آتش پهپادهای حوثی بر سر نفت سعودی
افزایش حامیان استیضاح ترامپ در مجلس نمایندگان آمریکا
سیاستهای چالشبرانگیز دونالد ترامپ در سیاست خارجی آمریکا، افزایش تنش او و مشاورانش با ایران، افزایش تخاصمهای اقتصادی و امنیتی با چین، ژاپن و کره شمالی و حتی اختلاف جدی با اتحادیه اروپا، گسترش فشارها در آمریکای لاتین و بسیاری حواشی دیگر، همزمان با بحث احتمال استیضاح ترامپ در مجلس نمایندگان آمریکا بحث پردامنهای در رسانههای جهان است. رهبران دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا به دنبال خودداری یک مشاور حقوقی سابق کاخ سفید از عمل به احضاریهای به منظور ایراد شهادت در مقابل کمیته قضایی این مجلس درباره گزارش تحقیقات رابرت مولر، بیش از پیش تمایلشان را برای شروع استیضاح دونالد ترامپ ابراز کردهاند. به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه هیل، اخیراً برخی از مهمترین نمایندگان دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا اعم از اعضای نزدیک به تیم رهبری دموکراتها و همینطور روسای کمیتههای قدرتمند تا نمایندگان مرتبط با امور قضایی که در ارتباط با استیضاح اختیاراتی را دارند، خواهان آغاز تحقیقات برای شروع استیضاح دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا شدهاند. آدام شف، رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا در همین راستا گفت، زمینه برای آغاز تحقیقات مربوط به استیضاح دونالد ترامپ با تداوم مانعتراشیهای این دولت بر سر راه اقدامات کنگره هرچه بیشتر تقویت میشود. او در مصاحبهای به سیانان گفت، دولت مطمئناً با مانعتراشیهایش در مقابل هر اقدامی، دارد ما را به سمت مسیر استیضاح میبرد. ترامپ مدعی است گزارش رابرت مولر درباره ادعای تبانی کمپین انتخاباتی او با دولت روسیه و مانعتراشی در مسیر عدالت، او را از هر خطایی مبرا اعلام کرده و نیازی به پاسخگویی به سوالات بیشتر وجود ندارد. همچنین مارک پوکان، نماینده دموکرات عضو جناح لیبرالتر این حزب گفت: سنگاندازی جلوی کنگره در زمینه فراخواندن شاهدان و ارائه گزارش سانسورنشده رابرت مولر، رئیسجمهور را گناهکارتر جلوه میدهد و در نتیجه او کنگره را به جایی رسانده که باید تحقیقات استیضاح را شروع کند. آلکساندر اوکازیو-کورتز هم که به تازگی از نیویورک به کنگره راه یافته در توئیتی نوشت: باید به وظیفه خود عمل کنیم و استیضاح را به رای بگذاریم. نانسی پلوسی روز سهشنبه درباره استیضاح گفت: فکر نمیکنم در این لحظه به چنین نقطهای رسیده باشیم.
پاسخگویی هفتساعته تیلرسون
همچنین وزیر خارجه سابق آمریکا در دیدار غیرعلنی با اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا به مدت هفت ساعت درباره مسائلی از جمله دوران حضورش در وزارت خارجه این کشور صحبت کرد. به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه خبری هیل، رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا با الیوت آنجل و مایکل مککال، روسای این کمیته و اعضای ارشد آن و همچنین شمار اندکی از کارکنان اکثریت و اقلیت دیدار کرد. حضور تیلرسون به درخواست روسای این کمیته و به صورت داوطلبانه بوده است. یکی از دستیاران این کمیته گفت در جلسه مذکور طیف گستردهای از موضوعات شامل دوران حضور تیلرسون در وزارت خارجه آمریکا مورد بحث قرار گرفت. به گفته یک منبع مطلع، کاخ سفید از قبل درباره این جلسه مطلع شده بود و تلاشی برای مانعتراشی در آن انجام نداد. کاخ سفید هنوز واکنشی نداشته است. گرچه هنوز جزئیاتی از محتوای گفتوگوها منتشر نشده است، اما گزارشها حاکی از آن است که تیلرسون درباره مسائل سیاست خارجی در دولت ترامپ صحبت کرده است.
