شناسه خبر : 16675 لینک کوتاه

آیا رشد بهره نشان‌دهنده بازگشت رونق به اقتصاد آمریکاست؟

داستان بهره

نرخ بهره بانکی بستگی به سیاست‌های اقتصادی و انتظارات دارد. اغلب نرخ بهره بانکی به منظور اصلاح چرخه‌های اقتصادی استفاده می‌شود به این معنا که با استفاده از این ابزار گذر از دوره رکود اقتصادی به رونق تسریع می‌شود.

مونا مشهدی‌رجبی
نرخ بهره بانکی بستگی به سیاست‌های اقتصادی و انتظارات دارد. اغلب نرخ بهره بانکی به منظور اصلاح چرخه‌های اقتصادی استفاده می‌شود به این معنا که با استفاده از این ابزار گذر از دوره رکود اقتصادی به رونق تسریع می‌شود.
برای پایان دادن به دوره رکود اقتصادی، اغلب نرخ بهره را تنزل می‌دهند. افت نرخ بهره بانکی در سال‌های بحرانی اقتصادی باعث می‌شود تا چرخش پول در اقتصاد کم‌هزینه‌تر شود و تقاضا برای پول بیشتر شود و به تدریج با بهبود اوضاع اقتصادی نرخ بهره بانکی افزایش پیدا می‌کند تا اینکه در آغاز دوره رونق اقتصادی نرخ بهره بانکی به وضعیت نرمال باز می‌گردد. این سیاستی است که از سال ۲۰۰۷ میلادی و آغاز رکود اقتصادی در آمریکا به کار گرفته شد. در زمانی که بحران در اقتصاد آمریکا ایجاد شد نرخ بهره بانکی در این کشور بیش از پنج درصد بود و بانک‌ها با دریافت سود بالا به مشتریان و متقاضیان وام می‌دادند ولی به تدریج بعد از بحرانی شدن اوضاع اقتصادی شرایط تغییر کرد و فدرال‌رزرو آمریکا نرخ بهره را تا مرز 25 /0 درصد کاهش داد تا هزینه وام‌گیری را به حداقل برساند و زمینه را برای بیشتر کردن نرخ رشد اقتصادی فراهم کند. از سال ۲۰۰۷ میلادی تاکنون تنها دو بار -‌در دسامبر سال ۲۰۱۵ و دسامبر سال ۲۰۱۶‌-‌ نرخ بهره افزایش یافته است و هم‌اکنون رئیس فدرال‌رزرو از رسیدن وضعیت اقتصادی به شرایط با‌ثبات و قابل اعتماد صحبت می‌کند.
به هر حال در دسامبر سال ۲۰۱۶ میلادی فدرال‌رزرو آمریکا اقدام به افزایش نرخ بهره بانکی کرد و این افزایش بعد از گذشت یک سال از آخرین باری که نرخ بهره رشد کرده بود اتفاق افتاد. شمار زیادی از تحلیلگران اقتصادی با توجه به وضعیت اقتصاد و بازار کار این رشد را پیش‌بینی کرده بودند.
اما به نظر می‌رسد به دلیل ثبات نسبی اوضاع اقتصادی و روی کار آمدن دولتی تازه با سیاست‌هایی تازه، فدرال‌رزرو هم مسیر تازه‌ای را در پیش گرفته است. مقامات بانک مرکزی آمریکا اعلام کردند تا سال ۲۰۱۸ میلادی نرخ بهره را به سطح نرمال یعنی سه درصد می‌رسانند این در حالی است که بررسی‌های تاریخی نشان می‌دهد متوسط نرخ بهره بانکی در آمریکا از سال ۱۹۷۱ میلادی تا ۲۰۱۶ میلادی برابر با 83 /5 درصد بوده است. در این بازه زمانی دو ماه هستند که به عنوان ماه‌هایی که رکورد نرخ بهره بانکی در آنها شکسته شده است معرفی شدند.
یکی از این ماه‌ها، ماه مارس سال ۱۹۸۰ میلادی است که نرخ بهره بانکی به رکورد بی‌سابقه ۲۰ درصد رسید و در این سال بحران‌های اقتصادی زیادی دامنگیر این کشور بود و دومین ماه دسامبر سال ۲۰۰۸ میلادی بود که نرخ بهره بانکی به رکورد 25 /0 درصد رسید و کمترین نرخ بهره بانکی در این کشور رقم زده شد. حال سوال این است که تغییر نرخ بهره بانکی چه تاثیری روی بازارهای مختلف دارد؟ آیا بازارهای مهم در نتیجه تغییر نرخ بهره دچار تحول می‌شوند یا خیر؟

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها