حمله به سفارت آمریکا در بغداد
آغاز سال نو میلادی با پایان مهلت توقف آزمایشهای هستهای و موشکی کره شمالی
حمله به سفارت آمریکا در بغداد که یکی از مهمترین رخدادهای خبری جهان در شب سال نو میلادی بود، بعد از آن صورت گرفت که آمریکاییها در واکنش به کشته شدن یک پیمانکار نظامی این کشور در عراق مقر نظامی کتائب حزبالله عراق از نیروهای حشد الشعبی را بمباران و تعدادی از فرماندهان نظامی این گروه را کشتند. بعد از آن رئیسجمهور آمریکا در پیامی در توئیتر مردم عراق را دعوت کرد که علیه ایران اقدام کنند. به گزارش فارس، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در پیامی در توئیتر مردم عراق را به اقدام علیه ایران فراخواند. وی در این پیام توئیتری نوشت: «خطاب به میلیونها نفری که در عراق دنبال آزادی هستند و نمیخواهند تحت سلطه و کنترل ایران باشند، اکنون وقت شماست!» وی در توئیتر نوشت: «ایران پیمانکار آمریکایی در عراق را کشت و چندین نفر را مجروح کرد. ما قویاً پاسخ دادیم و همیشه خواهیم داد. اکنون ایران یک حمله به سفارت واشنگتن در عراق را هماهنگ کرده است. آنها کاملاً مسوول آن هستند. علاوه بر آن، ما انتظار داریم عراق از نیروی نظامی خود برای محافظت از سفارتمان در بغداد استفاده کند و همینطور هم به آنها گفته شده است.» اظهاراتی که البته با تکذیب ایران مواجه شد.
گسیل برجستهترین نظامیان به بغداد
در حالی که معترضان چهارشنبه گذشته در اطراف سفارت آمریکا در بغداد چادر زده بودند دونالد ترامپ اعلام کرد، کشورش تعداد زیادی نظامیان برجسته جنگ را در کنار کشندهترین تجهیزات نظامی جهان به سفارت آمریکا در بغداد گسیل کرد. به گزارش ایسنا، به نقل از سومریه نیوز، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در توئیتر نوشت، سفارت آمریکا در عراق طی ساعات گذشته امن بود و همچنان امن است. رئیسجمهوری آمریکا همچنین از برهم صالح، رئیسجمهوری و عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق به خاطر «واکنش سریع» به این حمله تشکر کرد. «استارز اند استرایبس»، روزنامهای که از سوی ارتش آمریکا منتشر میشود به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت، نیروهای پیادهنظامی از گردان دوم تفنگداران دریایی هفتم بعدازظهر سهشنبه از پایگاه آمریکایی در کویت به سفارت آمریکا در بغداد منتقل شدند. به نوشته این روزنامه، تفنگداران دریایی آمریکا در کویت مامور پاسخگویی به بحرانهای مربوطه در منطقه فرماندهی مرکزی آمریکا هستند.
750 سرباز به منطقه خاورمیانه میفرستیم
مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا نیز در بیانیهای گفت: مثل بقیه کشور بر نیروهای کشور میزبان برای یاری به حمایت از افراد خود در آن کشور تکیه داریم و از دولت عراق میخواهیم به مسوولیت بینالمللی خود در اینباره عمل کند. وی ادعا کرد، آمریکا به حمایت از ملت عراق و عراق آزاد برخوردار از حاکمیت و شکوفایی ادامه میدهد. وزیر دفاع آمریکا تاکید کرد، آمریکا در پاسخ به اعتراضات شدید مقابل سفارت آمریکا حدود ۷۵۰ سرباز را فوراً به خاورمیانه خواهد فرستاد. اسپر تصریح کرد: دستور به استقرار گردان پیادهنظام از نیروهای واکنش سریع وابسته به لشکر ۸۲ هوابرد نیروی زمینی داده شده و نیروهای بیشتری آماده اعزام ظرف روزهای آینده هستند. یک مقام آمریکایی نیز گفته است، نهایتاً ممکن است حدود ۴۰۰۰ سرباز به منطقه اعزام شوند. به ۴۰۰۰ نیروی چترباز معروف به DRB -تیپ آماده استقرار- گفته شده به منظور استقرار احتمالی در روزهای آینده آماده باشند. به گفته مقامات آمریکایی، برخی از چتربازان عملاً پایگاهشان در فورت براگ در کارولینای شمالی را با هواپیماهای ترابری نیروی هوایی C17 ترک کردهاند. ارتش آمریکا همچنین دو لشکر با حدود ۴۰۰۰ نیروی چترباز لشکر ۸۲ هوابرد را در حالت آمادهباش نگه داشته است.
