بالا بودن حداقل دستمزد
بروز عواقب ناخواسته
هدف از تعیین حداقل دستمزد آن است که پول از ثروتمندان به سمت فقرا بازتوزیع شود. اما اقتصاددانان در مورد تحقق چنین هدفی همعقیده نیستند. به عنوان مثال برخی پژوهشگران متوجه شدند که در آمریکا، کانادا و اروپا افزایش حداقل دستمزد استخدام کارگران دارای کمترین مهارت را به شدت کاهش میدهد چراکه بنگاهها تصمیم میگیرند برای کاهش هزینهها اندازه نیروی کار خود را پایین آورند. پژوهشهای دیگر چنین تاثیری را بر اشتغال تایید نمیکنند. هیچکس تردید ندارد که سیاست تعیین حداقل دستمزد حقوق کارگران شاغل را بالا میبرد اما این پرسش هنوز بدون پاسخ مانده است که پول اضافی از کجا تامین خواهد شد؟
پژوهشی تازه که با همکاری وزارت دارایی اسرائیل و دانشگاه کالیفرنیا صورت گرفت موضوع افزایش حداقل دستمزد در اسرائیل در سالهای 2008-2006 را بررسی میکند تا پاسخی برای این سوال بیابد. پژوهشگران متوجه شدند هرچه میزان استخدام کارگران دارای دستمزد پایین در یک شرکت بالاتر رود سودآوری آن شرکت کمتر میشود. شرکتهایی که در آنها 60 تا 80 درصد از کارگران حداقل دستمزد را دریافت میکردند شاهد آن بودند که سود شرکت به نصف رسید.
دیدگاه اصلی پژوهشگران آن است که بنگاههای دارای سودآوری کمتر به میزان زیادی کارگران را با حداقل دستمزد استخدام میکنند، بنابراین افزایش حداقل دستمزد بیشترین فشار را متوجه آنها میسازد. صاحبان کسبوکارهای کمدرآمد بیشترین ضررها را متحمل شدند. ضرر بنگاههایی که درآمدی در حد میانه داشتند هشت درصد بیشتر از ضرر صدک 75 بود.
از آنجا که صاحبان کسبوکارهای کوچک هنوز در مقایسه با عموم مردم وضعیت بهتری دارند روند افزایش حداقل دستمزد هنوز ادامه دارد. درآمد آن دسته از مدیران شرکتهای کمدرآمد که بیشترین آسیب را از افزایش حداقل دستمزد دریافت میکنند تقریباً معادل دستمزد کارگران دارای درآمد متوسط یا بالاست. از سوی دیگر افزایش حداقل دستمزد سرعت کمتری از افزایش مالیات دارد و افزایش مالیات مستقیماً بر دوش ثروتمندان سنگینی میکند تا منابع معافیت مالیاتی فقرا را جبران کند. نظام مالیات بر درآمد آمریکا چنین مسیری را میپیماید.
در برخی مناطق هدف از طراحی قوانین حداقل دستمزد آن است که تاثیر آن بر بنگاههای کمدرآمد حداقل باشد. در آمریکا این قوانین فقط در مورد کسبوکارهایی کاربرد دارد که درآمدشان از سطح معینی بالاتر رود. در کره جنوبی افزایش حداقل دستمزد در سال 2018 با اعطای یارانه به بنگاههای کوچک همراه بود. پژوهشگران نمیگویند فقدان چنین برنامههایی در اسرائیل چگونه ممکن است بر یافتههایشان تاثیر گذارد اما آنها پیشنهاد میکنند نوعی معافیت مالیاتی برای کارفرمایان بنگاههای کمدرآمد تعیین شود تا از فشار افزایش حداقل دستمزد بر آنها کاسته شود. سیاستگذارانی که قصد دارند از طریق سیاست حداقل دستمزد با فقر مبارزه کنند و برابری را افزایش دهند باید به عواقب ناخواسته این سیاست توجه کنند.