یکی دیگر از مقامات کاخ سفید استعفا میکند
همزمان با چالشهای آمریکا در سراسر جهان و احتمال استیضاح ترامپ از سوی مجلس نمایندگان، رئیسجمهور آمریکا از قصد استعفای یک مقام دیگر کاخ سفید خبر داد و طبق روال گذشته، او این بار نیز این خبر را در توئیتر خود اعلام کرد. به گزارش فارس، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد «شاهیرا نایت» مدیر امور حقوقی کاخ سفید قصد دارد از سمت خود کنارهگیری کند. پایگاه اطلاعرسانی «هیل» وابسته به کنگره آمریکا گزارش کرد، ترامپ بدون آنکه دلیل استعفای این عضو کاخ سفید را بیان کند، گفت که نایت قصد دارد از سمت خود کنارهگیری کند تا در بخش خصوصی، ادامه فعالیت دهد.
درباره ویتنام و عراق دروغ گفتیم
یکی از نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ آمریکا پس از پایان نشست اطلاعاتی کنگره درباره ایران، عنوان داشت که مردم آمریکا باید به صراحت اعلام کنند مخالف جنگ با ایران هستند. به گزارش مهر، سناتور «برنی ساندرز» با انتشار پیامی ویدئویی در صفحه خود در توئیتر که مربوط به شب گذشته و بعد از پایان نشست اطلاعاتی کنگره درباره ایران است، اعلام کرد: ما برای جنگ در ویتنام دروغ گفتیم و این دروغ موجب کشته شدن ۵۹ هزار نفر شد. درباره عراق در سال ۲۰۰۳ نیز دروغ گفتیم و مدعی شدیم که این کشور تسلیحات کشتارجمعی در اختیار دارد و این جنگ موجب کشته شدن دستکم چهار هزار نفر از نیروهای شجاع آمریکایی و هزاران نفر از مردم شده و بسیاری از مردم منطقه را بیخانمان و آواره کرد و من فکر میکنم که اغلب مردم آمریکا این دروغها را میدانند.
حمله دوباره پهپادی انصارالله به عربستان
سوی دیگر جهان در خاورمیانه باز هم یگان پهپادی ارتش و کمیتههای مردمی یمن وابسته به انصارالله روز چهارشنبه (هفته گذشته) عملیات هجومی جدیدی با پهپاد K2 علیه فرودگاه منطقهای نجران عربستان انجام داد. به گزارش ایسنا، یک منبع نظامی در یگان پهپادی ارتش و کمیتههای مردمی یمن به المسیره گفت، عملیات هجومی یگان پهپادی محل نگهداری جنگندههای ائتلاف متجاوز عربی در فرودگاه نجران واقع در جنوب غرب عربستان را هدف گرفت. این منبع بر موفقیتآمیز بودن این حمله نظامی تاکید کرد و افزود: جنگندههای هدف گرفتهشده در فرودگاه برای انجام حملات هوایی علیه غیرنظامیان بیدفاع و بیگناه یمن استفاده میشدند. این در حالی است که انصارالله روز سهشنبه (هفته گذشته) نیز انبار تسلیحاتی فرودگاه نجران عربستان را هدف حمله پهپادی قرار داده بود که آتشسوزی گستردهای را در این انبار به دنبال داشت.
مهلت دوهفتهای واشنگتن به آنکارا برای لغو معامله موشکی با روسیه
شبکه سیانبیسی آمریکا به نقل از منابعی در وزارت خارجه این کشور گزارش داد که واشنگتن به ترکیه مهلت داده است تا ظرف مدت دو هفته معامله تسلیحاتی «اس- ۴۰۰» روسیه را لغو کند. به گزارش ایلنا به نقل از روسیا الیوم، شبکه سیانبیسی به نقل از منابعی در وزارت خارجه آمریکا گزارش داد که این کشور به ترکیه دو هفته برای لغو معامله خرید سامانه موشکی اس- ۴۰۰ مهلت داده است. این منابع تاکید کردند که واشنگتن از آنکارا میخواهد این معامله را تا هفته نخست ماه ژوئن لغو کند و این زمان تعیین شده، مهلت نهایی است. این شبکه به نقل از یکی از منابع دیپلماتیک آمریکا گزارش داد: «کشورهای ناتو باید به مکانیسمها و ابزارهای نظامی مجهز شوند که با قوانین این پیمان سازگار باشد، حالآنکه تجهیزات روسیه با این قوانین و معیارها متناسب نیست.»
