جرم سلطانی
چرا اعدام به ریشهکنی فساد اقتصادی منجر نمیشود؟
شبکه مظلومین با خرید و فروش عمده و کلان کاغذی و معاملات فردایی بازار ارز و سکه را ملتهب کرده و از اقدامات غیرمجاز دیگر این شبکه خروج منابع مالی به صورت غیرقانونی از کشور بوده است. وحید مظلومین و محمداسماعیل قاسمی به اعدام و سایرین به حبس محکوم شدند و پرونده متعاقب اعتراض وکلای محکومین به اعدام، به دیوان عالی کشور ارسال شد و شعبه چهل و یک دیوان عالی با رسیدگی دادنامه صادره در مورد متهمین به اعدام را ابرام و تایید کرد.»
فاطمه شیرزادی: خبر اجرای حکم اعدام وحید مظلومین (معروف به سلطان سکه) و فردی به عنوان همدست او صبح روز چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۷ اعلام شد. خبرگزاریها به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دادسرای عمومی و انقلاب تهران نوشتند: «مظلومین با اینکه مجوز خرید و فروش سکه و ارز را نداشته است با ایجاد یک باند سازمانیافته بزرگترین شبکه اخلال ارزی و خرید و فروش بدون مجوز سکه را تشکیل داده و محمداسماعیل قاسمی معروف به محمد سالم نیز یکی از اعضای این شبکه بوده است... در ادامه تحقیقات مشخص شد در شبکه وحید مظلومین 170 هزار تراکنش مالی در قالب 290 فقره حساب به مبلغ 14 هزار میلیارد تومان بوده است. از جمله ویژگی فعالیت مجرمانه این گروه رد و بدل کردن غیرواقعی و صرفاً شفاهی قیمت ارز و سکه بوده است که نقش بسزایی در افزایش قیمت داشته است.
شبکه مظلومین با خرید و فروش عمده و کلان کاغذی و معاملات فردایی بازار ارز و سکه را ملتهب کرده و از اقدامات غیرمجاز دیگر این شبکه خروج منابع مالی به صورت غیرقانونی از کشور بوده است. وحید مظلومین و محمداسماعیل قاسمی به اعدام و سایرین به حبس محکوم شدند و پرونده متعاقب اعتراض وکلای محکومین به اعدام، به دیوان عالی کشور ارسال شد و شعبه چهل و یک دیوان عالی با رسیدگی دادنامه صادره در مورد متهمین به اعدام را ابرام و تایید کرد.» در روزهای بعد ابتدا دادستان تهران و بعد سخنگوی قوه قضائیه اعلام کردند اعدام سلطان سکه به دلیل خرید و فروش سکه نبوده است. عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران، گفت: اتهام وحید مظلومین اخلال در نظام اقتصادی کشور از طریق به هم ریختن اوضاع بازار پولی و بانکی کشور، حجم وسیع مبادلات پولی و گردش پولی کلان بوده است و اینکه عنوان میشود به دلیل خرید و فروش سکه اعدام شدهاند، حرف بیپایهای است. محسنیاژهای، سخنگوی قوه قضائیه، نیز گفت: «میگویند مگر سکه را بانک مرکزی نفروخته است؟ اگر کسی سکهای را که بانک مرکزی فروخته است خریداری کند، جرم است؟ ما میگوییم که اصلاً بحث خرید یا فروش سکهای که از ناحیه بانک مرکزی صورت گرفته در مورد این دو متهم به هیچ عنوان مطرح نبوده است. این افراد اولاً یک شبکه بودند؛ ثانیاً عمده فعالیتهای آنها در طول سالیان گذشته تاکنون در مورد مساله فعالیت غیرمجاز ارزی، چه در داخل کشور چه خروج غیرقانونی ارز به خارج از کشور بوده است.»
با وجود این توضیحات، به نظر میرسد هنوز درباره چند و چون فعالیتهای دو فردی که به عنوان سلطان سکه و همدستش شناخته و اعدام شدند، ابهامات بسیاری در اذهان عمومی باقی مانده است. محمد طبیبیان، اقتصاددان، در کانال تلگرامی خود با اشاره به این اعدام نوشته است: «اگر ماخذ پول افرادی غیرقانونی باشد یک امر دیگر است و قابل رسیدگی، اما اگر قاعده بازی را اشتباه تعیین کردهاید و آنگاه عدهای طبق آن قاعده بازی کردهاند، به چه جرمی تنبیه شدهاند؟»