آمادگی آمریکا برای خروج از سوریه و افغانستان
پاسخ پدافندی سوریه به حملات هوایی رژیم صهیونیستی از حریم لبنان
با اعلام خبر دستور رئیس جمهوری آمریکا برای خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه و افغانستان آغاز شد. هفتهای که در ادامه به خبرهایی درباره آمادهباش ترکیه و نیروهای کرد در شمال سوریه هم گره خورد. اقدامات اخیر دونالد ترامپ از جمله خارج کردن نظامیان آمریکا از سوریه و کاهش تعداد نظامیان کشورش در افغانستان با واکنش متفاوت بازیگران عرصه سیاست جهان مواجه شده است.
هفته گذشته با اعلام خبر دستور رئیس جمهوری آمریکا برای خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه و افغانستان آغاز شد. هفتهای که در ادامه به خبرهایی درباره آمادهباش ترکیه و نیروهای کرد در شمال سوریه هم گره خورد. اقدامات اخیر دونالد ترامپ از جمله خارج کردن نظامیان آمریکا از سوریه و کاهش تعداد نظامیان کشورش در افغانستان با واکنش متفاوت بازیگران عرصه سیاست جهان مواجه شده است. با وجود تمام مخالفتها، ترامپ اما مصرانه از تصمیم خود برای این عقبنشینیها دفاع کرده و گفته که آمریکا دیگر قرار نیست «پلیس خاورمیانه» باشد. به گزارش ایسنا، روزنامه تایمز آوایندیا، نگاهی به نحوه واکنش طرفها و بازیگران مختلف به تصمیمهای اخیر ترامپ انداخته است.
طالبان: بیتردید این شبهنظامیان افراطگر از این بابت خرسند هستند. مقامهای طالبان گفتهاند که این اقدامات به فرآیند صلح کمک خواهد کرد چراکه نشان میدهد آمریکا احتمالاً خواهان یک راهحل سیاسی است. طالبان که زمانی بسیار تضعیف شده بود اخیراً دوباره احیا شده و بالغ بر 61 درصد از خاک افغانستان جنگزده را در کنترل دارد یا امنیت آن را به چالش کشیده است.
پاکستان: اسلامآباد پیشتر هشدار داده بود که خروج ناگهانی آمریکا منجر به آشوب خواهد شد اما این کشور اکنون از تصمیم ترامپ استقبال کرده است. این عقبنشینی باعث افزایش اتکای آمریکا به پاکستان در مورد مسائل مربوط به افغانستان خواهد شد.
دولت افغانستان: ژنرالهای افغان نگران هستند نیروهای امنیتی این کشور کار را برای مهار شبهنظامیان احیاشده طالبان بدون حضور نیروهای آمریکایی و نیروی هوایی آمریکا بسیار دشوار بیابند.
هند: پنتاگون هند را قابل اعتمادترین شریک منطقهای افغانستان خوانده است. با این حال اکنون دهلینو خودش را درگیر با یک سناریوی امنیتی رو به وخامت در منطقه میبیند.
داعش: دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا گفت دلیل خارج کردن آمریکا از سوریه این است که داعش شکست خورده است اما برخلاف گفته ترامپ این گروه افراطی همچنان صاحب گروهکهای مخفی در آنجا بوده و ممکن است برای سازماندهی دوباره جسورتر شود.
روسیه: خارج شدن آمریکا از سوریه، روسیه را در صندلی راننده قرار میدهد. پوتین مدتهاست که خواهان خروج آمریکا از سوریه شده، هر چند که معنای این اتفاق این است که بار مسوولیت حل وضعیت در سوریه اکنون به دوش روسیه است.
ایران: کارشناسان آمریکا میگویند اقدام اخیر ترامپ زمینه را برای ایران، دشمن اصلی آمریکا در منطقه، باز میکند. ایرانی که تمام توان خود را برای حمایت از بشار اسد بهکار گرفت.
ترکیه: اقدام آمریکا یک منبع مهم اختلاف میان آنکارا و واشنگتن یعنی بحث حمایت آمریکا از شبهنظامیان یگانهای مدافع خلق کرد سوریه را که از نظر ترکیه گروه تروریستی است از بین میبرد. رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه گفته است که اکنون کشورش رهبری جنگ علیه داعش را به دست میگیرد.
شبهنظامیان کرد: تصمیم ترامپ هیچ طرفی را بیشتر از گروههای کرد که در حال جنگ با داعش هستند ناراحت نمیکند. این گروهها اکنون احتمالاً نیاز دارند با حکومت بشار اسد به منظور متوقف کردن حمله احتمالی از جانب ترکیه وارد مذاکره شوند. همپیمانان آمریکا: فرانسه و آلمان هم هشدار دادهاند که اقدام یکجانبه آمریکا در عقبنشینی از سوریه ریسک آسیب وارد کردن به جنگ با داعش را دارد. اعلام خروج آمریکا از سوریه و خروج نزدیک به نیمی از 14 هزار نظامی آمریکایی از افغانستان از جمله رویدادهایی بوده که در هفته گذشته در محور بحثها و تحلیلها و گزارشهای رسانههای بینالمللی قرار داشته است.
