تاریخ انتشار:
نقش فناوری ارتباطی و اطلاعاتی در توسعه
تحولات و دگرگونیهای فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی که پس از جنگ جهانی دوم آغاز شده، در آغاز این قرن علاوه بر نظریهپردازیهای بسیار در مورد ارتباطات بهعنوان یک عامل زیربنایی توسعه، باعثشد که این پدیده به عنوان یک متغیر مستقل برای زیرساختهای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی مدنظر قرار گیرد.
تحولات و دگرگونیهای فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی که پس از جنگ جهانی دوم آغاز شده، در آغاز این قرن علاوه بر نظریهپردازیهای بسیار در مورد ارتباطات بهعنوان یک عامل زیربنایی توسعه، باعث شد که این پدیده به عنوان یک متغیر مستقل برای زیرساختهای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی مدنظر قرار گیرد. از آغاز دهه ۱۹۸۰ میلادی، نقش فناوری ارتباطی در توسعه، با چاپ کتاب «حلقه گمشده» در کنار وسایل ارتباطجمعی مطرح شد. در این کتاب، به فاصله و شکاف بین کشورهای فقیر و غنی و ضرورت پر کردن این شکاف توجه شد. فناوری ارتباطی به عنوان زیربنای زیربناها مطرح شد و آن را یکی از اصلیترین عوامل توسعه نامیدند. به عبارتی، مخابرات و ارتباطات بستر توسعه فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی اعلام شد. در دهه ۱۹۹۰ میلادی، با طرح اصطلاح «بزرگراههای اطلاعاتی» توسط «آلبرت گور» و توجه جدی این کشور به کاربرد ارتباطات و فناوری اطلاعات در توسعه و اختصاص 10 درصد از بودجه آمریکا به این امر، این ایده عملیاتی شد و امروز ارتباطات به معنای عام در توسعه نقش اساسی دارد.
دیدگاههای مربوط به توسعهبخشی ارتباطات، به تدریج در اتحادیه بینالمللی ارتباطات دور کامل شد؛ به نحوی که در سالهای اخیر، موضوع ارتباطات و توسعه، از مباحث اصلی این اتحادیه شده و با گسترش بزرگراههای اطلاعاتی هر روز بر این نقش افزوده میشود. امروزه مفاهیم جامعه اطلاعاتی و انقلاب اطلاعاتی محور توسعه قرار گرفته است و همه کشورهای دنیا در چالشی تنگاتنگ، روشهای جدید توسعه بر مبنای ارتباطات را جستوجو میکنند.
مهمترین عوامل توسعه فناوری ارتباطی و اطلاعاتی عبارتند از:
۱- خصوصیسازی
تا قبل از یک دهه پیش، اکثر فعالیتهای شرکتهای مخابراتی و ارتباطی، بهدلیل تعهد دولتها به انجام خدمات عمومی، سود سرشار و کارایی در انحصار دولت بود. در دهه اخیر، بهدلیل وسعت و گسترش بیش از حد شبکهها و افزایش حجم ترافیک و تنوع فعالیتها و تخصصی شدن آنها، دولتها سعی در واگذاری آنها به بخش خصوصی داشته، خود صرفاً نظارت، هدایت و سیاستگذاری کلان را بر عهده گرفتند و با کسب درآمدهای مالیاتی از شرکتهای غیردولتی، مشکل اقتصادی خود را حل میکنند. این روند خصوصیسازی، موجب گسترش فعالیتها و ایجاد زمینههای متعدد فعالیت و اشتغال در کشورها شده است.
۲- رقابتهای گسترده
با انحصارزدایی و خصوصیسازی فعالیتها و ایجاد شرکتهای متعدد در امر بهرهبرداری از شبکههای مخابراتی، رقابت گستردهای در سطح داخلی و بینالمللی بین ارائهدهندگان خدمات و همچنین تولیدکنندگان تجهیزات ارتباطی ایجاد شده است. سرعت تحولات فناوری و اثرات عمیق آن بر کارایی و اثربخشی فعالیتهای ارتباطی به گسترش رقابتها در تمام زمینهها میانجامد.
۳- افزایش سرمایهگذاری در بخش ارتباطات
در سه دهه اخیر، سرمایهگذاری در «تکنولوژی اطلاعات»
(InformationTechnology) بیش از سایر بخشها بوده است. میزان سرمایهگذاری در بخش ارتباطات دور، از ۱۳ درصد کل درآمد ناخالص ملی کشورها در دهه ۸۰ میلادی، به رقم ۵۳ درصد در سال 2012 میلادی افزایش یافته است.
۴- ایجاد یکپارچگی در شبکهها
یکی دیگر از اثرات عمیق تحولات فناوری در بخش ارتباطات، ایجاد شبکههای یکپارچه است که کل سطح زمین را پوشش میدهند. این پوشش، اختصاصی و منحصر به ارائه یک خدمت خاص نیست، بلکه میتواند تمام خدمات مطرح را دربر گیرد.
نقش فناوری ارتباطی و اطلاعاتی در توسعه
شبکههای ارتباطی و اطلاعاتی، زمینه لازم برای انتقال داده و فناوری اطلاعات در سطح ملی و جهانی را فراهم میکنند. این شبکهها در سطح بینالمللی «اینترنت» نامیده میشود. میزان استفاده و بهرهگیری از بسترهای ارتباطی نوین، متناسب با میزان رشد و توسعه کشورها، در زمینه فناوری ارتباطات و اطلاعات متفاوت است. امروزه بهکارگیری هرچه بیشتر فناوری اطلاعات، یکی از مهمترین شاخصهای توسعه در سطح بینالمللی شناخته شده است. آخرین مرحله رشد «ارتباطات دور»، در شبکههای اینترنت تجلی یافته است، چرا که اینترنت شبکهای است که بستر مناسب برای انتقال صوت، تصویر، صوت و تصویر، متن و هر آنچه در همه شبکههای سنتی به طور جداگانه وجود داشت، یکجا فراهم کرده است. هرچند کارکرد سنتی ارتباطات دور نیز نباید هرگز از نظرها دور بماند، اما با توجه به توسعه تکنولوژی اطلاعات و نقش «تکنولوژی ارتباطات و اطلاعات» (ICT) در جوامع، این بخش در اولویت است. محورهای عمده تاثیرگذاری فناوری ارتباطی در این بستر، در قالب سه نقش اقتصادی، فرهنگی و سیاسی بیان میشود.
1- ارتباطات دور و اقتصاد
آثار و نتایج اقتصادی فناوری ارتباطی با اثرگذاری در بانکداری، تجارت، کشاورزی، صنعت، پزشکی، حملونقل، محیط زیست و... آشکار میشود. فناوری ارتباطی با حضور خویش در جریان اقتصادی و تجاری کشور - همچون کاتالیزور در فعل و انفعالات شیمیایی- موجب تسهیل عملیات تا حصول نتیجه نهایی میشود و به جریان اقتصادی، سرعت و شتاب میبخشد. به طوری که میتوان گفت: هر کار اقتصادی بدون آن نتایج مطلوب و سودآوری نخواهد داشت. سرمایهگذاری در بخش فناوری ارتباطی علاوه بر اشتغالزایی در کشورها، به صورت مستقیم در توسعه نقش دارد و هماکنون نیز به عنوان اشتغالزاترین صنعت شناخته میشود. از طریق خدمات گوناگونی که در اختیار بشر گذاشته است، صرفهجوییهای زیادی را از نظر انرژی، وقت، هزینه، جلوگیری از فرسایش محیط، جسم و روح افراد باعث میشود.
2- ارتباطات دور و فرهنگ
فناوری ارتباطات با چهار ویژگی تعاملی بودن، ارتباط دوسویه، جمعزدایی و ناهمزمانی، جزیی تفکیکناپذیر از محتوای فرهنگ صنعتی اطلاعات، سرگرمیها و آموزش است. آگاهی درباره دیگران و اینکه آنها درباره خود و دیگران چگونه میاندیشند و چه آداب و رسومی دارند، به کمک این وسیله ارتباطی میسر است. با فناوری ارتباطی و اطلاعاتی فضای آزادی که برای بشر فراهم آورده است، موجب کوتاهتر شدن فاصلهها شده و با تدارک وسایل فنی، آنها را در فرهنگ ملل سهیم کرده است. فناوری ارتباطی و اطلاعاتی متعلق به تمام فرهنگهاست و میتواند موجب محافظت و گسترش تمام فرهنگها باشد. امروزه ارتباطات دور، قدرت فوقالعادهای در تغییر فرهنگها یا به عبارتی اثرگذاری بر فرهنگها دارد. این قدرت ناشی از ویژگیهای زیرساخت الکترونیکی مخابرات است. این ویژگیها که به کلیدهای ششگانه معروفند (کنشپذیری، تحرک، تبدیلپذیری، اتصالپذیری، حضور در همه جا و جهانی شدن) هرگاه با هم ترکیب شوند، به دگرگونی تمامعیار فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی منجر میشوند. اساس تغییر در سایر بخشها نیز در فرهنگ نهفته است. سیستمهای جدید ویدئوکنفرانس، ادیوتلهکنفرانس، ادیوگرافیک،
تلهکنفرانس و روش چندرسانهای، نمونههایی از ابزارهای جدید فناوری ارتباطی و اطلاعاتی است که در خدمت توسعه فرهنگ و آموزش جوامع قرار گرفته است.
3- ارتباطات دور و سیاست
امکانات و خدمات فناوری ارتباطی و اطلاعاتی در بخش سیاسی جوامع بالنسبه توسعهیافته، آشکارتر از سایر بخشهاست؛ چرا که حضور بافت سیاسی جامعه و حضور ساخت حکومت و ارگانهای سیاسی در همه شئون و اجزای جامعه، از ضروریات اولیه حکومت است. ارتباطات دور از نظر سیاسی، اشراف حکومت و دولت را به مردم، تشکلهای سیاسی، گروههای فشار، احزاب و انجمنها تحقق میبخشد و از طرفی، به فرهنگ سیاسی جامعه و ارتقای سطح کیفی آن کمک شایانی میکند. نتیجه اینکه امروز ارتباطات هم عامل توسعه و هم نشانه توسعه معرفی شده است و همه کشورها و از جمله کشور ما میتواند از این بستر استفاده ببرد. در کشور ما بیش از 100 میلیون تلفن همراه و ثابت توسط اپراتورها واگذار شده، حدود 30 میلیون نفر از اینترنت استفاده میکنند، در 55 هزار روستا تلفن و در 10 هزار روستا اینترنت دایر شده است، بیش از 10 هزار مدرسه و صدها مرکز علمی و دانشگاهی از اینترنت استفاده میکنند، همه بانکها به شبکه مخابراتی متصل شدهاند و... لذا میتوان گفت زیرساختهای فنی قابل توجهی در کشور فراهم شده است و چنانچه برخی ضعفهای مدیریتی و برنامهریزی در این حوزه برطرف شود به نقش کاراتر فناوری
ارتباطی و اطلاعاتی در ایران میتوان امیدوار بود.
دیدگاه تان را بنویسید