مرجعیت عراق حمله آمریکا به مواضع حشد شعبی را محکوم کرد
مرجعیت عراق حملات شامگاه یکشنبه آمریکا به مواضع گردانهای حزبالله عراق را محکوم کرد. سایت مرجعیت عالیقدر عراق با انتشار بیانیهای اعلام کرد: مرجعیت عالیقدر تجاوز مجرمانه آمریکا را که گروهی از مبارزان در نیروهای رسمی عراق را هدف قرار داده و منجر به شهادت و زخمی شدن تعداد زیادی از آنها شده است، محکوم میکند. در این بیانیه آمده است: ایشان همچنین بر ضرورت احترام به حاکمیت عراق و نقض نکردن آن به بهانه پاسخ به اقدامات غیرقانونی برخی طرفها تاکید کردند. در ادامه بیانیه مرجعیت عراق همچنین آمده است: مقامات رسمی عراق مسوول برخورد با چنین اقدامات و اتخاذ تصمیمات لازم برای جلوگیری از وقوع آنها هستند. ما از آنها میخواهیم تلاش کنند که عراق به میدان تصفیهحسابهای منطقهای و بینالمللی و مداخله دیگران در امور داخلی آن تبدیل نشود. وزارت دفاع آمریکا پیشتر اعلام کرده بود که نیروهایش حملاتی را به پنج موضع وابسته به گردانهای حزبالله عراق در خاک عراق و سوریه داشتند. در همین راستا، جواد کاظم الربیعاوی مدیر اداره تحرکات در حشد شعبی اعلام کرد، آمار تجاوز ددمنشانه آمریکا به مقرهای تیپهای ۴۵ و ۴۶ حشد شعبی به ۲۵ شهید و ۵۱ زخمی رسیده است.
زمزمه انتقال برخی سفارتخانهها از بغداد به اربیل
یک مقام رسمی عراق روز چهارشنبه گذشته اعلام کرد که برخی سفارتخانهها در نظر دارند فعالیت خود را از بغداد به اربیل منتقل کنند. به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه خبری «السومریه نیوز» وی که نخواست نامش فاش شود اظهار کرد که واشنگتن گزینههای گوناگونی را برای پاسخ به هدف قرار دادن سفارت خود در عراق مد نظر دارد. وی افزود: با توجه به اینکه مشخص شد که منطقه «سبز امنیتی» بغداد با حادثه روز گذشته دیگر امن نیست و میتواند در هر زمان دوباره مورد حمله قرار گیرد، برخی سفارتخانهها در نظر دارند فعالیتهای خود را از بغداد به اربیل در کردستان عراق منتقل کنند. حمله آمریکا به پایگاه نیروهای الحشد الشعبی عراق، موجی از خشم و عصبانیت مردم این کشور را برانگیخت بهطوری که معترضان روز سهشنبه پس از تشییع پیکرهای قربانیان این حادثه با نصب پرچم گروههای مقاومت و الحشد الشعبی بر دیوارهای سفارت آمریکا، پرچم این کشور را آتش زدند و با سر دادن شعارهای ضدآمریکایی، خواستار بسته شدن این سفارتخانه و اخراج سفیر آن شدند.
۲۰۲۰ پایان مهلت کره شمالی به آمریکا و آغاز رویکرد جدید
«کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی که پیشتر پایان سال ۲۰۱۹ میلادی را آخرین مهلت آمریکا برای مذاکره خلع سلاح عنوان کرده بود در پیامی تازه پایان مهلت توقف آزمایشهای هستهای و موشکی بالستیک را اعلام کرد، موضوعی که میتواند نشانه از سرگیری آزمایشهای هستهای پیونگ یانگ باشد. کارشناسان معتقدند اعلام این موضوع میتواند به منزله نزدیک شدن به پایان دو سال دیپلماسی میان وی و دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا برای پایان دادن به بحران در شبهجزیره کره باشد. همزمان مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا که به شدت از این تصمیم غافلگیر شده بود در اظهاراتی ابراز امیدواری کرد که کره شمالی بهجای راه جنگ و درگیری مسیر صلح و موفقیت را در پیش گیرد. مقامهای آمریکایی چندین دهه است به کره شمالی تاکید میکنند توقف این برنامه هستهای نظامی میتواند باعث موفقیت و رشد این کشور شود اما هیچوقت حاضر به دادن مشوقهای اقتصادی و امنیتی به این کشور نشدهاند. در شرایطی که کره شمالی نزدیک به دو سال دست از آزمایشهای هستهای و موشکهای بالستیک قارهپیما و دوربرد کشید، دولت آمریکا بیشترین تحریمها و فشارهای اقتصادی را علیه این کشور بهکار گرفت.