تحرک ترکیه بعد از اعلام خروج آمریکا از منطقه
بعد از اعلام خروج آمریکا از منطقه، ترکیه تحرکات زیادی برای تغییر وضعیت نظامی و سیاسی به نفع خود برداشت. رجب طیب اردوغان اعلام کرد در چند روز آینده به مسکو رفته و دیدار دوجانبهای با همتای روسیاش خواهد داشت. این در حالی است که روسیه اعلام کرده پوتین فعلاً تصمیمی برای دیدار با اردوغان ندارد. انتظار میرود تصمیم برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه از اصلیترین محورهای این دیدار دوجانبه باشد.
همچنین وزیر خارجه ترکیه تاکید کرد که این کشور قصد دارد هرچه سریعتر وارد منطقه شرق فرات سوریه شود. به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه روسیا الیوم، مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه در سخنانی در ارزیابی سیاست خارجی کشورش در سال ۲۰۱۸ گفت: ما تصمیم داریم که هرچه سریعتر وارد مناطق شرق فرات در شمال سوریه شویم. ما گفتیم وارد شرق فرات خواهیم شد و این یعنی حتماً وارد این منطقه میشویم.
وی افزود: به آمریکاییها گفتیم که نباید عقبنشینیشان از سوریه به نفع دستورکارهای «پید و یپگ» برای «جدایی و اعلام استقلال» تمام شود.
ما با واشنگتن درباره عقبنشینی نیروهای آمریکایی از سوریه به هماهنگی میپردازیم.
وزیر خارجه ترکیه با بیان اینکه کشورش قادر است داعش را در سوریه بهتنهایی نابود کند، گفت آنکارا و واشنگتن روی تکمیل کردن بندهای طرح نقشه راه منبج (در شمال سوریه) قبل از خروج آمریکاییها از سوریه توافق دارند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ترکیه ادامه داد: اگر فرانسه در سوریه برای مبارزه با «یپگ» بماند برایش هیچ سودی نخواهد داشت.
حمله جدید رژیم صهیونیستی به ریف دمشق
هفته گذشته البته با حمله جنگندههای رژیم صهیونیستی به ریف دمشق و واکنش پدافند هوایی ارتش سوریه به پایان رسید. به گزارش فارس، شامگاه سهشنبه، منابع محلی از فعال شدن سامانههای پدافند هوایی ارتش سوریه و مقابله آن با اهدافی متجاوز در آسمان دمشق خبر دادند. بعد از گزارشهای محلی از شنیده شدن صدای چند انفجار در ریف دمشق، خبرگزاری رسمی سوریه «سانا» اعلام کرد دشمن اسرائیلی از حریم هوایی لبنان حملاتی را به نقاطی در سوریه انجام داده است. گروه موسوم به «دیدهبان سوریه» نزدیک به معارضان نیز اعلام کرد جنگندههای اسرائیلی به اهدافی در ریف دمشق حمله کردهاند. این گروه دقایقی بعد مدعی شد که حملات جنگندههای صهیونیستی علیه اهداف مقاومت در «الکسوه» و «الدماس» در ریف دمشق انجام شده است. منابع لبنانی نیز از تداوم پرواز جنگندههای رژیم صهیونیستی در حریم هوایی جنوب این کشور خبر دادند. گفته میشود رژیم صهیونیستی بالنهای حرارتی بر فراز سواحل لبنان مستقر کرده است. خبرگزاری رسمی سوریه گفته حملات صهیونیستها از جنوب لبنان هم ادامه دارد و پدافند هوایی ارتش مشغول مقابله با موشکهای متجاوز است. شبکه خبری «الحدث» نیز گزارش داد بقایای برخورد موشک پدافند هوایی سوریه با موشک اسرائیلی در منطقه «البقاع» لبنان فرود آمده است. وزارت دفاع سوریه در ساعت 1:30 بامداد به وقت تهران اعلام کرد پدافند هوایی ارتش موفق شده بیشتر موشکهای متجاوز را در آسمان نابود کند اما تعدادی از آنها نیز به انبار مهمات برخورد کرده و در نتیجه سه سرباز سوری مجروح شدهاند. این بزرگترین تجاوز موشکی صهیونیستها به سوریه، بعد از اطلاعیه مسکو مبنی بر استقرار سامانههای اس-300 در دمشق است.
