تاریخ انتشار:
مانعتراشی جمهوریخواهان بر سر توافق با ایران
آخرین میراثاوباما در خطر
دو هفته قبل از یک ضربالاجل مهم دیپلماتیک، جمهوریخواهان تازه پیروزشده در کنگره ایالات متحده، توطئه از بین بردن یکی از معدود شانسهای باراک اوباما برای به جای گذاشتن یک میراثسیاسی در دور دوم را در سر میپرورانند و این میراثتوافق هستهای با ایران است.
دو هفته قبل از یک ضربالاجل مهم دیپلماتیک، جمهوریخواهان تازه پیروزشده در کنگره ایالات متحده، توطئه از بین بردن یکی از معدود شانسهای باراک اوباما برای به جای گذاشتن یک میراث سیاسی در دور دوم را در سر میپرورانند و این میراث توافق هستهای با ایران است.
توافق موقت دولت اوباما با تهران در بیست و چهارم نوامبر (سوم آذرماه) منقضی میشود اما جمهوریخواهان سنا قصد ندارند برای ضربه زدن به مذاکرات هستهای، تا زمان کسب رسمی قدرت در ژانویه صبر کنند. آنها دقیقاً یک روز پس از بازگشت به واشنگتن رایگیری در مورد قانونی را که کنگره را ملزم به تایید هرگونه توافقی میکند پیگیری خواهند کرد.
دموکراتها که هنوز سنا را در دست دارند احتمالاً با این اقدام مخالفت خواهند کرد اما این مساله تصویر اولیهای از برنامههای جمهوریخواهان برای برهم زدن دیپلماسی هستهای رئیسجمهوری آمریکا ارائه میدهد که از دید جمهوریخواهان یک دیپلماسی بسیار ضعیف در قبال نظام ضدآمریکایی تهران است. مارک دوبوویتز، مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی و منتقد مذاکرات هستهای که در مورد قانون ایران به جمهوریخواهان مشاوره میدهد گفت: «هیل (مقر کنگره) قدرت زیادی برای سیاه کردن شرایط برای رئیسجمهور دارد.» کاخ سفید برای مقابله با اقدامات کنگرهای در قبال ایران که شامل تشدید تحریمها علیه دشمن قدیمی آمریکا میشود، ماهها زمان صرف کرده است. مقامات دولت اوباما میگویند فشارهای جدید بر ایرانیان میتواند آنها را از میز مذاکرات دور کند و آمریکا را به سمت جنگ سوق میدهد. با این حال برخی دموکراتها از چنین اقداماتی حمایت میکنند -طرح پیشنهادی برای اعمال تحریمهای سختتر، حمایت 15 تن از دموکراتها را با خود داشت- و هری رید، رهبر اکثریت سنا سعی کرده آنها را تحت کنترل داشته باشد. یکی از مشاوران جمهوریخواه با اشاره به اینکه میچ مک کانل، رهبر آتی
سنا مانند رید با درخواستهای کاخ سفید کنار نخواهد آمد، گفت: «در کنگره جدید شرایط متفاوت خواهد بود.» نقشی که جمهوریخواهان ایفا میکنند به روند مذاکرات هستهای جاری بستگی دارد. توافق موقتی که نوامبر سال گذشته به امضای آمریکا و پنج قدرت دیگر جهان- روسیه، چین، فرانسه، انگلیس و آلمان- رسید در بیست و چهارم نوامبر پایان مییابد. این توافق پیشرفت برنامه هستهای ایران را در ازای تعلیق بخشی از تحریمها متوقف کرد. قانون مذاکرات هستهای ایران که در ماه جولای ارائه شد، کنگره را ملزم به تایید هرگونه توافق نهایی با ایران میکند. بسیاری از جمهوریخواهان معتقدند هرگونه توافقی، امتیازات بسیاری را به ایران اعطا میکند و با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل نیز موافق هستند که ایرانیان باید از حفظ برنامه غنیسازی اورانیوم منع شوند-و این دقیقاً همان مسالهای است که به احتمال بسیار بالا، تهران با آن موافقت نخواهد کرد. البته یک رای منفی، در واقع توافق ایران را باطل نمیکند چراکه توافق هستهای یک پیمان رسمی محسوب نمیشود و به همین دلیل نیازمند تصویب سنا نیست. اما اگر سنا علیه یک توافقنامه هستهای رای دهد، این قانون هر تحریمی را
که به واسطه چنین توافقی تعلیق شده بود بار دیگر اعمال میکند. اگر چنین اقدامی از وتوی ریاستجمهوری نجات یابد، به طور موثری توافق با ایران را نابود خواهد کرد. با این حال یکی از مقامات ارشد دولت اوباما تاکید کرد که جان کری توافقی را که در مقابل منتقدان قابل دفاع نباشد، امضا نخواهد کرد و متذکر شده هرگونه توافق جامعی نیازمند تایید دیگر شرکای مذاکرهکننده نیز خواهد بود. همانطور که دولت آمریکا در گذشته تصریح کرده، این مقامات بار دیگر اشاره میکنند که مخالفان توافق با ایران مسیر تقابل خطرناک را در پیش گرفتهاند. آنها میگویند: «شما میخواهید رای منفی بدهید- این رای برای چیست؟ آیا گمان میکنید باید وارد جنگ شویم؟»
منبع: پولتیکو
دیدگاه تان را بنویسید