به بهانه اکران فیلم تازه اصغر فرهادی
فروشنده میفروشد؟
این بار اصغر فرهادی برای اکران آخرین ساختهاش از هفتخوان گذشته است اما تشویقهای پیاپی و طولانی تماشاگران جبران این مصائب بود.
این بار اصغر فرهادی برای اکران آخرین ساختهاش از هفتخوان گذشته است اما تشویقهای پیاپی و طولانی تماشاگران جبران این مصائب بود.
همهچیز از مراحل پایانی ساخت فیلم اتفاق افتاد، از اعلام لیست جشنواره کن امسال که نام فیلم فرهادی در آن نبود. اعتراضها به گونهای بود که اعلام شد چند فیلم هنوز دیده نشده و چند روز بعد فیلم ساخته «فرهادی» به عنوان یکی از فیلمهای بخش مسابقه اعلام شد. فیلمی که نامش چند بار تغییر کرد: «برسد به دست آهو»، «مشتری» -فیلمی به همین نام در فرانسه اکران شده بود- در نهایت به عنوان «فروشنده» پوسترش طراحی شد. هرچند هر کدام از این تغییر نامها میتواند تمرکز بر شخصیت تاثیرگذار فیلم را تغییر دهد. وقتی که فرش قرمز فیلم در جشنواره کن گسترده شد، یک بانوی عرب همراه گروه بود، ناگهان از این حضور تعبیرهای متفاوتی مطرح شد و در نهایت هیچ کدام از داستانپردازیها درباره حمایت، ساخت، پرداخت بودجه عربهای مخالف شیعیان و... درست نبود و معلوم شد، او تنها بخش کوچکی از حمایت آن هم به صورت سرمایهگذاری در شرکتی را که جزو حامیان فیلم است بر عهده دارد. نمایش فیلم در کن با تشویق پنجدقیقهای و ایستاده تماشاگران همراه بود و کمکم هم زمزمه جایزه گرفتن شهاب حسینی برای بازیگری مطرح شد. آقای فرهادی که نگران دیر رسیدن شهاب حسینی به مراسم بوده است
با شوخی اینکه بلدی کراوات ببندی او را آماده رفتن میکند -این نکته وقتی فیلم فروشنده را ببینید برایتان جالبتر میشود- در تاریخ جشنواره کن کمتر سابقه داشته که فیلمی دو جایزه اصلی را دریافت کند، این بار هم اصغر فرهادی کاری میکند کارستان و برای سینمای ایران جایگاه ویژهای را با فیلم «فروشنده» خلق میکند. اما انگار مانند همیشه ما چندان در پذیرایی از افراد تاثیرگذارمان موفق نیستیم. وقتی فیلم فروشنده را میبینید با وجود تکاندهنده بودن آن حتی یک صحنه برای تغییر ندارد، این نکته را سازندگان فیلم مطرح کردند، اما شایعات زیاد بود نظیر حذف موسیقی «ملوک ضرابی» که سرانجام فیلم بدون تغییر مجوز دریافت کرد. اما انگار دلواپسان حتی اگر بهانهای هم نداشته باشند بهانه میآفرینند و اینگونه بود که نشریهای این فیلم را «غیرتفروشی» دانست و عدهای دیگر از همفکران نیز بر این نکته تاکید دارند و آن را زیر پا گذاشتن حکمهای الهی میدانند. اما غیر از آن ماجرای ممنوعالکاری «علی سرتیپی» پخشکننده فیلم مطرح بود. اینکه عدهای از پخشکنندهها و تهیهکنندهها نظیر رضا میرکریمی، سرتیپی و... به دلیل انتشار تبلیغات فیلمهایشان از شبکه جم
دچار ممنوعالکاری شدند برای چند روز منتهی به اکران فیلم «فروشنده» کمی دلهرهآور بود. اما کمی بعد ماجرای افزایش قیمت بلیتهای این فیلم بود که در شورای صنفی اکران و از سوی سینماداران مطرح شد و قیمت 12 تا 15 هزارتومانی به دلیل زمان 125دقیقهای فیلم در نظر گرفته شده بود. سرانجام با مخالفت «اصغر فرهادی» که در کنار «الکساندر مالهگی» فیلم را تهیه کرده است، فیلم با همان قیمت 8 تا 10 هزار تومان اکران میشود. اما مردم آنچنان منتظر تماشای این فیلم هستند که حتی سانسهای 6:45 و 9 صبح هم بلیتهایش در پردیسهای کوروش و آزادی به طور کامل فروخته شده است. فروش بالای 120 میلیون تومان برای سه روز اول اکران فقط در پردیس کوروش پیشبینی شده است و این انتظار وجود دارد بار دیگر پردیسها به طور شبانهروزی این فیلم را به نمایش بگذارند، همانند اتفاقی که در عید برای فیلمهایی نظیر 50 کیلو آلبالو رخ داد. اما این بار برای فیلمی تاثیرگذار و به چالش درآورنده فکر و احساس. فیلمی که در ابعاد جهانی با تحسین فراوان روبهرو شده و داستانی کاملاً ملموس دارد و موقعیتی که میتواند هر فردی را به فکر فرو برد.
دیدگاه تان را بنویسید