عربستان بهجای آمریکا هزینه بازسازی سوریه را تامین میکند
همچنین هفته گذشته رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد: عربستان با تامین بودجه بازسازی سوریه موافقت کرده و بهجای آمریکا این کار را انجام خواهد داد. به نظر میرسد ترامپ بعد از اینکه تکمیل ماموریت مقابله با داعش در سوریه را به رجب طیب اردوغان محول کرده همانطور که بارها گفته بود تامین بودجه بازسازی این کشور را هم به عربستان محول کرده است. به گزارش ایسنا، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در توئیتی نوشت: عربستان با تامین بودجه لازم برای بازسازی سوریه بهجای آمریکا موافقت کرده است. به نوشته روزنامه فرامنطقهای رای الیوم، وی افزود: خیلی خوب است که کشورهای خیلی ثروتمند در همسایگی سوریه بهجای آنکه کشوری بزرگ (در اشاره به آمریکا) در ۵۰۰۰ مایلی کار بازسازی را انجام دهد این ماموریت را برعهده بگیرند. ترامپ در پایان این توئیت نیز نوشت: «تشکر عربستان». این در حالی است که ریاض هنوز واکنشی به این مساله نداشته است. ترامپ همچنین روز دوشنبه متعهد شد، همپیمانان آمریکا بار دیگر از این کشور سوءاستفاده نخواهند کرد.
آرزوهای پاپ فرانسیس برای آوارگان سوری
هفته گذشته آخرین روزهای سال میلادی 2018 بود و پاپ فرانسیس در سخنانی به مناسبت کریسمس خواستار بازگشت آوارگان سوری به کشورشان شد. به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه مصری الیوم السابع، پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان در سخنرانی به مناسبت کریسمس خواستار بازگشت آوارگان سوری به کشور و خانههایشان شد. وی درباره یمن نیز ابراز امیدواری کرد که آتشبس به جنگ و قحطی در این کشور پایان دهد. رهبر کاتولیکهای جهان همچنین ابراز امیدواری کرد که گفتوگوهای فلسطینی و اسرائیلی بار دیگر از سر گرفته شوند. وی در این باره گفت: امیدوارم که کریسمس فرصتی برای اسرائیلیها و فلسطینیها مبنی بر از سرگیری گفتوگوهایشان باشد و به منظور پایان ۷۰ سال درگیری راه صلح را در پیش گیرند.
سیفالاسلام قذافی باید در سرنوشت لیبی نقش داشته باشد
از مهمترین خبرهای هفته گذشته اظهارات معاون وزیر خارجه روسیه بود که گفت: پسر دیکتاتور سابق لیبی باید در سرنوشت سیاسی کشورش نقش داشته باشد. به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری رویترز، «میخائیل بوگدانوف» معاون وزیر خارجه روسیه، اعلام کرد «سیفالاسلام قذافی» پسر «معمر قذافی» دیکتاتور سابق لیبی باید در سرنوشت سیاسی کشورش نقش داشته باشد. یک منبع آگاه پیشتر گفته بود: «سیف الاسلام در پیامی به مسکو، دیدگاه خود در مورد وضعیت لیبی را تشریح و از کرملین درخواست حمایت سیاسی کرده است.» قذافی سودای سیاسی در سر میپروراند و به همین منظور به دنبال دریافت حمایتهای مالی و سیاسی از روسیه برای ایجاد ائتلافهای قوی با دیگر قدرتهای لیبی است. بر اساس طرح سازمان ملل برای یکپارچه کردن لیبی، احتمالاً در سال ۲۰۱۹ انتخابات در این کشور برگزار شود.
تظاهرات در مرکز شهر تونس در اعتراض به اوضاع اقتصادی
مردم تونس در اعتراض به شرایط اقتصادی این کشور و یک روز پس از خودسوزی یک شهروند تونسی، در پایتخت این کشور تظاهرات کردند. به گزارش فارس، اعتراضات در تونس در اعتراض به اوضاع اقتصادی و گرانی بار دیگر بالا گرفت و معترضان در مرکز پایتخت این کشور دست به تظاهرات زدند. شبکه المیادین در این باره گزارش داد که معترضان تونسی سهشنبه شب با تجمع در خیابان «حبیب بورقیبه» شعارهای ضددولتی سر دادند. این تظاهرات یک روز پس از خودسوزی یک شهروند تونسی و همزمان با نزدیک شدن به سالروز پیروزی انقلاب این کشور در سال ۲۰۱۱ صورت گرفته است. روز دوشنبه یک گزارشگر تلویزیونی به نام «عبدالرزاق الرزقی» در شهر القصرین واقع در غرب تونس در اعتراض به اوضاع نابسامان اجتماعی اقدام به خودسوزی کرده بود که پس از آن، جانش را از دست داد. پس از خودسوزی این گزارشگر بود که جوانان خشمگین خیابانهای شهر را بسته و لاستیکهای خودروها را آتش زدند و نیروهای پلیس نیز برای پراکنده کردن معترضان به استفاده از گاز اشکآور متوسل شدند. این گزارشگر تلویزیونی در حالی خودسوزی کرده بود که هشت سال پیش در چنین روزی «محمد بوعزیزی» از ساکنان استان سیدی بوزید در اعتراض به اوضاع نابسامان اقتصادی و اجتماعی خود را آتش زد که باعث شعلهور شدن انقلاب در تونس شد و در نهایت نیز به سرنگونی رژیم دیکتاتوری «بن علی» منتهی شد.