شناسه خبر : 48121 لینک کوتاه

زنان فریاد نمی‌زنند

پزشکیان: ادامه فیلترینگ قابل قبول نیست

«مردی همسر خبرنگار خود را با دمبل و چاقو به قتل رساند»؛‌ خبری وحشتناک که روز یکشنبه هفته گذشته سرتیتر اخبار رسانه‌ها شد. خبرنگار کشته‌شده،‌ منصوره قدیری، متولد سال ‌۱۳۵۱ و دارای یک فرزند ۱۵‌ساله بود. آن‌گونه که سازندگی گزارش داده: قتل، صبح روز شنبه هفته گذشته اتفاق افتاده بود. اما قتل او تنها سه روز بعد از آخرین زن‌کشی بود. بامداد چهارشنبه دو هفته گذشته نیز مرد میانسالی در مشهد با یک انگیزه واهی سر همسرش را با کلنگ شکافت! در حالی که «ام‌البنین-ر» همچنان با مرگ جدال می‌کند، همسر او مورد بازجویی‌های فنی و علمی قرار گرفت و به‌صراحت اتهام خود را پذیرفت و در اعترافاتش گفت که «حدود ۱۰ روز بود که به خاطر اختلاف خانوادگی با همسرم روابط عاطفی نداشتیم و من از این موضوع به‌شدت ناراحت بودم که چرا همسرم با من این‌گونه رفتار می‌کند. به همین دلیل شب‌هنگام که همسرم در خواب بود، کلنگ را از کنار اجاق گاز برداشتم و بالای سرش رفتم. با خودم درگیر بودم که رهایش کنم ولی ناگهان کلنگ را محکم بر سرش کوبیدم». قتل خواهر،‌ دختر یا همسر به دست برادران،‌ پدران یا همسرانشان طی سال‌های اخیر افزایش پیدا کرده است. همه قتل رومینا اشرفی، دختر ۱۴‌ساله را به یاد داریم که پدرش، سرش را با داس برید و پس از مدت کوتاهی نیز از زندان آزاد شد چراکه طبق ماده ۳۰۱ قانون مجازات اسلامی، پدر به عنوان ولی‌دم نمی‌تواند محکوم به قصاص شود. تنها به پرداخت دیه «آن هم به خود» و مجازات تعزیری که بسیار کوتاه‌مدت است، محکوم می‌شود.

قاتل مونا حیدری، دختر ۱۷‌ساله اهوازی که در ملأعام سر بریده شده بود به هشت سال حبس تعزیری محکوم شد. قاتل این پرونده سر بریده همسرش را در شهر چرخانده بود. مشارکت در قتل، ایراد ضرب‌وشتم عمدی و اخلال در نظم عمومی ازجمله دلایل محکومیت وی از جانب قوه قضائیه بیان شده اما با رضایت اولیای دم،‌ او تنها به هشت سال حبس محکوم شد. در این شرایط به عقیده بسیاری از کارشناسان، مهم‌ترین عامل تکرار زن‌کشی‌ها در ایران موضوع خلأ قانونی است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که طی سه‌ماهه نخست سال‌های ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ دست‌کم ۸۵ زن و دختر توسط شوهر، پدر، برادر و... که جزو مردان نزدیک به آنها بوده، کشته شده‌اند. طبق این بررسی در سه‌ماهه نخست سال ‌۱۴۰۱ دست‌کم ۲۲‌ زن و دختر، در سه‌ماهه نخست سال ۱۴۰۲ دست‌کم ۲۸ زن و دختر و در سه‌‌ماهه نخست سال ۱۴۰۳ نیز دست‌کم ۳۵ زن و دختر در شهرهای مختلف ایران به قتل رسیده‌اند.

در این میان طی سه‌ماهه نخست سال ۱۴۰۳ بیشترین تعداد قتل‌ها در شهرهای «ارومیه، تالش، تبریز، مشهد، ایرانشهر و تهران» رخ داده که «تهران با پنج مورد زن‌کشی» در صدر این آمار بوده، همچنین طی همین بازه زمانی در سال ‌۱۴۰۲ بیشترین تعداد قتل‌ها در شهرهای «دیواندره، کوهدشت و تهران» به وقوع پیوسته که «تهران با ۱۱‌ مورد زن‌کشی» در صدر بوده و در سه‌ماهه نخست سال ‌۱۴۰۱ نیز بیشترین قتل‌ها در شهر «تهران با ۱۰ مورد زن‌کشی» رخ داده که اکثر این قتل‌ها در بازه زمانی مشابه توسط «شوهران» قربانیان رخ داده است. تا جایی که در سال ‌۱۴۰۱، ۱۶‌ زن، سال ۱۴۰۲، ۱۵‌ زن و در سال ۱۴۰۳، ۲۷‌ زن به دست همسران خود به قتل رسیده‌اند.‌

همچنین طبق بزرگ‌ترین مطالعه‌ای که تاکنون در مورد میزان خشونت علیه زنان انجام شده است از هر چهار زن در سراسر جهان یک نفر توسط همسر مورد حمله فیزیکی یا جنسی قرار گرفته است.

زبان و نگاه مشترک برای رفع فیلترینگ

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور در جلسه شورای عالی فضای مجازی،‌ جلب رضایتمندی مردم را از ارکان اصلی تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی در حاکمیت دانست و گفت: معتقدم ما بدون در نظر گرفتن رضایتمندی مردم و صرفاً بر اساس مفروضات خود نمی‌توانیم کشور را اداره کنیم و لذا رضایت مردم باید محور تصمیمات ما قرار گیرد. آن‌گونه که ایسنا گزارش داده: رئیس‌جمهور در ادامه تصمیم‌گیری درباره شئونات مختلف زندگی مردم با افعال منفی «نشودها» و «نبایدها» را از جمله رویه‌های غلط و نادرست در حکمرانی عنوان کرد و با بیان اینکه باید ببینیم جامعه تا چه میزان از تصمیماتی که ما برای زندگی آنها می‌گیریم رضایت دارند تصریح کرد: وقتی جامعه از تصمیمات ما راضی نباشد، قطعاً تصمیم اتخاذشده به ضد خودش تبدیل خواهد شد و علاوه بر اینکه سرمایه اجتماعی کشور از بین خواهد رفت موضوع مهم امنیت ما را نیز با چالش مواجه خواهد کرد. پزشکیان سپس به موضوع فیلترینگ فضای مجازی اشاره کرد و با تاکید بر اینکه بر اساس پیمایش‌های صورت‌گرفته به‌طور کلی اهداف این طرح محقق نشده است، تصریح کرد: ما ضمن تاکید بر ضرورت توسعه حکمرانی در فضای مجازی به منظور جلوگیری از آسیب‌های آن معتقدیم ادامه این روند با توجه به ایجاد نارضایتی‌های عدیده برای مردم قابل قبول نیست، از این‌رو باید برای اصلاح این روند همه نهادهای حاکمیتی به زبان و نگاه مشترک برسند. رئیس‌جمهور در این راستا به آقامیری، دبیر شورای عالی فضای مجازی دستور داد که با تشکیل کارگروهی به فوریت ابعاد مختلف این موضوع را بررسی و نتیجه کارشناسی را برای تصمیم‌گیری در جلسه آتی شورای عالی مجازی ارائه کند.

برخورد سلیقه‌ای مدیران با دانش‌آموزان

طی دو هفته اخیر دو خبر تلخ و دردناک منتشر شد. خبرهایی که هرکدام به صورت جداگانه، کوهی از غم و ناراحتی با خود به همراه داشت. در شرایطی که ماه دوم از سال تحصیلی جدید را پشت‌سر می‌گذاریم، حالا دو دختر از تعداد دانش‌آموزان این کشور کم شده است. آنها دیگر نه در مدرسه، بلکه در خانه‌شان هم نیستند؛ خودکشی دو دانش‌آموز آنقدر دردناک است که نمی‌شود به‌سادگی از کنار آن گذشت. آن‌گونه که عصر ایران گزارش داده: نخستین خبر تلخ که مربوط به خودکشی «آرزو خاوری» دختر افغانستانی ساکن شهرری بود، ۱۳ آبان منتشر شد و تنها پنج روز بعد یعنی ۱۸ آبان‌ماه مورد مشابه دیگری در کازرون اتفاق افتاد. این‌بار دانش‌آموزی که کلاس دوازدهم بود به نام «آیناز کریمی». آنچه این غم را سنگین‌تر می‌کند، علت خودکشی هر دو دانش‌آموز است. اینکه عنوان شده سخت‌گیری مدیران مدارسی که آرزو و آیناز در آنها تحصیل می‌کرده‌اند، دلیل چنین اقدام دردناکی بوده است. گرچه وزارت آموزش و پرورش هنوز این موضوع را تایید نکرده، اما تکذیب هم نشده است. وزارت آموزش و پرورش شهرستان‌های تهران با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرده که موضوع اقدام به خودکشی آرزو خاوری را بررسی می‌کند. چند روز بعد از خبر تلخ آرزو، نام آیناز کریمی، دانش‌آموز اهل کازرون در شبکه‌های اجتماعی مطرح شد. آن‌طور که گفته شده، آیناز پس از اخراج از مدرسه، بر اثر سرزنش و تهدیدات مدیر مدرسه به دلیل رنگ مو و داشتن لاک خودکشی می‌کند. اطلاعات دقیقی درباره آیناز کریمی وجود ندارد. خبرنگار «شبکه شرق» با فعالان صنفی منطقه هم صحبت کرد، آنها هم اطلاعات دقیقی از ماجرای آیناز کریمی نداشتند و فقط خودکشی این دانش‌آموز را شنیده بودند. البته خبرنگار ما برای اطلاع‌رسانی درباره چرایی خودکشی این دو دانش‌آموز تلاش کرد تا با مدیران آموزش‌وپرورش گفت‌وگو کند، اما کسی پاسخگو نبود. با این همه این سوال مطرح می‌شود که مدارس دخترانه چه خبر است و مدیران با دانش‌آموزان دختر چگونه رفتار می‌کنند که برخی از دانش‌آموزان اقدام به خودکشی می‌کنند. محمدرضا نیک‌نژاد در این‌باره می‌گوید: «مدیران بسیار سلیقه‌ای با دانش‌آموزان برخورد می‌کنند، آنها به پوشش دانش‌آموزان، مدل مو، جورابی که پوشیده، نوع حجاب، لاک زدن حساس هستند، گاهی در کنار مدیران، معلمان هم سخت‌گیری می‌کنند، دختران در سنی هستند که دوست دارند، تغییرات ظاهری داشته باشند، مدیران به ظاهر دختران بسیار توجه می‌کنند و خب این موضوع همیشه بین دانش‌آموزان دختر و مدیران مدارس به یک چالش تبدیل شده است.»

جامعه پزشکی نگران است

دکتر محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، در حاشیه آیین افتتاحیه چهارمین «کنگره ملی تروما» با حضور در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره برخی خشونت‌ها علیه کادر درمان و اقدامات وزارت بهداشت برای مقابله با این موضوع گفت: متاسفانه یکی از اعضای کادر درمان به دلیل اصابت گلوله به قتل رسید. موضوع قتل پزشک یاسوجی، یک موضوع تاسف‌بار است. من بر این باور هستم که پیگیری دادستانی، قوه قضائیه و نیروی انتظامی سبب شد که فرد به‌سرعت دستگیر شود. آن‌گونه که ایسنا گزارش داده: وزیر بهداشت گفت: نوع برخورد با مجرم به نحوی باشد که برای دیگران عبرت‌آموز باشد. جامعه پزشکی نسبت به موضوع یاسوج نگران است و از این موضوع متاسف است. برخورد قضایی و انتظامی درست می‌بایست با این فرد صورت گیرد که مشابه این اتفاق تکرار نشود. وی همچنین در بخش دیگری از صحبت‌هایش در جمع خبرنگاران گفت: مسائل مربوط به تروما، مرگ‌ومیر ناشی از تروما و حوادث ترافیکی از وضعیت مطلوبی در کشور برخوردار نیست. وی با بیان اینکه آماروارقام مرگ‌ومیر ناشی از حوادث ترافیکی در کشور نسبتاً زیاد است، افزود: با توجه به اینکه میزان مرگ‌ومیر ناشی از حوادث ترافیکی در کشور به نسبت زیاد است، مداخله همه‌جانبه در ارتباط با این موضوع می‌بایست انجام شود. مرگ‌ومیر ناشی از حوادث ترافیکی، یک موضوع چندوجهی است که مسائل پزشکی بخشی از آن را تشکیل می‌دهد. وزیر بهداشت گفت: می‌بایست آموزش‌های لازم درباره مواجهه با حوادث ترافیکی در سطح پیشرفته داده شود. ظفرقندی با بیان اینکه توجه به مسئولیت اجتماعی برای جلوگیری از مصدومیت‌های ترافیکی اهمیت دارد، خاطرنشان کرد: جاده‌های کشور می‌بایست از ایمنی کافی برخوردار باشند و این موضوع در ارتباط با خودروها نیز صدق می‌کند. میزان نظارت پلیس بر جاده‌ها باید نظارتی کامل و بازدارنده از وقوع حوادث باشد.