شناسه خبر : 23208 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

بورس؛ سرما در گرما

چگونه صف فروش سهام از بین رفت؟

نخستین هفته از گرم‌ترین فصل سال، برای بازار سرمایه کشور، جز سردی ارمغانی نیاورد. گویا تالار شیشه‌ای در این هفته آنقدر سرد شده بود که تغییر فصل هم نتوانست به دادش برسد و در این میان داد سهامداران هم چندان به جایی نرسید. حتی تلاش مدیران بازار برای طبیعی جلوه دادن افت بی‌سابقه بازار، نتوانست موثر واقع شود و سرانجام چاره را در آن دیدند که از بازار پول استمداد کنند.

نخستین هفته از گرم‌ترین فصل سال، برای بازار سرمایه کشور، جز سردی ارمغانی نیاورد. گویا تالار شیشه‌ای در این هفته آنقدر سرد شده بود که تغییر فصل هم نتوانست به دادش برسد و در این میان داد سهامداران هم چندان به جایی نرسید. حتی تلاش مدیران بازار برای طبیعی جلوه دادن افت بی‌سابقه بازار، نتوانست موثر واقع شود و سرانجام چاره را در آن دیدند که از بازار پول استمداد کنند.

شاخص کل بورس در هفته منتهی به هفتم تیرماه 91 با 3 /4 درصد سقوط، شرایط بسیار بدی را از سر گذراند و برای سقوط به زیر مرز 24 هزار واحد مهیا شد.

به این ترتیب این رخداد موجب شد مهمانان تالار شیشه‌ای از ابتدای سال جاری تا هفته مورد گزارش، شاهد زیان 3 /3 درصدی حاصل از سرمایه‌گذاری خود در این بازار باشند. رشد تورم، نگرانی واحدهای اقتصادی و مسائل بین‌المللی، جوی از بی‌اعتمادی در بازار سرمایه ایجاد کرد که در نهایت سقوط 1111 واحدی شاخص بورس را به بار آورد.

در پی این سقوط، در هفته‌های گذشته مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران تعدادی از سهامداران حقیقی را در تالار حافظ گردهم آورد و به اتفاق آنها به بررسی وضعیت جاری بازار پرداخت. حسن قالیباف‌اصل خبر از عرضه‌های اولیه با قیمت‌های پایین داد، شاخص بورس را صحیح و واقعی خواند، از بازارگردانی ضمنی سهام شرکت‌ها گفت و وعده حمایت از بازار را به سهامداران داد و ظاهراً همه چیز بر وفق مراد بود.

اما افت قیمت سهام شرکت‌هایی چون فولاد مبارکه، مخابرات، چادرملو، گل‌گهر، نفت و گاز پارسیان، بانک پاسارگاد و مهمان تازه‌وارد بورس؛ پالایشگاه نفت بندرعباس و زیان 50 درصدی برخی سهامداران، حکایت از غیرعادی بودن اوضاع بازار داشت، بازاری با ارزش 118 هزار میلیارد تومان! به این ترتیب، گردهمایی سهامداران و مدیرعامل بورس نمی‌توانست برای چنین بازاری چاره‌ساز باشد و ناگزیر جلسه شورای عالی اصل 44 نیز بخشی از وقت خود را به بازار سرمایه اختصاص داد. در این جلسه که تا پاسی از شبانگاه ششم تیرماه به طول انجامید رئیس‌جمهور در حضور وزرای اقتصاد و ارتباطات، دو نماینده مجلس، روسای بانک مرکزی و دیوان محاسبات، دبیر اتاق تعاون، رئیس شورای رقابت، رئیس سازمان خصوصی‌سازی و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به حمایت از «ثروت مردم در بازار» اشاره کرد. محمود احمدی‌نژاد خواستار پاسداشت اعتماد مردم و صیانت از دارایی آنها شد و بر عملیاتی کردن سیاست‌های تشویقی برای ورود به بورس تاکید ورزید.

در این جلسه رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز برای بهبود بازار چهار راهکار پیشنهاد کرد. از دیدگاه علی صالح‌آبادی، افزایش حمایت نظام بانکی از بازار سرمایه، افزایش جذابیت اوراق مشارکت و صکوک بازار سرمایه، حمایت سهامداران عمده از بازار و معرفی ابزارهای جدید راهکارهایی هستند که می‌توانند در تقویت این بازار موثر واقع شوند.این اقدامات موجب شد عزم همگان برای بالا کشیدن عقربه شاخص جزم شود. به این ترتیب بازاری که می‌رفت تا راه سقوط را طی کند در روز شنبه 10 تیرماه جاری شاهد جمع‌آوری صف‌های فروش سهام شد. شاخص بورس در این روز با 116 واحد رشد رقم 25 هزار و 170 واحد را به ثبت رساند. در این روز بیشتر نمادها با رشد قیمت مواجه شدند و آنها که صف‌های طویل فروش را تشکیل داده بودند؛ در صف‌های خرید، آرایش یافتند. به این ترتیب پالایش نفت بندرعباس، پتروشیمی کرمانشاه، کالسیمین، توسعه معادن روی، پتروشیمی اصفهان، مپنا، گسترش نفت و گاز پارسیان، ماشین‌سازی اراک و حفاری شمال به پرطرفدارترین سهام بازار تبدیل شدند.

در این میان حق‌تقدم ماشین‌سازی اراک، کشت و صنعت پیاذر، شکر شاهرود، شیشه قزوین، تولید مواد اولیه و الیاف مصنوعی، کنترل خوردگی تکین کو، فرآوری مواد معدنی، بیسکویت گرجی، مارگارین و گسترش نفت و گاز پارسیان، 10 نمادی بودند که بیشترین رشد قیمت را به خود نسبت دادند. از سوی دیگر بیشترین حجم معاملات بازار روز شنبه هفته گذشته به حق‌تقدم صنایع پتروشیمی کرمانشاه، حق‌تقدم حمل‌ونقل پتروشیمی، ایران ترانسفو، حق‌تقدم  تولیدی شیشه رازی، حق‌تقدم ماشین‌سازی اراک، بانک پاسارگاد، سایپا، گسترش نفت و گاز پارسیان، سرمایه‌گذاری غدیر و فولاد مبارکه اصفهان اختصاص داشت.

در مجموع بازار روز شنبه دادوستد 211 نماد را شاهد بود که در این میان رشد قیمت 104 نماد، کاهش قیمت 98 نماد و بدون تغییر ماندن 9 نماد به معاملات 5 /36 میلیارد تومانی بازار انجامید.

 

دراین پرونده بخوانید ...

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها