طرح ترامپ برای خاتمه جنگ اوکراین
عراقچی: ایران و گروههای مقاومت پشتیبان سوریه هستند
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع نزدیک به دونالد ترامپ گزارش داد چند مشاور این رئیسجمهور منتخب ایالاتمتحده طرحهایی پیشنهادی را بهطور علنی و خصوصی برای پایان دادن به جنگ اوکراین که شامل واگذاری مناطق وسیعی از اوکراین به روسیه میشود، مطرح کردهاند. آنگونه که ایسنا گزارش داده: سه تن از مشاوران ارشد «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور منتخب ایالاتمتحده، از جمله «کیت کلاگ» گزینهای که ترامپ به عنوان فرستاده در امور اوکراین و روسیه معرفی کرده، سه طرح مختلف را برای پایان دادن به جنگ اوکراین معرفی کردهاند که دارای موارد مشترکی هستند از جمله منتفی کردن عضویت اوکراین در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو). خبرگزاری رویترز در این گزارش نوشت: «مشاوران ترامپ تلاش دارند با سیاست چماق و هویج شامل تهدید اوکراین به قطع کمکها در صورت مخالفت کردنش با مذاکرات و تهدید روسیه به تقویت کمک به اوکراین در صورت مخالفت با مذاکرات، کییف و مسکو را به اجبار پای میز مذاکره بنشانند.» ترامپ طی تبلیغات مربوط به انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا چند بار ادعا کرده بود در صورت رسیدن به ریاستجمهوری به جنگ اوکراین که حدوداً سه سال و نیم به طول انجامیده پایان میدهد، اما جزئیاتی از برنامهاش برای عملی کردن چنین ادعایی ارائه نکرده است. تحلیلگران و مقامهای اسبق امنیت ملی ایالاتمتحده شدیداً به اینکه ترامپ بتواند چنین وعدهای را اجرایی کند به دلیل پیچیدگی فراوان اوضاع جنگ اظهار تردید کردهاند. اخیراً «ولودیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین که ارتش کشورش درگیر کمبود نیرو شده و هرچه بیشتر مواضع خود را از دست داده و به روسیه واگذار میکند، سیگنالهایی درباره آماده بودنش برای مذاکرات فرستاد. او ضمن اصرارش بر اینکه اوکراین باید عضو ناتو شود، همچنین گفت کییف باید راهحلهایی دیپلماتیک برای بازپسگیری مناطقی که از دست داده و در کنترل روسیه قرار گرفتهاند، پیدا کند. به نوشته رویترز، برخی تحلیلگران و مقامهای اسبق آمریکایی گفتهاند «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه احتمالاً مایل به تعامل با اوکراین نخواهد بود، چون شاهد ادامه یافتن نوار پیروزیهای پیدرپی سربازان ارتش خود در میدان جنگ با اوکراین و اینکه احتمالاً همچنان این پیروزیها و فتوحات ارضی ادامه خواهد یافت، است.
استعفای وزیر دفاع کره جنوبی
«کیم یونگهیون»، وزیر دفاع کره جنوبی، به دلیل مشارکت در تنظیم «اعلامیه حکومت نظامی اضطراری» در این کشور ضمن عذرخواهی از مردم استعفای خود را اعلام کرد. آنگونه که مهر گزارش داده: همزمان با بحران سیاسی غافلگیرکننده در کره جنوبی، کابینه این کشور تمایل خود را به منظور استعفای دستهجمعی به هان دوکسو، نخستوزیر کره جنوبی اعلام کرده است. این تصمیم در بحبوحه تلاش بیوقفه دولت کره جنوبی برای اتخاذ اقدامات مقتضی در واکنش به تحولات و بحران سیاسی یکشبه این کشور اتخاذ شده است. به نوشته خبرگزاری یونهاپ، نخستوزیر کره جنوبی تمایل خود را برای «ادامه خدمت تا آخرین لحظه» ابراز کرده است.
Chosun Ilbo نوشته است که نخستوزیر کره جنوبی قصد دارد با رهبران حزب حاکم «قدرت مردم» و مشاوران ارشد یون سوک یول، رئیسجمهور این کشور دیدار کند. در این میان، مقامات طرحهایی را برای کنترل تبعات بحران سیاسی بر بازارهای مالی ارائه کردهاند. رئیسجمهور کره جنوبی دیروز با متهم کردن اپوزیسیون این کشور به «فعالیتهای ضددولتی» فرمان برقراری حکومت نظامی اضطراری صادر کرد. ساعاتی بعد، ۱۹۰ قانونگذار که قادر به دسترسی به ساختمان مجمع ملی این کشور بودند، بهطور متفقالقول رای به لغو حکومت نظامی دادند. با این حال، ارتش کره جنوبی اعلام کرد که
حکومت نظامی تا دستور رئیسجمهور به قوت خود باقی خواهد ماند. لی جائه میونگ، رهبر حزب دموکراتیک که اصلیترین حزب مخالف کره جنوبی محسوب میشود، فرمان حکومت نظامی را «مغایر قانون اساسی» خواند و از ارتش و پلیس خواست به فعالیتهای عادی خود بازگردند. ناآرامی و هرجومرج در کره جنوبی پس از آن رخ داد که حزب دموکراتیک هفته گذشته لایحه بودجه ۲۰۲۵ رئیسجمهور کره جنوبی را رد کرد و خواستار تحقیقات درباره چندین فقره فساد مرتبط با همسر یون سوک یول و برخی مقامات ارشد دولت این کشور شد.
پشتیبان سوریه
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان، در بدو ورود به آنکارا در گفتوگو با خبرنگاران ایرانی تصریح کرد: سفر به دمشق بسیار خوب بود و یک ملاقات خیلی مفصل با آقای بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه داشتم.
وی افزود: در مورد تحولات جاری در سوریه و منطقه نیز تبادلنظر بسیار خوبی داشتیم. آنگونه که ایرنا گزارش داده: عراقچی گفت: طبیعتاً شرایط سختی است ولی آنچه مسلم بود، روحیه دولت سوریه و بحث مقاومت و ایستادگی در برابر این توطئه اخیر از سوی تروریستهای تکفیری بود. وی تصریح کرد: حمایت همهجانبه جمهوری اسلامی ایران را از آقای بشار اسد و دولت سوریه و ارتش سوریه و مردم سوریه به صراحت اعلام کردم. دورانهای سختتر از این هم در گذشته بوده که داعش و دیگر گروههای مختلف، سوریه را به یک جنگ داخلی کشاندند ولی با آنها مقابله شد و اکنون دوباره فرصتی پیدا کردهاند و فکر میکنند که در اثر شرایط ناشی از تهاجم رژیم صهیونیستی به لبنان و فلسطین میتوانند دوباره جولان بدهند. عراقچی گفت: طبیعی است که این یک اشتباه محاسباتی است و ارتش و دولت سوریه قادر هستند که با آنها مقابله کنند. البته گروههای مقاومت هم کمک میکنند و جمهوری اسلامی ایران هم هرگونه پشتیبانی که لازم باشد، انجام خواهد داد. وزیر امور خارجه گفت: به هر حال نگرانیهای مشترک وجود دارد که باید در مورد آنها صحبت شود. وی افزود: رایزنیهای ما با ترکیه همیشه در مورد موضوعات مختلف جریان داشته است. خیلی جاها اتفاق نظر و در بعضی جاها اختلاف نظر داریم و طبیعی است که باید با یکدیگر صحبت کنیم و امیدوار هستم که بتوانم در مورد مسائل منطقه به یک تفاهم و برداشت واحد برسیم که به ثبات منطقه منجر شود، نه اینکه سوریه یا منطقه دوباره مرکزی برای تروریستها شود.
پاریس و ریاض میزبان کنفرانس تشکیل کشور فلسطین
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه که برای شرکت در اجلاس جهانی آب به عربستان سفر کرده است، در اظهاراتی از مشارکت پاریس و ریاض برای میزبانی کنفرانس تشکیل کشور فلسطین خبر داد. آنگونه که هممیهن گزارش داده: مکرون با اشاره به اینکه این کنفرانس در ژوئن سال آینده (۲۰۲۵) برگزار خواهد شد، گفت: ابتکارات دیپلماتیک برای تحقق به رسمیت شناخته شدن کشور مستقل فلسطین از اهمیت زیادی برخوردار است و پاریس و ریاض در ماههای آینده تلاشهای دیپلماتیک مشترک خود را در این راه چند برابر کرده و سعی خواهند کرد در کنار یکدیگر، همه را به این مسیر سوق دهند. وی در پاسخ به این پرسش که آیا فرانسه کشور مستقل فلسطین را به رسمیت میشناسد؟، خاطرنشان کرد: این کار را در لحظه مناسب و در زمانی که به رسمیت شناخته شدن کشور مستقل فلسطین از سوی فرانسه باعث ترغیب کشورهای دیگر به انجام آن شود، انجام خواهیم داد. مکرون همچنین یادآور شد: هدف ما این است که در انجام این کار چندین شریک و متحد دیگر از کشورهای اروپایی و غیراروپایی را که آماده حرکت در این مسیر هستند و در حال حاضر منتظر ابتکار عمل فرانسه در این راه هستند، مشارکت دهیم. رئیسجمهور فرانسه در ادامه با اشاره به اینکه پاریس در عین حال بهطور همزمان رویکرد دیگری را نیز دنبال میکند، تاکید کرد: بر اساس این رویکرد، (رژیم) اسرائیل و یهودیان را هم مجاب خواهیم کرد که به رسمیت شناخته شدن کشور مستقل فلسطین از نظر امنیتی به نفع آنها نیز تمام خواهد شد.
