شناسه خبر : 2955 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

آیا پیش‌بینی منتقدان نعمت‌زاده درست بود؟

زیر تیغ

محمدرضا نعمت‌زاده رئیس ستاد انتخابات حسن روحانی در کارزار انتخاباتی یازدهمین دوره ریاست‌جمهور بود. پس از مراسم تحلیف نامش به عنوان وزیر صنعت بر سر زبان‌ها افتاد. خیلی‌ها او را پدر صنعت و پدر پتروشیمی می‌نامیدند هر چند که روحانی هم در دفاع از او این صفات را تکرار کرد.

محمدرضا نعمت‌زاده رئیس ستاد انتخابات حسن روحانی در کارزار انتخاباتی یازدهمین دوره ریاست‌جمهور بود. پس از مراسم تحلیف نامش به عنوان وزیر صنعت بر سر زبان‌ها افتاد. خیلی‌ها او را پدر صنعت و پدر پتروشیمی می‌نامیدند هر چند که روحانی هم در دفاع از او این صفات را تکرار کرد. بسیاری از مخالفانش در مجلس و خارج از آن معتقد بودند او به خاطر سن بالا و فعالیت گسترده در بخش خصوصی نمی‌تواند وزیری مقتدر باشد. برخی هم به ثروت او ایراد می‌گرفتند و حتی می‌گفتند ثروت نعمت‌زاده چندین برابر صادق محصولی وزیر رفاه دولت محمود احمدی‌نژاد است. او به‌رغم همه مخالفت‌هایی که می‌شد با 199 رای به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت یازدهم انتخاب شد. اما امروز که حاشیه‌های وزیر پیر صنعت در کمتر از 9 ماه بر متن چربیده است باید بررسی کرد که آیا پیش‌بینی منتقدانش درست بود یا خیر؟

مرور مخالفان نعمت‌زاده در رای اعتماد
روز 23 مردادماه 92 در جلسه نوبت عصر مجلس، نوبت به رسیدگی به وزیر پیشنهادی دولت برای کرسی وزارت صنعت، معدن و تجارت رسید. عمده انتقادات اعلام‌شده از وزیر پیشنهادی در جلسه رای اعتماد، مربوط به سن بالای او بود اما همه منتقدان این موضوع را با احترام به شخصیت او بیان می‌کردند. علی کائیدی نماینده مردم پلدختر در مخالفت با نعمت‌زاده گفت: «وزارتخانه فعلی صنعت، معدن و تجارت وزارتخانه سال 13۶۸ نیست، این وزارتخانه متشکل از چهار وزارتخانه شده است. گرچه به آقای نعمت‌زاده احترام می‌گذارم و شأن ایشان را شخصیت مورد احترام و پاکدستی می‌دانم اما جای ایشان در اتاق فکر وزارت صنعت و معدن است نه در راس وزارتخانه. آقای نعمت‌زاده اذعان دارند که وزیر صنعت و معدن باید به همه پروژه‌های کشور سر بزند، آیا در آقای مهندس چنین توانی وجود دارد؟» محمدحسین قربانی نماینده مردم آستانه‌اشرفیه روحیه نعمت‌زاده را لطیف و جذاب توصیف کرد و از او پرسید: «آیا فکر می‌کنید با توجه به ایفای نقش یک وزیر در محافل گوناگون، از نظر جسمی و فیزیکی این توانایی‌ها را دارید؟» عطاءالله حکیمی نماینده مردم رودبار نیز گفت: «ایشان علاوه بر کهولت سن ناراحتی‌های قلبی و دیگر ناراحتی‌ها دارند که باید پاسخ بدهند چگونه می‌توانند یکی از وزارتخانه‌های کشور را با این شرایط اداره کنند.» عبدالله تمیمی نماینده مردم شادگان تصریح کرد:‌ «آیا عقلاً و منطقاً قابل ‌قبول است تصدی وزارتخانه‌ای که به لحاظ حجم کار دو برابر شده، در حالی که توانایی آقای نعمت‌زاده به دلیل بالا رفتن سن کاهش‌یافته، به او واگذار شود؟ آقای نعمت‌زاده هشت سال وزیر صنایع بود و در طول این مدت فقط در برخی از زمینه‌ها توفیق داشت.»

نعمت‌زاده و شرکت‌هایش
خبرگزاری فارس لیست 12 شرکتی را که نعمت‌زاده عضو هیات‌مدیره آن است، منتشر می‌کند و می‌نویسد: «نگاهی به شرکت‌های خصوصی متعددی که آقای نعمت‌زاده عضو هیات‌مدیره آنها بوده است، بیانگر آن است که او در زمره ثروتمندان کابینه یازدهم باشد اما میزان دارایی‌هایی که به او منسوب می‌شود رقمی افسانه‌ای است. آقای نعمت‌زاده در طول سه دهه گذشته به عنوان وزیر یا معاون وزیر یا مدیر ارشد، مسوولیت دولتی داشته و تقریباً فقط در چهار سال دوم دولت احمدی‌نژاد مسوولیت دولتی بر عهده او نبوده است.» اما روابط عمومی وزارت صنعت با بیان اینکه او از این شرکت‌ها استعفا داده است سعی می‌کند حاشیه‌ها را از نعمت‌زاده دور کند. اما این خبرگزاری کوتاه نمی‌آید و می‌نویسد: «جوابیه وزارت صنعت، معدن و تجارت اذعان می‌دارد که مهندس نعمت‌زاده از تمامی سمت‌های خود در شرکت‌های خصوصی استعفا داده است اما هیچ مدرکی را در این خصوص ارائه نداده‌اند بلکه اعلام کردند که فرآیند حقوقی آن جهت درج در روزنامه رسمی آغاز شده است. اکنون حدود شش‌ماه از دوران وزارت ایشان می‌گذرد اما با مراجعه به سایت رسمی روزنامه رسمی کشور، مشاهده می‌شود که هنوز هم در آخرین آگهی‌های منتشرشده مربوط به این شرکت‌ها نام وزیر سالخورده دولت به عنوان عضو یا رئیس هیات‌مدیره خودنمایی می‌کند.»

سبد کالا، سبد بروز مشکلات
توزیع سبد کالا و بی‌نظمی به وجود آمده در مدیریت آن باعث شد نام نعمت‌زاده مرتباً سر زبان‌ها باشد. این بود که آقایان میرکاظمی، محمد سلیمانی، علی مطهری، مجتبی رحماندوست، علیرضا محجوب، نادر قاضی‌پور، اسماعیل کوثری، سیدمحمود نبویان، مرتضی آقاتهرانی، الیاس نادران، علیرضا زاکانی، احمد توکلی، حسین طلا و خانم‌ها فاطمه آلیا، لاله افتخاری و زهره طبیب‌زاده‌نوری در صف سوال‌کنندگان از نعمت‌زاده به دلیل مدیریت نامطلوب در توزیع سبد کالا قرار گرفتند. به گزارش تسنیم، حسین طلا عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در این خصوص گفت: «در طرح توزیع سبد کالا متاسفانه بی‌تدبیری و بی‌برنامگی در تعیین افراد مشمول و ایجاد تبعیض که موجب نارضایتی شدید گروه نیازمندان واقعی جامعه شده است، از سویی و از سوی دیگر نحوه توزیع سبد کالا که باعث عدم ‌رعایت شأن و حرمت ملت بزرگ ایران شده، از اشکالات این نحوه توزیع بوده است. متاسفانه صحنه‌های به دور از شأن واقعی ملت بزرگ ایران در رسانه‌های خارجی کشور پخش شده که این صحنه‌ها موجب تضعیف جایگاه مردم ایران در خارج و تضعیف ایران اسلامی قدرتمند شده است.» این بود که برای دور شدن حاشیه‌های مربوط به سبد کالا این وظیفه از وزارت صنعت سلب و به وزارت کار واگذار شد.

ماجرای امتیاز ویژه به یک شرکت
در دی‌ماه سال 1392 احمد توکلی نماینده مردم تهران گزارشی را منتشر کرد که بر اساس آن وزارت صنعت محکوم شده بود به یک شرکت خاص برای واردات کنجاله امتیاز ویژه ارزی داده است. هر چند در نامه‌ای که نعمت‌زاده برای علی لاریجانی نوشته بود ابعاد مختلف این موضوع را شرح داده بود اما توکلی راضی نشد. این گزارش احمد توکلی باعث شد تا نعمت‌زاده و ولی‌الله سیف رئیس کل بانک مرکزی برای پاسخگویی به سوال نمایندگان و به‌ویژه احمد توکلی به مجلس احضار شوند. نعمت‌زاده در کمیسیون اقتصادی مجلس گفت از همه شرکت‌ها برای واردات دعوت شده و از ۱۸ شرکت فعال تنها یک شرکت اعلام آمادگی کرد. به گزارش تسنیم، نعمت‌زاده در نامه‌ای که برای رئیس مجلس نوشته در دفاع از خود آورده است: «این وزارتخانه صرفاً در آن مقطع زمانی تاکید بر پرداخت ارز از هر طریق ممکن به نهاده‌های دامی به ترتیب ورود کشتی‌ها داشت و تمامی واردکنندگان ‌ نیز به‌طور یکسان از ارز مبادله‌ای استفاده کرده‌اند.»

تایید و تکذیب خروج محصولات پتروشیمی از بورس
روز سیزدهم اردیبهشت‌ماه خبرگزاری فارس خبری مبنی بر خروج محصولات پتروشیمی از بورس منتشر کرد و نوشت: «وزیر صنعت، معدن و تجارت در اقدامی نسبت به خروج محصولات پتروشیمی از بورس دستور فوری صادر کرده تا فروش محصولات به صورت سهمیه‌ای و حواله‌ای انجام شود؛ پیش از این نیز وزیر صنعت نسبت به عرضه محصولات پتروشیمی انتقادهایی مطرح کرده بود که با واکنش شدید کارشناسان مواجه شد.» اما این خبر 24 ساعت دوام نیاورد و فردای همان روز و پس از جلسه هیات دولت نعمت‌زاده و محمدباقر نوبخت در جمع خبرنگاران این خبر را به شدت تکذیب کردند به نحوی که فارس نوشت: «محمدرضا نعمت‌زاده پیرامون دستور فوری برای خروج محصولات پتروشیمی از بورس گفت: این موضوع صحت ندارد و به شدت تکذیب می‌شود. همچنین نوبخت سخنگوی دولت نیز خروج محصولات پتروشیمی را به شدت تکذیب کرد.» با توجه به آنکه کسب‌وکار و شرکت‌های نعمت‌زاده عمدتاً در حوزه پتروشیمی است این تصمیم او و همچنین دخالت مستقیم در موضوعاتی که مربوط به پتروشیمی است را مرتبط با مسائل کار شخصی خود می‌داند و همین موضوع برایش ایجاد حاشیه می‌کند.
این روزها نعمت‌زاده در شرایطی قرار گرفته است که حتی یک اشتباه او باعث می‌شود تا رسانه‌ها، اهالی مجلس و حتی اذهان عمومی قضاوت دیگری درباره او داشته باشند.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها