در داووس هستند تاکید میکند یکی از شروط میزبان برای دعوت از این شرکتها آن است که بهطور قطع باید کارنامه بسیار درخشانی در زمینه فعالیتهای خود در منطقه و جهان داشته باشند تا درخواست آنها برای حضور در اجلاس مورد بررسی و موافقت قرار گیرد.
آقای روحانی در سومین سفر کاری و نخستین سفر اروپایی خود قرار است راهی سوئیس شود. حضور ایشان در گردهمایی مهمترین چهرههای ذینفوذ اقتصاد و سیاست جهانی چه تاثیری در پیشبرد اهداف دولت جدید ایران دارد و به عبارت دیگر سهم ایران از اجلاس داووس چیست؟
اجلاس داووس که همهساله در اواخر ماه ژانویه در سوئیس برگزار میشود فرصتی است برای صاحبان اندیشه، اقتصاد، تجارت و سیاست که گرد هم آمده و پیرامون دستاوردهای خود و به منظور افزایش آگاهی مدیران بخشهای دولتی و خصوصی که تصمیماتشان میتواند در پیشرفت جوامع بشری موثر واقع شود، تبادل نظر کنند. به نظر من با حضور هیات عالیرتبه ایران در این اجلاس موقعیتی بسیار استثنایی به وجود خواهد آمد تا با صرف حداقل هزینه و زمان و در بالاترین سطوح جهانیان را با نظرات خود آشنا کرده و در حل و فصل معضلات منطقهای و جهانی تاثیرگذار باشیم. سهم ایران از اجلاس داووس بستگی به سطح هیات همراه ریاست محترم جمهور در حوزههای اقتصادی، تجاری، صنعتی، علمی و ... دارد. مسلم است کسانی که با هزینه هنگفت و از راههای طولانی در این اجلاس زمستانی شرکت میکنند مصمماند تا با دستی پر به کشور و محل کار خود بازگردند و البته زمینه بسیاری از قراردادهای تجاری، همکاریهای علمی، فرهنگی و ... در فضای غیررسمی این اجلاس
پایهگذاری میشود. بنابراین شرایط زمانی و مکانی برای برداشتن قدمهای سازنده در رفع تنگناهای اقتصادی کشور و بهبود روابط با دیگر کشورها در فعالیتهای بخش خصوصی، دولتی و غیردولتی مساعد است.
اجلاس داووس چه فرصتی را برای هماهنگیهای بیشتر ایران و اعضای گروه 1+5 در اجرای موفق توافقنامه ژنو مهیا میسازد؟
به نظر میرسد برنامه عمل ژنو با دسترسی اخیر به توافقات کارشناسی وارد مرحله جدیدی شده است. بدیهی است با حضور مقامات عالیرتبه طرفین مذاکرهکننده پرونده هستهای ایران در داووس میتوان در اجرایی کردن آن تسریع به عمل آورد. علاوه بر این بسیاری از نمایندگان مجالس کشورها به همراه روسای دولتهای مربوطه نیز در این اجلاس حضور دارند که در این صورت تبادل نظر و سعی در همسو کردن نظرات پارلمانها با نظرات نمایندگان دولتها که این سند را امضا کردهاند، قدمی موثر در راستای اجرای مفاد برنامه عمل ژنو خواهد بود. مناسب است این مهم در دستور کار هیات اعزامی به داووس قرار گیرد.
شما تاکید میکنید که گفتوگو در مورد نحوه اجرای توافقنامه ژنو باید در دستور کار تیم همراه رئیسجمهور قرار گیرد. حال بر این اساس ترکیب مطلوب هیات ایرانی شرکتکننده در اجلاس داووس باید به چه صورتی باشد که ما بتوانیم از فرصتهای این اجلاس به نحو احسن استفاده کنیم؟
ترکیب هیاتهای خارجی شرکتکننده در اجلاس داووس عمدتاً بستگی به زمینههای مورد علاقه کشور مربوطه برای حضور در صحنه بینالمللی دارد. به نظر میرسد ترکیب ایدهآل هیات ایرانی حداقل باید شامل مقامات عالیرتبه سیاسی، اقتصادی، بانکی، نفتی و تجاری باشد. بسیاری از روسای جمهور وزرای کلیدی خود را به همراه دارند و عملاً هر عضو هیات در نشستها و کمیتههای فنی شرکت کرده تا با صاحبنظران یا همتایان خود در چارچوب عناوین تعیینشده به بحث و گفتوگو و تبادل نظر بپردازد.
