چرا با وجود مجازاتهای سنگین، تجارت مواد مخدر همچنان رونق دارد؟
اقتصاد سیاه
حکم مرگ برای فردی که با ۳۰ گرم شیشه دستگیر شود قطعی است، او یک کیلوگرم از این مواد را به همراه داشته و دوباره زنده شدنش از نظر بسیاری از کارشناسان حقوقی و فقهی توجیه مناسبی برای ادامه زندگی او نیست. به عقیده مخالفان اجرا نشدن حکم اعدام این مرد ۳۷ساله، او همچنان یک مجرم است و «مورد عجیب زنده ماندن او» چیزی از مجرم بودنش کم نمیکند پس باید پس از بهبود اوضاع جسمانیاش حکم او برای دومین بار اجرا شود.
مُرد و زنده شد اما هنوز هم یک قاچاقچی است. 12 دقیقه بالای دار ماند، به سردخانه رفت اما حالا که نفسش بار دیگر به جریان افتاده کابوس مرگ همچنان با او همراه است.
حکم مرگ برای فردی که با 30 گرم شیشه دستگیر شود قطعی است، او یک کیلوگرم از این مواد را به همراه داشته و دوباره زنده شدنش از نظر بسیاری از کارشناسان حقوقی و فقهی توجیه مناسبی برای ادامه زندگی او نیست. به عقیده مخالفان اجرا نشدن حکم اعدام این مرد 37ساله، او همچنان یک مجرم است و «مورد عجیب زنده ماندن او» چیزی از مجرم بودنش کم نمیکند پس باید پس از بهبود اوضاع جسمانیاش حکم او برای دومین بار اجرا شود.
اعدام؛ حکمی است که تمام فروشندگان مواد مخدر از آن باخبرند. ماجرای زنده ماندن مرد بجنوردی پس از اعدام هم ثابت میکند معجزه نیز چیزی از بار جرم این دست افراد کم نمیکند شاید اگر او زنده بماند به کار خود بازگردد، اما دلیل گرایش افرادی که هر روز وارد این چرخه مرگبار برای خودشان و بازار هدفشان میشوند، چیست؟ چه چیزی موجب میشود آن طور که رئیس کل زندانهای کشور میگوید تا 48 درصد زندانیان کل کشور را مجرمان مواد مخدر تشکیل میدهند؟ رشد این شبهشغل در سالهای اخیر که نه قانون و نه جامعه نگاه مثبتی به آن ندارند، چیست؟
به عقیده کارشناسان، ارتباط مستقیمی میان ورود مواد مخدر صنعتی به کشور و آشنایی افراد با نحوه ساخت این مواد و افزایش تعداد افرادی که وارد این چرخه میشوند وجود دارد. نگاهی به آمار دستگیرشدگان در ارتباط با انواع مخدر در کشور نشاندهنده رشد تعداد دستگیرشدگان در این حوزه طی سالهای گذشته است. جمع کل دستگیرشدگان در ارتباط با انواع مواد مخدر در سال 1390 رقم 272 هزار و 568 نفر را نشان میدهد که نسبت به سال قبل از آن رشدی 1/13درصدی را به همراه داشته است. این دستگیرشدگان شامل قاچاقچیها، توزیعکنندگان، حملکنندگان، نگهدارندگان، مصرفکنندگان و اتباع خارجی میشوند.
این رشد دستگیرشدگان طی سال 90 در حالی است که تعداد کل دستگیرشدگان طی این سال نسبت به سال پایه آماری که در دست است، یعنی سال 1385 کاهشی 1/36درصدی را نشان میدهد که دلیل اصلی آن به کاهش معنادار تعداد دستگیرشدگان از سال 1387 تا سال 1390 بازمیگردد. با نگاهی به این آمار که در سایت ریاستجمهوری منتشر شده است، میتوان دریافت تعداد معتادان و مصرفکنندگانی که طی این سالها دستگیر شدهاند با کاهشی چشمگیر همراه بوده است، البته این روند نزولی با توجه به کاهش سن مصرف مواد مخدر به 17 سال در کشور قطعاً به معنای کاهش تعداد معتادان نیست.
در کنار کاهش سن پایه برای مصرف مواد مخدر، در نظر گرفتن زنانی که طی سالهای اخیر وارد چرخه مصرف مواد مخدر شدهاند و به روشهای جدید به دام اعتیاد گرفتار میشوند ضروری است. چند سالی میشود که قاچاقچیان مواد مخدر با شیوههایی نوین و با دست گذاشتن روی نقاط ضعف بیشتر خانمها مانند لاغری، بهبود وضعیت پوستی و... باعث شدهاند تعداد زنهای معتاد در میان جامعه مصرفکنندگان مواد مخدر با افزایشی 10درصدی همراه باشد. هرچند آمار مشخصی از معتادان کشور در دست نیست و آمار و ارقام موجود نیز مورد اختلاف دستگاههای مختلف حکومتی هستند اما کارشناسان معتقدند حالا جمعیت زنان و دختران، بازار هدف جدیدی برای قاچاقچیان هستند.
با توجه به این موارد میتوان نتیجه گرفت دلیل کاهش آمار دستگیرشدگان از جای دیگری ریشه میگیرد.
