شناسه خبر : 1979 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

بلندگوی اصلاحات در دست سکولارهاست

مصوبه ممنوعیت دخالت قوا در انتخابات

پدارم سهرابلو
یک هفته پس از آنکه حسن روحانی رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در همایش سراسری فرمانداران و استانداران خطاب به حضار گفت «مبادا در شهرستان‌ها به سمع و گوش کسی بخورد که دولت،‌ سپاه، ارتش، صدا وسیما،‌ فرماندار و استاندار یا دفتر امام جمعه طرفدار یک کاندیداست. همه مسوولان رده بالای کشور و مقام‌های مسوول که مسوولیت فراجناحی دارند، نباید کاری کنند که این تهمت به آنها زده شود. انتخابات شفاف و رقابتی یعنی مردم مطمئن باشند، رای آنها به عنوان حق‌الناس در وزارت کشور امانتداری می‌شود تا به نتیجه برسد»، مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه بررسی و تصویب سیاست‌های کلی انتخابات بندی را مصوب کرد که طبق آن «دخالت قوای سه‌گانه اعم از وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و نهادهای عمومی در دسته‌بندی‌های سیاسی و جناحی و جانبداری از کاندیداها ممنوع [می‌شود] و البته هر یک از افراد می‌توانند فارغ از شخصیت حقوقی‌شان از جناح‌ها حمایت کنند».
این را محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در نشست خبری روز شنبه خود مورد اشاره قرار داده است. به گزارش ایلنا وی همچنین از عدم تصویب طرح استانی-‌شهرستانی شدن انتخابات در مجمع خبر داد و افزود «قرار شد مجمع تشخیص مصلحت نظام فعلاً در سیاست‌های کلی انتخابات در این رابطه بحثی نکند و این پیشنهاد از دستور خارج شد و مدافعان نتوانستند جمع را قانع کنند تا این پیشنهاد به عنوان یک بند ثبت شود و لذا این طرح بر عهده مجلس خواهد ماند.» رضایی با یادآوری اینکه دستگاه‌های اجرایی مانند وزارتخانه‌ها و نهادهای عمومی مانند شهرداری‌ها،‌ مجلس و قوه قضائیه نمی‌توانند از لیستی حمایت کنند خاطرنشان کرد: «هر گونه حمایت تشکیلاتی توسط قوای سه‌گانه در انتخابات ممنوع شد، همچنین مجریان و ناظران انتخابات حق حمایت از کاندیداها را ندارند.»
گفتنی است ممنوعیت حمایت تشکیلاتی قوای سه‌گانه و مجریان انتخابات از کاندیداها گامی به جلو در جهت شفافیت هر چه بیشتر انتخابات در نظام جمهوری اسلامی به شمار می‌آید همان‌گونه که مجمع تشخیص قبل‌تر از تصویب این ممنوعیت، منع حمایت نهادهای نظامی و امنیتی از کاندیداها و جریان‌های سیاسی را مورد تصویب قرار داده بود. اما در تحولی دیگر و درباره استانی شدن انتخابات محمدجواد کولیوند نماینده مردم کرج در مجلس به ایسنا گفته است: «زمزمه‌هایی در خصوص استانی برگزار شدن دور بعدی انتخابات مجلس وجود داشت ولی از آنجا که این طرح تا پایان سال به صحن علنی مجلس نمی‌رسد این موضوع منتفی است. بر این اساس دهمین دوره انتخابات مجلس نیز به شیوه دوره‌های قبل برگزار خواهد شد.»

مجلس پاکدست می‌خواهیم
«در مجلس نیاز به نماینده‌ای که وام‌دار کسی باشد نداریم؛ لذا باید در صلاحیت آنها شک کرد که چگونه می‌خواهند از حقوق مردم دفاع کنند.» به گزارش ایسکانیوز، مصطفی کواکبیان ضمن بیان سخنان فوق در همایش تشکل سیاسی اسلامی آرمان علوم پزشکی دانشگاه آزاد با محوریت نگاهی بر سیر اصلاحات از سال 76 تا‌کنون و نقش احزاب و تشکل‌های دانشجویی در پیشبرد اصلاحات افزود «اصلاحات موضوع مهمی است اما برخی فکر می‌کنند اصلاحات ویروس خطرناکی است.»
دبیرکل حزب مردمسالاری با بیان اینکه «برخی دست‌ها می‌خواهند دانشجو را از سیاست دور نگه دارند» خاطرنشان کرد: «قرار نیست احزاب اصلاح‌طلب در دانشگاه شعبه ایجاد کنند لذا احزاب در بیرون دانشگاه‌ها می‌توانند پذیرای دانشجویان باشند و دانشجویان نیز با ارتباط با سازمان‌های دانشجویی احزاب می‌توانند پیگیر مباحث حزبی شوند.» وی با بیان اینکه ما حتی به بسیج دانشجویی به عنوان یک تشکل احترام می‌گذاریم توصیه کرد این تشکل «خودشان باشند و با خرد و عقلانیت مباحث را پیش گیرند» و از اصلاح‌طلبان خواست برای انتخابات انسجام خود را حفظ کنند و افزود «شورای نگهبان هم باید بر اساس مر قانون تایید صلاحیت‌ها را انجام داده و سلیقه‌ای عمل نکند».

بلندگوی اصلاحات در دست سکولارهاست
محمدجواد لاریجانی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم با بیان اینکه «انتخابات یک مساله مهم در کشور ماست» ابراز عقیده کرد «تجربه جمهوری اسلامی بنای یک نظام سیاسی‌-‌مدنی بر اساس عقلانیت اسلامی است که در این نظام، دموکراسی و عقل روشن با نور تفکر اسلامی پیاده‌سازی شده است.» رئیس ستاد حقوق بشر قوه قضائیه با تاکید بر اینکه فتنه سال 88 در راستای آسیب زدن به همین ماهیت دموکراتیک نظام اسلامی بود، افزود: «دشمنان جمهوری اسلامی درصدد بودند با یک سطل رنگ سیاه، دامن سفید این نظام را لکه‌دار کنند.» این نماینده پیشین مجلس همچنین با یادآوری اینکه شخصاً به جریان اصولگرا علاقه دارد و حامی این جریان است، مدعی شد «جبهه اصلاحات، جریان به هم‌ریخته‌ای است.
البته در جریان اصلاح‌طلب، افراد مورد احترامی که طرفدار انقلاب و ولایت فقیه هستند، هم حضور دارند اما وقتی بلندگوهای اصلاحات را مشاهده می‌کنیم تماماً با بوق‌های سکولار مواجه می‌شویم که نشان‌دهنده انحراف یا افلاس تئوریک در این جناح است.» لاریجانی در توضیح «انحراف یا افلاس تئوریک» در جریان موسوم به اصلاح‌طلب گفت «فضای گفتمانی یک جریان سیاسی محل نمایش توانمندی فکری آن جریان است و موضع‌گیری‌های رهبران آن جریان در وضعیت‌های گوناگون، صداقت، فهم و قوت آنان را در میدان عمل سیاسی نشان می‌دهد.
حال به جریان اصلاحات با این دو محک توجه کنید؛ «فضای گفتمانی غالب این جریان بازی با شخصیت‌هاست»، «فلانی کم شخصیتی نیست» یا «فلان آقا علامه دهر است» یا «همه گرفتاری‌ها زیر سر دوره احمدی‌نژاد است» حال آنکه جریان اصولگرا از لحاظ تئوریک استحکام قابل توجهی دارد [از این‌رو] آنهایی که قصد سواری‌ گرفتن از جریان اصولگرایی را دارند بدانند، این جریان به کسی کولی نمی‌دهد و اسب زین‌کرده‌ای نیست که هر فرد یا گروهی با سوار شدن بر آن به مقصد برسد و ساز خودش را بزند.»

جدایی کابینه از محمود
یک فعال اصولگرا با بیان اینکه «احمدی‌نژاد صادق نیست» می‌گوید: «متاسفانه وی هیچ پایبندی به اصولگرایی ندارد و تنها موضوعی که برایش مهم است این است که از هر راه و از طریق هر فردی به قدرت برسد.» احمد کریمی‌اصفهانی دبیرکل جامعه اصناف و بازار در گفت‌وگو با نامه نیوز متذکر می‌شود که «تاریخ مصرف احمدی‌نژاد از نظر ما گذشته و خوشبختانه نزدیکان احمدی‌نژاد که هشت سال با وی کار کردند اکنون متوجه شدند که وی اهدافی غیر از اهدافی را که مطرح می‌کند دنبال می‌کند و شکاف عمیقی میان وی و گروهش رخ داده است». روزنامه قانون در همین زمینه می‌نویسد «در روزهایی که محمود احمدی‌نژاد به جلسات ولنجک و جنت‌آباد بسنده کرده، عده‌ای از وزرا و معاونان او راه خود را از سمت ولنجک به سوی دیگری کج کرده‌اند و جبهه‌ای جدا از او تشکیل داده‌اند. یکی از نزدیکان احمدی‌نژاد درحالی خبر از تاسیس «جبهه یاران کارآمدی و تحول ایران اسلامی» داده است که به گفته او هیچ مشورتی با احمدی‌نژاد برای تاسیس این مجموعه نشده است.»
همین روزنامه بر اساس منابع خود از مصطفی محمد‌نجار به عنوان رئیس این تشکل سیاسی نام می‌برد و از «طریقت منفرد، فریدون عباسی، مسعود زریبافان، حمیدرضا حاجی‌بابایی، کامران دانشجو و کامران باقری‌لنکرانی» به عنوان اعضای هیات موسس یاد می‌کند که با ترفند «عبور از احمدی‌نژاد» به دنبال تاثیرگذاری و نقش‌آفرینی در انتخابات مجلس شورای اسلامی با هدف بازگشت به قدرت هستند. با این حال عبدالرضا داوری مسوول تیم رسانه‌ای حامیان احمدی‌نژاد و از نزدیکان مشایی رویکرد دیگری را برای بازگشت این طیف به قدرت مطرح می‌کند که همانا به محاق رفتن مشایی است.
وی تاکید می‌کند «آقای مهندس مشایی اصولاً فردی هستند با ویژگی فرهنگی و بارها اعلام کردند که از روی جبر مدیریتی برخی از مسوولیت‌ها را قبول کردند و به هیچ عنوان علاقه‌مندی در حوزه سیاست نداشتند... مطمئن باشید که دیگر آقای مشایی را نه در کنار احمدی‌نژاد بلکه در کنار هیچ سیاستمدار دیگری نخواهید دید.» به نظر می‌رسد برخی از افراد حلقه احمدی‌نژاد می‌کوشند با تقلیل حساسیت‌ها از طریق به حاشیه راندن مشایی، زمینه بازگشت به قدرت را برای خود فراهم کنند.

