شناسه خبر : 804 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

جهان اسلام به لحاظ علمی و اقتصادی از بقیه دنیا جا مانده است

هشدار شریف

نخست‌وزیر پاکستان هشدار داد جهان اسلام، هم از نظر علمی و هم از نظر اقتصادی از بقیه کشورهای دنیا عقب افتاده است.

نخست‌وزیر پاکستان هشدار داد جهان اسلام، هم از نظر علمی و هم از نظر اقتصادی از بقیه کشورهای دنیا عقب افتاده است. نواز شریف گفت: «نیم‌قرن پیشرفت دست و پاشکسته، ملل اسلامی را از ایفای نقش به عنوان وزنه اصلی در اقتصاد جهانی ناتوان کرده است. کشورهای اسلامی تنها خدماتی ناچیز به جهان تجارت و آموزش کرده‌اند.» این اظهارنظر و ارزیابی صریح از سوی رهبر دومین کشور بزرگ مسلمان در جهان، که ممکن است خشم تندروهای پاکستانی را برانگیزد، در نهمین نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد اسلامی در لندن مطرح شد. در این نشست دولتمردانی از سراسر جهان اسلام حضور داشتند.
نواز شریف گفت: «با وجود تلاش‌ها و اقدامات انفرادی در طول 50 سال گذشته، ما نتوانسته‌ایم پتانسیل واقعی خود را محقق کنیم. ما به کوشش‌های پایدار و منظم برای توسعه سریع اجتماعی و اقتصادی مردمان خود و خدمت به رشد اقتصاد جهانی نیازمندیم. به هر حال، ما باید عواملی را که مانع رشد کشورهای اسلامی می‌شوند بشناسیم.» شریف یکی از متنفذین سابق در صنعت فولاد که پیشگام آزادسازی اقتصاد پاکستان بوده است، برای روشن کردن نکته‌های مورد نظر خود به آمار و ارقام گوناگون متوسل شد. جمعیت 5/1 میلیارد نفری جهان اسلام 23 درصد جمعیت جهان را تشکیل می‌دهد، اما تنها هشت درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص داده است.57 کشور مسلمان یک‌سوم زمین‌های جهان را در بر گرفته‌اند، ولی تنها 14 درصد صادرات جهانی را در اختیار دارند. در حالی که متفکران اسلامی در قرون وسطی رهبری علمی جهان را در دست داشتند، اما امروز تنها یک درصد از نشریه‌های علمی در کشورهای مسلمان منتشر می‌شوند. این موارد از جمله آمارهایی بود که نواز شریف از آنها استفاده کرد.

نخست‌وزیر پاکستان با هشدار درباره آینده انقلاب‌های عربی برای رهبرانی که این چالش‌ها را نادیده گرفته‌اند، افزود: «ما باید دریابیم که انقلاب اطلاعاتی مردم ما را در معرض معیارهای جهانی در زمینه توسعه و کیفیت زندگی انسانی قرار داده است.» آقای شریف که در دهه 1990 نیز نخست‌وزیر پاکستان بود و امسال مجدداً به این سمت انتخاب شده است، شایستگی بالایی برای صحبت درباره عقب‌ماندگی کشورهای مسلمان دارد. کشور خود او یکی از فقیرترین کشورهای جهان است و در زمینه سواد در میان 120 کشور جهان، در رتبه 113 قرار دارد. بسیاری از مدارس دولتی این کشور تنها آموزش ابتدایی ارائه می‌دهند. شکاف بین آموزش‌های ابتدایی و آموزش عالی با آموزش‌های مذهبی پر می‌شود. این مساله بستر مناسبی را برای تربیت شبه‌نظامیان اسلامگرا و در نتیجه رشد تروریسم در این کشور فراهم کرده است. در حالی که اندکی از مردم پاکستان -از جمله خود نواز شریف- بسیار ثروتمند هستند، کمتر از 5/0 درصد جمعیت مالیات می‌پردازند؛ این امر کشور را محتاج به کمک‌های خارجی می‌کند. مالیات‌پردازان انگلیسی در سال 2015 مبلغی معادل 446 میلیون پوند در قالب کمک‌های دولت انگلستان به پاکستان خواهند پرداخت. نواز شریف گفت جهان اسلام باید از اقتصادهای مبتنی بر کار ارزان و استخراج منابع طبیعی به سوی صنایع دارای ارزش افزوده حرکت کند. او در حمله‌ای زبانی به تندروهای پاکستانی که خواهان قطع رابطه این کشور با غرب هستند گفت دلیلی برای قطع رابطه تجاری با جهان گسترده‌تر وجود ندارد.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها