تاریخ انتشار:
جعفر توفیقی به مجلس معرفی نشد
کارنامه دو ماهه یک سرپرست
تقدیر برای ساختمان شهرک غرب اینگونه رقم خورده که همواره به محل منازعه تبدیل شود، یک روز اصولگرایان در نشریات خود از عزم اصلاحطلبان برای فتح آن خبر میدهند و روز دیگر مجلسیها با دادن ۱۰۵ رای یعنی پایینترین رای به وزیر پیشنهادی دولت حسن روحانی نشان دادند به راحتی حاضر به واگذاری عرصه به مدیری اصلاحطلب در این بخش نیستند.
24 مرداد برای اصولگرایان روز پیروزی بود آنها با رای منفی خود به استاد دانشگاه پلیتکنیک تصور میکردند که کار یکسره شده است و دولت ناچار خواهد شد تا وزیری را معرفی کند که بتواند منویات فراکسیون اکثریت مجلس را تمام و کمال محقق کند، اما زمانی که نام استاد دانشگاه تربیت مدرس به عنوان سرپرست رسانهای شد، بسیاری از افرادی که به میلیمنفرد رای نداده بودند شوکه شده و حتی در ذهن گفتند کاش به وی رای داده بودیم تا گرفتار چهرهای سیاسیتر و اصلاحطلبتر نمیشدیم.
انتخاب جعفر توفیقی به عنوان سرپرست وزارت علوم کافی بود که آرای مخالف که تا دیروز میلیمنفرد را نشانه گرفته بود این بار بر روی وزیر اسبق متمرکز شود. روزنامه کیهان چند روز پس از انتصاب توفیقی وی را فردی توصیف کرد که برخلاف ادعای روحانی با داس آمده است نه کلید. این اظهار نظرها به کیهان خلاصه نشد، نمایندگان مجلس که شادکامی آنها از دادن رای مخالف به میلیمنفرد چندان دوام نیاورده بود انتخاب توفیقی را دهنکجی و لجبازی دولت با مجلس نام نهادند.
نشاط عمومی در دانشگاه
به همان میزانی که اصولگرایان از معرفی فارغالتحصیل دانشگاه بخارست روی درهم کشیدند این انتخاب، لبخند را بر چهره طرفداران دولت اعتدال نشاند در این میان دانشجویانی که هشت سال مرارت را به دلیل حضور محمود احمدینژاد تحمل کرده بودند یا استادانی که بعد از سالها تجربهاندوزی به ناحق حکم بازنشستگی خود را دریافت کرده و مجبور شده بودند تا از دانشگاه به کنج خانه بروند بیش از همه خوشحال شدند.
حضور توفیقی در راس وزارتخانه به عنوان سرپرست وزارت علوم از همان ابتدا نشاط را برای دانشجویان به همراه آورد از یک سو او بر عنوان دانشجوی ستارهدار خط بطلان کشید و به دانشجویانی که حقشان ضایع شده بود وعده داد که حقشان اعاده خواهد شد و از سوی دیگر بستری را فراهم کرد تا تعدادی از استادان بازنشسته و اخراجی در ابتدای مهرماه به سرکار خود برگردند.
این اقدامات به بازگشت استادان اخراجی و پذیرفته شدن دانشجویان خلاصه نشد، از همان روزی که استاد تمام دانشگاه تربیت مدرس که 58سالگی خود را پشت سر گذاشته است به عنوان سرپرست پشت میز قرار گرفت با انبوهی از طومارهای امضاشده دانشجویانی مواجه شد که عاجزانه از توفیقی خواسته بودند ریاست برخی از دانشگاهها را عوض کند. صدرالدین شریعتی رئیس دانشگاه علامه -تصویر تمامنمای آموزش عالی در دوره احمدینژاد- جزو چهرههایی بود که از سوی دانشجویان و دانشگاهیان در اولویت تغییر قرار گرفته بود، به گونهای که دانشجویان خواسته بودند توفیقی در اولین روز کاری خود به حاکمیت هشتساله شریعتی در دانشگاه علامه طباطبایی پایان دهد با این وجود توفیقی در این میان عجلهای نکرد بلکه بعد از 20 روز درخواست دانشجویان را اجابت کرد و سلیمی را به عنوان جانشین وی معرفی کرد.
برکناری شریعتی موجب شد که او از سوی اصولگرایان به بولدوزر شهرت یابد اما تجربه نشان داده بود که توفیقی کسی نبود که در برابر این فشارها تسلیم شود و از اصلاحات خود صرفنظر کند. تغییر ریاست دانشگاه صنعتی اصفهان از جمله اصلاحاتی بود که وی در دستور کار خود قرار داده بود و موفق به انجام آن نیز شد.
