بریده روزنامهها (اقتصادی)
کاهش 26درصدی بارشها
نوشت: بررسی آمار بارشهای ایران نشان میدهد در برخی استانهای کشور، کسری بارشها نسبت به مدت مشابه سال قبل به بیش از ۶۰ درصد میرسد. بر اساس آمار رسمی از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهرماه ۹۶) تا نیمه تیرماه (۱۵ تیرماه ۹۷) مجموع بارشهای کشور به 7 /166 میلیمتر رسید که از کاهش 26درصدی بارشها نسبت به سال قبل حکایت دارد. همچنین در مدت مشابه به صورت متوسط در درازمدت (آمار ۴۹ساله) میزان بارشهای کشور 1 /239 میلیمتر بوده که نشاندهنده افت بیش از 30درصدی است. در این بین در استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان، فارس و بوشهر با کاهش بارش بیش از ۶۰ درصد نسبت به سال گذشته مواجه هستیم.
♦♦♦
تصفیه 15درصدی فاضلاب شهری
نوشت: یکی از راهکارهای دنیا برای حفاظت از منابع آب، تصفیه فاضلاب است. اما این موضوع در ایران روند کندی دارد. از 5 /4 میلیارد مترمکعب فاضلاب شهری در کشور هرسال 700 میلیون مترمکعب تصفیه و تبدیل به پساب میشود. سالانه بیش از 5 /3 میلیارد مترمکعب فاضلاب کشور بدون آنکه تصفیه شود وارد چرخه محیط زیست میشود و تنها 15 درصد از فاضلاب شهری تصفیه میشود اگرچه 48 درصد از جمعیت شهری تحت پوشش شبکه تصفیه فاضلاب هستند. البته در ایران 183 تصفیهخانه و ظرفیت اسمی یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب تولید پساب وجود دارد و برنامه هم این است که این ظرفیت در سالهای آتی به چهار میلیارد مترمکعب برسد.
♦♦♦
بحران برق یا سیاسیکاری دولت!
نوشت: بحران کمبود برق در سال 97، نه ناشی از کمآبی، بلکه ناشی از کمکاری دولت آقای روحانی در افزایش ظرفیت نیروگاههای کشور است. اگر این کمکاری، ناشی از ضعف مدیریتی باشد میتوان آن را جبران کرد اما اگر این کمکاری ریشه سیاسی داشته باشد، ابتدا آن رویکرد سیاسی غلط باید تغییر کند. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد کمکاری در افزایش ظرفیت نیروگاهی کشور، میتواند مرتبط با یک تعهد خاص از سوی دولت آقای روحانی در عرصه بینالمللی باشد و این تعهد در سالهای آینده نیز مانعی برای افزایش ظرفیت نیروگاهی ما خواهد بود. توسعه نیروگاهها باعث افزایش مصرف سوختهای فسیلی میشود و دولت آقای روحانی تعهد «کاهش مصرف» را داده است.
♦♦♦
ضرورت اصلاح قیمت بنزین
نوشت: آمارها از افزایش میزان مصرف بنزین در کشور حکایت دارد. رشدی که با افزایش گرمای هوا رابطه مستقیمی دارد و این روزها سرنشینان خودروهای شخصی برای خلاصی از گرما با روشن کردن کولر خودرو خود بر میزان مصرف بنزین افزودهاند. آمارهای رسمی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در خردادماه سال جاری حکایت از رشد 2 /11درصدی مصرف بنزین نسبت به مدت مشابه سال قبل آن دارد. این آمار نشان میدهد مجموع مصرف بنزین در خردادماه امسال با میانگین مصرف روزانه 6 /83 میلیون لیتر، به بیش از دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون لیتر رسید. این آمارها و افزایش مصرف بنزین، برنامههای مدیریت مصرف بنزین را ضروریتر از قبل میکند.