شناسه خبر : 48521 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

سایه جنگ بر جنوب آسیا

وزیر خارجه عمان: حامل پیام مکتوب سلطان عمان برای پزشکیان هستم

«بدر البوسعیدی»، وزیر خارجه عمان، گفت: در جریان سفر به تهران حامل پیام مکتوب سلطان عمان برای آقای پزشکیان هستم. او در نشست مطبوعاتی مشترک  با «سیدعباس عراقچی»، همتای  ایرانی خود با اعلام خبر فوق گفت: این پیام در چهارچوب ادامه مشورت‌های دو کشور و ادامه تاکید بر گسترش روابط بین دو کشور است. آن‌گونه که ایسنا گزارش داده: وی همچنین گفت: در جریان دیدار با آقای عراقچی در تهران رایزنی‌های خوبی با ایشان داشتم  و در این دیدار بر گسترش روابط بین دو کشور و ادامه رایزنی‌ها در ارتباط با مسائل منطقه و بین‌المللی تاکید شد. وزیر خارجه عمان در ادامه اظهارات خود در نشست خبری مشترک با وزیر خارجه عمان با بیان اینکه «در زمینه‌های مختلف گفت‌وگو و توافق کردیم گام‌های جدیدی برداریم که روابط تجاری و سرمایه‌گذاری بین دو کشور را افزایش دهیم»، افزود: در این دیدار درباره تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله تحولات در سوریه و لبنان گفت‌وگو کردیم. در مورد مسئله فلسطین و حمایت از حقوق مشروع ملت فلسطین و تلاش‌های مردم فلسطین برای استقلال و آزادی و صلح گفت‌وگو کردیم. بدر البوسعیدی بار دیگر در این نشست بر اهمیت همکاری و گفت‌وگو بین دو کشور ایران و عمان  تاکید کرد. در ادامه مسعود پزشکیان در دیدار با «سید بن حمد بن حمود البوسعیدی»، روابط دو کشور را دیرین، صمیمی و دوستانه توصیف کرد که در عرصه‌های متنوع و در سطوح مختلف گسترده شده است و اظهار کرد: تداوم و گسترش بیش از پیش این روابط سازنده برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت است. رئیس‌جمهور با اشاره به توافق دو کشور برای برگزاری نشست آتی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی در آینده نزدیک افزود: اقدامات و پیگیری‌های خوبی در جریان است تا مقدمات تسریع در اجرای توافقات گذشته و حصول تفاهمات جدید میان دو کشور فراهم شود. وزیر امور خارجه عمان نیز در این دیدار ضمن ابلاغ سلام‌های گرم سلطان این کشور به رهبر معظم انقلاب اسلامی، رئیس‌جمهور و ملت ایران گفت: دو کشور روابطی ریشه‌دار و تاریخی دارند که بر پایه اعتماد و حسن نیت شکل گرفته و گسترش و قوام ‌یافته است. سلطان عمان علاقه و تاکید زیادی بر گسترش این روابط دارد. سید بن حمد بن حمود البوسعیدی روابط فی‌مابین را نمونه و الگویی از گسترش همکاری‌ها بر مبنای دوستی و اعتماد متقابل دانست و خاطرنشان کرد: گسترش روابط با ایران بر پایه احترام و اعتماد موجود متقابل یک قاعده تغییرناپذیر برای عمان بوده است. ما همواره پیگیر و حامی رویکردهای حکیمانه جنابعالی در عرصه داخلی و به‌خصوص سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده و هستیم و بنده به سهم خود در وزارت امور خارجه عمان پیگیر عملی کردن رویکردهای مشترک دو کشور هستم.

دور جدید گفت‌وگوهای ایران و سه کشور اروپایی

کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه گفت: ۱۳ ژانویه (۲۴ دی‌ماه) به عنوان دور جدید گفت‌وگوهای ایران و سه کشور اروپایی تعیین شده است. ما الان به دنبال پیش‌بینی نیستیم، همان‌طور که قبلاً هم گفتیم آنچه در جریان است گفت‌وگوست و مذاکره نیست. وی افزود: برای تبیین موضوعات و رایزنی‌های بیشتر است که اگر قرار است مذاکراتی شکل بگیرد، در چه چهارچوبی و با چه روشی باشد. آن‌گونه که ایرنا گزارش داده: غریب‌آبادی در مورد بررسی مجدد FATF نیز گفت: من خبری را دیدم که مقام معظم رهبری با این موضوع موافقت کرده است، طبیعتاً اگر این موضوع در دستور کار امور مجمع تشخیص مصلحت قرار بگیرد باید خروجی کارش این باشد که آیا الحاق ایران به کنوانسیون‌های مورد نظر بر مبنای مصلحت کشور است یا نه، اگر احراز شود طبیعتاً یکسری اقدامات انجام خواهد شد و موضوع تصویب، تسهیل خواهد شد. معاون حقوقی وزارت امور خارجه تصریح کرد: نظر دولت در این زمینه مشخص است و همین که هم رئیس‌جمهور محترم و هم وزیر اقتصاد این موضوع را پیگیری کردند، یعنی بررسی پیوستن به این دو کنوانسیون در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار بگیرد. امیدوار هستیم که بررسی‌ها، بررسی‌های کارشناسی باشد و از روی مصلحت و منافع نظام و مردم صورت گیرد.

نگرانی آذربایجان از کارزار تسلیحاتی ارمنستان

«الهام علی‌اف»، رئیس‌جمهور آذربایجان، در سخنرانی خود به مناسبت روز «هم‌بستگی آذربایجانی‌های جهان» و سال نو میلادی، گفت که کارزار گسترده تسلیحاتی ارمنستان منبع تهدیدی برای منطقه محسوب می‌شود. آذرنیوز با انتشار این مطلب گزارش داد که علی‌اف گفت: اگر قرار باشد به نگران‌کننده‌ترین لحظات سال جاری اشاره کنیم، مسلماً، موضوع تدارکات نظامی و تسلیحات ارمنستان خواهد بود. آن‌گونه که ایسنا گزارش داده: او افزود: هیچ توضیح منطقی‌ برای این وجود ندارد. ارمنستان با در پیش گرفتن سیاست خصمانه خود با شکست مفتضحانه‌ای مواجه شده است. قفقاز جنوبی باید منطقه صلح، امنیت و همکاری باشد. نظامی‌سازی گسترده و سریع ارمنستان و عرضه سلاح‌های مرگبار می‌تواند این صلح احتمالی را مختل کند. وی تاکید کرد: بنابراین، یک‌بار دیگر خود را موظف می‌دانم به رهبری ارمنستان هشدار دهم که از این مسیر خطرناک خودداری کنند. علاوه بر این، آنها قادر به رقابت با ما در عرصه نظامی یا هیچ زمینه دیگری نیستند. با توجه به نظامی‌سازی گسترده ارمنستان، ما بودجه نظامی خود را برای سال آینده به میزان قابل توجهی افزایش داده‌ایم. به رکورد 4 /8 میلیارد منات رسیده است. ما نمی‌توانیم از مسابقه تسلیحاتی که ارمنستان در قفقاز جنوبی آغاز کرده است عقب بمانیم. این در حالی است که «نیکول پاشینیان»، نخست‌وزیر ارمنستان، پیشتر، در واکنش به این موضع آذربایجان درباره خریداری تسلیحات از سوی ایروان از کشورهای خارجی گفته بود که ارمنستان نیز مانند جمهوری آذربایجان حق دارد برای نوسازی تسلیحات خود با شرکا و متحدانش همکاری کند. پاشینیان در این باره بیان کرد: در آذربایجان گفته می‌شود که کشورهای خارج از منطقه، یعنی فرانسه، در حال سلاح رساندن به ارمنستان هستند. اما مشخص است و بر کسی پوشیده نیست که آذربایجان، به‌طور مثال، در حال خریداری تسلیحات از ایتالیاست. این کشور مجاور فرانسه است. چرا آذربایجان می‌تواند از ایتالیا سلاح بخرد اما ارمنستان نمی‌تواند از فرانسه سلاح خریداری کند؟ آذربایجان مقدار زیادی تسلیحات از اسرائیل گرفته است. او بیان کرد در شرایطی که ارمنستان مدام تهدید می‌شود، متهم کردن ارمنستان عادلانه نیست. افزون بر این، او گفت که پیشنهاد کرده سازوکارهای کنترل تسلیحاتی دوجانبه (میان آذربایجان و ارمنستان) ایجاد شود.

