گفتوگو با رمضان فلاحتی رئیس هیاتمدیره انجمن صنایع فرآوردههای گوشتی
هدف از شایعات، تخریب مدیران استاندارد است
شایعات و حواشی که مدتهاست حوالی صنعت فرآوردههای گوشتی سیر میکند، شاید برای مردم که آن را میشنوند هر بار تازگی داشته باشد اما تولیدکنندگان و فعالان این صنعت تقریباً به آن عادت کردهاند.
شایعات و حواشی که مدتهاست حوالی صنعت فرآوردههای گوشتی سیر میکند، شاید برای مردم که آن را میشنوند هر بار تازگی داشته باشد اما تولیدکنندگان و فعالان این صنعت تقریباً به آن عادت کردهاند. آنها به گفته رمضان فلاحتی که خود یک مجموعه بزرگ تولیدی فرآوردههای گوشتی را اداره میکند، دیگر عزا نمیگیرند که این شایعات چه بلایی بر سر کسب و کارشان خواهد آورد. به گفته او، این صنعت که فعالان آن شناختهشده هستند، اعتبار و جایگاه خود را بارها و بارها به دستگاههای نظارتی ثابت کردهاند و مردم نیز به نسبت سلایقی که دارند، خریداران ثابت این مجموعهها شدهاند. پس هدف از این شایعات چیست؟ فلاحتی معتقد است اینگونه حواشی زمانی سر باز میکند که عدهای بخواهند عملکرد برخی دستگاههای نظارتی در وزارت بهداشت یا سازمان استاندارد را زیر سوال ببرند. هدفی که به نظر میرسد این بار با گوشت گربه قصد بمباران کرسیهای ریاست را دارد.
همانطور که خود شما هم اشاره کردید، اینها همه شایعه است. شایعاتی که به نظر من از مغز سالم بیرون نمیآید. نکته هم اینجاست که اینگونه شایعات نیز از روی سایتهای نامعلوم و غیررسمی به جامعه خورانده میشود و اینگونه اخبار اعتباری ندارد. مسالهای که میتوان از آن به عنوان پشت پرده اینگونه اخبار و حواشی علیه صنعت فرآوردههای گوشتی یاد کرد این است که تمام شایعات پیرامونی به صورت عام مطرح شده و ترویجکنندگان این شایعات نتوانستهاند تاکنون به طور خاص شرکت یا بنگاههای اقتصادی فعال را مورد اتهام قرار دهند. علاوه بر این، چطور میتوان زیر چتر نظارتی دقیق سه نهاد دولتی بود و مرتکب تخلف شد. در حال حاضر تنها صنعتی که سه واحد نظارتی وزارت بهداشت، سازمان استاندارد و دامپزشکی روی آن اشراف کامل دارند، صنعت فرآوردههای گوشتی است، بنابراین وقتی تعداد کنترلهای دولتی بیشتر باشد، امکان تخلف به کمترین میزان خود میرسد. بنابراین باز هم تاکید میکنم که اشاعه اخباری خلاف واقع درباره صنعت فرآوردههای گوشتی، تنها زاییده افکار و مغزهای ناسالم و بیمار است و به هیچوجه واقعیت ندارد.
شما خود شایعه استفاده از گوشت گربه را چگونه شنیدید؟
روزی برای ملاقات کاری به دفتر رئیس سازمان استاندارد رفته بودم که آقای برزگری این شایعه را که روی یک سایت اینترنتی قرار گرفته بود به بنده نشان داد. ایشان هم نسبت به اینگونه حواشی معترض است و همانجا قول پیگیری درج چنین اخبار نادرستی را که روی فضای مجازی قرار میگیرد داد. اصولاً باور اینگونه شایعات در ایران آسان نیست. کدام کارگر ایرانی که مسلمان است و دین و ایمان دارد، حاضر میشود گربه ذبح کند که از گوشت آن برای تولید سوسیس و کالباس استفاده شود. از طرف دیگر، وقتی گوشت گاو به راحتی به قیمت کیلویی 15 تا 20 هزار تومان در دسترس است چرا باید به سراغ گوشتهای دیگر رفت. مگر گوشت گربه چه اندازه کاربرد دارد که بتوان به فرض تعداد بیشماری از این موجود را کشتار کرد تا به تولید حجم بالایی از فرآوردههای گوشتی که صرفه اقتصادی داشته باشد، دست پیدا کرد. عدم شناخت از آناتومی این موجود نیز تنها در فکر و مغز ناسالم و بیمار میگنجد.
به غیر از گوشت گربه، استفاده از مواد بیکیفیت در تولید فرآوردههای گوشتی نیز مطرح است.
تمام واحدهای تولیدی که همه آنها عضو انجمن تولیدکنندگان فرآوردههای گوشتی هستند و جزو شرکتهای معتبر و شناختهشدهاند، در تولید محصولات خود به جز گوشت پاک و سالم گاو از مواد دیگری استفاده نمیکنند. در بسیاری از این واحدهای تولیدی، میزان استفاده از گوشت نسبت به مواد قابل استفاده دیگر به مراتب بیشتر است. به طور مثال در واحد تولیدی که من اداره آن را بر عهده دارم، میزان گوشت سالم گاوی که در تولید تمام فرآوردهها بهکار میرود از میانگین استاندارد آن نیز بالاتر است.
بهکارگیری مواد ناسالم و بیکیفیت را نه در واحدهای تولیدی معتبر که در واحدهای تولیدی زیرپلهای باید سراغ گرفت که متاسفانه فعالیت همینها لطمههای جدی به صنعت فرآوردههای گوشتی وارد کرده است. در حال حاضر کارخانههای ایرانی این افتخار را دارند که از بالاترین استاندارد بینالمللی در تولیدات خود بهره میبرند به طوری که در واحدهای تولیدی داخل کشور، از گردن تا راسته گاو برای تولید سوسیس و کالباس استفاده میشود در حالی که در اروپا از بغلکاری استفاده میکنند.
فشارهای ناشی از ضعف اقتصاد که طی سالهای اخیر بر واحدهای تولیدی وارد آمده، آیا منجر به آن نشده که بنگاههای تولیدی در صنعت فرآوردههای گوشتی سراغ تعدیل مواد اولیه تولیدی خود بروند؟
در اینکه بحرانهای اخیر تولید را در همه بخشها دچار مشکل کرده شکی نیست، ضمن آنکه فشارهای اقتصادی نیز منجر به کاهش قدرت خرید در مردم شده و گرایش و تمایل مردم نیز عملاً به سمت کالاهای ارزان سوق پیدا کرده است. اما این شرایط هیچگاه منجر به آن نشده که تولیدکنندگان به سمت استفاده از گوشت حرام در تولید محصولات بروند. چگونه میتوان تصور کرد که یک واحد تولیدی، کارگران خود را مجبور کند که با گوشت حرام سر و کار داشته باشند. قدری اگر تامل کنیم متوجه خواهیم شد که شایعات تا چه اندازه صحیح است.
آیا پس از اخبار و حواشی که پیرامون این صنعت پیش آمده، بنگاههای تولیدی در این حوزه با کاهش تولید و فروش محصولات نیز مواجه شدهاند؟
مصرفکنندگانی که به برند و اعتبار شرکتهای تولیدی اطمینان داشته باشند، قطعاً با اینگونه شایعات خللی در استفادهشان از محصولات گوشتی ایجاد نمیشود. این اطمینان خوشبختانه در بخش عمدهای از جامعه مصرفی کشور شکل گرفته و ماحصل سالها فعالیت و اطمینانی است که شرکتها و مصرفکنندگان در تعامل با یکدیگر ایجاد کردهاند. از این رو، این شایعات خللی در میزان تولید و فروش واحدهای تولیدی فرآوردههای گوشتی ایجاد نکرده و همانطور که اشاره کردم تمایل به سمت خرید و استفاده از محصولات ارزان بیشتر شده که آن هم دلیلی اقتصادی دارد. ضمن اینکه این نکته را نیز یادآوری کنم که در فستفودها معمولاً برند کارایی ندارد و برای آنها قیمت بیش از برند مطرح است. اینکه مصرفکننده خانگی فرآوردههای گوشتی تا چه میزان از این شایعات بیپایه و اساس متاثر شود، برای تولیدکنندگان واقعی نگرانکننده نیست چرا که شرکتها میدانند که مصرفکنندگان نسبت به تولیدات آنان اطمینان کافی را دارند. اما آنچه در فستفودها ارائه میشود، بستگی به وجدان اخلاقی و کاری فعالان این بخش دارد که از چه نوع محصولاتی استفاده کنند؛ فرآوردههای استاندارد و سالم، یا تولیدات واحدهای زیرپلهای که هیچ نظارتی روی آنها صورت نمیگیرد.
فکر میکنید نظارتها به اندازه کافی دقیق و اصولی صورت میگیرد؟
متاسفانه مقامات ناظر برای آنکه خود را از تنبلی در انجام وظایف خود، بری کنند، در برخی موارد ناخواسته با جریانهای شایعهساز همراهی میکنند و در گفتهها و مصاحبهها عنوان میکنند که این موضوعات را پیگیری میکنند. در حالی که نظارتها نباید از واحدهای شناختهشده و معتبر این صنعت شروع شود و به جای آنکه به سراغ واحدهای مخفی بروند روی فعالیت کارخانههای فعال حال حاضر متمرکز میشوند. تمام دستگاههای دولتی و نظارتی به خوبی میدانند که این دست شایعات تا چه اندازه واقعیت دارد. ولی به نظر میرسد شایعاتی که هر از گاهی در خصوص فعالیت صنعت غذای کشور پخش میشود و بیشتر هم صنعت فرآوردههای گوشتی طعم آن را چشیده، اهداف دیگری در پس خود دارد. اهدافی که تخریب مدیران و مسوولان ارگانهای نظارتی از جمله سازمان استاندارد، میتواند کمترین آن باشد. حال آنکه عقوبت اینگونه کارها میتواند بسیار شدید باشد.
دیدگاه تان را بنویسید