پایانی بر تاخت و تاز نور چشمیها
انتقادات رسانههای اصولگرا و به خصوص روزنامه کیهان به تغییر ریاست دانشگاه خلاصه نشد هرچند اصولگرایان در برکناری صدرالدین شریعتی به عنوان رئیسی که دغدغه اسلامی کردن دانشگاهها و تفکیک جنسیتی داشته است، فریاد وا اسلاما سر دادند اما واقعیت این است که مهمترین دغدغه توفیقی این بود که رتبه بزرگترین دانشگاه علوم انسانی کشور به طرز وحشتناکی پایین آمده بود به گونهای که به گزارش فرارو در 4 شهریورماه، دانشگاه علامه حتی در بین 20 دانشگاه برتر ایران قرار نداشته و به رتبه عجیب هشتاد و هفتم افت کرده بود.
توفیقی که تحصیلات خود را در رشته مهندسی شیمی به پایان رسانده بود به لحاظ تسلط کافی بر حوزه وزارت علوم اقدام درخوری هم انجام داد و این اقدام، توقف پذیرش بورسیه بود. بدین ترتیب وضعیت تحصیلی بسیاری از افراد نورچشمی که بدون طی مراحل لازم و فقط به دلیل توصیههای دوستانه و عجیب و غریب توانسته بودند بورسیه شوند؛ تعلیق شد. جالب اینجاست که رسانههای اصولگرا که در زمان حضور شریعتی مرتب اسنادی را دال بر پارتیبازی در بورسیه شدن منتشر کرده بودند از این کار توفیقی ابراز نگرانی کردند. حتی روزنامه کیهان که به توفیقی لقب «سوئیچدار بولدوزر» داده بود مرتب نامههای دانشجویان بورسیهای را منتشر میکرد که زندگیشان به دلیل دستور آقای سرپرست در معرض نابودی قرار گرفته بود.
داستان نورچشمیها در حوزه وزارت علوم به بورسیه شدن خلاصه نشد. هرچند جناب آقای کامران دانشجو به عنوان وزیر علوم سارا دانشجو دختر 27 ساله خود را بورسیه کرده بود اما حضور افراد آماتور به عنوان عضو هیات علمی مسالهای بود که وزیر اسبق علوم قول داده بود به آن سر و سامانی بدهد. فارغ از این بسیاری از افراد که از نظر علمی شایستگی حضور در دوره دکترا را نداشتند به توصیه وزیر علوم یا ریاست دانشگاه به تحصیل مشغول شده بودند و در عین حال بسیاری از پذیرفتهشدگان این دوره با ستارهدار شدن از ادامه تحصیل محروم شدند. همچنان که محمد شریف عضو هیات علمی دانشگاه علامه درگفتوگو با نگارنده که در خبر آنلاین منتشر شده، تصریح کرد دانشجویانی برای ثبت نام در دوره دکترای حقوق بینالملل دانشگاه علامه مراجعه میکردند که فاقد صلاحیت بودند و زمانی که رئیس گروه یا سایر استادان مخالفت میکردند با تهدید به اخراج و حکم بازنشستگی مواجه میشدند.
وقتی توفیقی معرفی نمیشود
انتظار این بود که سرپرستی که تا این اندازه موفق عمل کرده است حتماً از سوی ریاست جمهوری به عنوان وزیر پیشنهادی معرفی شود اما واقعیت این است که رضا فرجیدانا در آخرین لحظات جانشین توفیقی شد. تاجگردون نماینده مجلس نهم درگفتوگو با شرق با بیان اینکه از این معرفی شوکه شده است، اعلام کرد دولت اشتباه کرد زیرا توفیقی رای میآورد. ما حدود سه ماه برای رایآوری توفیقی زحمت کشیدیم که دولت همه آنها را بر باد داد. هرچند برخی از طرفداران دولت این امید را داشتند که توفیقی رای میآورد اما به نظر میرسد دولت خود به این نتیجه رسیده است که توفیقی رای نمیآورد. علی مطهری در گفتوگو با خانه ملت ادعا کرد رهبری با معرفی توفیقی به عنوان وزیر علوم مخالفت کرده است. البته بسیاری از نمایندگان مجلس به محض انتصاب توفیقی اعلام کرده بودند که توفیقی رای نمیآورد و وضعیت میلیمنفرد به مراتب بهتر از توفیقی بود. این ادعای علی مطهری از سوی رئیس مجلس تکذیب شد. در این میان اصولگرایان حتی تحلیلهایی مبنی بر اینکه قرار نبود از ابتدا توفیقی معرفی شود ارائه کردند و وی را به جاده «صافکن» تشبیه کردند. به نظر میرسد گزینه فرجیدانا تفاوت زیادی با توفیقی نداشته باشد کما اینکه گویی این بار تقدیر برای کسی که مرتب با شعار «توفیقی متشکریم» بدرقه میشود این است که این بار فرجیدانا جانشین وی شود. اگر روزگاری فرجیدانا با «نه» نمایندگان مجلس ششم مواجه شد و توفیقی جانشین وی شد این بار تقدیر بر آن قرار گرفته است که فرجیدانا جانشین توفیقی شود.
دیدگاه تان را بنویسید