دلایل افول چپگرایان مذهبی بعد از رحلت امام
به نوشته نامه‌نیوز برای تضعیف جایگاه جناح چپ پس از سال 1368 می‌توان سه فاکتور مهم را برشمرد؛ «اول تندروی این جریان سیاسی پس از پایان جنگ» که هوادار سیاست خارجی رادیکال بودند. دوم «رفتار سیاسی آنها با رهبر جدید» که به شکل کناره‌گیری از مقام‌های سیاسی بروز یافت. «این استعفاها باعث شد تا بسیاری فکر کنند که جریان چپ ایران با رهبری آیت‌الله خامنه‌ای مشکل دارند. این درحالی بود که این افراد جزو اولین کسانی بودند که با ایشان بیعت کردند.» و سوم «نظارت استصوابی و برخی برداشت‌ها از این وظیفه شورای نگهبان، زمینه را برای حاشیه‌نشینی این جریان سیاسی فراهم کرد».

تاثیر اراده گروه‌های سیاسی در افزایش سهم زنان
الهه کولایی استاد دانشگاه و نماینده اسبق مجلس در شرق می‌نویسد «یکی از مهم‌ترین مسائلی که امروز در حوزه سیاست و در سطح جامعه جهانی به آن توجه می‌شود و اتحادیه بین‌المجالس نیز اعضای خود را پیوسته به رعایت آن توصیه می‌کند، افزایش حضور زنان در مهم‌ترین نهاد منتخب مردم و نماد مردمسالاری یعنی مجالس قانونگذاری است. بنابراین حضور زنان در مجالس قانونگذاری همانند حضور آنها در دیگر نهادهای قدرت -‌دستگاه‌های اجرایی یا دستگاه‌های قضائی- به‌عنوان ضرورتی برآمده از الزام‌های توسعه همه‌جانبه در کشورهای مختلف برآورد شده است...
بدون شک فهرست‌های سیاسی که از سوی احزاب و جریان‌های مختلف ارائه می‌شود با انتخاب مردم ارتباط مستقیم دارد. براساس تجربه در کشور ما که با وجود نهادهای ناپایدار سیاسی و حزبی مواجه هستیم؛ گروه‌ها و جریان‌های سیاسی همواره بر رای مردم به‌ویژه در شهرهای بزرگ اثرگذار بوده‌اند... کمیت و کیفیت پایین و غیرقابل‌ قبول حضور زنان در مجلس شورای اسلامی در طول دهه‌های گذشته، برآیند میزان حضور زنان در فهرست‌های انتخاباتی بوده است... براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی و آموزه‌های دینی باید بهترین و شایسته‌ترین افراد تصدی امور کشور را در حوزه‌های تصمیم‌گیری و اجرایی بر عهده گیرند و این ما را ملزم می‌کند فراتر از کلیشه‌های جنسیتی، به ظرفیت‌های انسانی افراد توجه کنیم و توانمندی انسانی افراد و نه تمایزهای ظاهری را مبنای ارزیابی و انتخاب قرار دهیم.»

هنر باهنر
چند ساعت پس از آنکه محمدرضا باهنر در مصاحبه خبری خود گفت: «سیاست راهبردی جبهه پیروان حرکت زیر نظر جامعتین و هماهنگی با آنهاست» احمد کریمی‌اصفهانی عضو ارشد این جبهه متذکر شد: «جبهه پیروان هیچ نماینده‌ای را در نشست همگرایی اصولگرایان نداشته است.» روزنامه اعتماد بر اساس این اختلاف مواضع می‌نویسد «شاید انعطاف و پیچیدگی محمدرضا باهنر توانسته باشد هرازچندگاهی اصولگرایان را از بن‌بست خارج کند اما این‌بار به نظر می‌رسد که هم‌کیشان سیاسی او در جبهه پیروان اگر با یک چشم او را «رفیق» خود می‌دانند با چشم دیگر او را «رقیب» می‌پندارند، مساله‌ای که شاید باعث شود در نهایت ریش و قیچی جبهه پیروان از دست او خارج شود و به دست کسی سپرده شود که بیش از دیگر اعضای جبهه پیروان به مرحوم حبیب‌الله عسگراولادی نزدیک بود و او را می‌شناخت؛ اسدالله بادامچیان، نایب‌رئیس اول جبهه پیروان.»

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها