تاریخ انتشار:
رئیس پژوهش و توسعه شرکت متن عملکرد چینیها را در میادین مشترک نامطلوب میداند
چینیها در تمام پروژهها عقب هستند
شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن)، اصلیترین کارفرمای چینیها در توسعه میادین نفتی است. پروژههای آزادگان جنوبی(که به خلع ید چینیها منجر شد)، آزادگان شمالی و یادآوران، سه پروژه بزرگ چینیها در ایران است که تحت نظارت شرکت متن اجرا میشوند. برای بررسی عملکرد شرکتهای چینی در این سه پروژه به سراغ حجت نوروزی، رئیس پژوهش و توسعه شرکت متن رفتیم. نوروزی، از عملکرد نامطلوب و دانش فنی پایین شرکتهای چینی میگوید و اینکه خلع ید در آزادگان جنوبی، فرصتی مناسب برای حضور شرکتهای داخلی است.
شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن)، اصلیترین کارفرمای چینیها در توسعه میادین نفتی است. پروژههای آزادگان جنوبی (که به خلع ید چینیها منجر شد)، آزادگان شمالی و یادآوران، سه پروژه بزرگ چینیها در ایران است که تحت نظارت شرکت متن اجرا میشوند. برای بررسی عملکرد شرکتهای چینی در این سه پروژه به سراغ حجت نوروزی، رئیس پژوهش و توسعه شرکت متن رفتیم. نوروزی، از عملکرد نامطلوب و دانش فنی پایین شرکتهای چینی میگوید و اینکه خلع ید در آزادگان جنوبی، فرصتی مناسب برای حضور شرکتهای داخلی است.
آقای نوروزی به عنوان مسوولی که مستقیماً در جریان عملکرد شرکتهای چینی در میادین مشترک هستید، عملکرد و وضعیت آنها را چگونه ارزیابی میکنید؟
آقای نوروزی به عنوان مسوولی که مستقیماً در جریان عملکرد شرکتهای چینی در میادین مشترک هستید، عملکرد و وضعیت آنها را چگونه ارزیابی میکنید؟
شرکتهای چینی عملاً در زمینه بالادستی و توسعه میادین نفتی، تجربه بینالمللی خاصی ندارند. یکی از اهدافی که این شرکتها از سرمایهگذاری در پروژههای نفتی ما داشتند، علاوه بر منافع مادی، ایجاد یک سابقه و رزومه بینالمللی بوده است. یکی از مشکلات عدیدهای که ما در مباحث فنی با این شرکتها داریم، مربوط به داشتههای آنهاست. داشتههای علمی و فنی آنها آنقدری نیست که ما را یک درجه ارتقا بدهد. در خیلی موارد، آنها دانش کمتری داشتند و از دانش فنی ما استفاده میکردند. مورد دیگر اینکه، شرکتهای چینی در بسیاری موارد تعهدات خود را فارغ از مباحث کیفی به هر شیوهای جلو میبرند. در واقع خیلی متعهد به چارچوب قراردادی نیستند. این روحیه و نگرش حاکم، باعث شده است تمامی پروژههای مربوط به شرکتهای چینی، به نحوی از برنامه عقب باشد. در بحث آزادگان جنوبی خوشبختانه آنها خلع ید شدند و فرصتی برای شرکتهای داخلی به وجود آمده است تا عقبماندگی حوزه آزادگان جبران شود.
اگر چینیها تا این حد عملکرد نامطلوبی دارند، چرا توانستهاند در سطح بینالمللی و به صورت گسترده وارد عمل شوند؛ ولی شرکتهای ایرانی قادر به این حضور نبودهاند؟
شرکت ملی نفت، یک شرکت دولتی است و ضمن ناتوانی در جذب و نگه داشت نیروی انسانی طراز اول، قدرت مانور خاصی هم ندارد. به علت قوانین و مقررات موجود، فرصت نوآوری ندارد و باید در یک چارچوب مشخص و خاص حرکت کند. سینوپک و CNPC، پاییندستی و نیمهخصوصی هستند. بین این دو شرکت هم، شرکتی که بیشتر خصوصی است، عملکرد بهتری دارد. ما گرفتار یک سیستم دولتی هستیم.
بهجز آزادگان جنوبی، گفته میشود در آزادگان شمالی و یادآوران پروژه با درصد پیشرفت قابل توجهی مواجه است. نظر شما در خصوص این ارزیابی چیست؟
من مساله را با یک مثال روشن میکنم. اگر یک شرکت ماشینسازی، بدنه و شاسی را بسازد، ولی موتور را نصب نکند، میتواند ادعا کند عملکرد خوبی داشته و 50 درصد کار پیش رفته است. سوال اینجاست که خروجی این پیشرفت برای ما چیست؟ پروژه باید بر اساس زمانبندی و تعهدات صورتگرفته جلو برود. فرض کنید حفاری صورت بگیرد، ولی چاه بسته بماند و تولیدی از آن صورت نگیرد. وقتی در بخش خطوط لوله و واحدهای سطحی 50 تا 60 درصد عقبماندگی وجود دارد، یعنی عملاً پروژه معلق است، تا زمانی که بخش پاییندستی نصب شود و به بهرهبرداری برسد. این درست مثل همان ساخت ماشین است. الان کشور همسایه دارد تولید میکند و ما عملاً هیچ کاری نمیتوانیم انجام دهیم. صرفاً تعدادی چاه داریم که حفاری شده است. بلکه این میان هزینههایی نیز باید متقبل شویم، چرا که بعد از اینکه چاه بسته شد اگر دوباره بخواهیم آن را باز کنیم، ممکن است به تعمیرات و عملیات اضافی هم نیاز باشد.
در مورد مشترک بودن میدان آزادگان و تاثیر تولید کشور همسایه چه نظری دارید؟
میدان آزادگان یک دریاچه نفتی طبیعی است که خداوند به ما هدیه داده است. در مشترک بودن آن تقریباً اتفاقنظر وجود دارد، ولی چون ما اطلاعات زمینشناسی طرف دیگر را نداریم، درصد آن مشخص نیست. در ضمن چون طرف مقابل دارد حجم انبوهی تولید انجام میدهد، قطعاً افت فشار به این سمت هم وارد میشود. اگر شما در یک میدان تولید نفت انجام دهید، نفت از بقیه نواحی به سمتی که خلأفشاری وجود دارد، حرکت میکند. قطعاً برداشت عراقیها روی تولید ما تاثیر خواهد داشت و هر چه بیشتر برداشت کنند، باعث افت فشار میدان و کاهش تولید خواهد شد. در واقع یک مسابقه است که برنده آن کسی خواهد بود که بیشتر برداشت کند. یادآوران هم درست مشابه همین است.
با توجه به عملکرد نامطلوب چینیها، به نظر شما چه اصلاحات دیگری مورد نیاز است؟
از دو جنبه باید تصحیح صورت گیرد. بخش اول مربوط به طرف ماست که تصمیم گرفته میشود به این شرکتها میادینی جهت توسعه واگذار شود. همین شرکتی که الان خلع ید شده است، در عراق مشغول کار است. لذا راهبری پروژه و قراردادها و تعهدات نیاز به تصحیح دارد. در سمت دیگر، باید توجه داشت که محور توسعه کشورهای پیشرفته، منابع انسانی است. باید به توانمندی متخصصان داخلی در راهبری پروژهها بیشتر توجه کنیم.
دیدگاه تان را بنویسید