این موضوع میتواند نشانهای باشد از تغییر سیاستهای دولتی در مبارزه با مواد مخدر به این معنا که طی سالهای یادشده تمرکز دستگاههای مبارزه با مواد مخدر بر دستگیری تولیدکنندگان مواد مخدر بوده نه بر دستگیری معتادان و یا مصرفکنندگان.
اما با وجود این تغییر سیاست، به نظر میرسد تعداد لابراتوارهای تولید مواد مخدر صنعتی تغییری نداشته باشد و هر روز تعدادی از مصرفکنندگان و افرادی که به دنبال درآمدهای نجومی از این راه هستند وارد این تجارت میشوند. «آشپزخانه» حالا اصطلاحی است که به گوش بسیاری از شهروندان آشناست و شنونده را به یاد غذا و آشپزی نمیاندازد، لابراتوار تولید مواد مخدر صنعتی معنایی است که از این واژه دریافت میشود. از طرفی سیر نزولی قیمت مواد مخدر، خصوصاً مواد مخدر صنعتی به معنای افزایش تولید آن است.
هرچند مواد مخدر سنتی مانند تریاک یا حشیش نیز همواره قیمتی کمتر از مواد مخدر صنعتی دارند، اما قیمت و فراوانی آنها در بازار، با میزان کشت و تولید این دست مواد در کشور افغانستان و سالم رسیدن محمولههای حمل آنها به شهرهای هدف ارتباط مستقیم دارد.
جایی برای خردهفروشها نیست
با نگاهی تفکیکی به آمار دستگیرشدگان به روشنی میتوان دریافت که خردهفروشان؛ شامل توزیعکنندگان، حملکنندگان و نگهدارندگان انواع مواد مخدر بازندگان اصلی این بازی هستند و قاچاقچیان به عنوان مهرههای اصلی کمتر از دور بازی خارج میشوند. این به این معناست که ریسک افرادی که به دلایل گوناگون وارد حوزه خردهفروشی میشوند بسیار بالاست. قطعاً میزان موادی که توسط قاچاقچی اصلی نگهداری میشود بسیار بیشتر از مقداری است که یک توزیعکننده خردهپا در اختیار دارد، اما حکمی مانند اعدام بیشتر از قاچاقچیان اصلی در انتظار خردهفروشان این بازار است. برای قانون تفاوتی ندارد، چه 30 گرم چه سه کیلوگرم، حکم حمل مواد مخدر بیش از کف مقدار یادشده چیزی جز اعدام نیست. با توجه به آمار بالای دستگیرشدگان خردهپا نسبت به قاچاقچیان دستگیرشده به نظر میرسد حکمی مانند اعدام بیشتر در انتظار خردهفروشها باشد.
برای مثال جمع کل دستگیرشدگان قاچاقچیان و عوامل توزیعکننده مواد مخدر در سال 1390 معادل 252 هزار و 197 نفر بوده که از این میزان نزدیک به 92 درصد دستگیرشدگان را عوامل توزیعکننده مواد مخدر تشکیل میدهند. هر چند تعداد این افراد به طور کلی از قاچاقچیان بیشتر است اما این فاصله معنادار میان دستگیرشدگان اصلی و خردهفروشها نشاندهنده حاشیه امنیت بالا برای عوامل اصلی و بیارزش بودن خردهفروشهاست. خردهفروشها را فروشندگان یقهسفید و فروشندگان کوچک تشکیل میدهند. یقهسفیدانی که از تحصیلات کافی و حتی شغل مناسب برخوردارند اما گردش مالی بالایی که تجارت مواد مخدر دارد آنها را به طمع انداخته و وارد این کار میکند اما در هر حال آنها خردهفروش هستند و وارد حیطه پرریسکی شدهاند.
فروشندگان کوچک نیز در واقع معتادانی هستند که به دلیل شرایط اقتصادی نامناسب و به منظور تامین مواد مورد نیاز روزانه خود وارد این کار میشوند. این افراد کسانی هستند که برای تامین مایحتاج خود از جمله مواد مورد نیاز برای مصرف روزانهشان به کار تولید مواد صنعتی در حجم کوچک وارد میشوند و به دلیل شرایط اقتصادی نامناسبی که دارند مواد اولیه نامرغوبی را برای تولیدات خود به کار میگیرند. بیکاری، فقر و محرومیت، تبعیض اقتصادی موجود در جامعه، داشتن درآمد مازاد و اعتیاد فروشندگان کوچک از جمله دلایلی هستند که به عقیده کارشناسان افراد را وارد تجارتی سیاه به نام مواد مخدر میکند. تجارتی که خیلی وقتها به قیمت جان افرادی که وارد آن شدهاند تمام میشود اما ریشه دواندن بسیاری از مسائل اقتصادی و فرهنگی باعث میشود هر روز وضعیت تجارت مواد مخدر در ایران وارد مرحلهای جدید شود. شما چه فکر میکنید؟ آیا مجازاتهای سنگین راه برونرفت از این مشکل است؟ در این پرونده تلاش شده به این سوال از جنبههای گوناگون تولید، عرضه و مصرف پاسخ داده شود. هر چند خطوط قرمز موجود،
امکان مانور بیشتر روی این موضوع را محدود میکند. اما تلاش شده از زاویهای بیطرف به موضوع اقتصاد مواد مخدر نگریسته شود.
دیدگاه تان را بنویسید