جنابعالی در گفتوگویی اشاره کرده بودید که بزرگترین نقطه ضعف هیات ایرانی شرکتکننده در اجلاس داووس عدم دعوت از بنگاههای اقتصادی و صاحبان فکر و اندیشه ایرانی است. این نقیصه چطور برطرف میشود؟
متاسفانه بنگاههای اقتصادی و به طور کلی بخش خصوصی کشور در اجلاسهای قبلی غایب بوده و مقامات وزارت خارجه که نقطه تماس با ارگانهای داخلی هستند موفق به جلب نظر مساعد آنان برای حضور فعال در این اجلاس نشدهاند. البته ناگفته نماند که شرایط حضور نمایندگان بخش خصوصی در اجلاسهای داووس بسیار سخت است و رقابت تنگاتنگی در این خصوص وجود دارد. شرکتها یا بنگاههای اقتصادی باید کارنامه بسیار درخشانی در زمینه فعالیتهای خود در منطقه و جهان کسب کنند تا درخواست آنها برای حضور در اجلاس مورد بررسی و موافقت قرار گیرد. توصیه اکید اینجانب به فعالان بخش خصوصی کشور حضور در این اجلاس سالانه و بهرهگیری از فرصتهای موجود برای حضور و گسترش در بازارهای بینالمللی است.
این ذهنیت برای بسیاری از اهالی اقتصاد و صد البته سیاست وجود داشته است که داووس محل لابیگری قدرتهای بزرگ جهان است. آیا ما میتوانیم از این فرصت در جهت کمرنگ کردن محدودیتهای اقتصادی خود استفاده کنیم.
مطمئن نیستم که اصولاً با لابیگری بتوان تحریمهای اعمالی علیه ایران و اقتصاد کشورمان را کمرنگ کرد. لیکن مسلماً برقراری یا حفظ و ارتقای روابط دوجانبه با نمایندگان دولتها، ملتها و ارباب جراید بینالمللی که در شکلگیری افکار عمومی نقش عمدهای دارند شاید در خنثی کردن سمپاتیهای دشمنان موثر باشد. به نظر من یکی از مهمترین دستاوردهای هیات ایرانی در این اجلاس از طریق تماس مستقیم با مقامهای شرکتکننده، ارائه نظرات، شرکت در مباحث و انجام مصاحبههای مطبوعاتی است. در خلال اجلاس، داووس در مرکز توجهات جهانیان و به خصوص جهان غرب قرار دارد و گفتههای نمایندگان ایران در این اجلاس به سرعت به اقصی نقاط جهان مخابره میشود. چه فرصتی از این بهتر برای رساندن پیام یک ملت به گوش دیگر ملل جهان.
شعار نشست امسال داووس، «شکلدهی دوباره جهان: پیامدها برای جامعه، سیاست و اقتصاد» است. با توجه به روی کار آمدن دولتی اعتدالگرا در ایران و تغییر سیاست برخی از کشورهای بزرگ جهان در مواجهه با ما، آیا ایران میتواند با فرصت به وجود آمده در این اجلاس مجدداً به جایگاه خود به عنوان یکی از کشورهای صاحب نفوذ منطقه خاورمیانه و جهان بازگردد؟
من فکر میکنم این امر در اصل اتفاق افتاده و نگاه دنیا نسبت به ایران به سرعت در حال تغییر است. سیاستهای واقعگرایانه و معتدل دولت نسبت به معضلات منطقهای، جهانی و تمایل به تعامل سازنده با دنیا به منظور تشنجزدایی و تمرکز بر روی نقاط مشترک فیمابین خود گویای نیات ایران برای حفظ و ارتقای جایگاه خود، نهتنها در منطقه بلکه در جهان است. صرف حضور هیاتی عالیرتبه به ریاست رئیسجمهور در این اجلاس بیانگر آن است که ایران مایل است در «شکلدهی دوباره جهان» حضوری فعال، سازنده و مثبت داشته باشد. برای حضور موفق در سیاستهای منطقهای نیز ضروری است از مواضع کشورها که مستقیماً توسط رهبران ارائه میشود آگاهی یافت. این اجلاس چنین فرصت مغتنمی را برای مقامات عالیرتبه ایرانی فراهم میسازد.
ایران در تحقق شعار سال 2014 اجلاس داووس که به شکلدهی دوباره جهان میپردازد چه جایگاهی دارد؟
شعار «شکلگیری دوباره جهان» خود گویای این نکته است که سیاستهای کلان قدرتهای بزرگ موفق نبوده و باعث بروز چالشهای عمیقتری در جوامع بشری شده است. اقتصاد از حرکت بازمانده، تولید، تجارت و صنعت نیز شتاب سابق را ندارند و در آنسو، جرم و جنایات سازمانیافته روز به روز در حال گسترش است. علاوه بر این مسائلی چون محیط زیست، امنیت شغلی و اجتماعی تحت تاثیر روند افزایش بیکاری در کشورها نگرانکننده شدهاند. ایران در درجه اول باید با سیاستهای مدبرانه، تنشها را از مرزهای خود دور نگه دارد و در قدم بعدی ضروری است روابط با همسایگان را به سرعت توسعه و تحکیم بخشد و در سطح جهانی نیز با بهکارگیری کلیه اهرمهای سیاسی و اقتصادی و با حفظ منافع و مصالح ملی، دشمنان بالقوه را به دوستان بالقوه تبدیل کند.
دیدگاه تان را بنویسید