تاریخ انتشار:
برای دهکهای پایین، هنوز بحران مالی تمام نشده است
برندگان بهبود
سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه در تازهترین گزارش خود اعلام کرد مزایای بهبود اقتصادی جهان پس از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ نه تنها بسیار ناعادلانه تقسیم شده است، که فقیرترین گروه از ساکنان کشورهای گرفتار بحران که عمدتاً بیشترین آسیب را از این بحران دیدهاند، عملاً هیچ بهبودی را مشاهده نکردهاند.
سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه در تازهترین گزارش خود اعلام کرد مزایای بهبود اقتصادی جهان پس از بحران اقتصادی سال 2008 نه تنها بسیار ناعادلانه تقسیم شده است، که فقیرترین گروه از ساکنان کشورهای گرفتار بحران که عمدتاً بیشترین آسیب را از این بحران دیدهاند، عملاً هیچ بهبودی را مشاهده نکردهاند. بر اساس گزارش این نهاد، 10 درصد از فقیرترین ساکنان کشورهای توسعهیافته، طی سالهای 2007 تا 2010، حدود 2 /16 درصد از درآمد واقعی خود را از دست دادهاند. این رقم در مورد 10 درصد ثروتمندترین ساکنان این کشورها اما تنها 6 /4 درصد بوده است.
اما این تنها کاهش درآمد ناشی از بحران نبوده که نابرابر تقسیم شده است، بلکه بهبود ناشی از خروج تدریجی از بحران نیز نابرابر، و باز هم به نفع ثروتمندان بوده است. در بازه سالهای 2010 تا 2014 معادل 10 درصد کمدرآمدترین شهروندان کشورهای توسعهیافته به طور متوسط تنها 6 /1 درصد افزایش درآمد داشتهاند در حالی که این رقم در مورد 10 درصد شهروندان دارای بیشترین درآمد در همین کشورها، حدود 2 /5 درصد بوده است. نتیجه کاملاً واضح است. یکی از مهمترین و احتمالاً دیرپاترین تبعات بحران اقتصادی جهانی که در سال 2008 آغاز شد، نابرابری بیشتر درآمدی در کشورهای توسعهیافته است. دهک بالای ثروتمندان این جوامع در سال 2014 به مرحله بهبود کامل از عوارض بحران اقتصادی رسیدند و درآمد آنها به سطح پیش از بحران رسید، در حالی که دهک انتهایی درآمد با 14 درصد کاهش درآمد نسبت به دوران قبل از آغاز بحران اقتصادی مواجه بودهاند.
دادههای آماری سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه، همچنین نشان میدهد که در بین کشورهای توسعهیافته، ایالات متحده نابرابرترین وضعیت را از نظر تقسیم درآمد دارد. در این کشور 20 درصد شهروندان دارای بالاترین سطح درآمدی به طور متوسط 7 /8 برابر 20 درصد شهروندان دارای کمترین سطح درآمد عایدی دارند. همانطور که انتظار میرفت اما نروژ و دانمارک شاهد کمترین نابرابری هستند و بالاترین گروه درآمدی در این کشور تنها 5 /3 برابر پایینترین گروه درآمد دارند.
نه تنها اقتصاددانان و جامعهشناسان که حتی رهبران سیاسی جهان هم اذعان دارند که نابرابری درآمدی میتواند یکی از بزرگترین مشکلات هر جامعهای محسوب شود، تنها به این دلیل که میتواند پایه و عامل ایجادکننده انواع نارضایتی و ناآرامی در سطح جوامع باشد. رهبران 20 اقتصاد بزرگ جهان در آخرین اجلاس خود که در چین برگزار شد، بر این موضوع صحه گذاشته و خواستار اقدامات عملی برای رفع این مشکل شدند. اقداماتی که همه خواستار آن هستند اما به نظر میرسد اجماعی بر سر اینکه مسوولیت انجام آن بر عهده کیست و چه اقداماتی برای رسیدن به این هدف لازم است، وجود ندارد و در نتیجه وضعیت نه تنها بهبودی نداشته که به سمت بدتر شدن نیز پیش رفته است.
دیدگاه تان را بنویسید