ترامپ: کیم جونگ اون مرد خوشقولی است
رئیسجمهوری آمریکا در واکنش به مواضع جدید پیونگیانگ گفت، کیم جونگ اون قراردادی را در مورد خلع سلاح هستهای امضا کرده است و اینکه او تصور میکند رهبر کره شمالی مردی است که به قولش عمل میکند. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، ساعاتی پس از آنکه کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی گفت کشورش به توسعه برنامه هستهای و تولید «تسلیحات استراتژیک جدید» در آینده نزدیک ادامه خواهد داد، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا گفت «روابط دوستانهای» با کیم دارد و «باید کاری را انجام دهیم، که باید انجام دهیم». ترامپ به خبرنگاران حاضر در کلوب مارالاگوی فلوریدا گفت: «اما او یک قرارداد امضا کرد، او قراردادی را امضا کرد که حرفش خلع سلاح هستهای بود... این کار در سنگاپور انجام شد و من فکر میکنم او خوشقول است و مردی است که به قولش عمل میکند، بنابراین باید ببینیم چه پیش میآید.»
مکرون عقبنشینی نکرد
رئیسجمهوری فرانسه در سخنانی به مناسبت سال جدید میلادی بهرغم اعتراضات گسترده در این کشور اعلام کرد که متعهد به انجام کامل اصلاحات نظام بازنشستگی است. بهرغم گذشت چند هفته از اعتراضات کارگران و اعتصاب اصناف حملونقل در سراسر فرانسه، امانوئل مکرون در پیام تلویزیونی گفت اصلاحات نظام بازنشستگی انجام میشود و امیدوارم هرچه زودتر با رهبران اصناف در مورد این موضوع به توافق برسیم. مکرون در ادامه به مسائل سیاست خارجی پرداخت و خاطرنشان کرد که پاریس خواهان رابطه محکم با انگلیس پس از اجرای توافق برگزیت است. در حالی که اعتصابها علیه طرح جدید نظام بازنشستگی فرانسه به بیست و هفتمین روز خود رسیده است، شرکت راهآهن فرانسه اعلام کرد که در تعطیلات هفته اول سال نو میلادی دوسوم قطارهای تندرو فعال خواهند بود.
حفتر: جامعه بینالملل مانع اعزام نیروهای ترکیهای به لیبی شوند
فرمانده نیروهای شرق لیبی از جامعه بینالملل خواست تا مانع از اعزام نیروهای ترکیهای به لیبی شوند. به گزارش فارس، «خلیفه حفتر» فرمانده نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی که به مصر سفر کرده است، روز دوشنبه از کشورهای عربی خواست تا با دخالتهای ترکیه در لیبی مقابله کنند. به نوشته پایگاه خبری شبکه «العربیه»، وی همچنین از کشورهای عربی خواست تا مانع از آن شوند که ترکیه «ثروتهای ملت لیبی را به یغما ببرد». حفتر از جامعه بینالمللی نیز خواست تا مانع اعزام نیروهای ترکیهای به لیبی شوند. سفر حفتر به مصر در بحبوحه حمله نیروهای وابسته به وی به طرابلس، پایتخت لیبی و همچنین کمک نظامی ترکیه به دولت وفاق ملی به نخستوزیری «فائز السراج» انجام میشود.
با سال ۲۰۱۹ و اختلاف وداع میکنیم
نخستوزیر بریتانیا گفت که در سال جدید میلادی با خروج کشور از اتحادیه اروپا این ملت جداافتاده را بار دیگر گرد هم میآورد. به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری رویترز، «بوریس جانسون» نخستوزیر بریتانیا گفت که او در سال جدید میلادی با خروج کشور از اتحادیه اروپا این ملت جداافتاده را بار دیگر گرد هم میآورد. وی همچنین خطاب به مردم بریتانیا گفت که «سال و دههای بینظیر» در برابر آنان قرار دارد. وی در پیام خود به مناسبت فرا رسیدن سال جدید میلادی گفت نخستین وظیفه او در سال پیشرو به سرانجام رساندن برگزیت و درمان زخمهایی است که این کشور متحمل شده است.