تنش‌ها میان افغانستان و پاکستان بالا گرفت

وزارت دفاع افغانستان اعلام کرد چند روز پس از آنکه هواپیماهای پاکستانی بمباران‌هایی هوایی در داخل افغانستان انجام دادند، نیروهای طالبان در پاسخ به چندین نقطه در پاکستان حمله کرده‌اند. وزارت دفاع افغانستان همچنین اعلام کرد چندین نقطه فراتر از خط فرضی به عنوان مراکز و پناهگاه‌های عناصر معارض و حامیان آنها که حملات را در افغانستان سازماندهی و هماهنگ کرده‌اند در اقدامی تلافی‌جویانه هدف قرار گرفتند. آن‌گونه که اعتماد گزارش داده: عنایت‌الله خوارزمی، سخنگوی وزارت دفاع طالبان در پاسخ به این سوال که آیا این بیانیه به پاکستان اشاره دارد یا خیر، گفت: ما این منطقه را بخشی از خاک پاکستان نمی‌دانیم، بنابراین نمی‌توانیم تایید کنیم که این حملات خاک پاکستان را هدف قرار داده است. به گزارش الجزیره، افغانستان دهه‌ها مرز معروف به خط دوران را که مقامات استعماری بریتانیا در قرن نوزدهم از میان منطقه کوهستانی و اغلب بدون قانون نوار قبیله‌ای میان آنچه اکنون افغانستان و پاکستان قرار دارند، مشخص کرده بودند ترسیم کرده است. در عین حال روابط عمومی ارتش پاکستان و سخنگوی وزارت امور خارجه نیز درباره حملات اخیر طالبان اظهارنظری نکرده‌اند. این در حالی است که یک منبع امنیتی در این رابطه گفت که دست‌کم یک سرباز پاکستانی کشته ‌شده و هفت نفر دیگر نیز در درگیری‌های مرزی با نیروهای افغان زخمی شده‌اند. همزمان مقامات هر دو کشور نیز اعلام کردند که درگیری‌های پراکنده، ازجمله با استفاده از سلاح‌های سنگین، شبانه در مرز میان استان خیبر پختونخواه پاکستان و استان خوست افغانستان رخ داده است. این حوادث پس از آن رخ داد که مقامات طالبان افغانستان، پاکستان را به کشتن 46 نفر، عمدتاً زنان و کودکان، در حملات هوایی نزدیک مرز در هفته جاری متهم کردند. این در حالی است که اسلام‌آباد نیز اعلام کرد که پناهگاه‌های جنگجویان در امتداد مرز را هدف قرار داده است، همزمان مقامات افغان روز چهارشنبه هشدار دادند که انتقام خواهند گرفت. گفتنی است روابط میان دو کشور پرتنش است و پاکستان نیز گفته که چندین حمله به قلمرو این کشور از خاک افغانستان آغاز شده است. طالبان پاکستان که ایدئولوژی‌های مشترکی با همتایان افغان خود دارند، هفته گذشته حمله‌ای به یک پایگاه نظامی نزدیک مرز افغانستان انجام دادند که در این راستا پاکستان اعلام کرد در پی آن 16 سرباز کشته شدند. شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان در این زمینه اعلام کرد که ما خواهان روابط خوب با طالبان هستیم اما آنها باید از کشتار مردم بی‌گناه دست بردارند. در ادامه گزارش الجزیره آمده است که پاکستان پس از تصرف افغانستان از سوی طالبان در سال 2021، امیدوار بود روابط خوبی با این گروه برقرار کند و حملات طالبان پاکستان در این کشور نیز کنترل شود، اما اکنون روابط با افزایش خشونت‌ها رو به وخامت گذاشته است. به نقل از الجزیره تنها در سال 2024 بیش از 950 پاکستانی، از جمله پرسنل امنیتی و غیرنظامیان، کشته شده‌اند.

مذاکرات عادی‌سازی روابط ایران و بحرین

وزارت خارجه بحرین خبر داد که به هماهنگی با وزارت خارجه ایران برای «ایجاد چهارچوب‌های قانونی لازم» جهت ازسرگیری روابط دیپلماتیک بین دو کشور ادامه می‌دهد. به نوشته وبگاه «اخبارالخلیج»، این وزارتخانه ضمن تاکید بر ضرورت پایبندی به اصول اساسی روابط بین‌الملل و حسن همجواری در جهت حفظ ثبات و شکوفایی اقتصادی منطقه، اعلام کرد: «ملاقات‌های متقابل میان دو طرف به توافق در مورد ازسرگیری مذاکرات برای احیای روابط دوجانبه منجر شده است.» آن‌گونه که هم‌میهن گزارش داده: وزارت خارجه بحرین در پاسخ به سوال «ممدوح عباس الصالح»، عضو مجلس نمایندگان، افزود: «پادشاهی بحرین، مطابق با رهنمودهای حمد بن‌عیسی آل خلیفه و پیگیری مستمر ولیعهد و نخست‌وزیر، اهمیت ویژه‌ای برای روابط دیپلماتیک خود با همه کشورها قائل است.» وزارت خارجه بحرین تاکید کرد که این کشور «رویکردی متعادل» در سیاست خارجی خود دارد که بر اساس دفاع از حاکمیت و استقلال، تامین منافع ملی و تقویت جایگاه منطقه‌ای و بین‌المللی خود استوار است. همچنین، «بحرین به اصول حسن همجواری و عدم مداخله در امور داخلی سایر کشورها پایبند است و بر تقویت روابط، تحکیم همکاری و گفت‌وگو از طریق احترام متقابل و تفاهم مشترک تمرکز دارد».