گزینه پکن برای دور زدن شاهینها
خبرگزاری سیانان با انتشار یادداشتی مدعی شد، یکی از اعضای کابینه ترامپ، چین را «تهدید وجودی» نامید. دیگری خواستار «تلاش کل جامعه» برای مقابله با این کشور شد. سومی مدعی است که ارتش چین «بهطور خاص برای شکست دادن ایالاتمتحده آمریکا آموزش دیده است». آنگونه که اعتماد گزارش داده: به ادعای این خبرگزاری، کابینه پیشنهادی دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالاتمتحده، مملو از به اصطلاح شاهینهای ضدچینی است که جاهطلبی خود را برای رویارویی با رقیب آمریکا در حوزههای مختلف از سیاست گرفته تا اقتصاد و امنیت ترسیم کردهاند. با این همه به نوشته سیانان، اینبار بعید است چین برخلاف مراسم تحلیف پیشین ترامپ به واسطه رویکرد تقابلآمیز این گروه غافلگیر شود. در عوض کارشناسان میگویند اینبار پکن در رویارویی با رهبر معاملاتی و تندروهای ایدئولوژیک اطرافش باتجربهتر شده و ممکن است به دنبال ایجاد کانالهای پشتیبان از طریق شخصیتهای حامی چین در حلقه داخلی ترامپ باشد؛ مراد چهرههایی چون ایلان ماسک است. سیانان در ادامه گزارش ادعاییاش آورد، ناظران سیاست خارجی چین هیچ توهمی در مورد خط سیر بالقوه نزولی روابط در دوران ریاست ترامپ ندارند، چراکه ترامپ در مبارزات انتخاباتی تهدید کرده که واردات چین را با توسل به تعرفههای 60درصدی تحت تاثیر قرار خواهد داد. او در این هفته گفت که 10 درصد تعرفه اضافی بر کالاهای چینی علاوه بر همه عوارض موجود اعمال خواهد کرد. به نوشته این خبرگزاری اگر به تیم ترامپ نگاه کنید، بخش عمدهای از اعضای کابینه نه همه، شاهینهای ضد چینی هستند. یون سان، مدیر برنامه چین فعال در مرکز استیمسون در واشنگتن گفت: مقامات منصوب احتمالاً سیاست تندی را دنبال خواهند کرد تا رقابت با چین را به سطح جدیدی برسانند. فکر نمیکنم پکن خبر انتصاب هیچ یک از آنها را مثبت قلمداد کند. ترکیب شاهینهای ضدچینی در دولت آینده احتمالاً ضرورت یافتن کانالهای جایگزین را برجسته میکند. طبیعتاً پکن در این مسیر به ایلان ماسک متوسل خواهد شد. بنیانگذار میلیاردر تسلا منافع تجاری گستردهای در چین دارد، جایی که شرکت او نیمی از وسایل نقلیه الکتریکی خود را تولید میکند. ماسک اغلب برای دیدار با مقامات چینی به این کشور دعوت میشود. ناظران بر این باورند که چین قطعاً میخواهد از ماسک به عنوان کانال ارتباطی استفاده کند، چراکه معتقدند او قادر است نقش بالقوه مثبتی داشته باشد. ماسک اغلب مواضعی اتخاذ میکند که خواست پکن است، مانند حفظ یک رابطه اقتصادی سالم «برد-برد» و حتی نامیدن تایوان به عنوان «بخش جداییناپذیر چین». بخشی از موفقیت آینده کسبوکار کلیدی ماسک میتواند به پیچوخم روابط میان دو اقتصاد بزرگ جهان در چهار سال آینده منوط باشد. اما هنوز مشخص نیست که آیا ماسک مایل است یا میتواند سیاست آمریکا را به نفع چین تغییر دهد یا نه.