مخالفت حزب کارگر انگلیس با توافق برگزیت
حزب کارگر انگلیس اعلام کرده است که از تازهترین تلاشهای نخستوزیر این کشور برای تصویب توافقنامه برگزیت حمایت نخواهد کرد. به گزارش تسنیم به نقل از رویترز، در حالی که ترزا می نخستوزیر انگلیس قصد دارد برای چهارمین بار توافق برگزیت را در پارلمان به رای بگذارد و حمایت نمایندگان را جلب کند، حزب کارگر انگلیس مخالفت خود را با این توافق اعلام کرده است. حزب کارگر انگلیس گفته است از تلاشهای ترزا می حمایت نخواهد کرد. جرمی کوربین رهبر حزب کارگر انگلیس در این باره گفت: ما نمیتوانیم از این طرح حمایت کنیم چراکه اساساً مغایر با مذاکراتی است که قبلاً با دولت داشتهایم.
واکنش مرگبار مهاجران به نتایج انتخابات استرالیا
انتشار برخی اخبار رسانهای مبنی بر خودکشی 10 نفر از پناهندگان در اردوگاههای ساحلی این کشور پس از اعلام نتایج انتخابات روز شنبه استرالیا و تداوم نخستوزیر اسکات موریسون، حاکی از هراس پناهجویان بازداشتشده از شدت یافتن سیاستهای افراطگرایانه ضدمهاجرتی دولت و سرنوشتی نامعلوم است. به گزارش ایرنا به نقل از رسانههای استرالیایی، تداوم سکانداری قدرت توسط اسکات موریسون نخستوزیر استرالیا که معروف به سیاستها و اقدامات مهاجرستیزانه است، نگرانیها از سرنوشت نامعلوم مهاجران غیرقانونی در این کشور و وخیم شدن وضعیت آنها را افزایش داده است. طبق گزارشهای رسانهای اکنون قریب به 800 نفر از مهاجران غیرقانونی در اردوگاههای مانوس و نائورو در مناطق دورافتاده اقیانوس آرام در شرایط غیرانسانی نگهداری میشوند. اردوگاه مانوس در پاپوا گینهنو و نائورو دو مرکز نگهداری از مهاجرانی غیرقانونی بازداشتشده است. پناهندگان مستقر در این دو اردوگاه از شرایط غیرانسانی و سخت زندگی در آن شکایتهای بسیاری از کانبرا داشتهاند.
پسلرزههای زلزله سیاسی در اتریش
در پی درخواست صدراعظم اتریش برای برکناری وزیر کشور به عنوان دبیرکل حزب افراطی آزادی اتریش و مسوول رسوایی اخیر این حزب، رئیسجمهور اتریش وی را برکنار کرد. به گزارش تسنیم به نقل از روزنامه اتریشی «کوریر»، پیامد وقوع بحران سیاسی در دولت ائتلافی اتریش به دلیل انتشار یک ویدئوی رسوایی معاون صدراعظم و رئیس حزب افراطی، بعد از یک مشورت حدوداً دوساعته «الکساندر فان در بلن»، رئیسجمهور اتریش و «سباستین کورس»، صدراعظم اتریش در برابر رسانهها حاضر شدند تا گامهای بعدی برای حل بحران دولتی در این کشور را مشخص کنند. انتشار ویدئوی رسوایی رئیس حزب آزادی اتریش چند روز مانده به انتخابات پارلمانی اروپا بحران دولتی سختی را در اتریش به وجود آورده است.
سازمان ملل: تهدید جنگ هستهای به بالاترین سطح رسیده است
یک کارشناس امنیتی ارشد در سازمان ملل تاکید کرد، خطر استفاده از تسلیحات هستهای در بالاترین سطح از زمان جنگ جهانی دوم قرار دارد و این مسالهای فوری است که جهان باید آن را بسیار جدی مورد رسیدگی قرار دهد. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، رناتا دوان، مدیر موسسه تحقیقات خلع سلاح در سازمان ملل (UNIDIR) گفت تمام کشورهای مجهز به تسلیحات هستهای برنامههای مدرنسازی هستهای را در دستور کار دارند و چشمانداز کنترل تسلیحاتی در حال تغییر است و عمده دلیل آن رقابت استراتژیک میان چین و ایالاتمتحده آمریکاست. این مقام سازمان ملل متحد به خبرنگاران در ژنو گفت، تدابیر کنترل تسلیحاتی سنتی هم با ظهور انواع جدید جنگ، با افزایش شیوع گروههای مسلح و نیروهای بخش خصوصی و فناوریهای جدید که فاصله میان دفاع و تهاجم را محو کرده، از میان رفته است.